1)
budynki przeznaczone do produkcji rolniczej, nie wyłączając produkcji rybnej, w szczególności:
spichlerze, przechowalnie owoców i warzyw, stodoły, budynki inwentarskie, budynki
na sprzęt rolniczy, magazyny i sortownie ryb, wylęgarnie ryb, podchowalnie ryb, wędzarnie,
przetwórnie, chłodnie, a także budowle i urządzenia rolnicze, w szczególności: zbiorniki
na płynne odchody zwierzęce, płyty do składowania obornika, silosy na kiszonki, silosy
na zboże i pasze, komory fermentacyjne i zbiorniki biogazu rolniczego, a także instalacje
służące do otrzymywania biogazu rolniczego, place składowe, place postojowe i manewrowe
dla maszyn rolniczych;
2)
budynki przeznaczone do przetwórstwa rolno-spożywczego, z wyłączeniem gruntów zajętych
pod przemysłowe zakłady przetwórstwa rolniczego bazujących na surowcach pochodzących
spoza gospodarstwa rolnego, w skład którego wchodzą te budynki;
3)
budynki mieszkalne oraz inne budynki i urządzenia, takie jak: komórki, garaże, szopy,
kotłownie, podwórza, śmietniki, składowiska odpadów, jeżeli z gruntami, budynkami,
budowlami lub urządzeniami, o których mowa w pkt 1 i 2, tworzą zorganizowaną całość
gospodarczą i są położone w tej samej miejscowości lub w bezpośrednim sąsiedztwie
w miejscowości sąsiedniej.