Obwieszczenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 4 sierpnia 2015 r.w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie zbieranych danych rynkowych

Spis treści

Treść obwieszczenia

1.

Na podstawie art. 16 ust. 3 ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych   (Dz. U. z 2011 r. Nr 197, poz. 1172 i Nr 232, poz. 1378 oraz z 2015 r. poz. 1045) ogłasza się w załączniku do niniejszego obwieszczenia jednolity tekst rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 lipca 2011 r. w sprawie zbieranych danych rynkowych   (Dz. U. Nr 160, poz. 960), z uwzględnieniem zmian wprowadzonych rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2014 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych   (Dz. U. poz. 920).

2.

Podany w załączniku do niniejszego obwieszczenia tekst jednolity rozporządzenia nie obejmuje § 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2014 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych   (Dz. U. poz. 920), który stanowi:
„ 

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
 ”
 .

Załącznik   -   Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 lipca 2011 r. w sprawie zbieranych danych rynkowych1)Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 września 2014 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1261).

Na podstawie art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 30 marca 2001 r. o rolniczych badaniach rynkowych   (Dz. U. z 2015 r. poz. 1160) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Rozporządzenie określa:

1)

szczegółowy zakres zbieranych danych rynkowych;

2)

sposób wyłaniania przedsiębiorców obowiązanych do przekazywania danych rynkowych;

3)

formę i terminy przekazywania danych rynkowych.

§ 2.

1.

Dane rynkowe są zbierane w zakresie:

1)

poziomu ceny:

a)

skupu,

b)

zakupu,

c)

sprzedaży,

d)

giełdowej,

e)

targowiskowej,

f)

hurtowej,

g)

producenta,

h)

importera;

2)

wielkości obrotu.

2.

Dane rynkowe, o których mowa w ust. 1, są zbierane w odniesieniu do rynku:

1)

wołowiny, cielęciny, wieprzowiny oraz zbóż - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b-e oraz pkt 2;

3)

baraniny - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b oraz pkt 2;

4)

cukru, pasz oraz produktów rolnictwa ekologicznego - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. c oraz pkt 2;

5)

owoców i warzyw - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. e-h oraz pkt 2;

6)

kwiatów - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. f;

7)

roślin oleistych - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b-d oraz pkt 2;

8)

chmielu i tytoniu - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a oraz pkt 2;

9)

włókna lnianego i konopnego - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. c oraz pkt 2;

103)Dodany przez § 1 pkt 1 lit. b rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.)

jaj spożywczych - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a, c i g oraz pkt 2.

3.

Artykuły rolno-spożywcze wchodzące w zakres poszczególnych rynków, o których mowa w ust. 2, oraz szczegółowy zakres danych rynkowych zbieranych dla tych artykułów są określone w załączniku do rozporządzenia.

§ 3.

Cena skupu, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. a, stanowi średnią cenę netto płaconą producentowi przez przedsiębiorcę w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w złotych za:

1)

100 kilogramów mleka surowego;

2)

tonę:

a)

drobiu rzeźnego,

b)

jaj spożywczych skupionych przez zakład przetwórstwa jaj;

3)

kilogram:

a)

szyszek chmielu, z podziałem na odmiany,

b)

liści tytoniu, z podziałem na grupy odmian.

§ 4.

14)W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. a rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2..

Cena zakupu, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. b, stanowi średnią cenę netto płaconą dostawcy na bazie franco zakład w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w złotych za:

1)

tonę tusz bydła rzeźnego w wieku od 8. miesiąca życia:

a)

liczoną jako średnia z trzech podklas dla każdej klasy uformowania i okrywy tłuszczowej tusz wołowych schłodzonych określonych w § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych   (Dz. U. Nr 28, poz. 180) - w przypadku bydła rzeźnego zakupionego, dostarczonego do rzeźni i poddanego ubojowi, którego tusze zostały sklasyfikowane według klasyfikacji określonej w części A załącznika IV do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007   (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1308/2013”,

b)

liczoną jako średnia cena za tuszę bydła tej samej kategorii i klasy, zakupionego i poddanego ubojowi w rzeźni w tym samym tygodniu - w przypadku bydła rzeźnego pochodzącego z własnego chowu,

c)

liczoną zgodnie z art. 16 ust. 5 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen   (Dz. Urz. UE L 337 z 16.12.2008, str. 3, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1249/2008” - w przypadku bydła rzeźnego zakupionego partiami po stałych cenach;

2)

tonę tusz wieprzowych liczoną dla każdej klasy tusz wieprzowych schłodzonych określonej w części B załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013 - w przypadku świń rzeźnych zakupionych, dostarczonych do rzeźni i poddanych ubojowi, o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów, która została sklasyfikowana według klasyfikacji tusz wieprzowych z podaniem procentowej zawartości mięsa określonej w części B załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013;

3)

tonę poszczególnych gatunków zbóż;

4)

tonę nasion roślin oleistych;

5)

tonę owiec:

a)

żywych,

b)

rzeźnych dostarczonych do rzeźni i poddanych ubojowi:
  •   -  
    rozliczanych według masy poubojowej tuszy, z podziałem na kategorie wagowe,
  •   -  
    których tusze zostały sklasyfikowane według klasyfikacji tusz baranich określonej w części C załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013;

6)

sztukę żywych cieląt, o których mowa w art. 1 ust. 3 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 807/2013 z dnia 26 sierpnia 2013 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do badań cen pewnych kategorii bydła na reprezentatywnych rynkach unijnych   (Dz. Urz. UE L 228 z 27.08.2013, str. 5), zwanych dalej „cielętami”, zakupionych w celu dalszej sprzedaży lub własnego chowu;

7)

kilogram wagi żywej młodego bydła opasowego, o którym mowa w art. 2 ust. 3 lit. a rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 807/2013 z dnia 26 sierpnia 2013 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do badań cen pewnych kategorii bydła na reprezentatywnych rynkach unijnych, zwanego dalej „młodym bydłem opasowym”, zakupionego w celu dalszej sprzedaży lub własnego chowu.

2.

Cena zakupu bydła rzeźnego uwzględnia:

1)

koszty transportu własnego lub wynajętego związane z zakupem bydła rzeźnego ponoszone przez rzeźnię;

2)

dodatkowe płatności na rzecz dostawcy, wyrażone w złotych, wyliczone jako średnia dopłata dokonana w ostatnim roku kalendarzowym do każdej zakupionej tony tusz wołowych schłodzonych, jeżeli spowoduje to wzrost ceny o ponad 1%.

3.

Dla ustalenia ceny zakupu tusze wołowe ciepłe waży się niezwłocznie po ich sklasyfikowaniu.

4.

Masę tuszy wołowej koryguje się wskaźnikami określonymi w załączniku III do rozporządzenia nr 1249/2008, jeżeli jest ważona tusza inna niż wzorcowa.5)Zdanie pierwsze w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. b rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2. Tusza wołowa wzorcowa jest określona w art. 13 ust. 3-5 rozporządzenia nr 1249/2008.

5.

Masę tuszy wołowej schłodzonej wylicza się przez pomniejszenie masy tuszy ciepłej o 2%.

6.

Dla ustalenia ceny zakupu tusz wieprzowych masę tuszy koryguje się wskaźnikami określonymi w art. 2 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce   (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005, str. 62, z późn. zm.), jeżeli jest ważona tusza wieprzowa ciepła inna niż wzorcowa. Tusza wieprzowa wzorcowa jest określona w pkt I i III części B załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013.6)Zdanie drugie w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. c rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2. Ważenie tuszy wieprzowej po uboju odbywa się w czasie określonym w art. 22 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia nr 1249/2008.

7.

Masę tuszy wieprzowej schłodzonej wylicza się w sposób określony w art. 22 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia nr 1249/2008.

87)W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. d rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2..

Metoda szacowania procentowej zawartości mięsa w tuszy wieprzowej jest określona w pkt IV części B załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013, w art. 23 rozporządzenia nr 1249/2008 oraz w art. 1 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce.

§ 5.

Cena sprzedaży, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. c, stanowi średnią cenę netto otrzymaną przez producenta w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w złotych za:

1)

tonę:

a)

półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, z uwzględnieniem kierunku sprzedaży na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i poza tym terytorium,

b)

półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach i produktów mięsnych, z uwzględnieniem kierunku sprzedaży na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i poza tym terytorium,

c)

produktów drobiarskich,

d)

olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych,

e)

produktów przemiału ziarna zbóż,

f)

pasz dla zwierząt,

g8)W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. a rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.)

długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego;

2)

kilogram:

a)

cukru wyprodukowanego w ramach kwoty produkcyjnej cukru oraz poza tą kwotą, ze wskazaniem pojemności opakowań,

b)

mięsa wołowego lub wieprzowego w elementach, będącego produktem rolnictwa ekologicznego;

3)

kilogram lub sztukę owoców lub warzyw, będących produktami rolnictwa ekologicznego;

4)

100 kilogramów produktów mlecznych;

5)

100 sztuk jaj:

a)

spożywczych według klas jakości handlowej określonych w art. 2 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 589/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj   (Dz. Urz. UE L 163 z 24.06.2008, str. 6, z późn. zm.),

b)

będących produktami rolnictwa ekologicznego;

6)

litr mleka będącego produktem rolnictwa ekologicznego;

§ 6.

Cena giełdowa, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. d, stanowi średnią ważoną cenę netto, otrzymaną podczas transakcji sprzedaży w danym dniu na giełdach towarowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w okresie zbierania danych rynkowych, uwzględniającą parametry jakościowe, bazę ceny, liczbę transakcji oraz pochodzenie i przeznaczenie towaru, wyrażoną w złotych za tonę:

1)

półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach;

2)

półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach oraz tłuszczów wieprzowych;

3)

zbóż i produktów przemiału ziarna zbóż;

4)

nasion roślin oleistych, olejów i śrut uzyskiwanych z nasion roślin oleistych.

§ 7.

Cena targowiskowa, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. e, stanowi średnią cenę otrzymaną w wyniku sprzedaży na targowiskach w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w złotych za:

1)

kilogram lub sztukę bydła żywego;

2)

sztukę prosięcia;

3)

decytonę lub kilogram warzyw;

4)

tonę poszczególnych gatunków zbóż.

§ 8.

Cena hurtowa, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. f, stanowi średnią ważoną cenę netto otrzymaną przez hurtowego sprzedawcę w okresie zbierania danych rynkowych w miejscach obrotu hurtowego, wyrażoną w złotych za:

1)

kilogram, sztukę lub pęczek owoców lub warzyw klasy jakości I określonej w załączniku I do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw   (Dz. Urz. UE L 157 z 15.06.2011, str. 1, z późn. zm.), notowaną oddzielnie dla produktów pochodzących z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i dla produktów pochodzących spoza tego terytorium;

2)

sztukę kwiatów ciętych, notowaną oddzielnie dla produktów pochodzących z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i dla produktów pochodzących spoza tego terytorium.

§ 910)W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2..

Cena producenta, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. g, stanowi średnią cenę netto otrzymaną przez producenta w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w złotych za:

1)

kilogram lub sztukę owoców albo warzyw klas jakości handlowej określonych w załączniku I do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw;

2)

100 sztuk jaj spożywczych klasy jakości handlowej określonej w art. 2 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 589/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj.

§ 10.

Cena importera, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. h, stanowi średnią cenę netto otrzymaną przez importera w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w złotych za 100 kilogramów owoców i warzyw świeżych.

§ 11.

Wielkość obrotu, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, stanowi:

1)

w odniesieniu do rynku wołowiny i cielęciny - liczba:

a)

sztuk poddanego ubojowi bydła rzeźnego oraz odpowiadająca jej liczba ton masy poubojowej schłodzonej skorygowanej wskaźnikami określonymi w załączniku III do rozporządzenia nr 1249/2008 do wzorca tuszy wołowej - w przypadku ustalania ceny zakupu,

b)

ton sprzedanych półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c)

ton półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w poszczególnych dniach - w przypadku ustalania ceny giełdowej,

d)

sztuk w podaży oraz procent sprzedaży bydła żywego - w przypadku ustalania ceny targowiskowej,

e11)Dodana przez § 1 pkt 5 lit. a rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.)

sztuk zakupionych cieląt lub młodego bydła opasowego oraz odpowiadająca im liczba ton bydła żywego - w przypadku ustalania ceny zakupu bydła żywego,

f11)Dodana przez § 1 pkt 5 lit. a rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.)

sztuk sprzedanych cieląt lub młodego bydła opasowego oraz odpowiadająca im liczba ton bydła żywego - w przypadku ustalania ceny sprzedaży bydła żywego;

2)

w odniesieniu do rynku wieprzowiny - liczba:

a)

sztuk poddanych ubojowi świń rzeźnych oraz odpowiadająca jej liczba ton masy poubojowej ciepłej - w przypadku ustalania ceny zakupu,

b)

ton sprzedanych półtusz, mięsa wieprzowego oraz produktów mięsnych - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c)

ton półtusz, mięsa wieprzowego w elementach oraz tłuszczy wieprzowych, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w poszczególnych dniach - w przypadku ustalania ceny giełdowej,

d)

sztuk w podaży oraz procent sprzedaży prosiąt - w przypadku ustalania ceny targowiskowej;

3)

w odniesieniu do rynku owoców i warzyw - masa lub liczba wyrażona w kilogramach, tonach lub sztukach sprzedanych owoców i warzyw poszczególnych gatunków i odmian;

4)

w odniesieniu do rynku zbóż - liczba ton:

a)

poszczególnych gatunków zbóż zakupionych przez przedsiębiorcę - w przypadku ustalania ceny zakupu,

b)

produktów przemiału ziarna zbóż sprzedanych przez przedsiębiorcę - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c)

poszczególnych gatunków zbóż oraz produktów przemiału ziarna zbóż, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w poszczególnych dniach - w przypadku ustalania ceny giełdowej,

d)

w podaży oraz procent sprzedaży poszczególnych gatunków zbóż - w przypadku ustalania ceny targowiskowej;

5)

w odniesieniu do rynku mleka - liczba kilogramów:

a)

produktów mlecznych - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

b)

mleka surowego - w przypadku ustalania ceny skupu;

6)

w odniesieniu do rynku drobiu - liczba ton:

a)

zakupionego drobiu rzeźnego - w przypadku ustalania ceny skupu,

b)

sprzedanych produktów drobiarskich - w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

7)

w odniesieniu do rynku jaj spożywczych - liczba:

a)

ton jaj spożywczych zakupionych przez zakład przetwórstwa jaj - w przypadku ustalania ceny skupu,

b)

sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez zakład pakowania jaj - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c12)Dodana przez § 1 pkt 5 lit. b rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.)

sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez producenta - w przypadku ustalania ceny producenta;

8)

w odniesieniu do rynku roślin oleistych - liczba ton:

a)

zakupionych lub sprzedanych nasion roślin oleistych - w przypadku ustalania ceny zakupu,

b)

nasion roślin oleistych, olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych, będących przedmiotem transakcji na giełdzie towarowej w poszczególnych dniach - w przypadku ustalania ceny giełdowej,

c)

sprzedanych olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych - w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

9)

w odniesieniu do rynku baraniny - liczba sztuk skupionych owiec rzeźnych oraz liczba ton tusz owiec rzeźnych;

10)

w odniesieniu do rynku cukru - liczba ton sprzedanego cukru wyprodukowanego w ramach kwoty produkcyjnej cukru oraz poza tą kwotą wraz ze wskazaniem pojemności opakowań;

11)

w odniesieniu do rynku pasz - liczba ton sprzedanych pasz;

12)

w odniesieniu do rynku chmielu - liczba kilogramów szyszek chmielu zakupionych przez przedsiębiorcę od producenta chmielu lub grupy producentów chmielu;

13)

w odniesieniu do rynku włókien lnianych i konopnych - liczba ton długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego, sprzedanego przez przedsiębiorcę, który przetwarza słomę lnianą lub konopną na włókno;

14)

w odniesieniu do rynku produktów rolnictwa ekologicznego - liczba:

a)

kilogramów sprzedanego mięsa wołowego lub wieprzowego w elementach,

b)

litrów sprzedanego mleka,

c)

sztuk sprzedanych jaj,

d)

kilogramów lub sztuk sprzedanych owoców lub warzyw;

15)

w odniesieniu do rynku tytoniu - liczba kilogramów liści tytoniu zakupionych przez przedsiębiorcę od producenta tytoniu lub grupy producentów tytoniu.

§ 12.

Dane rynkowe w odniesieniu do rynków:

1)

wołowiny i cielęciny - przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a13)W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 6 lit. a tiret pierwsze rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.)

dokonują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zakupu i uboju bydła rzeźnego w wieku od 8. miesiąca życia oraz dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych,

b13)W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 6 lit. a tiret pierwsze rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.)

zlecają rzeźniom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ubój zakupionego bydła rzeźnego w wieku od 8. miesiąca życia i dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych,

c)

produkują tusze, półtusze, ćwierci wołowe lub mięso wołowe w elementach,

d14)Dodana przez § 1 pkt 6 lit. a tiret drugie rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.)

dokonują zakupu cieląt lub młodego bydła opasowego, w celu ich dalszej sprzedaży lub własnego chowu,

e14)Dodana przez § 1 pkt 6 lit. a tiret drugie rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.)

dokonują sprzedaży cieląt lub młodego bydła opasowego;

2)

wieprzowiny - przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a15)W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 6 lit. b rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.)

dokonują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zakupu i uboju świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów oraz dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 i w przepisach dotyczących szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych,

b15)W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 6 lit. b rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.)

zlecają rzeźniom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ubój zakupionych świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów oraz dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 i w przepisach dotyczących szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych,

c)

produkują tusze, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe w elementach lub przetwory z wieprzowiny;

3)

baraniny - przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu owiec na tym rynku;

4)

chmielu - przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują obrotu chmielem lub przygotowania chmielu lub wytwarzania produktów chmielowych;

5)

włókien lnianych i konopnych - przekazują przedsiębiorcy, którzy przetwarzają słomę lnianą lub konopną na włókno;

6)

cukru - przekazują producenci cukru;

7)

owoców i warzyw - przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a)

sprzedają na rynkach hurtowych lub targowiskach,

b)

są zrzeszeni w grupach producentów lub spółdzielniach ogrodniczych,

c)

prowadzą zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego,

d)

prowadzą przedsiębiorstwa przemysłu chłodniczego;

8)

zbóż - przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a)

w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca zakupili łącznie co najmniej 1000 ton ziarna zbóż,

b)

produkują mąki, otręby lub śruty z ziarna zbóż;

9)

mleka - przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a)

skupują od producentów mleko surowe,

b)

produkują przetwory mleczne;

10)

drobiu - przekazują przedsiębiorcy, którzy skupują drób rzeźny i dokonują jego uboju na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz w ostatnim roku kalendarzowym poddali ubojowi powyżej 100 000 sztuk brojlerów kurzych lub 20 000 sztuk brojlerów indyczych;

11)

jaj spożywczych - przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a)

skupują jaja spożywcze w celu ich przetwarzania,

b16)W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 6 lit. c rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.)

w ostatnim roku kalendarzowym:
  •   -  
    pakowali tygodniowo przeciętnie powyżej 100 000 jaj pochodzących z gospodarstw, w których produkcja jest prowadzona w systemie klatkowym,
  •   -  
    produkowali przeciętnie powyżej 100 000 jaj pochodzących z gospodarstw, w których produkcja jest prowadzona w systemie klatkowym;

12)

roślin oleistych - przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu nasion roślin oleistych;

13)

kwiatów - przekazują przedsiębiorcy, którzy prowadzą ich sprzedaż w miejscach obrotu hurtowego;

14)

pasz - przekazują przedsiębiorcy, którzy produkują powyżej 10 000 ton pasz rocznie;

15)

produktów rolnictwa ekologicznego - przekazują przedsiębiorcy, którzy posiadają ważny certyfikat zgodności wydany - zgodnie z przepisami o rolnictwie ekologicznym - przez upoważnione jednostki certyfikujące;

16)

tytoniu - przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu liści tytoniu od producenta lub grupy producentów tytoniu.

§ 13.

1.

Okresy, za które są zbierane dane rynkowe, wynoszą:

1)

dobę - dla cen: giełdowej, importera owoców i warzyw wymienionych w załączniku do rozporządzenia w części III ust. 4, targowiskowej, producenta i hurtowej oraz wielkości obrotów odpowiadających tym cenom;

2)

tydzień liczony od poniedziałku do niedzieli - dla cen: skupu, zakupu i sprzedaży oraz wielkości obrotów odpowiadających tym cenom;

3)

dwa tygodnie liczone od poniedziałku do piątku następnego tygodnia - w odniesieniu do rynku kwiatów oraz dla ceny importera owoców i warzyw wymienionych w załączniku do rozporządzenia w części III ust. 2;

4)

miesiąc kalendarzowy - w odniesieniu do rynku cukru, rynku pasz, rynku chmielu, rynku włókna lnianego i konopnego, rynku produktów rolnictwa ekologicznego, rynku tytoniu oraz rynku mleka dla ceny skupu.

2.

Dane rynkowe są przekazywane:

1)

do godziny 1200 we wtorek, po upływie okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 i 2 - dla cen: skupu, zakupu i sprzedaży oraz wielkości obrotów odpowiadających tym cenom;

2)

do godziny 1000w poniedziałek, w postaci danych zbiorczych za każdy dzień handlowy za okres od poniedziałku do niedzieli - dla cen: producenta, targowiskowej i hurtowej oraz wielkości obrotów odpowiadających tym cenom;

3)

do godziny 1000 codziennie za poprzedni dzień dla rynku owoców i warzyw wymienionych w załączniku do rozporządzenia w części III ust. 4 - dla ceny importera;

4)

do godz. 1200 w poniedziałek, po upływie okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 3 - dla owoców i warzyw wymienionych w załączniku do rozporządzenia w części III ust. 2;

5)

do godziny 1500 w piątek ostatniego dnia okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 3 - w odniesieniu do rynku kwiatów;

6)

do 20. dnia miesiąca, po upływie okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 4 - w odniesieniu do rynku cukru, rynku chmielu, rynku włókna lnianego i konopnego, rynku produktów rolnictwa ekologicznego, rynku tytoniu oraz dla rynku mleka dla ceny skupu;

7)

w pierwszy wtorek miesiąca, po upływie okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 4 - w odniesieniu do rynku pasz.

3.

Jeżeli termin przekazywania danych przypada na dzień wolny od pracy, dane te są przesyłane w dniu roboczym przypadającym po tym dniu.

§ 14.

Dane rynkowe są przekazywane w formie elektronicznej lub faksem.

§ 15.

Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 sierpnia 2004 r. w sprawie zbieranych danych rynkowych   (Dz. U. Nr 192, poz. 1971, z późn. zm.17)Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 1, poz. 6 i Nr 193, poz. 1426 oraz z 2009 r. Nr 29, poz. 185.).

§ 16.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia18)Rozporządzenie zostało ogłoszone w dniu 3 sierpnia 2011 r..
1)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 września 2014 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1261).
2)
W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2014 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz. U. poz. 920), które weszło w życie z dniem 26 lipca 2014 r.
3)
Dodany przez § 1 pkt 1 lit. b rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.
4)
W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. a rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.
5)
Zdanie pierwsze w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. b rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.
6)
Zdanie drugie w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. c rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.
7)
W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. d rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.
8)
W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. a rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.
9)
Dodany przez § 1 pkt 3 lit. b rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.
10)
W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.
11)
Dodana przez § 1 pkt 5 lit. a rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.
12)
Dodana przez § 1 pkt 5 lit. b rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.
13)
W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 6 lit. a tiret pierwsze rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.
14)
Dodana przez § 1 pkt 6 lit. a tiret drugie rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.
15)
W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 6 lit. b rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.
16)
W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 6 lit. c rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.
17)
Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 1, poz. 6 i Nr 193, poz. 1426 oraz z 2009 r. Nr 29, poz. 185.
18)
Rozporządzenie zostało ogłoszone w dniu 3 sierpnia 2011 r.

Załącznik   -   Artykuły rolno-spożywcze wchodzące w zakres poszczególnych rynków oraz szczegółowy zakres danych rynkowych zbieranych dla tych artykułów

I.

Rynek wołowiny i cielęciny

119)W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 7 lit. a tiret pierwsze rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2..

Tusze bydła rzeźnego, dla których jest ustalana cena zakupu:

1)

tusze pochodzące z bydła rzeźnego wymienionego w art. 14 ust. 1 rozporządzenia nr 1249/2008 - w klasach, o których mowa w art. 14 ust. 1 rozporządzenia nr 1249/2008;

2)

tusze pochodzące z niekastrowanych samców w wieku od 24. miesiąca życia - w klasie O3;

3)

tusze pochodzące z samic, które się cieliły - w klasie P1.

2.

Półtusze, ćwierci wołowe i mięso wołowe, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1)

ćwierci wołowe przednie od byków do 2 lat życia (kat. A);

2)

ćwierci wołowe przednie od krów (kat. D);

3)

ćwierci wołowe tylne od byków do 2 lat życia (kat. A);

4)

ćwierci wołowe tylne od krów (kat. D);

5)

ćwierci wołowe kompensowane od byków do 2 lat życia (kat. A);

6)

ćwierci wołowe kompensowane od krów (kat. D);

7)

mięso wołowe rostbef z kością;

8)

mięso wołowe z udźca bez kości.

3.

Tusze, półtusze, ćwierci wołowe, mięso wołowe, dla których jest ustalana cena giełdowa.

4.

Bydło żywe gospodarskie, dla którego jest ustalana cena targowiskowa:

1)

cielęta;

220)W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 7 lit. a tiret drugie rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.)

młode bydło opasowe w wieku od 6. do 12. miesiąca życia przeznaczone do dalszego chowu;

3)

krowy wybrakowane;

4)

jałówki cielne;

5)

krowy mleczne.

521)Dodany przez § 1 pkt 7 lit. a tiret trzecie rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2..

Cielęta i młode bydło opasowe, dla których jest ustalana cena zakupu lub cena sprzedaży.

II.

Rynek wieprzowiny

1.

Tusze ciepłe o masie od 60 do 120 kg, sklasyfikowane w klasach jakości handlowej S, E, U, R, O i P, dla których jest ustalana cena zakupu.

2.

Półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe i produkty mięsne, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1)

półtusze wieprzowe;

2)

mięso wieprzowe z kością - schab środkowy;

3)

szynka wieprzowa gotowana;

4)

kiełbasa toruńska.

3.

Półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe i tłuszcze wieprzowe, dla których jest ustalana cena giełdowa:

1)

półtusze wieprzowe;

2)

mięso wieprzowe;

3)

tłuszcze wieprzowe.

4.

Prosięta o masie około 20 kg, dla których jest ustalana cena targowiskowa.

III.

Rynek owoców i warzyw

1.

Owoce i warzywa, dla których jest ustalana cena producenta:

1)

jabłka pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji odmian: Golden Delicious, Braeburn, grupa Jonagolda, Idared, Granny Smith, Red Delicious, Boskoop, Paulared, Jerseymac, Delikates, Lobo, McIntosh, Cortland, Szampion, Ligol, Gloster, Gala, Elstar, Cox orange;

2)

jabłka przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 sierpnia do dnia 31 maja;

3)

gruszki pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji odmian: Faworytka (Klapsa), Konferencja, Williams, Abbe Fetel, Lukasówka - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca;

4)

śliwki pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji odmian: Węgierka Dąbrowicka, Brzoskwiniowa, Węgierka Zwykła, Renkloda Althana, Renkloda Ulena, Stanley, Cacańska Lepotica, Cacańska Rana, Ruth Gersfetter, President (kaliber 45 mm), Reine-Claude, Questche, Golden Japan - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 listopada;

5)

śliwki przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 sierpnia do dnia 30 listopada;

6)

wiśnie przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 września;

7)

czereśnie przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 września;

8)

truskawki pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 kwietnia do dnia 30 listopada;

9)

truskawki odszypułkowane, przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;

10)

truskawki z szypułką, przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;

11)

maliny pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 października;

12)

maliny przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 października;

13)

morele przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 15 lipca do dnia 15 września;

14)

porzeczki czarne przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;

15)

porzeczki czerwone przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;

16)

agrest przeznaczony do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;

17)

aronia przeznaczona do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 sierpnia do dnia 31 października;

18)

brokuły „w różach” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 maja do dnia 31 grudnia;

19)

brokuły „różyczkowane”, przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;

20)

pomidory „spod osłon” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;

21)

pomidory „gruntowe” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;

22)

pomidory przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;

23)

kalafiory „w różach” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 maja do dnia 31 grudnia;

24)

kalafiory „różyczkowane”, przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;

25)

cebula pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca;

26)

cebula biała obierana, przeznaczona do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 marca;

27)

kapusta biała „w główkach”, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 września do dnia 30 czerwca;

28)

kapusta biała przeznaczona do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 września do dnia 31 grudnia;

29)

marchew myta, pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 maja;

30)

marchew przeznaczona do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 maja;

31)

ogórki „długie spod osłon” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 marca do dnia 31 grudnia;

32)

ogórki „krótkie spod osłon” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 marca do dnia 31 grudnia;

33)

ogórki „gruntowe” przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;

34)

ogórki „gruntowe” o długości 6-9 cm oraz 10-12 cm, przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;

35)

pietruszka pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca;

36)

seler pakowany, przeznaczony do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca;

37)

pory pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca;

38)

fasola zielona przeznaczona do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;

39)

groszek zielony, przeznaczony do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;

40)

fasolka zielona, pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji;

41)

sałata pakowana;

42)

pieczarki;

43)

szparagi białe, fioletowe i zielone.

2.

Owoce i warzywa, dla których jest ustalana cena hurtowa oraz cena importera notowana w cyklu dwutygodniowym:

1)

arbuzy;

2)

banany w opakowaniu zbiorczym (karton);

3)

brzoskwinie w opakowaniu zbiorczym, układane w warstwy (skrzynka, karton);

4)

cytryny w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;

5)

czereśnie w opakowaniu zbiorczym (skrzynka);

6)

grejpfruty w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;

7)

gruszki w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton) odmian: Bonkreta Williamsa, Faworytka (Klapsa), Konferencja, Lukasówka;

8)

jabłka w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton) lub jednostkowym (woreczek) odmian: Antonówka, Close, Cortland, Delikates, Elstar, Gloster, Gala, Golden Delicious, Granny Smith, Idared, James Grive, Jerseymac, grupa Jonagolda, Red Delicious, Lobo, Malinowa Oberlandzka, McIntosh, Melrose, Papierówka (Oliwka Inflancka), Paulared, Spartan, Szampion, Vista Bella;

9)

kiwi w opakowaniu zbiorczym (paletka) lub jednostkowym (koszyczek);

10)

klementynki w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;

11)

maliny w opakowaniu jednostkowym;

12)

mandarynki w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;

13)

nektaryny w opakowaniu zbiorczym, układane w warstwy (skrzynka, karton);

14)

pomarańcze w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;

15)

śliwki w opakowaniu zbiorczym (skrzynka) odmian: Węgierka Dąbrowicka, Brzoskwiniowa, Węgierka Zwykła, Renkloda Althana, Renkloda Ulena, Stanley, Cacańska Lepotica, Cacańska Rana, Ruth Gersfetter, President;

16)

truskawki w opakowaniu jednostkowym;

17)

winogrona w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

18)

wiśnie w opakowaniu zbiorczym (skrzynka);

19)

botwinka - pęczek, niezależnie od opakowania zbiorczego;

20)

buraki ćwikłowe w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);

21)

cebula biała w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);

22)

groch;

23)

fasola;

24)

kalafiory;

25)

kapusta biała głowiasta wczesna;

26)

kapusta biała głowiasta późna;

27)

kapusta brukselska;

28)

kasztany;

29)

marchew wczesna - pęczek;

30)

marchew w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);

31)

oberżyna;

32)

ogórki „gruntowe” w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

33)

ogórki „spod osłon długie” w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

34)

ogórki „spod osłon krótkie” w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

35)

papryka czerwona w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

36)

papryka żółta w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

37)

papryka zielona w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

38)

pieczarki w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

39)

pietruszka wczesna - pęczek;

40)

pietruszka w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);

41)

pomidory „gruntowe” w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

42)

pomidory „spod osłon” w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

43)

pory wczesne - pęczek;

44)

pory w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);

45)

rzodkiewka - pęczek, niezależnie od opakowania zbiorczego;

46)

sałata niepakowana;

47)

sałata pakowana w folię;

48)

selery korzeniowe w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);

49)

szparagi;

50)

ziemniaki jadalne wczesne w opakowaniu zbiorczym (worek);

51)

ziemniaki jadalne wczesne „myte” w opakowaniu jednostkowym;

52)

ziemniaki jadalne odmian: Aster, Bryza, Ibis, Irga, Irys, Janka, w opakowaniu zbiorczym (worek);

53)

ziemniaki jadalne „myte” odmian: Aster, Bryza, Ibis, Irga, Irys, Janka, w opakowaniu jednostkowym.

3.

Warzywa, dla których jest ustalana cena targowiskowa:

1)

cebula biała - cała, zdrowa (bez objawów gnicia), bez uszkodzeń mrozowych, wystarczająco zasuszona, wolna od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego, bez obcych zapachów i smaków, o kształcie typowym dla odmiany, twarda i ścisła, bez objawów wyrośnięcia, bez pustego i twardego szczypioru, bez korzeni, z dopuszczalnymi małymi plamami i powierzchniowymi pęknięciami zewnętrznych łusek;

2)

ziemniaki jadalne - całe, zdrowe, czyste, niezazieleniałe, bez uszkodzeń mechanicznych, bez uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, nienadmarznięte, suche, o kształcie typowym dla odmiany.

4.

Owoce i warzywa, dla których jest ustalana cena importera w cyklu dobowym:

1)

pomidory - w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;

2)

ogórki - w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;

3)

karczochy - w okresie od dnia 1 listopada do dnia 31 grudnia;

4)

cukinia - w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;

5)

pomarańcze - w okresie od dnia 1 grudnia do dnia 31 grudnia;

6)

klementynki - w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;

7)

mandarynki - w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;

8)

cytryny - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 grudnia;

9)

winogrona - od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;

10)

jabłka - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;

11)

gruszki - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;

12)

morele - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 lipca;

13)

wiśnie - w okresie od dnia 1 maja do dnia 31 sierpnia;

14)

brzoskwinie - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 30 września;

15)

nektaryny - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 30 września;

16)

śliwki - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 30 września.

IV.

Rynek zbóż

1.

Zboża, których ziarno powinno być zdrowe, czyste, dojrzałe, dobrze wykształcone, o swoistej barwie, bez obcych zapachów lub zapachów wskazujących na zepsucie, wolne od żywych owadów ( Insecta ) i roztoczy ( Acarina ), dla których jest ustalana cena zakupu, cena giełdowa i cena targowiskowa:

1)

jęczmień;

2)

kukurydza;

3)

owies;

4)

pszenica;

5)

pszenżyto;

6)

żyto.

2.

Produkty przemiału ziarna zbóż, dla których jest ustalana cena sprzedaży i cena giełdowa:

1)

mąka pszenna;

2)

mąka żytnia;

3)

otręby pszenne;

4)

otręby żytnie;

5)

śruta pszenna;

6)

śruta żytnia.

V.

Rynek mleka

1.

Mleko surowe w klasie ekstra, dla którego jest ustalana cena skupu.

2.

Przetwory mleczne, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1)

masło ekstra - o minimalnej zawartości tłuszczu mlecznego 82% masy i maksymalnej zawartości wody 16% masy:

a)

w blokach 25 kg,

b)

konfekcjonowane 200 g-300 g;

2)

mleko odtłuszczone w proszku spełniające wymogi jakościowe skupu interwencyjnego, w workach 25 kg;

3)

mleko pełne w proszku, produkowane bezpośrednio i wyłącznie z mleka pełnego metodą rozpyłową, w workach 25 kg;

4)

mleko spożywcze pasteryzowane w folii lub kartonie:

a)

odtłuszczone o zawartości tłuszczu do 0,5%,

b)

częściowo odtłuszczone o zawartości tłuszczu 1,5-1,8%,

c)

o zawartości tłuszczu 2%,

d)

o zawartości tłuszczu 3,2%,

e)

pełne o zawartości tłuszczu co najmniej 3,5%;

5)

mleko spożywcze UHT w kartonie:

a)

odtłuszczone o zawartości tłuszczu do 0,5%,

b)

częściowo odtłuszczone o zawartości tłuszczu 1,5-1,8%,

c)

o zawartości tłuszczu 2%,

d)

o zawartości tłuszczu 3,2%,

e)

pełne o zawartości tłuszczu co najmniej 3,5%;

6)

jogurt naturalny;

7)

kefir;

8)

śmietanka i śmietana spożywcza pasteryzowana:

a)

o zawartości tłuszczu 10-29%,

b)

o zawartości tłuszczu powyżej 29%;

9)

mleko zagęszczone w opakowaniach 500 g:

a)

słodzone,

b)

niesłodzone;

10)

ser dojrzewający typu Edamski w blokach powyżej 2 kg o zawartości tłuszczu w suchej masie 40-45%;

11)

ser dojrzewający typu Gouda w blokach powyżej 2 kg o zawartości tłuszczu w suchej masie 45-50%;

12)

ser dojrzewający typu Ementaler w blokach powyżej 2 kg o zawartości tłuszczu w suchej masie 45-50%;

13)

ser dojrzewający typu Cheddar w blokach powyżej 2 kg o zawartości tłuszczu w suchej masie 45-50%;

14)

ser dojrzewający Podlaski, Zamojski, Morski w blokach powyżej 2 kg;

15)

ser dojrzewający typu Parmezan w blokach powyżej 2 kg;

16)

ser dojrzewający typu Radamer w blokach powyżej 2 kg o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 45%;

17)

sery pleśniowe o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 45%;

18)

sery i twarogi świeże bez dodatków smakowych:

a)

serek wiejski granulowany o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 40%,

b)

twaróg o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 40%;

19)

ser typu Mozzarella o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 30%;

20)

ser typu Feta;

21)

bezwodny tłuszcz mleczny o minimalnej zawartości tłuszczu 99,3%;

22)

serwatka w proszku o maksymalnej zawartości tłuszczu 1,5%, w workach 25 kg;

23)

laktoza;

24)

kazeina i kazeiniany;

25)

maślanka w proszku;

26)

maślanka naturalna.

VI.

Rynek drobiu

1.

Drób rzeźny, dla którego jest ustalana cena skupu:

1)

kurczęta typu brojler;

2)

indory;

3)

indyczki;

4)

brojlery kacze;

5)

brojlery gęsie;

6)

gęsi tuczone;

7)

kury nioski ze stad reprodukcyjnych;

8)

kury nioski ze stad towarowych;

9)

kury mięsne ze stad reprodukcyjnych;

10)

kury mięsne ze stad towarowych.

2.

Produkty drobiarskie, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1)

drób świeży, schłodzony i mrożony:

a)

tuszki kurcząt patroszonych bez podrobów (65%) w klasie A,

b)

tuszki indyków patroszonych (73%);

2)

drób w kawałkach i podroby świeże lub schłodzone:

a)

z kurczaka:
  •   -  
    filety,
  •   -  
    połówki,
  •   -  
    ćwiartki,
  •   -  
    całe skrzydła,
  •   -  
    piersi i ich kawałki,
  •   -  
    nogi i ich kawałki,
  •   -  
    wątroby,

b)

z indyka:
  •   -  
    filety,
  •   -  
    całe skrzydła,
  •   -  
    piersi i ich kawałki,
  •   -  
    podudzia i ich kawałki,
  •   -  
    wątroby.

VII.

Rynek jaj spożywczych

1.

Jaja spożywcze do przetwórstwa spożywczego, dla których jest ustalana cena skupu.

222)W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 7 lit. b rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2..

Jaja spożywcze klasy A, kategorie wagowe XL, L, M i S, dla których jest ustalana cena producenta i cena sprzedaży.

VIII.

Rynek roślin oleistych

1.

Nasiona rzepaku o wilgotności 7% (+/−0,5%) oraz o zawartości kwasu erukowego do 2%, oleju minimum 40% i zanieczyszczeń do 2%, dla których jest ustalana cena zakupu i cena giełdowa.

2.

Oleje i śruty uzyskane z nasion roślin oleistych, dla których jest ustalana cena sprzedaży i cena giełdowa:

1)

olej rzepakowy rafinowany o zawartości kwasu erukowego do 5%, substancji lotnych do 0,5% i zanieczyszczeń do 0,02% oraz o liczbie nadtlenkowej do 5%;

2)

śruta rzepakowa o zawartości tłuszczu do 2,5% (+/−0,5%), wody do 12% (+/−0,5%), białka do 33% oraz zanieczyszczeń mineralnych do 2%.

IX.

Rynek baraniny

1.

Owce żywe, dla których jest ustalana cena zakupu:

1)

jagnięta poniżej 12. miesiąca życia z podziałem na kategorie wagowe:

a)

do 12 kg,

b)

od 12,1 do 17 kg,

c)

od 17,1 do 24 kg,

d)

od 24,1 do 31 kg,

e)

od 31,1 do 36 kg,

f)

od 36,1 do 40 kg,

g)

powyżej 40 kg;

2)

pozostałe owce.

2.

Owce rzeźne, dla których jest ustalana cena zakupu:

1)

tusze jagniąt poniżej 12. miesiąca życia i poniżej 13 kg z podziałem na kategorie:

a)

masa do 7 kg,

b)

masa od 7,1 do 10 kg,

c)

masa od 10,1 do 13 kg;

2)

według klasyfikacji EUROP:

a)

tusze jagniąt do 12. miesiąca życia i o masie powyżej 13 kg,

b)

tusze jagniąt powyżej 12. miesiąca życia.

X.

Rynek kwiatów
Kwiaty świeże cięte dobrej jakości i posiadające cechy charakterystyczne dla gatunku i odmiany (odmiana uprawna): wszystkie części kwiatu ciętego, całe, świeże, wolne od chorób i szkodników oraz od spowodowanych przez nie uszkodzeń, wolne od pozostałości pestycydów i innych obcych substancji wpływających na ich wygląd, bez uszkodzeń mechanicznych, wolne od wad rozwoju; pakowane oddzielnie w jednolite partie opakowania, odpowiednio oznakowane, pędy w zależności od gatunku i odmiany (odmiana uprawna) wystarczająco sztywne i silne, aby utrzymać kwiat; o długości od 40 cm do 100 cm, dla których jest ustalana cena hurtowa:

1)

goździki wielkokwiatowe - wszystkie odmiany;

2)

goździki gałązkowe - wszystkie odmiany;

3)

róże - wszystkie odmiany.

XI.

Rynek cukru
Cukier, dla którego jest ustalana cena sprzedaży:

1)

cukier wyprodukowany w ramach kwoty produkcyjnej cukru;

2)

cukier wyprodukowany poza kwotą produkcyjną cukru.

XII.

Rynek pasz

1.

Mieszanki paszowe pełnoporcjowe, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1)

dla bydła:

a)

dla krów mlecznych,

b)

dla opasów,

c)

dla cieląt,

d)

preparaty mlekozastępcze,

e)

uniwersalne - stosowane u co najmniej dwóch grup technologicznych;

2)

dla świń:

a)

dla loch,

b)

dla knurów,

c)

prestarter lub starter,

d)

grower lub finisher,

e)

preparaty mlekozastępcze,

f)

uniwersalne - stosowane co najmniej u dwóch grup technologicznych;

3)

dla drobiu:

a)

dla brojlerów:
  •   -  
    prestarter lub starter,
  •   -  
    grower lub finisher,

b)

dla niosek oraz kogutów:
  •   -  
    dla stad towarowych,
  •   -  
    dla stad reprodukcyjnych,

c)

dla indyków:
  •   -  
    prestarter lub starter,
  •   -  
    grower lub finisher,

d)

uniwersalne - stosowane co najmniej u dwóch grup technologicznych.

2.

Mieszanki paszowe uzupełniające oraz premiksy w przeliczeniu na 1%, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1)

dla bydła:

a)

dla krów mlecznych,

b)

dla opasów,

c)

dla cieląt,

d)

uniwersalne - stosowane u co najmniej dwóch grup technologicznych;

2)

dla świń:

a)

dla loch,

b)

dla knurów,

c)

prestarter lub starter,

d)

grower lub finisher,

e)

uniwersalne - stosowane co najmniej u dwóch grup technologicznych;

3)

dla drobiu:

a)

dla brojlerów:
  •   -  
    prestarter lub starter,
  •   -  
    grower lub finisher,

b)

dla niosek oraz kogutów:
  •   -  
    dla stad towarowych,
  •   -  
    dla stad reprodukcyjnych,

c)

dla indyków:
  •   -  
    prestarter lub starter,
  •   -  
    grower lub finisher,

d)

uniwersalne - stosowane co najmniej u dwóch grup technologicznych.

XIII.

Rynek chmielu
Szyszki chmielu w okresie od dnia 1 września do dnia 30 kwietnia, dla których jest ustalana cena skupu:

1)

szyszki chmielu aromatycznego według odmian, ze wskazaniem ich pochodzenia z rejonów uprawy, z podziałem na skup zrealizowany na podstawie umów kontraktacji i skup poza kontraktacją;

2)

szyszki chmielu goryczkowego według odmian, ze wskazaniem ich pochodzenia z rejonów uprawy, z podziałem na skup zrealizowany na podstawie umów kontraktacji i skup poza kontraktacją.

XIV.

Rynek włókna lnianego i konopnego
Długie włókno lniane, krótkie włókno lniane lub włókno konopne, dla których jest ustalana cena sprzedaży.

XV.

Rynek produktów rolnictwa ekologicznego
Produkty rolnictwa ekologicznego, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1)

mięso wołowe w elementach;

2)

mięso wieprzowe w elementach;

3)

mleko krowie, owcze i kozie;

4)

jaja;

5)

owoce lub warzywa, z podziałem na poszczególne gatunki.

XVI.

Rynek tytoniu
Liście tytoniu (wysuszone, nieprzetworzone), dla których jest ustalana cena skupu, z podziałem na grupy odmian:

1)

grupa I - tytoń jasny suszony ogniowo-rurowo, odmiany typu Virginia;

2)

grupa II - tytoń jasny suszony powietrzem, odmiany typu Burley;

3)

grupa III - tytoń ciemny suszony powietrzem, odmiany typu Puławski i Mocny Skroniowski;

4)

grupa IV - tytoń ciemny suszony powietrzem, z możliwością dosuszenia i wędzenia - odmiany typu Kentucky.
19)
W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 7 lit. a tiret pierwsze rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.
20)
W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 7 lit. a tiret drugie rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.
21)
Dodany przez § 1 pkt 7 lit. a tiret trzecie rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.
22)
W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 7 lit. b rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.