Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 22 lipca 2014 r.zmieniające rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny

Treść rozporządzenia

§ 1.

W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny   (Dz. U. Nr 207, poz. 1370 oraz z 2014 r. poz. 356) wprowadza się następujące zmiany:

1)

§ 2a otrzymuje brzmienie:
„ 

§ 2a.

1.

Dopuszcza się ubój na terenie gospodarstwa, w celu produkcji mięsa, świń utrzymywanych w gospodarstwie podlegającym ograniczeniom, nakazom lub zakazom, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, wydanym w związku z wystąpieniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej afrykańskiego pomoru świń u dzików lub wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń na terytorium państwa trzeciego lub państwa członkowskiego Unii Europejskiej, graniczących z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, pod warunkiem że były one utrzymywane w tym gospodarstwie co najmniej przez 30 dni przed ubojem, a ponadto gdy:

1)

świnie te zostaną poddane badaniu przedubojowemu świń przeprowadzonemu, w sposób określony w części A rozdziału IV sekcji IV załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi   (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 206, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 75), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 854/2004” - w przypadku gdy ubój świń jest dokonywany w gospodarstwie położonym na obszarze, o którym mowa w ust. 2 w części II załącznika do decyzji wykonawczej Komisji 2014/178/UE z dnia 27 marca 2014 r. w sprawie środków kontroli w zakresie zdrowia zwierząt w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń w niektórych państwach członkowskich   (Dz. Urz. UE L 95 z 29.03.2014, str. 47), zwanej dalej „decyzją nr 2014/178/UE”;

2)

mięso pozyskane w wyniku uboju tych świń zostanie poddane badaniu poubojowemu.

2.

Próbki do badania laboratoryjnego w kierunku afrykańskiego pomoru świń pobiera się przy przeprowadzaniu:

1)

badania przedubojowego świń albo badania poubojowego mięsa - w przypadku gdy ubój świń jest dokonywany w gospodarstwie położonym na obszarze, o którym mowa w ust. 2 w części II załącznika do decyzji nr 2014/178/UE;

2)

badania poubojowego mięsa - w przypadku gdy ubój świń jest dokonywany w gospodarstwie położonym na obszarze, o którym mowa w ust. 2 w części I załącznika do decyzji nr 2014/178/UE, i istnieje podejrzenie wystąpienia afrykańskiego pomoru świń.
 ”
 ;

2)

§ 8 otrzymuje brzmienie:
„ 

§ 8.

1.

Mięso zwierząt poddanych ubojowi oraz mięso zwierząt łownych odstrzelonych, w celu produkcji mięsa, poddaje się badaniu poubojowemu przeprowadzanemu przez urzędowego lekarza weterynarii, w sposób właściwy dla danego gatunku zwierząt, określony w sekcji IV załącznika I do rozporządzenia nr 854/2004, na wniosek i na koszt:

1)

posiadacza tego mięsa lub

2)

podmiotu prowadzącego gospodarstwo, w którym został dokonany ubój - w przypadku uboju zwierząt, o którym mowa w § 5 ust. 1.

2.

W przypadku dokonywania uboju świń, o którym mowa w § 2a, badanie przedubojowe świń i poubojowe mięsa oraz pobieranie próbek do badań laboratoryjnych w kierunku afrykańskiego pomoru świń przeprowadza się:

1)

z urzędu;

2)

na koszt posiadacza mięsa - w przypadku badania poubojowego mięsa.
 ”
 .

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.
2)
Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225, z 2007 r. Nr 64, poz. 429, z 2008 r. Nr 145, poz. 916 i Nr 214, poz. 1346, z 2010 r. Nr 47, poz. 278 i Nr 81, poz. 528, z 2011 r. Nr 106, poz. 622, z 2013 r. poz. 1650 oraz z 2014 r. poz. 29.