Rozporządzenie Ministra Zdrowiaz dnia 26 sierpnia 2015 r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży
w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze
stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach
Na podstawie art. 52c ust. 6 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
(Dz. U. z 2015 r. poz. 594) zarządza się, co następuje:
§ 1.
1.
Grupy środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach
systemu oświaty są określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
2.
Wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego
dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty, są określone w załączniku nr 2 do
rozporządzenia.
§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 września 2015 r.
Załącznik nr 1
-
Grupy środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach
systemu oświaty
1.
Kanapki:
1)
na bazie pieczywa razowego lub pełnoziarnistego: żytniego, pszennego, mieszanego lub
pieczywa bezglutenowego;
2)
z przetworami mięsnymi zawierającymi co najmniej 70% mięsa i nie więcej niż 10 g tłuszczu
w 100 g produktu gotowego do spożycia lub przetworami z ryb zawierającymi co najmniej
60% mięsa ryb, skorupiaków lub mięczaków w 100 g produktu gotowego do spożycia, lub
jajami, lub serem, z wyłączeniem topionego, lub wyrobami z nasion roślin strączkowych,
orzechami, nasionami zgodnie z wymaganiami, o których mowa w ust. 9, olejem, tłuszczami
mlecznymi do smarowania, o których mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego
i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającym wspólną organizację
rynków produktów rolnych oraz uchylającym rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG)
nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (UE) nr 1308/2013 (Dz. Urz UE L 347
z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.), w tym masłem, ziołami lub przyprawami świeżymi
lub suszonymi bez dodatku soli;
3)
z warzywami lub owocami, o których mowa w ust. 7-9;
4)
bez soli oraz sosów, w tym majonezu, z wyłączeniem ketchupu, w przypadku którego zużyto
nie mniej niż 120 g pomidorów do przygotowania 100 g produktu gotowego do spożycia.
2.
Sałatki i surówki w opakowaniach jednostkowych:
1)
na bazie warzyw lub owoców, o których mowa w ust. 7 i 8;
2)
z przetworami mięsnymi zawierającymi co najmniej 70% mięsa i nie więcej niż 10 g tłuszczu
w 100 g produktu gotowego do spożycia lub przetworami z ryb zawierającymi co najmniej
60% mięsa ryb, skorupiaków lub mięczaków w 100 g produktu gotowego do spożycia, lub
jajami, lub serem, z wyłączeniem topionego, lub produktami mlecznymi zgodnymi z wymaganiami,
o których mowa w ust. 5, lub produktami zbożowymi zgodnymi z wymaganiami, o których
mowa w ust. 6, wyrobami z nasion roślin strączkowych, suszonymi warzywami i owocami,
lub orzechami oraz nasionami zgodnymi z wymaganiami, o których mowa w ust. 9, olejem,
ziołami lub przyprawami świeżymi lub suszonymi bez dodatku soli.
3.
Mleko bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu Parlamentu
Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków
do żywności (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 16, z późn. zm.), zwanym dalej „rozporządzeniem
(WE) nr 1333/2008”.
4.
Napoje zastępujące mleko, czyli napój: sojowy, ryżowy, owsiany, kukurydziany, gryczany,
orzechowy lub migdałowy:
1)
zawierające nie więcej niż 10 g cukrów w 100 ml produktu gotowego do spożycia, bez
dodatku substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008;
2)
o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej
ilości soli na 100 g lub na 100 ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli,
tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej
25% w porównaniu z podobnym produktem.
5.
Produkty mleczne: jogurt, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, mleko acidofilne, mleko
smakowe, serwatka, ser twarogowy, serek homogenizowany lub produkty zastępujące produkty
mleczne na bazie soi, ryżu, owsa, orzechów lub migdałów:
1)
zawierające nie więcej niż 10 g cukrów w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia;
2)
bez dodatku substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008;
3)
zawierające nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia.
6.
Zbożowe produkty śniadaniowe oraz inne produkty zbożowe:
1)
bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr
1333/2008;
2)
o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej
ilości soli na 100 g lub na 100 ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli,
tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej
25% w porównaniu z podobnym produktem, z wyłączeniem pieczywa o zawartości sodu nie
wyższej niż 450 mg w 100 g produktu gotowego do spożycia.
7.
Warzywa:
1)
surowe lub przetworzone, z wyłączeniem warzyw suszonych;
2)
bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr
1333/2008;
3)
w przypadku przetworzonych - o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej
niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100 g lub na 100 ml środka spożywczego
lub o obniżonej zawartości sodu/soli, tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej
dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem, z wyłączeniem produktów
poddanych naturalnej fermentacji mlekowej, takich jak: kwaszona kapusta oraz kwaszone
ogórki;
4)
przygotowane do bezpośredniego spożycia;
5)
podawane w całości lub podzielone na porcje, jeżeli istnieją dostateczne możliwości
to w opakowaniach jednostkowych.
8.
Owoce:
1)
surowe lub przetworzone, z wyłączeniem owoców suszonych;
2)
bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr
1333/2008;
3)
przygotowane do bezpośredniego spożycia;
4)
podawane w całości lub podzielone na porcje, jeżeli istnieją dostateczne możliwości
to w opakowaniach jednostkowych.
9.
Suszone warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona:
1)
bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr
1333/2008, soli oraz tłuszczu;
2)
w opakowaniach jednostkowych, w porcji nieprzekraczającej 100 g.
10.
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne:
1)
w opakowaniach nieprzekraczających 330 ml;
2)
bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr
1333/2008 w przypadku soków warzywnych i owocowo-warzywnych;
3)
o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej
ilości soli na 100 g lub na 100 ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli,
tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej
25% w porównaniu z podobnym produktem.
11.
Przeciery, musy owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne:
1)
bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr
1333/2008;
2)
bez dodatku soli.
12.
Koktajle owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne na bazie mleka, napojów zastępujących
mleko, czyli napoju: sojowego, ryżowego, owsianego, kukurydzianego, gryczanego, orzechowego
lub migdałowego, produktów mlecznych lub produktów zastępujących produkty mleczne,
zgodnych z wymaganiami, o których mowa w ust. 5.
13.
Naturalna woda mineralna nisko- lub średniozmineralizowana, woda źródlana i woda stołowa,
w opakowaniach jednostkowych.
14.
Inne napoje przygotowywane na miejscu bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych
w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008:
1)
herbata, w tym z: owocami, mlekiem lub napojami zastępującymi mleko, czyli napojem:
sojowym, ryżowym, owsianym, kukurydzianym, gryczanym, orzechowym lub migdałowym; dozwolone
jest słodzenie naturalnym miodem pszczelim;
2)
napary owocowe z naturalnym aromatem, w tym z owocami; dozwolone jest słodzenie naturalnym
miodem pszczelim;
3)
kawa zbożowa, w tym z: mlekiem lub napojami zastępującymi mleko, czyli napojem: sojowym,
ryżowym, owsianym, kukurydzianym, gryczanym, orzechowym lub migdałowym; dozwolone
jest słodzenie naturalnym miodem pszczelim.
Załącznik nr 2
-
Wykaz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego
dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty
1.
Środki spożywcze stosowane w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży w jednostkach systemu
oświaty dobiera się w taki sposób, aby:
1)
na całodzienne żywienie składały się środki spożywcze pochodzące z różnych grup środków
spożywczych;
2)
posiłki (śniadanie, obiad, kolacja) zawierały produkty z następujących grup środków
spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty
mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz
tłuszcze;
3)
w przypadku całodziennego żywienia jadłospis obejmował nie mniej niż cztery posiłki;
4)
w przedszkolach i innych formach wychowania przedszkolnego, w których dziecko spędza
do 5 godzin, były podawane co najmniej 2 posiłki główne: śniadanie i obiad;
5)
obiad podawany w stołówce szkolnej dostarczał 30% całodziennego zapotrzebowania energetycznego,
zgodnie z aktualnymi normami żywienia przy wyliczeniu średnioważonej normy dla danej
grupy uczniów.
2.
W żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty stosuje się:
1)
produkty zbożowe lub ziemniaki (przetworzone):
a)
przy czym zbożowe produkty śniadaniowe zawierają nie więcej niż 15 g cukrów w 100
g produktu gotowego do spożycia,
b)
o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej
ilości soli na 100 g lub na 100 ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli,
tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej
25% w porównaniu z podobnym produktem,
c)
zawierające nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g produktu gotowego do spożycia,
d)
jedną lub więcej porcji w śniadaniu, obiedzie oraz kolacji,
e)
trzy lub więcej różnych produktów z tej kategorii środków spożywczych w posiłkach
obiadowych w tygodniu,
f)
nie więcej niż jedną porcję potrawy smażonej z tej kategorii środków spożywczych w
tygodniu,
g)
przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych
powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%;
2)
warzywa:
a)
surowe lub przetworzone,
b)
bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr
1333/2008,
c)
w przypadku przetworzonych - o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej
niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100 g lub na 100 ml środka spożywczego
lub o obniżonej zawartości sodu/soli, tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej
dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem, z wyłączeniem produktów
poddanych naturalnej fermentacji mlekowej, takich jak: kwaszona kapusta lub kwaszone
ogórki,
d)
w przypadku warzyw suszonych: bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych
w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008, soli oraz tłuszczu,
e)
jedną lub więcej porcji warzyw każdego dnia w posiłku obiadowym,
f)
trzy lub więcej porcji surowych warzyw w posiłkach obiadowych w tygodniu,
g)
trzy lub więcej różnych warzyw w posiłkach obiadowych w tygodniu;
3)
owoce:
a)
surowe lub przetworzone,
b)
bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr
1333/2008,
c)
w przypadku owoców suszonych: bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych
w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008, soli oraz tłuszczu,
d)
jedną lub więcej porcji owoców każdego dnia w posiłku obiadowym,
e)
trzy lub więcej różnych owoców w posiłkach obiadowych w tygodniu;
4)
warzywa lub owoce, przy czym:
a)
w żywieniu całodziennym podaje się pięć porcji warzyw lub owoców, jedna porcja może
być zastąpiona przez sok w porcji nieprzekraczającej 200 ml,
b)
dodatek warzyw lub owoców podaje się w każdym posiłku każdego dnia w żywieniu przedszkolnym
i całodziennym
- w proporcji pomiędzy liczbą porcji warzyw i owoców w stosunku nieprzekraczającym
trzech porcji warzyw na dwie porcje owoców;
5)
mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona:
a)
przy czym w przypadku orzechów i nasion: bez dodatku cukrów i substancji słodzących
zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008, soli oraz tłuszczu,
b)
jedną lub więcej porcji żywności z tej kategorii środków spożywczych każdego dnia,
c)
porcję ryby co najmniej raz w tygodniu,
d)
przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych
powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%,
e)
przy czym nie więcej niż jedną porcję potrawy smażonej w ciągu tygodnia szkolnego
od poniedziałku do piątku, a w żywieniu 7-dniowym nie więcej niż dwie porcje potrawy
smażonej w tygodniu;
6)
tłuszcze spożywcze - oleje, masło, margaryny miękkie kubkowe niearomatyzowane lub
ich mieszanki; w przypadku smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości
kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej
40%;
7)
mleko lub produkty mleczne:
a)
zawierające nie więcej niż 10 g cukrów w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia,
b)
przy czym co najmniej dwie porcje mleka lub produktów mlecznych każdego dnia w żywieniu
przedszkolnym i co najmniej trzy porcje w żywieniu całodziennym;
8)
inne napoje:
a)
woda - naturalna woda mineralna nisko- lub średniozmineralizowana, woda źródlana lub
woda stołowa,
b)
napoje zastępujące mleko, czyli napój: sojowy, ryżowy, owsiany, kukurydziany, gryczany,
orzechowy lub migdałowy:
-
zawierające nie więcej niż 10 g cukrów w 100 ml produktu gotowego do spożycia, bez
dodatku substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008,
-
o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej
ilości soli na 100 g lub na 100 ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli,
tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej
25% w porównaniu z podobnym produktem,
c)
soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne:
-
w porcjach nieprzekraczających 200 ml,
-
bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr
1333/2008 w przypadku soków warzywnych i owocowo-warzywnych,
-
o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej
ilości soli na 100 g lub na 100 ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli,
tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej
25% w porównaniu z podobnym produktem,
d)
koktajle owocowe, warzywne, owocowo-warzywne na bazie mleka, napojów zastępujących
mleko, czyli napoju: sojowego, ryżowego, owsianego, kukurydzianego, gryczanego, orzechowego
lub migdałowego, produktów mlecznych lub produktów zastępujących produkty mleczne,
zgodnie z wymaganiami, o których mowa w ust. 5 załącznika nr 1 do rozporządzenia,
e)
napoje przygotowywane na miejscu bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych
w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008:
-
herbata - w tym z: owocami, mlekiem lub napojami zastępującymi mleko, czyli napojem:
sojowym, ryżowym, owsianym, kukurydzianym, gryczanym, orzechowym lub migdałowym; dozwolone
jest słodzenie naturalnym miodem pszczelim,
-
napary owocowe z naturalnym aromatem, w tym z owocami; dozwolone jest słodzenie naturalnym
miodem pszczelim,
-
kawa zbożowa - w tym z: mlekiem lub napojami zastępującymi mleko, czyli napojem: sojowym,
ryżowym, owsianym, kukurydzianym, gryczanym, orzechowym lub migdałowym; dozwolone
jest słodzenie naturalnym miodem pszczelim,
-
kakao naturalne - z: mlekiem lub napojami zastępującymi mleko, czyli napojem: sojowym,
ryżowym, owsianym, kukurydzianym, gryczanym, orzechowym lub migdałowym; dozwolone
jest słodzenie naturalnym miodem pszczelim,
-
kompot owocowy,
f)
bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr
1333/2008 oraz tauryny, guarany i kofeiny;
9)
inne produkty:
a)
sól:
-
w procesie przygotowania posiłku jest stosowana sól o obniżonej zawartości sodu (sodowo-potasowa),
-
sól nie jest stosowana po procesie przygotowania posiłku,
-
przy czym w żywieniu zbiorowym należy uwzględnić, że dzienne spożycie soli powinno
wynosić nie więcej niż 5 g,
b)
zioła lub przyprawy świeże lub suszone bez dodatku soli,
c)
zupy, sosy oraz potrawy sporządzane z naturalnych składników bez użycia koncentratów
spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników,
d)
zawierające nie więcej niż 10 g cukrów w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia,
e)
zawierające nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia.