|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lp.
|
Wykaz produktów i grap produktów
|
Minimalna roczna wielkość produkcji towarowej (w tonach, sztukach, hektarach, złotych)
|
Minimalna liczba członków grapy producentów rolnych
|
|
dla województw: małopolskiego, podkarpackiego, śląskiego, świętokrzyskiego
|
dla województw: lubelskiego, lubuskiego, łódzkiego, mazowieckiego, opolskiego
|
dla województw: dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, pomorskiego, warmińsko-mazurskiego, wielkopolskiego, zachodniopomorskiego
|
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
|
1
|
Konie żywe, mięso końskie: świeże, chłodzone, mrożone
|
24 sztuki
|
5
|
|
2
|
Bydło żywe: zwierzęta rzeźne lub hodowlane, mięso wołowe: świeże, chłodzone, mrożone
|
50 sztuk
|
80 sztuk
|
80 sztuk
|
5
|
|
3
|
Świnie żywe, prosięta, warchlaki, mięso wieprzowe: świeże, chłodzone, mrożone
|
2000 sztuk
|
4000 sztuk
|
4000 sztuk
|
5
|
|
4
|
Owce lub kozy żywe, zwierzęta rzeźne lub hodowlane, wełna owcza lub kozia strzyżona
potna, mięso owcze lub kozie: świeże, chłodzone, mrożone, skóry owcze lub kozie surowe
(suszone)
|
200 sztuk
|
400 sztuk
|
600 sztuk
|
5
|
|
5
|
Drób żywy (bez względu na wiek), mięso lub jadalne podroby drobiowe: świeże, chłodzone,
mrożone: kurczaki lub kaczki, lub gęsi, lub indyki, lub przepiórki, lub perliczki,
lub strusie 1)Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo,
na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada
2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
(Dz. U. Nr 248, poz. 1486).
|
|
|
|
|
|
500 000 sztuk
|
5
|
|
|
4000 sztuk
|
5
|
|
|
4000 sztuk
|
5
|
|
|
4000 sztuk
|
5
|
|
|
4000 sztuk
|
5
|
|
|
4000 sztuk
|
5
|
|
|
500 sztuk
|
5
|
|
6
|
Króliki żywe, mięso lub jadalne podroby królicze: świeże, chłodzone, mrożone
|
|
4000 sztuk
|
5
|
|
7
|
Nutrie żywe, mięso jadalne lub podroby nutriowe: świeże, chłodzone, mrożone, skóry
surowe (suszone)
|
2000 sztuk
|
5
|
|
8
|
Szynszyle żywe, skóry surowe (suszone)
|
1000 sztuk
|
5
|
|
9
|
Lisy pospolite lub polarne, norki, tchórze, jenoty żywe, skóry surowe (suszone)
|
2000 sztuk
|
4000 sztuk
|
5000 sztuk
|
5
|
|
10
|
Jaja ptasie
|
|
500 000 sztuk
|
5
|
|
11
|
Mleko: krowie, owcze lub kozie
|
100 000 litrów 30 000 litrów
|
100 000 litrów 60 000 litrów
|
100 000 litrów 90 000 litrów
|
5 5
|
|
12
|
Miód naturalny lub inne produkty pszczele
|
50 000 zł
|
5
|
|
13
|
Kwiaty świeże - cięte, doniczkowe
|
800 000 zł
|
5
|
|
14
|
Ziemniaki świeże lub chłodzone
|
250 ton
|
500 ton
|
750 ton
|
5
|
|
15
|
|
200 ton
|
400 ton
|
600 ton
|
5
|
|
16
|
|
300 ton
|
600 ton
|
900 ton
|
5
|
|
17
|
Ziarno zbóż lub nasiona roślin oleistych
|
250 ton
|
500 ton
|
750 ton
|
5
|
|
18
|
|
200 000 zł
|
5
|
|
19
|
Ozdobne rośliny ogrodnicze, szkółkarstwo roślin -sadowniczych i ozdobnych, rozsada
roślin warzywnych
|
500 000 zł
|
1 000 000 zł
|
1 500 000 zł
|
5
|
|
20
|
Buraki cukrowe
|
2000 ton
|
4000 ton
|
6000 ton
|
5
|
|
21
|
Len lub konopie -uprawiane na włókno
|
10 hektarów
|
20 hektarów
|
20 hektarów
|
5
|
|
22
|
Szyszki chmielowe
|
45 hektarów
|
7
|
|
23
|
Liście tytoniu suszone
|
380 ton
|
50
|
|
24
|
Materiał siewny lub sadzeniaki
|
300 000 zł
|
600 000 zł
|
900 000 zł
|
5
|
|
25
|
Rośliny w plonie głównym, całe lub rozdrobnione, uprawiane z przeznaczeniem na cele
energetyczne lub do wykorzystania technicznego
|
50 000 zł
|
5
|
|
26
|
Produkty rolnictwa ekologicznego
|
40 000 zł
|
5
|
|
27
|
|
200 000 zł
|
5
|
|
28
|
|
200 000 zł
|
5
|
|
29
|
|
200 000 zł
|
5
|
|
30
|
|
200 000 zł
|
5
|
|
31
|
|
200 000 zł
|
5
|
|
32
|
Owoce i warzywa przeznaczone dla przetwórstwa4)
|
200 000 zł
|
5
|
|
33
|
Produkty rolne, zarejestrowane w Komisji Europejskiej, zgodnie z przepisami o rejestracji
i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach
tradycyjnych
|
100 000 zł
|
5
|
|
34
|
Ślimaki żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, z wyłączeniem ślimaków morskich
|
500 000 sztuk
|
5
|
|
35
|
Daniele lub jelenie żywe, ich mięso: świeże, chłodzone, mrożone, skóry surowe (suszone)
|
40 000 zł
|
5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|