1.
Jeżeli w wyniku przeprowadzonego badania poubojowego, o którym mowa w § 8, oraz badania
na obecność włośni, o którym mowa w § 7 ust. 2, w przypadku badania mięsa świń, nutrii
i dzików, stwierdzono, że badane mięso zwierząt jest zdatne do spożycia przez ludzi,
urzędowy lekarz weterynarii wystawia zaświadczenie o przeprowadzeniu badania poubojowego
mięsa, które zawiera:
1)
imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza mięsa;
2)
miejsce i termin uboju albo odstrzału;
3)
datę przeprowadzenia badania;
4)
gatunek zwierzęcia, z którego pozyskano mięso, oraz numer identyfikacyjny tego zwierzęcia,
jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek
oznakowania zwierzęcia;
6)
w przypadku badania mięsa świń, nutrii i dzików, informację o ograniczeniach w sposobie
wykorzystania mięsa - jeżeli badanie na obecność włośni przeprowadzono przy zastosowaniu
metody badania trichinoskopowego, o której mowa w § 7 ust. 6.
2.
Jeżeli w wyniku badania na obecność włośni próbek mięsa świń, nutrii i dzików, pobranych
i dostarczonych zgodnie z § 7 ust. 3:
1)
nie stwierdzono włośni - urzędowy lekarz weterynarii wystawia zaświadczenie o przeprowadzeniu
badania próbek mięsa, które zawiera:
a)
imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza mięsa,
b)
miejsce i termin uboju albo odstrzału,
c)
datę przeprowadzenia badania,
d)
gatunek zwierzęcia, z którego pochodziła badana próbka, i numer identyfikacyjny tego
zwierzęcia, jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika
obowiązek oznakowania zwierzęcia,
f)
informację o ograniczeniach w sposobie wykorzystania mięsa - jeżeli badanie próbek
na obecność włośni przeprowadzono przy zastosowaniu metody badania trichinoskopowego,
o której mowa w § 7 ust. 6;
2)
stwierdzono włośnie - powiatowy lekarz weterynarii wydaje decyzję administracyjną
w sprawie uznania mięsa za niezdatne do spożycia przez ludzi, określając w niej sposób
postępowania z tym mięsem.
3.
Przed wydaniem decyzji, o której mowa w ust. 2 pkt 2, urzędowy lekarz weterynarii
z urzędu pobiera próbki mięsa i przeprowadza badanie, o którym mowa w § 7 ust. 1 i
§ 8, na koszt posiadacza mięsa.