2.
Składniki mineralne:
6)
cytrynian i jabłczan wapnia;
7)
sole wapniowe kwasu cytrynowego;
12)
sole wapniowe kwasu ortofosforowego;
26)
sole magnezowe kwasu cytrynowego;
29)
sole magnezowe kwasu ortofosforowego;
36)
cytrynian magnezu-potasu;
41)
taurynian acetylu magnezu;
44)
cytrynian amonu-żelaza (III);
47)
difosforan sodu-żelaza (III);
50)
difosforan żelaza (III) (pirofosforan żelaza (III));
52)
żelazo elementarne (karbonyl + elektrolit + zredukowane wodorem);
56)
fosforan amonu-żelaza (II);
57)
etylenodiaminotetraoctan sodu-żelaza (III);
81)
siarczan mono-L-metioniny cynku;
104)
sole sodowe kwasu ortofosforowego;
117)
sole potasowe kwasu ortofosforowego;
119)
drożdże wzbogacone w selen5);
122)
wodoroselenian (IV) sodu;
124a)
drożdże wzbogacone w chrom5a);
125)
trójwodny mleczan chromu (III);
138)
kwas ortokrzemowy stabilizowany choliną;
Objaśnienia:
1) Alfa-tokoferol < 20%, beta-tokoferol < 10%, gamma-tokoferol 50-70% oraz delta-tokoferol
10-30%.
2) Typowe poziomy poszczególnych tokoferoli i tokotrienoli:
-
-
115 mg/g alfa-tokoferolu (co najmniej 101 mg/g),
-
-
5 mg/g beta-tokoferolu (co najmniej < 1 mg/g),
-
-
45 mg/g gamma-tokoferolu (co najmniej 25 mg/g),
-
-
12 mg/g delta-tokoferolu (co najmniej 3 mg/g),
-
-
67 mg/g alfa-tokotrienolu (co najmniej 30 mg/g),
-
-
< 1 mg/g beta-tokotrienolu (co najmniej < 1 mg/g),
-
-
82 mg/g gamma-tokotrienolu (co najmniej 45 mg/g),
-
-
5 mg/g delta-tokotrienolu (co najmniej < 1 mg/g).
3) Menachinon występujący głównie jako menachinon-7 oraz, w mniejszym stopniu, menachinon-6.
4) Może zawierać do 2% treonianu.
5) Drożdże wzbogacone w selen uzyskiwane na drodze hodowlanej w obecności selenianu
(IV) sodu jako źródła selenu, zawierające w postaci wysuszonej, w której są wprowadzane
do obrotu, nie więcej niż 2,5 mg Se/g. Główną organiczną postacią selenu w drożdżach
jest selenometionina (60-85% całkowitej zawartości selenu w produkcie). Zawartość
innych związków selenoorganicznych, włącznie z selenocysteiną, nie może przekraczać
10% całkowitej zawartości selenu. Zawartość selenu nieorganicznego nie powinna przekraczać
1% całkowitej zawartości selenu.
5a) Drożdże wzbogacone w chrom uzyskiwane w drodze hodowli Saccharomycescerevisiae w
obecności chlorku chromu (III) jako źródła chromu i zawierające w postaci wysuszonej,
w której są wprowadzane do obrotu, 230-300 mg chromu/kg. Zawartość chromu (VI) nie
przekracza 0,2% łącznej zawartości chromu.
6) W postaci żelu.