Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 15 grudnia 2014 r.w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów mięsnych wędzonych w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA)

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 11 ust. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego   (Dz. U. z 2014 r. poz. 1577) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Do dnia 31 sierpnia 2017 r. zezwala się na produkcję i wprowadzanie na rynek, wyłącznie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, produktów mięsnych wędzonych wyłącznie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, bez udziału środków aromatyzujących dymu wędzarniczego, o których mowa w art. 3 ust. 2 lit. f rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE   (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 34, z późn. zm.), zwanych dalej „produktami mięsnymi wędzonymi tradycyjnie”, w których najwyższy dopuszczalny poziom zanieczyszczenia dla:

1)

benzo(a)pirenu wynosi nie więcej niż 5 µg/kg,

2)

sumy WWA (suma benzo(a)pirenu, benz(a)antracenu, benzo(b)fluorantenu i chryzenu) wynosi nie więcej niż 30 µg/kg
- zgodnie z odstępstwem wskazanym w art. 7 ust. 6 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych   (Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 5, z późn. zm.).

§ 2.

1.

Odstępstwo określone w § 1 ma zastosowanie:

1)

tylko do tych produktów mięsnych wędzonych tradycyjnie, które zostały zgłoszone przez podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze do powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce prowadzenia takiej działalności;

2)

od dnia dokonania zgłoszenia.

2.

Zgłoszenie, o którym mowa w ust. 1, jest dokonywane w formie pisemnej i zawiera:

1)

imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres podmiotu;

2)

weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;

3)

nazwę lub nazwy produktów mięsnych wędzonych tradycyjnie, do których ma mieć zastosowanie odstępstwo określone w § 1.

3.

Podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze, w którym są produkowane produkty mięsne wędzone tradycyjnie, do których ma zastosowanie odstępstwo określone w § 1, informuje w formie pisemnej powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce prowadzenia działalności o rezygnacji z korzystania z tego odstępstwa.

§ 3.

1.

Produkty mięsne wędzone tradycyjnie, do których ma zastosowanie odstępstwo określone w § 1, znakuje się znakiem weterynaryjnym kwadratowym zawierającym w:

1)

górnej części - litery PL;

2)

środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;

3)

dolnej części - litery IW.

2.

Znakowania, o którym mowa w ust. 1, dokonuje się zgodnie z przepisami załącznika II sekcji I ust. 1, 2, 5, 9-11, 13 i 14 rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego   (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14, z późn. zm.).

§ 4.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.