Owoce cytrusowe mogą być wprowadzane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli
spełniają wymagania określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 lutego 2008 r. w sprawie
zapobiegania wprowadzaniu i rozprzestrzenianiu się organizmów kwarantannowych w załączniku nr 4 część A dział I pkt 16.1-16.3 i pkt 16.5 oraz zostały zaopatrzone
w świadectwo fitosanitarne potwierdzające, że:
1)
pochodzą z obszaru uznanego przez Komisję Europejską za wolny od Guignardia citricarpa Kiely (wszystkich szczepów szkodliwych dla roślin rodzaju Citrus L.), przy czym nazwę tego obszaru umieszcza się w świadectwie fitosanitarnym lub
2)
pochodzą z okręgów: Barkly West, Gordonia, Hay, Herbert, Hopetown, Kenhardt, Kimberley,
Namakwaland albo Prieska prowincji Northern Cape, okręgów Boshof, Fauresmith, Jacobsdal,
Koffiefontein albo Philippolis prownicji Free State, albo Christiana albo Taung prownicji
North-West, przy czym nazwę tego okręgu umieszcza się w rubryce „deklaracja dodatkowa”
świadectwa fitosanitarnego, a ponadto:
a)
od rozpoczęcia ostatniego pełnego cyklu wegetacyjnego na polu, na którym te owoce
były produkowane, i w jego bezpośrednim sąsiedztwie nie zaobserwowano objawów występowania
Guignardia citricarpa Kiely (wszystkich szczepów szkodliwych dla roślin rodzaju Citrus L.) oraz żaden z owoców zebranych na tym polu nie wykazał podczas urzędowej kontroli
objawów występowania tego organizmu lub
b)
owoce te pochodzą z pola, na którym przeprowadzono zabiegi zwalczające Guignardia citricarpa Kiely (szczepy szkodliwe dla roślin rodzaju Citrus L.), oraz żaden z owoców zebranych na polu, na którym były produkowane, nie wykazał
podczas urzędowej kontroli objawów występowania tego organizmu.