|
|
|
|
|
|
|
Lp.
|
Nazwa polska
|
Nazwa botaniczna
|
Masa próby wzorcowej w gramach
|
|
1
|
2
|
3
|
4
|
|
1
|
Bób
|
Vicia faba L. (partim)
|
2000,0
|
|
2
|
Brokuł
|
Brassica oleracea L
|
40,0
|
|
3
|
Burak ćwikłowy
|
Beta vulgaris L
|
400,0
|
|
4
|
Burak liściowy
|
Beta vulgaris L
|
400,0
|
|
5
|
Cebula siedmiolatka (czosnek dęty)
|
Allium fistulosum L.
|
100,0
|
|
6
|
Cebula, w tym echalion
|
Allium cepa L - grupa Cepa
|
100,0
|
|
7
|
Cykoria korzeniowa
|
Cichorium intybus L
|
600,0
|
|
8
|
Cykoria liściowa i cykoria sałatowa
|
Cichorium intybus L
|
400,0
|
|
9
|
Czosnek pospolity
|
Allium sativum L.
|
20,0
|
|
10
|
Dynia olbrzymia
|
Cucurbita maxima Duchesne
|
1000,0
|
|
11
|
Dynia zwyczajna
|
Cucurbita pepo L.
|
800,0
|
|
12
|
Endywia - endywia eskariola i endywia kędzierzawa
|
Cichorium endivia L
|
600,0
|
|
13
|
Fasola wielokwiatowa
|
Phaseolus coccineus L.
|
2000,0
|
|
14
|
Fasola zwykła karłowa
|
Phaseolus vulgaris L
|
2000,0
|
|
15
|
Fasola zwykła tyczna
|
Phaseolus vulgaris L
|
2000,0
|
|
16
|
Groch siewny cukrowy
|
Pisum sativum L. (partim)
|
4000,0
|
|
17
|
Groch siewny łuskowy - o nasionach pomarszczonych i gładkich
|
Pisum sativum L. (partim)
|
4000,0
|
|
18
|
Jarmuż
|
Brassica oleracea L
|
40,0
|
|
19
|
Kalafior
|
Brassica oleracea L.
|
40,0
|
|
20
|
Kalarepa
|
Brassica oleracea L.
|
40,0
|
|
21
|
Kapusta brukselska
|
Brassica oleracea L.
|
40,0
|
|
22
|
Kapusta głowiasta biała
|
Brassica oleracea L.
|
40,0
|
|
23
|
Kapusta głowiasta czerwona
|
Brassica oleracea L.
|
40,0
|
|
24
|
Kapusta pekińska
|
Brassica rapa L.
|
40,0
|
|
25
|
Kapusta włoska
|
Brassica oleracea L.
|
40,0
|
|
26
|
Karczoch - karczoch hiszpański (kard) i karczoch zwyczajny
|
Cynara cardunculus L.
|
200,0
|
|
27
|
Kawon (arbuz)
|
Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. etNakai
|
200,0
|
|
28
|
Koper włoski (fenkuł)
|
Foeniculum vulgare Mill.
|
200,0
|
|
29
|
Kukurydza cukrowa
|
Zea mays L. (partim)
|
500,0
|
|
30
|
Kukurydza pękająca
|
Zea mays L. (partim)
|
500,0
|
|
31
|
Marchew - jadalna i pastewna
|
Daucus carota L.
|
200,0
|
|
32
|
Melon
|
Cucumis melo L.
|
200,0
|
|
33
|
Oberżyna1)
|
Solarium melongena L.
|
10,0
|
|
34
|
Ogórek - sałatkowy i konserwowy2)
|
Cucumis sativus L.
|
100,0
|
|
35
|
Papryka1)
|
Capsicum annuum L.
|
10,0
|
|
36
|
Pietruszka
|
Petroselinum crispum (Mill.) NymanexA.W.Hill
|
200,0
|
|
37
|
Pomidor1)
|
Solarium lycopersicum L.
|
10,0
|
|
38
|
Por
|
Allium porrum L.
|
10,0
|
|
39
|
Rabarbar
|
Rheum rhabarbarum L.
|
135,0
|
|
40
|
Roszponka warzywna
|
Valerianella locusta (L.) Laterr.
|
40,0
|
|
41
|
Rzepa
|
Brassica rapa L.
|
400,0
|
|
42
|
Rzodkiew
|
Raphanus sativus L.
|
400,0
|
|
43
|
Rzodkiewka
|
Raphanus sativus L.
|
400,0
|
|
44
|
Sałata3)
|
Lactuca sativa L.
|
8,0
|
|
45
|
Seler korzeniowy
|
Apium graveolens L.
|
10,0
|
|
46
|
Seler naciowy
|
Apium graveolens L
|
10,0
|
|
47
|
Skorzonera (wężymord)
|
Scorzonera hispanica L
|
200,0
|
|
48
|
Szalotka
|
Allium cepa L - grupa Aggregatum
|
80,0
|
|
49
|
Szczypiorek
|
Allium schoenoprasum L.
|
80,0
|
|
50
|
Szparag
|
Asparagus officinalis L
|
100,0 lub 60 karp utrzymanych w stanie wegetacji
|
|
51
|
Szpinak
|
Spinacia oleracea L.
|
600,0
|
|
52
|
Trybuła ogrodowa
|
Anthriscus cerefolium (L) Hoffm.
|
100,0
|
|
|
|
|
|
|
|