§ 3.
Do kryteriów czystości dla substancji wymienionych w załączniku nr 2 do rozporządzenia
stosuje się przepisy wydane na podstawie art. 10 pkt 5 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, a w przypadku braku określenia takich kryteriów czystości należy stosować kryteria
czystości jak dla środków spożywczych określonych w przepisach prawa żywnościowego
lub zalecane przez organizacje międzynarodowe, w tym w szczególności Kodeks Żywnościowy
(Codex Alimentarius).
§ 4.
Poziom witamin i składników mineralnych obecnych w suplementach diety, w zalecanej
przez producenta dziennej porcji spożywanego suplementu diety powinien uwzględniać:
1)
górne bezpieczne poziomy witamin i składników mineralnych ustalone na podstawie naukowej
oceny ryzyka, w oparciu o ogólnie akceptowane dane naukowe, uwzględniając zmienne
stopnie wrażliwości różnych grup konsumentów;
2)
spożycie witamin i składników mineralnych wynikające z innych źródeł diety;
3)
zalecane spożycie witamin i składników mineralnych dla populacji.
§ 6.
Do dnia 31 grudnia 2009 r. w suplementach diety mogą być stosowane witaminy i składniki
mineralne inne niż określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia lub ich formy chemiczne
inne niż określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia, jeżeli:
1)
były one stosowane w procesie produkcji suplementów diety wprowadzanych do obrotu
w jednym lub więcej państwach członkowskich Unii Europejskiej przed dniem 12 lipca
2002 r.;
2)
Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności nie wydał negatywnej opinii dotyczącej
możliwości ich stosowania na podstawie dokumentacji, uzasadniającej ich użycie, złożonej
do Komisji Europejskiej przez jakiekolwiek państwo członkowskie nie później niż do
dnia 12 lipca 2005 r.