|
1
|
Wartość pH
|
oznaczenie elektrometryczne w roztworze wodnym
|
|
2
|
Sucha pozostałość i zawartość wody
|
suszenie w temperaturze 105°C, ważenie
|
|
3
|
Strata przy prażeniu suchej masy osadu
|
prażenie w temperaturze 550°C, ważenie
|
|
4
|
Zawartość azotu ogólnego
|
mineralizacja w środowisku kwaśnym z dodatkiem katalizatora
|
|
5
|
Zawartość azotu amonowego
|
destylacja amoniaku i oznaczenie metodą miareczkową lub spektrofotometryczną
|
|
6
|
Zawartość fosforu ogólnego
|
mineralizacja do fosforu (V) i oznaczenie spektrofotometryczne lub atomowa spektrometria
emisyjna z plazmą wzbudzoną indukcyjnie (ICP-OES)
|
|
7
|
Zawartość wapnia i magnezu
|
mineralizacja mieszaniną kwasów i oznaczenie metodą miareczkową lub spektrometrią
atomową, lub atomowa spektrometria emisyjna z plazmą wzbudzoną indukcyjnie (ICP-OES)
|
|
8
|
Zawartość metali ciężkich: ołowiu, kadmu, rtęci, niklu, cynku, miedzi i chromu
|
spektrometria absorpcji atomowej po mineralizacji w wodzie królewskiej lub stężonych
kwasach (błąd oznaczenia nie może przekraczać 10% odpowiedniej wartości dopuszczalnej)
lub atomowa spektrometria emisyjna z plazmą wzbudzoną indukcyjnie (ICP-OES)
|
|
9
|
Obecność bakterii chorobotwórczych z rodzaju Salmonella
|
prowadzenie hodowli na podłożach namnażalnych i różnicująco-selektywnyeh oraz potwierdzenie
wyników badaniem biochemicznym
|
|
10
|
Liczba żywych jaj pasożytów jelitowych Ascaris sp., Trichuris sp., Toxocara sp.
|
izolacja żywych jaj z reprezentatywnej próbki osadów przez wstrząsanie lub mieszanie,
płukanie z zastosowaniem wirowania oraz flotację, inkubację, a następnie wykonanie
badania mikroskopowego
|