1.
Bulwy ziemniaka, w tym bulwy ziemniaka przeznaczone do sadzenia, pochodzące ze strefy
porażenia lub strefy bezpieczeństwa albo z obszarów innych państw członkowskich objętych
takimi strefami, wyznaczonymi w związku ze stwierdzeniem występowania pchełki, mogą
być pakowane w pobliżu strefy porażenia lub strefy bezpieczeństwa, jeżeli:
1)
zostały spełnione wymagania, o których mowa w § 7 pkt 1;
2)
na polach, na których były uprawiane rośliny ziemniaka, z których pochodzą te bulwy:
a)
były wykonywane zabiegi z zastosowaniem środków ochrony roślin zwalczających pchełkę,
b)
zostały przeprowadzone kontrole, w wyniku których nie stwierdzono występowania pchełki;
3)
wojewódzki inspektor został poinformowany przez podmiot, który uprawiał rośliny ziemniaka,
z których pochodzą te bulwy, o terminie przemieszczenia tych bulw do miejsca pakowania,
nie później niż na 7 dni przed terminem ich przemieszczenia;
4)
bulwy te podczas transportu były zaopatrzone w dokument potwierdzający ich pochodzenie
i miejsce przeznaczenia przez podmiot, który uprawiał rośliny ziemniaka, z których
pochodzą te bulwy;
5)
bulwy te:
a)
były transportowane do miejsca pakowania w środkach transportu lub opakowaniach wolnych
od gleby, resztek roślinnych oraz innych zanieczyszczeń stwarzających zagrożenie rozprzestrzenienia
się pchełki, zamkniętych w sposób uniemożliwiający rozprzestrzenienie się pchełki,
b)
niezwłocznie po dostarczeniu do miejsca pakowania zostały poddane zabiegowi, o którym
mowa w § 7 pkt 2 lit. a.
2.
W przypadku pakowania bulw ziemniaka, o których mowa w ust. 1, wojewódzki inspektor:
1)
prowadzi kontrole występowania pchełki w odległości co najmniej 100 m od miejsca pakowania
tych bulw;
2)
informuje podmioty zajmujące się produkcją, obrotem lub przetwarzaniem bulw ziemniaka
w pobliżu miejsca pakowania tych bulw o zagrożeniach stwarzanych przez pchełkę oraz
o sposobach zwalczania i zapobiegania rozprzestrzenianiu się pchełki, udostępniając
te dane co najmniej na stronie internetowej administrowanej przez urząd go obsługujący.