1)
Ze zmianą wprowadzoną przez art. 13 ustawy z dnia 24 lipca 2002 r. o zmianie ustawy
o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz innych ustaw (Dz. U. Nr 135, poz.
1145), która weszła w życie z dniem 12 września 2002 r.
2)
Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2000 r. Nr 86, poz. 958 i Nr
114, poz. 1193, z 2001 r. Nr 49, poz. 509, Nr 67, poz. 679, Nr 102, poz. 1115 i Nr
147, poz. 1643, z 2002 r. Nr 1, poz. 2, Nr 115, poz. 995 i Nr 130, poz. 1112, z 2003 r.
Nr 86, poz. 789, Nr 128, poz. 1176 i Nr 217, poz. 2125, z 2004 r. Nr 54, poz. 535,
Nr 91, poz. 870 i Nr 173, poz. 1808, z 2006 r. Nr 144, poz. 1043, z 2008 r. Nr 141,
poz. 888, z 2009 r. Nr 18, poz. 97 oraz z 2011 r. Nr 131, poz. 764 i Nr 171, poz.
1016.
3)
Obecnie ustawa z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U.
z 2015 r. poz. 584, 699, 875 i 978), na podstawie art. 86 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r.
- Przepisy wprowadzające ustawę o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. Nr 173,
poz. 1808, z 2006 r. Nr 225, poz. 1636, z 2008 r. Nr 141, poz. 888, z 2009 r. Nr 18,
poz. 97 oraz z 2011 r. Nr 131, poz. 764), która weszła w życie z dniem 21 sierpnia
2004 r.
4)
Dodany przez art. 35 ustawy z dnia 22 stycznia 2004 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów
winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. Nr 34, poz. 292),
która weszła w życie z dniem 1 maja 2004 r.; uchylony przez art. 93 ustawy z dnia
12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i
organizacji rynku wina (Dz. U. Nr 120, poz. 690), która weszła w życie z dniem 25
czerwca 2011 r.
5)
W brzmieniu ustalonym przez art. 20 ustawy z dnia 24 sierpnia 2007 r. o zmianie niektórych
ustaw w związku z członkostwem Rzeczypospolitej Polskiej w Unii Europejskiej (Dz.
U. Nr 176, poz. 1238), która weszła w życie z dniem 10 października 2007 r.