Na podstawie
art. 85 ust. 5 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym
(Dz. U. z 2014 r. poz. 752, z późn. zm.2)Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2014 r.
poz. 1559, 1662 i 1877 oraz z 2015 r. poz. 18, 211, 978, 1269, 1479, 1649, 1844, 1893
i 1932.) zarządza się, co następuje:
§ 3.
Ustala się maksymalne normy dopuszczalnych ubytków powstających w czasie wykonywania
niektórych czynności, w trakcie których może dojść do powstania ubytków piwa objętego
pozycją CN 2203 00, w wysokości określonej w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
§ 4.
Ustala się maksymalne normy dopuszczalnych ubytków powstających w czasie wykonywania
niektórych czynności, w trakcie których może dojść do powstania ubytków:
1)
win ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi, moszczu gronowego innego
niż ten objęty pozycją CN 2009, objętych pozycją CN 2204,
2)
wermutu i pozostałych win ze świeżych winogron aromatyzowanych roślinami lub substancjami
aromatycznymi, objętych pozycją CN 2205,
3)
pozostałych napojów fermentowanych (na przykład cydr (cidr), perry i miód pitny);
mieszanek napojów fermentowanych oraz mieszanek napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych,
gdzie indziej niewymienionych ani niewłączonych, objętych pozycją CN 2206 00
- zwanych dalej „wyrobami winiarskimi”, w wysokości określonej w załączniku nr 3 do
rozporządzenia.
§ 6.
Ubytki wyrobów węglowych wyraża się w kilogramach i rozlicza się oddzielnie dla każdej
pozycji CN.
§ 9.
Jeżeli ubytek wyrobów akcyzowych powstał w wyniku popełnienia przestępstwa przeciwko
mieniu lub wynika z zawinionego działania lub zaniechania podatnika, a ustalenie wielkości
tego ubytku nie jest możliwe, wysokość ubytku wyrobu akcyzowego ustala się w drodze
oszacowania.
§ 10.
W przypadku rozpoczęcia przez podatnika działalności gospodarczej w zakresie wyrobów
akcyzowych, do czasu ustalenia przez właściwego naczelnika urzędu celnego norm dopuszczalnych
ubytków wyrobów akcyzowych, powstałe ubytki wyrobów akcyzowych rozlicza się w wysokości
równej rzeczywistym stratom wyrobów akcyzowych, nie dłużej jednak niż przez okres
sześciu miesięcy, licząc od miesiąca następującego po miesiącu, w którym rozpoczęto
produkcję, magazynowanie, przerób, zużycie lub przewóz.