Dopuszcza się ogólne odstępstwa od wymagań higienicznych określonych w
rozdziale II pkt 1 i rozdziale V pkt 1 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 852/2004
Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków
spożywczych
(Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319) w zakładach produkujących żywność tradycyjną pochodzenia zwierzęcego, w zakresie
określonym w
art. 7 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2074/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiającego
środki wykonawcze w odniesieniu do niektórych produktów objętych rozporządzeniem (WE)
nr 853/2004 i do organizacji urzędowych kontroli na mocy rozporządzeń (WE) nr 854/2004
oraz (WE) nr 882/2004, ustanawiającego odstępstwa od rozporządzenia (WE) nr 852/2004
i zmieniającego rozporządzenia (WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004
(Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005, str. 27, z późn. zm.), jeżeli przyznanie tych odstępstw umożliwi zakładom stosowanie tradycyjnej metody
produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego, określonej: