Do dnia 31 sierpnia 2017 r. zezwala się na produkcję i wprowadzanie na rynek, wyłącznie
na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, produktów mięsnych wędzonych wyłącznie na
terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, bez udziału środków aromatyzujących dymu wędzarniczego,
o których mowa w
art. 3 ust. 2 lit. f rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008
z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników
żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych
oraz zmieniającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96
oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE
(Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 34, z późn. zm.), zwanych dalej „produktami mięsnymi wędzonymi tradycyjnie”, w których najwyższy dopuszczalny
poziom zanieczyszczenia dla:
1)
benzo(a)pirenu wynosi nie więcej niż 5 µg/kg,
2)
sumy WWA (suma benzo(a)pirenu, benz(a)antracenu, benzo(b)fluorantenu i chryzenu) wynosi
nie więcej niż 30 µg/kg
- zgodnie z odstępstwem wskazanym w
art. 7 ust. 6 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego
najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych
(Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 5, z późn. zm.).