|
- |
prowadzenie centrum pozyskiwania nasienia - buhaje;
|
|
- |
prowadzenie centrum pozyskiwania nasienia - knury;
|
|
- |
prowadzenie centrum pozyskiwania nasienia - inne gatunki zwierząt;
|
|
- |
wykorzystywanie nasienia;
|
|
- |
prowadzenie centrum przechowywania nasienia;
|
|
- |
wytwarzanie zarodków oraz pozyskiwanie, konserwacja, obróbka, przechowywanie, prowadzenie
obrotu lub wykorzystywanie komórek jajowych i zarodków;
|
|
- |
prowadzenie punktu kopulacyjnego;
|
|
- |
prowadzenie punktu dystrybucji nasienia knurów;
|
|
- |
prowadzenie miejsc innych niż przedsiębiorstwa produkcyjne sektora akwakultury, w
których zwierzęta wodne są utrzymywane bez zamiaru umieszczenia na rynku, łowisk typu
„wpuść i złów” oraz przedsiębiorstw produkcyjnych sektora akwakultury, które umieszczają
na rynku zwierzęta akwakultury wyłącznie w celu spożycia przez ludzi, w zakresie określonym
w art. 1 ust. 3 lit. c rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i
Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny
w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004,
str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str.
14);
|
|
- |
zarobkowy przewóz zwierząt lub przewóz zwierząt wykonywany w związku z prowadzeniem
innej działalności gospodarczej;
|
|
- |
prowadzenie schronisk dla zwierząt;
|
|
- |
organizowanie targów, wystaw, pokazów lub konkursów zwierząt;
|
|
- |
chów lub hodowla zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka jak zwierzęta gospodarskie;
|
|
- |
obrót zwierzętami, pośrednictwo w tym obrocie lub skup zwierząt;
|
|
- |
utrzymywanie lub hodowla zwierząt na potrzeby pokazów zwierząt, edukacji, ochrony
i zachowania gatunków zwierząt, prowadzenia podstawowych lub stosowanych badań naukowych
lub hodowla zwierząt używanych do prowadzenia takich badań;
|
|
- |
prowadzenie zakładu hodowli zarodowej drobiu;
|
|
- |
prowadzenie zakładu reprodukcyjnego drobiu;
|
|
- |
prowadzenie zakładu odchowu drobiu;
|
|
- |
prowadzenie zakładu wylęgu drobiu;
|
|
- |
prowadzenie stacji kwarantanny;
|
|
- |
prowadzenie miejsc gromadzenia zwierząt;
|
|
- |
prowadzenie miejsc odpoczynku lub przeładunku zwierząt;
|
|
- |
prowadzenie miejsc wymiany wody przy transporcie zwierząt akwakultury;
|
|
- |
|
|
- |
prowadzenie zakładu przetwórczego produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub
produktów pochodnych kategorii 1;
|
|
- |
prowadzenie zakładu przetwórczego produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub
produktów pochodnych kategorii 2;
|
|
- |
prowadzenie zakładu przetwórczego produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub
produktów pochodnych kategorii 3;
|
|
- |
wykonywanie czynności dotyczących produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego kategorii
1 po ich zebraniu, takich jak: składowanie, sortowanie, dzielenie, chłodzenie, zamrażanie,
solenie, konserwacja w drodze innych procesów, przesiewanie, usuwanie skór i skórek
lub materiału szczególnego ryzyka;
|
|
- |
wykonywanie czynności dotyczących produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego kategorii
2 po ich zebraniu, takich jak: składowanie, sortowanie, dzielenie, chłodzenie, zamrażanie,
solenie, konserwacja w drodze innych procesów, oczyszczanie lub pasteryzacja produktów
ubocznych pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do przekształcenia w biogaz lub do
kompostowania przed takim przekształceniem lub kompostowaniem w innym zatwierdzonym
przedsiębiorstwie, przesiewanie, usuwanie skór i skórek;
|
|
- |
wykonywanie czynności dotyczących produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego kategorii
3 po ich zebraniu, takich jak: składowanie, sortowanie, dzielenie, chłodzenie, zamrażanie,
solenie, konserwacja w drodze innych procesów, oczyszczanie lub pasteryzacja produktów
ubocznych pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do przekształcenia w biogaz lub do
kompostowania przed takim przekształceniem lub kompostowaniem w innym zatwierdzonym
przedsiębiorstwie, przesiewanie, usuwanie skór i skórek;
|
|
- |
transportowanie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych;
|
|
- |
prowadzenie spalarni i współspalarni produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub
produktów pochodnych;
|
|
- |
prowadzenie składu produktów pochodnych;
|
|
- |
prowadzenie zakładu wytwarzającego karmę dla zwierząt domowych;
|
|
- |
prowadzenie zakładu wykonującego czynności dotyczące produktów ubocznych pochodzenia
zwierzęcego lub produktów pochodnych wykorzystywanych do celów innych niż żywienie
zwierząt;
|
|
- |
prowadzenie grzebowiska dla zwierząt domowych;
|
|
- |
prowadzenie ogrodu zoologicznego lub schroniska, w których wykorzystuje się produkty
uboczne pochodzenia zwierzęcego;
|
|
- |
prowadzenie zakładu produkującego zanęty i przynęty wędkarskie;
|
|
- |
|
|
- |
prowadzenie biokompostowni;
|
|
- |
prowadzenie ferm mięsożernych zwierząt futerkowych, w których wykorzystuje się produkty
uboczne pochodzenia zwierzęcego;
|
|
- |
prowadzenie innej działalności w zakresie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego
lub produktów pochodnych;
|
|
- |
prowadzenie przedsiębiorstwa produkcyjnego sektora akwakultury;
|
|
- |
prowadzenie zakładu przetwórczego przetwarzającego lub poddającego ubojowi zwierzęta
akwakultury w ramach zwalczania chorób zakaźnych tych zwierząt;
|
|
- |
produkcja nawozów organicznych i polepszaczy gleby z użyciem produktów ubocznych pochodzenia
zwierzęcego lub z użyciem produktów pochodnych;
|
|
- |
wykorzystanie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych jako
paliwa do spalania.
|