2)
Przepisy niniejszego rozporządzenia częściowo wdrażają postanowienia: 1) dyrektywy
Rady 83/417/EWG z dnia 25 lipca 1983 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich
odnoszących się do niektórych białek mleka (kazein i kazeinianów) przeznaczonych do
spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 237 z 26.08.1983, str. 25; Dz. Urz. UE Polskie
wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 7, str. 99); 2) dyrektywy Rady 89/108/EWG z dnia
21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących
się do głęboko mrożonych środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi
(Dz. Urz. WE L 40 z 11.02.1989, str. 34; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz.
13, t. 9, str. 318); 3) dyrektywy 1999/4/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
22 lutego 1999 r. odnoszącej się do ekstraktów kawy i ekstraktów cykorii (Dz. Urz.
WE L 66 z 13.03.1999, str. 26; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t.
23, str. 247); 4) dyrektywy 2000/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 czerwca
2000 r. odnoszącej się do wyrobów kakaowych i czekoladowych przeznaczonych do spożycia
przez ludzi (Dz. Urz. WE L 197 z 03.08.2000, str. 19; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, rozdz. 13, t. 25, str. 431); 5) dyrektywy Rady 2001/110/WE z dnia 20 grudnia
2001 r. odnoszącej się do miodu (Dz. Urz. WE L 10 z 12.01.2002, str. 47; Dz. Urz.
UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 27, str. 179); 6) dyrektywy Rady 2001/111/WE
z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącej się do niektórych cukrów przeznaczonych do spożycia
przez ludzi (Dz. Urz. WE L 10 z 12.01.2002, str. 53; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne,
rozdz. 13, t. 27, str. 185); 7) dyrektywy Rady 2001/112/WE z dnia 20 grudnia 2001 r.
odnoszącej się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych
do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 10 z 12.01.2002, str. 58; Dz. Urz. UE Polskie
wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 34, str. 471); 8) dyrektywy Rady 2001/113/WE z dnia
20 grudnia 2001 r. odnoszącej się do dżemów owocowych, galaretek i marmolady oraz
słodzonego purée z kasztanów przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L
10 z 12.01.2002, str. 67; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 27,
str. 190); 9) dyrektywy Rady 2001/114/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącej się
do niektórych rodzajów częściowo lub całkowicie odwodnionego mleka konserwowanego
przeznaczonego do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 15 z 17.01.2002, str. 19; Dz.
Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 35, str. 30); 10) dyrektywy Parlamentu
Europejskiego i Rady 2012/12/UE z dnia 19 kwietnia 2012 r. zmieniającej dyrektywę
Rady 2001/112/WE odnoszącą się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów
przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 115 z 27.04.2012, str. 1); 11)
dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2014/63/UE z dnia 15 maja 2014 r. zmieniającej
dyrektywę Rady 2001/110/WE odnoszącą się do miodu (Dz. Urz. UE L 164 z 03.06.2014,
str. 1).
4)
Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. z 2014 r.
poz. 774), które na podstawie art. 4 ustawy z dnia 7 listopada 2014 r. o zmianie ustawy
o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności
i żywienia (Dz. U. poz. 1722) traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.