Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 6 sierpnia 2015 r.w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej w ramach poddziałania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 45 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 20 lutego 2015 r. o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020   (Dz. U. poz. 349) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Rozporządzenie określa szczegółowe warunki i tryb przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej w ramach działania „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” w ramach poddziałania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości”, zwanej dalej „pomocą”, objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, zwanym dalej „Programem”, w tym:

1)

formę i tryb składania wniosków o przyznanie pomocy i wniosków o płatność;

2)

szczegółowe wymagania, jakim powinny odpowiadać wnioski o przyznanie pomocy i wnioski o płatność;

3)

kryteria wyboru operacji.

§ 2.

Poddziałanie, o którym mowa w § 1, jest wdrażane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

§ 3.

Pomoc jest przyznawana rolnikowi aktywnemu zawodowo w rozumieniu art. 9 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1307/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego przepisy dotyczące płatności bezpośrednich dla rolników na podstawie systemów wsparcia w ramach wspólnej polityki rolnej oraz uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 637/2008 i rozporządzenie Rady (WE) nr 73/2009   (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 608, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1307/2013”:

1)

któremu został nadany numer w centralnym rejestrze przedsiębiorców w trybie przepisów o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych;

2)

któremu został nadany numer identyfikacyjny w trybie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności, zwany dalej „numerem identyfikacyjnym”;

3)

który, w przypadku uczestnictwa w unijnych systemach jakości, wytwarza produkty przeznaczone bezpośrednio lub po przetworzeniu do spożycia przez ludzi:

a)

których nazwy zostały wpisane do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności, o którym mowa w art. 22 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych   (Dz. Urz. UE L 343 z 14.12.2012, str. 1) lub rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, o którym mowa w art. 11 tego rozporządzenia, lub

b)

objęte systemem rolnictwa ekologicznego, zgodnie z rozporządzeniem Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylającym rozporządzenie (EWG) nr 2092/91   (Dz. Urz. UE L 189 z 20.07.2007, str. 1, z późn. zm.), lub

c)

objęte systemem ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich, o których mowa w części II tytule II rozdziale I sekcji 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007   (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1308/2013”;

4)

który, w przypadku uczestnictwa w krajowych systemach jakości, wytwarza produkty, przeznaczone bezpośrednio lub po przetworzeniu do spożycia przez ludzi:

a)

integrowanej produkcji roślin w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin   (Dz. U. z 2015 r. poz. 547), zwanej dalej „integrowaną produkcją roślin”, lub

b)

zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”, lub

c)

zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program”, lub

d)

zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Pork Quality System”, lub

e)

zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” - „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”, lub

f)

zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” - „Kulinarne mięso wieprzowe”, lub

g)

zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” - „Wędliny”;

5)

który nie korzystał lub nie korzysta ze wsparcia w ramach działania „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013, zwanego dalej „PROW 2007-2013”, dla systemu jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy;

6)

który nie ubiega się o przyznanie kwoty przeznaczonej na refundację kosztów transakcyjnych poniesionych z tytułu kontroli gospodarstwa w ramach działania „Rolnictwo ekologiczne” objętego Programem oraz któremu kwota ta nie została przyznana;

7)

który jest posiadaczem co najmniej 1 ha użytków rolnych w rozumieniu art. 4 ust. 1 lit. e rozporządzenia nr 1307/2013;

8)

któremu została przyznana jednolita płatność obszarowa w ramach systemów wsparcia bezpośredniego za rok:

a)

poprzedzający rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy albo

b)

w którym składa wniosek o przyznanie pomocy, jeżeli termin określony w § 5 ust. 2 rozpoczyna się po otrzymaniu tej płatności
- oraz złoży oświadczenie, że będzie ubiegał się o przyznanie jednolitej płatności obszarowej w ramach systemów wsparcia bezpośredniego za kolejne lata, w których zostanie objęty pomocą.

§ 4.

W przypadku gdy o pomoc ubiegają się oboje małżonkowie i oboje spełniają warunki przyznania pomocy, o których mowa w § 3, pomoc przyznaje się tylko jednemu z nich, co do którego współmałżonek wyraził pisemną zgodę, niezależnie od tego, czy posiadają wspólne czy odrębne gospodarstwa rolne.

§ 5.

1.

Prezes Agencji Rynku Rolnego, zwanej dalej „Agencją”, podaje do publicznej wiadomości na stronie internetowej administrowanej przez Agencję, w co najmniej jednym dzienniku o zasięgu krajowym oraz w siedzibie Centrali Agencji i oddziałów terenowych Agencji ogłoszenie o naborze wniosków o przyznanie pomocy, na co najmniej 90 dni przed planowanym rozpoczęciem terminu składania tych wniosków.

2.

Ogłoszenie, o którym mowa w ust. 1, zawiera wskazanie dnia rozpoczęcia oraz dnia zakończenia terminu składania wniosków o przyznanie pomocy.

3.

Termin naboru wniosków o przyznanie pomocy nie może być krótszy niż 30 dni oraz dłuższy niż 60 dni.

4.

Agencja udostępnia formularz wniosku o przyznanie pomocy oraz formularz wniosku o płatność, nie później niż od dnia podania do publicznej wiadomości ogłoszenia, o którym mowa w ust. 1.

§ 6.

1.

Wniosek o przyznanie pomocy składa się do dyrektora oddziału terenowego Agencji, właściwego ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę wnioskodawcy.

2.

Wnioskodawca ubiegający się o przyznanie pomocy z tytułu uczestnictwa w systemach jakości, o których mowa w § 3 pkt 3 lub 4, składa wniosek o przyznanie pomocy:

1)

odrębnie dla każdego produktu - w przypadku unijnych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i c, oraz krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b;

2)

łącznie dla produktów - w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b, oraz krajowych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 4 lit. a, c-g.

3.

W przypadku złożenia wniosku o przyznanie pomocy osobiście albo przez osobę upoważnioną w oddziale terenowym Agencji, niezwłocznie wydaje się potwierdzenie jego złożenia.

4.

Wniosek o przyznanie pomocy, złożony przesyłką rejestrowaną nadaną w placówce pocztowej operatora wyznaczonego, w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. - Prawo pocztowe   (Dz. U. poz. 1529), najpóźniej w dniu zakończenia terminu naboru, o którym mowa w § 5 ust. 2, jest rozpatrywany, o ile wpłynie do oddziału terenowego Agencji najpóźniej 30 dnia od dnia upływu tego terminu.

§ 7.

1.

Wniosek o przyznanie pomocy, poza elementami podania określonymi w przepisach Kodeksu postępowania administracyjnego, zawiera:

1)

dane wnioskodawcy:

a)

imię i nazwisko albo nazwę,

b)

datę urodzenia, w przypadku osoby fizycznej,

c)

adres zamieszkania albo siedziby;

2)

numer w centralnym rejestrze przedsiębiorców, o którym mowa w przepisach o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych, o ile został nadany;

3)

numer identyfikacyjny;

4)

numer identyfikacji podatkowej (NIP) wnioskodawcy, w przypadku wnioskodawców innych niż osoby fizyczne;

5)

numer wnioskodawcy w Krajowym Rejestrze Sądowym, o ile został nadany;

6)

numer identyfikacyjny krajowego rejestru urzędowego podmiotów gospodarki narodowej (REGON), o ile został nadany, a w przypadku osoby fizycznej numer identyfikacyjny Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (numer PESEL) albo numer paszportu lub innego dokumentu tożsamości, na podstawie którego został nadany numer identyfikacyjny - w przypadku osoby fizycznej nieposiadającej obywatelstwa polskiego;

7)

dane osób upoważnionych do reprezentowania wnioskodawcy, jeżeli zostały upoważnione;

8)

wskazanie systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 i 4, w związku z którym wnioskodawca ubiega się o przyznanie pomocy, a w przypadku unijnych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i c, oraz krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b, także wskazanie nazwy produktu;

9)

wskazanie liczby posiadanych zwierząt, o których mowa w § 8 ust. 2 pkt 2, dla każdego z gatunków;

10)

informację o korzystaniu ze środków działania „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności” objętego PROW 2007-2013, wraz ze wskazaniem systemu, w związku z którym zostało przyznane wsparcie, o ile sytuacja ta ma miejsce;

11)

informację o dobrowolnym ubezpieczeniu produkcji rolnej, innym niż ubezpieczenie obowiązkowe, o którym mowa w ustawie z dnia 7 lipca 2005 r. o ubezpieczeniach upraw rolnych i zwierząt gospodarskich   (Dz. U. z 2015 r. poz. 577 i 892), ważnym przez okres co najmniej 6 miesięcy od dnia złożenia wniosku o przyznanie pomocy, jeżeli wnioskodawca zawarł takie ubezpieczenie;

12)

informację o członkostwie w grupie producentów, działającej w jednej z form organizacyjnych wymienionych w załączniku do rozporządzenia, jeżeli wnioskodawca jest członkiem takiej grupy producentów;

13)

informację o wytwarzaniu produktów rolnych przeznaczonych bezpośrednio lub po przetworzeniu do spożycia przez ludzi;

14)

dane małżonka wnioskodawcy, o których mowa w pkt 1, 2 i 6, oraz numer identyfikacyjny, o ile został nadany, w przypadku osób pozostających w związku małżeńskim;

15)

oświadczenie, że będzie ubiegał się o przyznanie jednolitej płatności obszarowej w ramach systemów wsparcia bezpośredniego za kolejne lata, w których zostanie objęty pomocą;

16)

oświadczenie o pozostawaniu rolnikiem aktywnym zawodowo, także w przypadku prowadzenia działalności, o której mowa w art. 9 ust. 2 rozporządzenia nr 1307/2013;

17)

informację o dołączonych do wniosku załącznikach.

2.

Do wniosku o przyznanie pomocy dołącza się:

1)

w przypadku unijnych systemów jakości, o których mowa w § 3:

a)

pkt 3 lit. a i c:
  •   -  
    pisemne potwierdzenie daty objęcia gospodarstwa wnioskodawcy systemem kontroli w roku złożenia wniosku o przyznanie pomocy lub w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy, wydane przez jednostkę certyfikującą, upoważnioną przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych do prowadzenia kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności, albo
  •   -  
    kopię wniosku o dokonanie kontroli zgodności procesu produkcji produktu regionalnego lub tradycyjnego ze specyfikacją, złożonego do wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, nie wcześniej niż w roku złożenia wniosku o przyznanie pomocy lub w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy, albo

b)

pkt 3 lit. b oraz krajowych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 4 lit. b-g - pisemne potwierdzenie daty objęcia gospodarstwa wnioskodawcy systemem kontroli w roku złożenia wniosku o przyznanie pomocy lub w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy, wydane przez upoważnioną jednostką certyfikującą, albo

c)

pkt 4 lit. a - kopię zgłoszenia zamiaru prowadzenia integrowanej produkcji roślin do wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa dokonanego w roku złożenia wniosku o przyznanie pomocy lub w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy albo pisemne potwierdzenie daty objęcia gospodarstwa wnioskodawcy systemem kontroli w roku złożenia wniosku o przyznanie pomocy lub w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy, wydane przez jednostkę certyfikującą, upoważnioną do prowadzenia działalności w zakresie certyfikacji w integrowanej produkcji roślin przez wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa;

2)

kopię umowy o objęciu produkcji dobrowolnym ubezpieczeniem, o którym mowa w ust. 1 pkt 11, jeżeli wnioskodawca wskazał we wniosku, że takie ubezpieczenie posiada, wraz z potwierdzeniem dokonania opłaty składki ubezpieczeniowej, o ile z zawartej umowy nie wynika, że została opłacona;

3)

pisemne potwierdzenie członkostwa wnioskodawcy w grupie producentów, działającej w jednej z form organizacyjnych wymienionych w załączniku do rozporządzenia, wydane przez grupę producentów, w roku złożenia wniosku o przyznanie pomocy lub w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy, jeżeli wnioskodawca wskazał we wniosku, że jest członkiem takiej grupy;

4)

formularz rejestracyjny, w sytuacji gdy wnioskodawca nie jest zarejestrowany w centralnym rejestrze przedsiębiorców w rozumieniu przepisów o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych.

§ 8.

1.

Pomoc jest przyznawana według kolejności ustalonej przez Agencję na podstawie kryteriów wyboru operacji.

2.

O kolejności przysługiwania pomocy decyduje suma uzyskanych punktów, przyznanych na podstawie następujących kryteriów wyboru operacji:

1)

jeżeli o pomoc ubiega się wnioskodawca, który prowadzi produkcję roślinną na powierzchni:

a)

do 5 ha użytków rolnych - przyznaje się 3 punkty,

b)

powyżej 5 ha i nie więcej niż 10 ha użytków rolnych - przyznaje się 4 punkty,

c)

powyżej 10 ha użytków rolnych - przyznaje się 2 punkty;

2)

jeżeli o pomoc ubiega się wnioskodawca, który jest posiadaczem co najmniej 5 sztuk danego gatunku zwierząt, zgłoszonych do rejestru zwierząt gospodarskich oznakowanych i siedzib stad tych zwierząt, a w przypadku posiadania innych gatunków zwierząt, co najmniej 50 sztuk danego gatunku, do produkcji:

a)

jednego gatunku - przyznaje się 2 punkty,

b)

dwóch gatunków - przyznaje się 3 punkty,

c)

minimum trzech gatunków - przyznaje się 4 punkty;

3)

jeżeli dobrowolne ubezpieczenie, o którym mowa w § 7 ust. 1 pkt 11, obejmuje minimum 1 ha użytków rolnych, na których jest prowadzona produkcja roślinna, lub produkcję nie mniej niż jednego gatunku zwierząt, o których mowa w pkt 2 - przyznaje się 3 punkty;

4)

jeżeli o pomoc ubiega się wnioskodawca, który jest członkiem grupy producentów, działającej w jednej z form organizacyjnych wymienionych w załączniku do rozporządzenia - przyznaje się 3 punkty.

3.

Przy ustalaniu kolejności przysługiwania pomocy, uwzględnia się wszystkie kompletne wnioski o przyznanie pomocy złożone zgodnie z § 6 w terminie, o którym mowa w § 5 ust. 2.

4.

Kolejność przysługiwania pomocy jest ustalana na podstawie danych zawartych we wniosku o przyznanie pomocy, dołączonych do niego dokumentach oraz kontroli administracyjnej.

5.

W pierwszej kolejności pomoc przysługuje wnioskodawcom, którym przyznano największą liczbę punktów, jednak nie mniej niż 2 punkty.

6.

W przypadku wnioskodawców, którym przyznano taką samą liczbę punktów, o kolejności przysługiwania pomocy decyduje powierzchnia posiadanych użytków rolnych, począwszy od najmniejszej.

7.

W przypadku wnioskodawców, którym przyznano taką samą liczbę punktów i posiadają taką samą powierzchnię użytków rolnych, o kolejności przyznania pomocy decyduje data złożenia kompletnego wniosku, począwszy od najwcześniejszej.

§ 9.

1.

Dyrektor oddziału terenowego Agencji przyznaje wnioskodawcom punkty, o których mowa w § 8 ust. 2.

2.

Wnioskodawcom, którzy nie spełniają warunków określonych w § 3 lub których wnioski o przyznanie pomocy nie uzyskały minimalnej liczby punktów, o której mowa w § 8 ust. 5, dyrektor oddziału terenowego Agencji, w drodze decyzji, odmawia przyznania pomocy.

3.

Prezes Agencji, w terminie 60 dni od dnia, w którym upłynął termin, o którym mowa w § 5 ust. 2, ustala kolejność przysługiwania pomocy.

4.

Prezes Agencji, w terminie 7 dni po ustaleniu kolejności przysługiwania pomocy, o której mowa w ust. 3, podaje do publicznej wiadomości na stronie internetowej administrowanej przez Agencję informację o tej kolejności, wraz ze wskazaniem numerów identyfikacyjnych wnioskodawców oraz liczby przyznanych punktów.

5.

Jeżeli dane zawarte we wniosku o przyznanie pomocy, mające wpływ na ustalenie kolejności przysługiwania pomocy ulegną zmianie, aktualizacji informacji o kolejności przysługiwania pomocy dokonuje się wyłącznie w przypadku, gdy z nowych danych wynika, że pomoc przysługuje w dalszej kolejności niż pierwotnie ustalona.

6.

Dyrektor oddziału terenowego Agencji wydaje decyzję w sprawie przyznania pomocy, w terminie 60 dni od dnia podania informacji, o której mowa w ust. 4.

7.

Poza elementami określonymi w przepisach Kodeksu postępowania administracyjnego, decyzja, o której mowa w ust. 6, zawiera informację, że płatność wypłacana jest na wniosek o płatność, na podstawie decyzji administracyjnej, o której mowa w § 11 ust. 1.

8.

Wnioskodawca po otrzymaniu decyzji w sprawie przyznania pomocy na okres pierwszych trzech lat uczestnictwa w systemie jakości może otrzymywać wsparcie finansowe, pod warunkiem składania wniosków o płatność, w terminie określonym w § 12 ust. 1, po każdym roku uczestnictwa w systemie jakości.

§ 10.

1.

Pomoc jest przyznawana w formie refundacji poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3.

2.

Pomoc jest wypłacana w formie rocznych płatności obejmujących okresy trzech kolejnych dwunastu miesięcy, zwanych dalej „okresami pomocy”, liczonych od dnia:

1)

objęcia systemem kontroli przez jednostkę certyfikującą, upoważnioną przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych do prowadzenia kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności, albo złożenia do wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych wniosku o dokonanie kontroli zgodności procesu produkcji produktu regionalnego lub tradycyjnego ze specyfikacją, o których mowa w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. a - w przypadku unijnych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i c, lub

2)

objęcia systemem kontroli przez upoważnioną jednostkę certyfikującą, o której mowa w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. b - w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b, oraz krajowych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 4 lit. b-g, lub

3)

zgłoszenia zamiaru prowadzenia integrowanej produkcji roślin do wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa albo objęcia systemem kontroli przez upoważnioną jednostkę certyfikującą, o których mowa w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. c - w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a.

3.

Wysokość pomocy, za każdy z trzech okresów pomocy, ustala się na podstawie dokumentów potwierdzających, że w okresie pomocy, za który jest składany wniosek o płatność, zostały poniesione koszty:

1)

kontroli, w tym badań i analiz wykonanych w związku z kontrolą, po przeprowadzeniu której wydaje się:

a)

certyfikat zgodności wydany przez jednostkę certyfikującą upoważnioną przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych do prowadzenia kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności lub świadectwo jakości, wydane przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, potwierdzających zgodność procesu produkcji produktu posiadającego chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub gwarantowaną tradycyjną specjalność ze specyfikacją - w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. a,

b)

certyfikat, o którym mowa w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli   (Dz. Urz. UE L 250 z 18.09.2008, str. 1, z późn. zm.), w załączniku XII, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą - w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b,

c)

certyfikat zgodności wydany przez jednostkę certyfikującą upoważnioną przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych do prowadzenia kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności lub świadectwo jakości, wydane przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, potwierdzających zgodność procesu produkcji produktu posiadającego chronioną nazwę pochodzenia lub chronione oznaczenie geograficzne ze specyfikacją - w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c,

d)

certyfikat potwierdzający stosowanie integrowanej produkcji roślin - w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a,

e)

certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą - w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b,

f)

certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą - w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c,

g)

certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Pork Quality System”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą - w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. d,

h)

certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” - „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą - w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. e,

i)

certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” - „Kulinarne mięso wieprzowe”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą - w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. f,

j)

certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” - „Wędliny”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą - w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. g,

2)

składki na rzecz grupy producentów, działającej w jednej z form organizacyjnych wymienionych w załączniku do rozporządzenia;

3)

zakupu specjalistycznych publikacji, związanych z prowadzeniem produkcji w zakresie systemu jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy;

4)

zakupu pułapek feromonowych, barwnych i lepowych - w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a.

4.

Refundacji podlegają poniesione koszty, o których mowa w ust. 3, w wysokości nieprzekraczającej:

1)

3200 zł - w przypadku unijnych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i c, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a)

pkt 2 - nie może przekroczyć 1500 zł,

b)

pkt 3 - nie może przekroczyć 250 zł;

2)

3000 zł - w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a)

pkt 2 - nie może przekroczyć 1500 zł,

b)

pkt 3 - nie może przekroczyć 250 zł;

3)

2750 zł - w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a)

pkt 2 - nie może przekroczyć 1500 zł,

b)

pkt 3 - nie może przekroczyć 250 zł,

c)

pkt 4 - nie może przekroczyć 250 zł;

4)

1470 zł - w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a)

pkt 2 - nie może przekroczyć 1500 zł,

b)

pkt 3 - nie może przekroczyć 250 zł;

5)

2386 zł - w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a)

pkt 2 - nie może przekroczyć 1500 zł,

b)

pkt 3 - nie może przekroczyć 250 zł;

6)

1700 zł - w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. d, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a)

pkt 2 - nie może przekroczyć 1500 zł,

b)

pkt 3 - nie może przekroczyć 250 zł;

7)

2000 zł - w przypadku krajowych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 4 lit. e-g, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a)

pkt 2 - nie może przekroczyć 1500 zł,

b)

pkt 3 - nie może przekroczyć 250 zł.

5.

Refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3, nie obejmuje podatku od towarów i usług (VAT).

6.

Pomoc nie jest przyznawana wnioskodawcy należącemu do organizacji producentów, o której mowa w art. 152 rozporządzenia nr 1308/2013, ponoszącej koszty, o których mowa w ust. 3 pkt 1, stanowiące podstawę do obliczenia wysokości pomocy z funduszu operacyjnego w ramach programu operacyjnego.

7.

Łączna wysokość pomocy, o której mowa w ust. 4, przyznanej beneficjentowi, ze względu na prowadzenie produkcji w ramach więcej niż jednego systemu jakości wymienionego w § 3 pkt 3 lub 4, może wynieść w każdym okresie pomocy nie więcej niż równowartość 2000 euro, według kursu ustalonego w sposób, o którym mowa w art. 34 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 907/2014 z dnia 11 marca 2014 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1306/2013 w odniesieniu do agencji płatniczych i innych organów, zarządzania finansami, rozliczania rachunków, zabezpieczeń oraz stosowania euro   (Dz. Urz. UE L 255 z 28.08.2014, str. 18, z późn. zm.).

§ 11.

1.

Dyrektor oddziału terenowego Agencji przyznaje płatność za dany okres pomocy w drodze decyzji administracyjnej na wniosek o płatność.

2.

Decyzję, o której mowa w ust. 1, wydaje się w terminie 60 dni od dnia złożenia kompletnego wniosku o płatność spełniającego wymagania, o których mowa w § 12 ust. 3-6.

3.

Wypłata pomocy za dany okres pomocy następuje w terminie 60 dni od dnia, w którym decyzja określona w ust. 1 stała się ostateczna.

§ 12.

1.

Wniosek o płatność za dany okres pomocy składa się do dyrektora oddziału terenowego Agencji, właściwego ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę beneficjenta w terminie 90 dni od dnia upływu tego okresu pomocy.

2.

Jeżeli beneficjent nie złożył wniosku o płatność za dany okres pomocy, nie może ubiegać się o płatność za ten okres pomocy w kolejnych latach.

3.

Wniosek o płatność, poza elementami podania określonymi w przepisach Kodeksu postępowania administracyjnego oraz danymi, o których mowa w § 7 ust. 1 pkt 1-8 oraz pkt 12-17, zawiera:

1)

informację o rodzaju i wielkości produkcji produktów objętych systemem jakości, ze względu na które składany jest wniosek o płatność;

2)

informację o ubieganiu się o wsparcie w ramach systemów wsparcia bezpośredniego, o którym mowa w § 3 pkt 8, za rok, w którym beneficjent składa wniosek o płatność w ramach poddziałania, o którym mowa w § 1.

4.

W przypadku beneficjentów, dla których okresy pomocy zakończyły się przed dniem doręczenia decyzji o przyznaniu pomocy, wnioski o płatność za pierwszy okres pomocy mogą być składane po dniu, w którym decyzja o przyznaniu pomocy stała się ostateczna, i nie później niż w terminie 3 miesięcy od dnia, w którym decyzja o przyznaniu pomocy stała się ostateczna.

5.

Do wniosku o płatność za dany okres pomocy dołącza się:

1)

w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. a:

a)

kopię ważnego certyfikatu zgodności określonego w § 10 ust. 3 pkt 1 lit. a lub

b)

kopię ważnego świadectwa jakości określonego w § 10 ust. 3 pkt 1 lit. a;

2)

w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b - kopię ważnego certyfikatu, o którym mowa w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli w załączniku XII oraz kopię protokołu z kontroli, o którym mowa w § 13 pkt 1;

3)

w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c:

a)

kopię ważnego certyfikatu zgodności, o którym mowa w § 10 ust. 3 pkt 1 lit. c, lub

b)

kopię ważnego świadectwa jakości, o którym mowa w § 10 ust. 3 pkt 1 lit. c;

4)

w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a - kopię certyfikatu potwierdzającego stosowanie integrowanej produkcji roślin, wydanego w okresie pomocy, za który składany jest wniosek o płatność;

5)

w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b - kopię ważnego certyfikatu potwierdzającego stosowanie standardów systemu „Jakość Tradycja” i uczestnictwo w wytwarzaniu produktów zgodnie ze specyfikacją;

6)

w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c - kopię ważnego certyfikatu potwierdzającego stosowanie standardów systemu „Quality Meat Program” i uczestnictwo w wytwarzaniu produktów zgodnie ze specyfikacją;

7)

w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. d - kopię ważnego certyfikatu potwierdzającego stosowanie standardów systemu „Pork Quality System” i uczestnictwo w wytwarzaniu produktów zgodnie ze specyfikacją;

8)

w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. e-g - kopię ważnego certyfikatu potwierdzającego stosowanie standardów systemu „Quality Assurance for Food Products” - „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”, „Quality Assurance for Food Products” - „Kulinarne mięso wieprzowe” lub „Quality Assurance for Food Products” - „Wędliny” i uczestnictwo w wytwarzaniu produktów zgodnie ze specyfikacją;

9)

kopie dowodów księgowych potwierdzających poniesienie przez beneficjenta w okresie pomocy kosztów, o których mowa w § 10 ust. 3, z tym że w przypadku kosztów, o których mowa w § 10 ust. 3 pkt 2, kopia dowodu księgowego powinna zawierać nazwę grupy producentów, tytuł wpłaty i datę jej dokonania oraz numer rachunku bankowego, na który została ona dokonana;

10)

pisemne potwierdzenie członkostwa beneficjenta w grupie producentów, o której mowa w załączniku do rozporządzenia, wydane przez grupę producentów w okresie pomocy, za który składany jest wniosek o płatność, jeżeli beneficjent nie składał wraz z wnioskiem o przyznanie pomocy pisemnego potwierdzenia członkostwa w grupie producentów, o którym mowa w § 7 ust. 2 pkt 3.

6.

Beneficjenci, którzy prowadzą produkcję w okresie konwersji, w ramach unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b, do wniosku o płatność mogą dołączyć kopię certyfikatu, o którym mowa w ust. 5 pkt 2, na którym nie będzie wskazana wielkość produkcji - w przypadku produktów, których wyprodukowanie nie jest możliwe w okresie pomocy.

§ 13.

W przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b, nie przyznaje się płatności za dany okres pomocy, jeżeli:

1)

z protokołu kontroli w gospodarstwie przeprowadzonej przez jednostkę certyfikującą w okresie pomocy wynika, że produkcja produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi nie obejmuje minimum 0,5 ha użytków rolnych;

2)

beneficjent ubiega się o przyznanie kwoty przeznaczonej na refundację kosztów transakcyjnych poniesionych z tytułu kontroli gospodarstwa w ramach działania „Rolnictwo ekologiczne” objętego Programem, poniesionych także z tytułu tej kontroli, której dotyczy wniosek o płatność, albo jeżeli beneficjentowi kwota ta została przyznana.

§ 14.

Dyrektor oddziału terenowego Agencji, na wniosek beneficjenta, w przypadku gdy beneficjent uprawdopodobni, że złożenie wniosku o płatność w terminie:

1)

jest niemożliwe albo znacznie utrudnione z powodu działania siły wyższej lub wystąpienia wyjątkowych okoliczności, o których mowa w art. 2 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1306/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. w sprawie finansowania wspólnej polityki rolnej, zarządzania nią i monitorowania jej oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 352/78, (WE) nr 165/94, (WE) nr 2799/98, (WE) nr 814/2000, (WE) nr 1290/2005 i (WE) nr 485/2008   (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 549, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1306/2013” - przedłuża ten termin o czas niezbędny do dokonania tej czynności;

2)

było niemożliwe albo znacznie utrudnione z powodu działania siły wyższej lub wystąpienia wyjątkowych okoliczności, o których mowa w art. 2 ust. 2 rozporządzenia nr 1306/2013 - wyznacza nowy termin niezbędny do dokonania tej czynności.

§ 15.

1.

Beneficjent jest obowiązany do:

1)

niefinansowania realizacji operacji z udziałem innych środków publicznych;

2)

umożliwienia przeprowadzania kontroli związanych z przyznaną pomocą, w trakcie jej udzielania oraz przez 5 lat od dnia otrzymania ostatniej płatności;

3)

przechowywania dokumentów związanych z przyznaną pomocą, w trakcie jej udzielania oraz przez 5 lat od dnia otrzymania ostatniej płatności;

4)

udostępniania uprawnionym podmiotom informacji niezbędnych do przeprowadzenia ewaluacji w okresie objętym pomocą oraz przez 5 lat od dnia otrzymania ostatniej płatności;

5)

informowania Agencji o każdej zmianie danych zawartych w złożonych dokumentach, w okresie objętym pomocą oraz przez 5 lat od dnia otrzymania ostatniej płatności;

6)

spełnienia warunków niezbędnych do przyznania jednolitej płatności obszarowejw ramach systemów wsparcia bezpośredniego oraz do ubiegania się o przyznanie tej płatności za lata, w których będzie otrzymywał pomoc.

2.

W przypadku niespełnienia obowiązków określonych w ust. 1:

1)

pkt 1 - zwrotowi podlega 100% kwoty pomocy wypłaconej za okres pomocy, którego dotyczy nieprawidłowość;

2)

pkt 2 - zwrotowi podlega 10% wypłaconej kwoty pomocy;

3)

pkt 3 - zwrotowi podlega 3% wypłaconej kwoty pomocy;

4)

pkt 4 - zwrotowi podlega 5% wypłaconej kwoty pomocy;

5)

pkt 5 - zwrotowi podlega 10% kwoty pomocy;

6)

pkt 6 - zwrotowi podlega 100% kwoty pomocy wypłaconej za okres pomocy, którego dotyczy nieprawidłowość.

§ 16.

W przypadku poddziałania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” objętego Programem, ze względu na istotę tego poddziałania:

1)

następca prawny wnioskodawcy albo nabywca gospodarstwa lub jego części albo przejmujący posiadanie gospodarstwa lub jego części nie może wstąpić do toczącego się postępowania na miejsce wnioskodawcy;

2)

nie wypłaca się pomocy następcy prawnemu beneficjenta albo nabywcy gospodarstwa lub jego części ani przejmującemu posiadanie gospodarstwa lub jego części.

§ 17.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Załącznik   -   Formy organizacyjne grup producentów

Za grupę producentów uznaje się:

1)

stowarzyszenie utworzone zgodnie z przepisami ustawy z dnia 7 kwietnia 1989 r. - Prawo o stowarzyszeniach (Dz. U. z 2001 r. Nr 79, poz. 855, z późn. zm.);

2)

kółko rolnicze i rolnicze zrzeszenie branżowe utworzone zgodnie z przepisami ustawy z dnia 8 października 1982 r. o społeczno-zawodowych organizacjach rolników (Dz. U. Nr 32, poz. 217, z późn. zm.);

3)

spółdzielnię utworzoną zgodnie z przepisami ustawy z dnia 16 września 1982 r. - Prawo spółdzielcze (Dz. U. z 2013 r. poz. 1443, z późn. zm.);

4)

grupę producentów rolnych utworzoną zgodnie z przepisami ustawy z dnia 15 września 2000 r. o grupach producentów rolnych i ich związkach oraz o zmianie innych ustaw (Dz. U. Nr 88, poz. 983, z późn. zm.);

5)

wstępnie uznaną grupę producentów, organizację producentów owoców i warzyw oraz grupę producentów chmielu, utworzone zgodnie z przepisami ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku suszu paszowego oraz rynków lnu i konopi uprawianych na włókno (Dz. U. z 2011 r. Nr 145, poz. 868, z późn. zm.);

6)

izbę gospodarczą utworzoną zgodnie z przepisami ustawy z dnia 30 maja 1989 r. o izbach gospodarczych (Dz. U. z 2009 r. Nr 84, poz. 710, z późn. zm.).