1)
w zlewce o pojemności 150 ml umieszcza się około 25 g miodu odważonego z dokładnością
do 0,001 g i rozcieńcza w około 100 ml wody o temperaturze około 70oC;
2)
sączek ilościowy z miękkiej bibuły do sączenia wysusza się w naczynku wagowym przez
1 godzinę w suszarce o temperaturze 100÷105oC i waży się z dokładnością do 0,0001 g; następnie roztwór miodu przesącza się przez
przygotowany sączek, osad na sączku przemywa się wodą o temperaturze 70oC do momentu całkowitego wypłukania miodu z sączka, po czym sączek z osadem umieszcza
się w zważonym naczynku wagowym i suszy przez godzinę w suszarce o temperaturze 100÷105oC; po ostudzeniu w eksykatorze sączek z osadem waży się z dokładnością do 0,0001 g;
następnie naczynko wagowe przenosi się do suszarki o temperaturze 100÷105oC na 30 minut i ponownie wykonuje ważenie, powtarzając tę czynność do uzyskania stałej
wagi.