Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 24 marca 2014 r.w sprawie terminów i zakresu składania sprawozdania o ilości wprowadzonego do obrotu materiału siewnego roślin warzywnych kategorii standard własnych odmian oraz wielkości prób wzorcowych z każdej partii tego materiału

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 93 ust. 2 ustawy z dnia 9 listopada 2012 r. o nasiennictwie   (Dz. U. poz. 1512 oraz z 2013 r. poz. 865) zarządza się, co następuje:

§ 1.

1.

Sprawozdanie o ilości wprowadzonego do obrotu materiału siewnego roślin warzywnych kategorii standard własnych odmian zachowujący odmianę składa corocznie, w terminie do dnia 15 sierpnia.

2.

Sprawozdanie, o którym mowa w ust. 1, zawiera informacje o ilości materiału siewnego poszczególnych gatunków roślin warzywnych kategorii standard własnych odmian wprowadzonego do obrotu w okresie od dnia 1 lipca roku poprzedzającego rok złożenia sprawozdania do dnia 30 czerwca roku złożenia sprawozdania.

§ 2.

Wielkość prób wzorcowych z wytworzonych i wprowadzonych do obrotu partii materiału siewnego roślin warzywnych kategorii standard oraz partii materiału siewnego odmian skreślonych z rejestru odmian, o którym mowa w art. 5 ust. 1 ustawy z dnia 9 listopada 2012 r. o nasiennictwie, jest określona w załączniku do rozporządzenia.
2)
Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 listopada 2006 r. w sprawie zakresu i terminów składania sprawozdania o ilości wprowadzonego do obrotu materiału siewnego roślin warzywnych kategorii standard oraz wielkości prób wzorcowych tego materiału (Dz. U. Nr 210, poz. 1552), które na podstawie art. 139 ustawy z dnia 9 listopada 2012 r. o nasiennictwie (Dz. U. poz. 1512 oraz z 2013 r. poz. 865) traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

Załącznik   -   Wielkość prób wzorcowych z wytworzonych i wprowadzonych do obrotu partii materiału siewnego roślin warzywnych kategorii standard oraz partii materiału siewnego odmian skreślonych z rejestru odmian, o którym mowa w art. 5 ust. 1 ustawy z dnia 9 listopada 2012 r. o nasiennictwie


Lp.
Nazwa polska
Nazwa botaniczna
Masa próby wzorcowej w gramach
1
2
3
4
1
Bób
Vicia faba L. (partim)
2000,0
2
Brokuł
Brassica oleracea L
40,0
3
Burak ćwikłowy
Beta vulgaris L
400,0
4
Burak liściowy
Beta vulgaris L
400,0
5
Cebula siedmiolatka
(czosnek dęty)
Allium fistulosum L.
100,0
6
Cebula, w tym echalion
Allium cepa L - grupa Cepa
100,0
7
Cykoria korzeniowa
Cichorium intybus L
600,0
8
Cykoria liściowa i cykoria sałatowa
Cichorium intybus L
400,0
9
Czosnek pospolity
Allium sativum L.
20,0
10
Dynia olbrzymia
Cucurbita maxima Duchesne
1000,0
11
Dynia zwyczajna
Cucurbita pepo L.
800,0
12
Endywia - endywia eskariola i endywia kędzierzawa
Cichorium endivia L
600,0
13
Fasola wielokwiatowa
Phaseolus coccineus L.
2000,0
14
Fasola zwykła karłowa
Phaseolus vulgaris L
2000,0
15
Fasola zwykła tyczna
Phaseolus vulgaris L
2000,0
16
Groch siewny cukrowy
Pisum sativum L. (partim)
4000,0
17
Groch siewny łuskowy - o nasionach pomarszczonych i gładkich
Pisum sativum L. (partim)
4000,0
18
Jarmuż
Brassica oleracea L
40,0
19
Kalafior
Brassica oleracea L.
40,0
20
Kalarepa
Brassica oleracea L.
40,0
21
Kapusta brukselska
Brassica oleracea L.
40,0
22
Kapusta głowiasta biała
Brassica oleracea L.
40,0
23
Kapusta głowiasta czerwona
Brassica oleracea L.
40,0
24
Kapusta pekińska
Brassica rapa L.
40,0
25
Kapusta włoska
Brassica oleracea L.
40,0
26
Karczoch - karczoch hiszpański (kard) i karczoch zwyczajny
Cynara cardunculus L.
200,0
27
Kawon (arbuz)
Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. etNakai
200,0
28
Koper włoski (fenkuł)
Foeniculum vulgare Mill.
200,0
29
Kukurydza cukrowa
Zea mays L. (partim)
500,0
30
Kukurydza pękająca
Zea mays L. (partim)
500,0
31
Marchew - jadalna i pastewna
Daucus carota L.
200,0
32
Melon
Cucumis melo L.
200,0
33
Oberżyna1)
Solarium melongena L.
10,0
34
Ogórek - sałatkowy i konserwowy2)
Cucumis sativus L.
100,0
35
Papryka1)
Capsicum annuum L.
10,0
36
Pietruszka
Petroselinum crispum (Mill.) NymanexA.W.Hill
200,0
37
Pomidor1)
Solarium lycopersicum L.
10,0
38
Por
Allium porrum L.
10,0
39
Rabarbar
Rheum rhabarbarum L.
135,0
40
Roszponka warzywna
Valerianella locusta (L.) Laterr.
40,0
41
Rzepa
Brassica rapa L.
400,0
42
Rzodkiew
Raphanus sativus L.
400,0
43
Rzodkiewka
Raphanus sativus L.
400,0
44
Sałata3)
Lactuca sativa L.
8,0
45
Seler korzeniowy
Apium graveolens L.
10,0
46
Seler naciowy
Apium graveolens L
10,0
47
Skorzonera (wężymord)
Scorzonera hispanica L
200,0
48
Szalotka
Allium cepa L - grupa Aggregatum
80,0
49
Szczypiorek
Allium schoenoprasum L.
80,0
50
Szparag
Asparagus officinalis L
100,0 lub 60 karp utrzymanych w stanie wegetacji
51
Szpinak
Spinacia oleracea L.
600,0
52
Trybuła ogrodowa
Anthriscus cerefolium (L) Hoffm.
100,0
       

Objaśnienia:
1) W przypadku odmian przeznaczonych do uprawy pod osłonami - 3,0 grama.
2) W przypadku odmian przeznaczonych do uprawy pod osłonami - 100 sztuk nasion.
3) W przypadku odmian przeznaczonych do uprawy pod osłonami - 2,0 grama.