2a.
Preparaty do dalszego żywienia niemowląt wytwarzane z hydrolizatów białka, o których
mowa w ust. 2 pkt 2 załącznika nr 4 do rozporządzenia, w których zawartość białek
wynosi od 0,45 g/100 kJ (1,8 g/100 kcal) do 0,56 g/100 kJ (2,25 g/100 kcal), mogą
być stosowane, pod warunkiem że są one odpowiednie ze względu na szczególne przeznaczenie
żywieniowe dla niemowląt w wieku powyżej sześciu miesięcy, co zostało potwierdzone
na podstawie wyników badań naukowych, oraz spełniają wymagania w zakresie specyfikacji
dotyczącej zawartości i źródła białek oraz przetwarzania białek, wytwarzanych z hydrolizatów
białka.
2b.
Wymagania w zakresie specyfikacji dotyczącej zawartości i źródła białek oraz przetwarzania
białek, wytwarzanych z hydrolizatów białka, stosowanych w produkcji preparatów do
dalszego żywienia niemowląt określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.