1)
Ustawa wykonuje w zakresie swojej regulacji następujące rozporządzenia Wspólnoty Europejskiej:
1) rozporządzenie Rady (EURATOM) nr 3954/87 z dnia 22 grudnia 1987 r. ustanawiające
maksymalne dozwolone poziomy skażenia radioaktywnego środków spożywczych oraz pasz
po wypadku jądrowym lub w każdym innym przypadku pogotowia radiologicznego (Dz. Urz.
WE L 371 z 30.12.1987, str. 11, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne,
rozdz. 15, t. 1, str. 333); 2) rozporządzenie Komisji (EURATOM) nr 944/89 z dnia 12
kwietnia 1989 r. ustanawiające maksymalne dozwolone poziomy skażenia radioaktywnego
w środkach spożywczych o mniejszym znaczeniu w następstwie wypadku jądrowego lub w
każdym innym przypadku pogotowia radiologicznego (Dz. Urz. WE L 101 z 13.04.1989,
str. 17; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 1, str. 347); 3) rozporządzenie
Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu
do substancji skażających w żywności (Dz. Urz. WE L 37 z 13.02.1993, str. 1, z późn.
zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 2, str. 204); 4) rozporządzenie
(WE) nr 2232/96 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 października 1996 r. ustanawiające
wspólnotową procedurę dla substancji aromatycznych używanych lub przeznaczonych do
użycia w lub na środkach spożywczych (Dz. Urz. WE L 299 z 23.11.1996, str. 1, z późn.
zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 18, str. 42); 5) rozporządzenie
(WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące
nowej żywności i nowych składników żywności (Dz. Urz. WE L 43 z 14.02.1997, str. 1,
z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 18, str. 244); 6)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 1565/2000 z dnia 18 lipca 2000 r. ustanawiające środki
konieczne do przyjęcia programu oceny w zastosowaniu rozporządzenia (WE) nr 2232/96
Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz. Urz. WE L 180 z 19.07.2000, str. 8; Dz. Urz.
UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 25, str. 415); 7) rozporządzenie (WE)
nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające
ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa
Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz.
WE L 31 z 01.02.2002, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne,
rozdz. 15, t. 6, str. 463); 8) rozporządzenie (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego
i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i
paszy (Dz. Urz. UE L 268 z 18.10.2003, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, rozdz. 13, t. 32, str. 432); 9) rozporządzenie (WE) nr 1830/2003 Parlamentu
Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. dotyczące możliwości śledzenia i etykietowania
organizmów zmodyfikowanych genetycznie oraz możliwości śledzenia żywności i produktów
paszowych wyprodukowanych z organizmów zmodyfikowanych genetycznie i zmieniające dyrektywę
2001/18/WE (Dz. Urz. UE L 268 z 18.10.2003, str. 24, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie
wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 32, str. 455); 10) rozporządzenie (WE) nr 1946/2003
Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie transgranicznego
przemieszczania organizmów genetycznie zmodyfikowanych (Dz. Urz. UE L 287 z 05.11.2003,
str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 7, str. 650); 11) rozporządzenie
(WE) nr 2065/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 listopada 2003 r. w sprawie
środków aromatyzujących dymu wędzarniczego używanych lub przeznaczonych do użycia
w środkach spożywczych lub na ich powierzchni (Dz. Urz. UE L 309 z 26.11.2003, str.
1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 32, str. 661); 12) (uchylony);
13) rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia
2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str.
1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319);
14) rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia
2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności
z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu
zwierząt (Dz. Urz. UE L 165 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie
wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 200); 15) rozporządzenie (WE) nr 1935/2004
Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów
i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG
i 89/109/EWG (Dz. Urz. UE L 338 z 13.11.2004, str. 4); 16) rozporządzenie (WE) nr
396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych
dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego
i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz.
Urz. UE L 70 z 16.03.2005, str. 1, z późn. zm.); 17) rozporządzenie Komisji (WE) nr
1895/2005 z dnia 18 listopada 2005 r. w sprawie ograniczenia wykorzystania niektórych
pochodnych epoksydowych w materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością
(Dz. Urz. UE L 302 z 19.11.2005, str. 28); 18) rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005
z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków
spożywczych (Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005, str. 1, z późn. zm.); 19) rozporządzenie
Komisji (WE) nr 2074/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiające środki wykonawcze
w odniesieniu do niektórych produktów objętych rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 i
do organizacji urzędowych kontroli na mocy rozporządzeń (WE) nr 854/2004 oraz (WE)
nr 882/2004, ustanawiające odstępstwa od rozporządzenia (WE) nr 852/2004 i zmieniające
rozporządzenia (WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004 (Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005,
str. 27); 20) rozporządzenie Komisji (WE) nr 401/2006 z dnia 23 lutego 2006 r. ustanawiające
metody pobierania próbek i analizy do celów urzędowej kontroli poziomów mikotoksyn
w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 70 z 09.03.2006, str. 12); 21) rozporządzenie
Rady (WE) nr 509/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie produktów rolnych i środków
spożywczych będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami (Dz. Urz. UE L 93
z 31.03.2006, str. 1); 22) rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 z dnia 20 marca 2006 r.
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków
spożywczych (Dz. Urz. UE L 93 z 31.03.2006, str. 12, z późn. zm.); 23) rozporządzenie
Komisji (WE) nr 627/2006 z dnia 21 kwietnia 2006 r. w sprawie wykonania rozporządzenia
(WE) nr 2065/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do kryteriów jakościowych
dla uznanych metod analitycznych w zakresie pobierania próbek, identyfikacji i charakterystyki
początkowych produktów wędzarniczych (Dz. Urz. UE L 109 z 22.04.2006, str. 3); 24)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe
dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE
L 364 z 20.12.2006, str. 5, z późn. zm.); 25) rozporządzenie Komisji (WE) nr 1882/2006
z dnia 19 grudnia 2006 r. ustanawiające metody pobierania próbek i analizy do celów
urzędowej kontroli poziomu azotanów w niektórych środkach spożywczych (Dz. Urz. UE
L 364 z 20.12.2006, str. 25); 26) rozporządzenie Komisji (WE) nr 1883/2006 z dnia
19 grudnia 2006 r. ustanawiające metody pobierania próbek i metody analizy do celów
urzędowej kontroli dioksyn i dioksynopodobnych polichlorowanych bifenyli (PCB) w środkach
spożywczych (Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 32); 27) rozporządzenie (WE) nr
1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń
żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006, str.
9, z późn. zm.); 28) rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady
z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych
oraz niektórych innych substancji (Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006, str. 26, z późn.
zm.); 29) rozporządzenie Komisji (WE) nr 1981/2006 z dnia 22 grudnia 2006 r. ustalające
szczegółowe zasady wykonania przepisów art. 32 rozporządzenia (WE) nr 1829/2003 Parlamentu
Europejskiego i Rady w odniesieniu do wspólnotowego laboratorium referencyjnego dla
organizmów zmodyfikowanych genetycznie (Dz. Urz. UE L 368 z 23.12.2006, str. 99);
30) rozporządzenie Komisji (WE) nr 2023/2006 z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie dobrej
praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
z żywnością (Dz. Urz. UE L 384 z 29.12.2006, str. 75, z późn. zm.); 31) rozporządzenie
Komisji (WE) nr 333/2007 z dnia 28 marca 2007 r. ustanawiające metody pobierania próbek
i metody analiz do celów urzędowej kontroli poziomów ołowiu, kadmu, rtęci, cyny nieorganicznej,
3-MCPD i benzo[a]pirenu w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 88 z 29.03.2007, str.
29); 32) rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie
produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie
(EWG) nr 2092/91 (Dz. Urz. UE L 189 z 20.07.2007, str. 1, z późn. zm.); 33) rozporządzenie
Komisji (WE) nr 884/2007 z dnia 26 lipca 2007 r. w sprawie środków nadzwyczajnych
zawieszających stosowanie E 128 czerwień 2G jako barwnika żywności (Dz. Urz. UE L
195 z 27.07.2007, str. 8); 34) rozporządzenie Komisji (WE) nr 282/2008 z dnia 27 marca
2008 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu
przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2023/2006
(Dz. Urz. UE L 86 z 28.03.2008, str. 9); 35) rozporządzenie Komisji (WE) nr 353/2008
z dnia 18 kwietnia 2008 r. ustanawiające przepisy wykonawcze w odniesieniu do wniosków
o wydanie zezwolenia na stosowanie oświadczeń zdrowotnych zgodnie z art. 15 rozporządzenia
(WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz. Urz. UE L 109 z 19.04.2008,
str. 11); 36) rozporządzenie Rady (WE) nr 733/2008 z dnia 15 lipca 2008 r. w sprawie
warunków regulujących przywóz produktów rolnych pochodzących z krajów trzecich w następstwie
wypadku w elektrowni jądrowej w Czarnobylu (Dz. Urz. UE L 201 z 30.06.2008, str. 1);
37) rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające
szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji
ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej,
znakowania i kontroli (Dz. Urz. UE L 250 z 18.09.2008, str. 1); 38) rozporządzenie
Komisji (WE) nr 1235/2008 z dnia 8 grudnia 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady
wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w odniesieniu do ustaleń dotyczących
przywozu produktów ekologicznych z krajów trzecich (Dz. Urz. UE L 334 z 12.12.2008,
str. 25); 39) rozporządzenie Komisji (WE) nr 1243/2008 z dnia 12 grudnia 2008 r. zmieniające
załączniki III i VI do dyrektywy 2006/141/WE w odniesieniu do wymogów dotyczących
składu niektórych preparatów do początkowego żywienia niemowląt (Dz. Urz. UE L 335
z 13.12.2008, str. 25); 40) rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr
1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń
na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących
(Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 1); 41) rozporządzenie Parlamentu Europejskiego
i Rady (WE) nr 1332/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie enzymów spożywczych,
zmieniające dyrektywę Rady 83/417/EWG, rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999, dyrektywę
2000/13/WE, dyrektywę Rady 2001/112/WE oraz rozporządzenie (WE) nr 258/97 (Dz. Urz.
UE L 354 z 31.12.2008, str. 7); 42) rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady
(WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. Urz.
UE L 354 z 31.12.2008, str. 16); 43) rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady
(WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych
składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach
spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia
(WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE (Dz. Urz. UE L 354
z 31.12.2008, str. 34); 44) rozporządzenie Komisji (WE) nr 41/2009 z dnia 20 stycznia
2009 r. dotyczące składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób
nietolerujących glutenu (Dz. Urz. UE L 16 z 21.01.2009, str. 3); 45) rozporządzenie
Komisji (WE) nr 124/2009 z dnia 10 lutego 2009 r. ustalające maksymalne zawartości
w żywności kokcydiostatyków i histomonostatyków pochodzących z nieuniknionego zanieczyszczenia
krzyżowego tymi substancjami pasz, dla których nie są one przeznaczone (Dz. Urz. UE
L 40 z 11.02.2009, str. 7); 46) rozporządzenie Komisji (WE) nr 450/2009 z dnia 29
maja 2009 r. w sprawie aktywnych i inteligentnych materiałów i wyrobów przeznaczonych
do kontaktu z żywnością (Dz. Urz. UE L 135 z 30.05.2009, str. 3); 47) rozporządzenie
Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 470/2009 z dnia 6 maja 2009 r. ustanawiające
wspólnotowe procedury określania maksymalnych limitów pozostałości substancji farmakologicznie
czynnych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz uchylające rozporządzenie
Rady (EWG) nr 2377/90 oraz zmieniające dyrektywę 2001/82/WE Parlamentu Europejskiego
i Rady i rozporządzenie (WE) nr 726/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz. Urz.
UE L 152 z 16.06.2009, str. 11); 48) rozporządzenie Komisji (WE) nr 669/2009 z dnia
24 lipca 2009 r. w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego
i Rady w sprawie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów
pasz i żywności niepochodzących od zwierząt i zmieniające decyzję 2006/504/WE (Dz.
Urz. UE L 194 z 25.07.2009, str. 11); 49) rozporządzenie Komisji (WE) nr 901/2009
z dnia 28 września 2009 r. dotyczące wieloletniego skoordynowanego wspólnotowego programu
kontroli na lata 2010, 2011 i 2012, mającego na celu zapewnienie zgodności z najwyższymi
dopuszczalnymi poziomami pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego
i zwierzęcego oraz na jej powierzchni, oraz ocenę narażenia na nie konsumenta (Dz.
Urz. UE L 256 z 29.09.2009, str. 14); 50) rozporządzenie Komisji (WE) nr 953/2009
z dnia 13 października 2009 r. w sprawie substancji, które mogą być dodawane w szczególnych
celach odżywczych do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Dz.
Urz. UE L 269 z 14.10.2009, str. 9); 51) rozporządzenie Komisji (WE) nr 975/2009 z
dnia 19 października 2009 r. zmieniające dyrektywę 2002/72/WE w sprawie materiałów
i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi
(Dz. Urz. UE L 274 z 20.10.2009, str. 3); 52) rozporządzenie Komisji (WE) nr 983/2009
z dnia 21 października 2009 r. w sprawie udzielania i odmowy udzielenia zezwoleń na
oświadczenia zdrowotne dotyczące żywności i odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby
oraz do rozwoju i zdrowia dzieci (Dz. Urz. UE L 277 z 22.10.2009, str. 3); 53) rozporządzenie
Komisji (WE) nr 984/2009 z dnia 21 października 2009 r. w sprawie odmowy udzielenia
zezwoleń na niektóre oświadczenia zdrowotne dotyczące żywności inne niż dotyczące
zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci (Dz. Urz. UE L 277 z 22.10.2009,
str. 13); 54) rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia
25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,
zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006
oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy
Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw
Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. Urz.
UE L 304 z 22.11.2011, str. 18, z późn. zm.). Niniejsza ustawa dokonuje w zakresie
swojej regulacji transpozycji następujących dyrektyw Wspólnot Europejskich: 1) dyrektywy
Rady 78/142/EWG z dnia 30 stycznia 1978 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw
Członkowskich odnoszących się do materiałów i wyrobów zawierających monomer chlorku
winylu przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi (Dz. Urz. WE L 44 z 15.02.1978,
str. 15; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 5, str. 6); 2) dyrektywy
Komisji 80/766/EWG z dnia 8 lipca 1980 r. ustanawiającej wspólnotową metodę analizy
do celów urzędowej kontroli poziomu monomeru chlorku winylu w materiałach i wyrobach,
które przeznaczone są do kontaktu ze środkami spożywczymi (Dz. Urz. WE L 213 z 16.08.1980,
str. 42; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 6, str. 45); 3) dyrektywy
Komisji 81/432/EWG z dnia 29 kwietnia 1981 r. ustanawiającej wspólnotową metodę analizy
do celów urzędowej kontroli chlorku winylu uwalnianego z materiałów i wyrobów do środków
spożywczych (Dz. Urz. WE L 167 z 24.06.1981, str. 6; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne,
rozdz. 13, t. 6, str. 154); 4) pierwszej dyrektywy Komisji 81/712/EWG z dnia 28 lipca
1981 r. ustanawiającej wspólnotowe metody analiz w celu kontroli spełniania kryteriów
czystości przez niektóre dodatki stosowane w środkach spożywczych (Dz. Urz. WE L 257
z 10.09.1981, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 6, str.
176); 5) dyrektywy Rady 82/711/EWG z dnia 18 października 1982 r. ustanawiającej podstawowe
zasady, niezbędne w badaniach migracji składników materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych
przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi (Dz. Urz. WE L 297 z 23.10.1982,
str. 26, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 6, str.
358); 6) dyrektywy Rady 84/500/EWG z dnia 15 października 1984 r. w sprawie zbliżenia
ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących wyrobów ceramicznych przeznaczonych
do kontaktu ze środkami spożywczymi (Dz. Urz. WE L 277 z 20.10.1984, str. 12, z późn.
zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 7, str. 196); 7) dyrektywy
Rady 85/572/EWG z dnia 19 grudnia 1985 r. ustanawiającej wykaz płynów modelowych do
zastosowania w badaniach migracji składników materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych
przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi (Dz. Urz. WE L 372 z 31.12.1985,
str. 14; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 8, str. 75); 8) (uchylony);
9) (uchylony); 10) (uchylony); 11) dyrektywy Rady 89/108/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r.
w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do głęboko mrożonych
środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 40 z 11.02.1989,
str. 34; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 9, str. 318); 12) dyrektywy
Rady 89/369/EWG z dnia 14 czerwca 1989 r. w sprawie wskazówek lub oznakowań identyfikacyjnych
partii towaru, do której należy dany środek spożywczy (Dz. Urz. WE L 186 z 30.06.1989,
str. 21, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 10, str.
3); 13) (uchylony); 14) dyrektywy Komisji 92/2/EWG z dnia 13 stycznia 1992 r. ustanawiającej
procedurę pobierania próbek oraz wspólnotową metodę analizy do celów urzędowej kontroli
temperatur głęboko mrożonych środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez
ludzi (Dz. Urz. WE L 34 z 11.02.1992, str. 30; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne,
rozdz. 13, t. 11, str. 75); 15) dyrektywy Rady 92/52/EWG z dnia 18 czerwca 1992 r.
w sprawie preparatów dla niemowląt i receptur przeznaczonych na wywóz do państw trzecich
(Dz. Urz. WE L 179 z 01.07.1992, str. 129; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne,
rozdz. 13, t. 11, str. 198); 16) dyrektywy Rady 93/5/EWG z dnia 25 lutego 1993 r.
w sprawie pomocy Komisji i współpracy Państw Członkowskich w naukowym badaniu zagadnień
dotyczących żywności (Dz. Urz. WE L 52 z 04.03.1993, str. 18; Dz. Urz. UE Polskie
wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 2, str. 208); 17) dyrektywy Komisji 93/11/EWG z dnia
15 marca 1993 r. dotyczącej uwalniania N- nitrozoamin i substancji zdolnych do tworzenia
N- nitrozoamin ze smoczków do karmienia niemowląt i smoczków do uspokajania wykonanych
z kauczuku naturalnego lub elastomerów syntetycznych (Dz. Urz. WE L 93 z 17.04.1993,
str. 37; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 12, str. 35); 18) (uchylony);
19) (uchylony); 20) (uchylony); 21) (uchylony); 22) dyrektywy Komisji 96/3/WE z dnia
26 stycznia 1996 r. przyznającej odstępstwo od niektórych przepisów dyrektywy Rady
93/43/EWG w sprawie higieny środków spożywczych w odniesieniu do transportu morskiego
płynnych olejów i tłuszczów luzem (Dz. Urz. WE L 21 z 27.01.1996, str. 42; Dz. Urz.
UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 15, str. 432); 23) dyrektywy Komisji 96/8/WE
z dnia 26 lutego 1996 r. w sprawie żywności przeznaczonej do użycia w dietach o obniżonej
energetyczności (Dz. Urz. WE L 55 z 06.03.1996, str. 22; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, rozdz. 13, t. 15, str. 454); 24) dyrektywy Komisji 98/28/WE z dnia 29 kwietnia
1998 r. przyznającej odstępstwo od niektórych przepisów dyrektywy 93/43/EWG w sprawie
higieny środków spożywczych w odniesieniu do transportu morskiego cukru nierafinowanego
luzem (Dz. Urz. WE L 140 z 12.05.1998, str. 10; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne,
rozdz. 13, t. 20, str. 281); 25) dyrektywy 1999/2/WE Parlamentu Europejskiego i Rady
z dnia 22 lutego 1999 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących
środków spożywczych oraz składników środków spożywczych poddanych działaniu promieniowania
jonizującego (Dz. Urz. WE L 66 z 13.03.1999, str. 16; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, rozdz. 13, t. 23, str. 236); 26) dyrektywy 1999/3/WE Parlamentu Europejskiego
i Rady z dnia 22 lutego 1999 r. w sprawie ustanowienia wspólnotowego wykazu środków
spożywczych oraz składników środków spożywczych poddanych działaniu promieniowania
jonizującego (Dz. Urz. WE L 66 z 13.03.1999, str. 24; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, rozdz. 13, t. 23, str. 244); 27) dyrektywy Komisji 1999/21/WE z dnia 25
marca 1999 r. w sprawie dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia
medycznego (Dz. Urz. WE L 91 z 07.04.1999, str. 29; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne,
rozdz. 13, t. 23, str. 273); 28) (uchylony); 29) dyrektywy Komisji 2001/15/WE z dnia
15 lutego 2001 r. w sprawie substancji, które mogą być dodawane w szczególnych celach
odżywczych do żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Dz. Urz. WE L 52 z
22.02.2001, str. 19, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13,
t. 26, str. 188); 30) dyrektywy 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących
się do suplementów żywnościowych (Dz. Urz. WE L 183 z 12.07.2002, str. 51, z późn.
zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 29, str. 490); 31) dyrektywy
Komisji 2002/63/WE z dnia 11 lipca 2002 r. ustanawiającej wspólnotowe metody pobierania
próbek do celów urzędowej kontroli pozostałości pestycydów w produktach pochodzenia
roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni oraz uchylającej dyrektywę 79/700/EWG
(Dz. Urz. WE L 187 z 16.07.2002, str. 30; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz.
3, t. 36, str. 228); 32) (uchylony); 33) dyrektywy Komisji 2002/72/WE z dnia 6 sierpnia
2002 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu
ze środkami spożywczymi (Dz. Urz. WE L 220 z 15.08.2002, str. 18, z późn. zm.; Dz.
Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 29, str. 535); 34) dyrektywy Komisji
2003/40/WE z dnia 16 maja 2003 r. ustanawiającej wykaz, stężenia graniczne i wymogi
w zakresie etykietowania dla składników naturalnych wód mineralnych oraz warunki zastosowania
powietrza wzbogaconego w ozon do oczyszczania naturalnych wód mineralnych i wód źródlanych
(Dz. Urz. UE L 126 z 22.05.2003, str. 34; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz.
13, t. 31, str. 193); 35) dyrektywy Komisji 2006/125/WE z dnia 5 grudnia 2006 r. w
sprawie przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt i małych
dzieci (Dz. Urz. UE L 339 z 06.12.2006, str. 16); 36) dyrektywy Komisji 2006/141/WE
z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie preparatów do początkowego żywienia niemowląt
i preparatów do dalszego żywienia niemowląt oraz zmieniającej dyrektywę 1999/21/WE
(Dz. Urz. UE L 401 z 30.12.2006, str. 1); 37) dyrektywy Komisji 2007/42/WE z dnia
29 czerwca 2007 r. w sprawie materiałów i wyrobów wykonanych z folii z regenerowanej
celulozy przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi (Dz. Urz. UE L 172 z 30.06.2007,
str. 71); 38) dyrektywy Komisji 2008/60/WE z dnia 17 czerwca 2008 r. ustanawiającej
szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach
spożywczych (Dz. Urz. UE L 158 z 18.06.2008, str. 17); 39) dyrektywy Komisji 2008/84/WE
z dnia 27 sierpnia 2008 r. ustanawiającej szczególne kryteria czystości dla dodatków
do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz. Urz. UE L 253
z 20.09.2008, str. 1, z późn. zm.); 40) dyrektywy Komisji 2008/128/WE z dnia 22 grudnia
2008 r. ustanawiającej szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych
w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 6 z 10.01.2009, str. 20); 41) dyrektywy Parlamentu
Europejskiego i Rady 2009/32/WE z dnia 23 kwietnia 2009 r. w sprawie zbliżenia przepisów
ustawowych państw członkowskich dotyczących rozpuszczalników do ekstrakcji stosowanych
w produkcji środków spożywczych i składników żywności (Dz. Urz. UE L 141 z 06.06.2009,
str. 3); 42) dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE z dnia 6 maja 2009 r.
w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Dz. Urz. UE
L 124 z 20.05.2009, str. 21); 43) dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/54/WE
z dnia 18 czerwca 2009 r. w sprawie wydobywania i wprowadzania do obrotu naturalnych
wód mineralnych (Dz. Urz. UE L 164 z 26.06.2009, str. 45). W zakresie dotyczącym wykonania
rozporządzeń Wspólnoty Europejskiej: 1) pkt 12 uchylony przez art. 2 pkt 1 lit. a
tiret pierwsze ustawy z dnia 7 listopada 2014 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej
artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.
U. poz. 1722), która weszła w życie z dniem 13 grudnia 2014 r. 2) pkt 54 dodany przez
art. 2 pkt 1 lit. a tiret drugie tej ustawy. W zakresie dotyczącym dyrektyw Wspólnot
Europejskich pkt 8-10, 13, 18-21, 28 i 32 uchylone przez art. 2 pkt 1 lit. b ustawy
z dnia 7 listopada 2014 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. poz. 1722), która weszła
w życie z dniem 13 grudnia 2014 r.
2)
Dodany przez art. 1 pkt 1 ustawy z dnia 28 listopada 2014 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie
żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 35), która wejdzie w życie z dniem 1 września
2015 r.
3)
Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r.
Nr 273, poz. 2703 i Nr 281, poz. 2781, z 2005 r. Nr 17, poz. 141, Nr 94, poz. 788,
Nr 122, poz. 1020, Nr 131, poz. 1091, Nr 167, poz. 1400 i Nr 249, poz. 2104, z 2006 r.
Nr 144, poz. 1043, Nr 208, poz. 1532 i Nr 227, poz. 1658, z 2007 r. Nr 42, poz. 273,
Nr 80, poz. 542, Nr 115, poz. 791, Nr 120, poz. 818, Nr 180, poz. 1280 i Nr 181, poz.
1292, z 2008 r. Nr 70, poz. 416, Nr 145, poz. 917, Nr 216, poz. 1370 i Nr 235, poz.
1618, z 2009 r. Nr 6, poz. 33, Nr 31, poz. 206, Nr 56, poz. 458, Nr 157, poz. 1241
i Nr 219, poz. 1705, z 2010 r. Nr 44, poz. 250, Nr 54, poz. 320, Nr 127, poz. 857
i Nr 148, poz. 991, z 2011 r. Nr 106, poz. 622, Nr 112, poz. 654, Nr 139, poz. 814,
Nr 149, poz. 887 i Nr 205, poz. 1206, z 2012 r. poz. 941 i 979, z 2013 r. poz. 87,
827, 1191, 1265, 1317 i 1650 oraz z 2014 r. poz. 7, 290, 538, 598, 642, 811, 1146,
1198 i 1877.
4)
Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2014 r.
poz. 1146, 1662 i 1722 oraz z 2015 r. poz. 211.
5)
W brzmieniu ustalonym przez art. 2 pkt 2 lit. a ustawy z dnia 7 listopada 2014 r.
o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie
żywności i żywienia (Dz. U. poz. 1722), która weszła w życie z dniem 13 grudnia 2014 r.
6)
W brzmieniu ustalonym przez art. 2 pkt 2 lit. b ustawy, o której mowa w odnośniku
5.
7)
W brzmieniu ustalonym przez art. 2 pkt 2 lit. c ustawy, o której mowa w odnośniku
5.
8)
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów
mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005,
str. 1, z późn. zm.); rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r.
ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych
(Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 5, z późn. zm.).
9)
Rozporządzenie Rady (EURATOM) nr 3954/87 z dnia 22 grudnia 1987 r. ustanawiające maksymalne
dozwolone poziomy skażenia radioaktywnego środków spożywczych oraz pasz po wypadku
jądrowym lub w każdym innym przypadku pogotowia radiologicznego (Dz. Urz. WE L 371
z 30.12.1987, str. 11, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz.
15, t. 1, str. 333); rozporządzenie Komisji (EURATOM) nr 944/89 z dnia 12 kwietnia
1989 r. ustanawiające maksymalne dozwolone poziomy skażenia radioaktywnego w środkach
spożywczych o mniejszym znaczeniu w następstwie wypadku jądrowego lub w każdym innym
przypadku pogotowia radiologicznego (Dz. Urz. WE L 101 z 13.04.1989, str. 17; Dz.
Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 1, str. 347); rozporządzenie Rady
(WE) nr 733/2008 z dnia 15 lipca 2008 r. w sprawie warunków regulujących przywóz produktów
rolnych pochodzących z krajów trzecich w następstwie wypadku w elektrowni jądrowej
w Czarnobylu (Dz. Urz. UE L 201 z 30.06.2008, str. 1).
10)
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 470/2009 z dnia 6 maja 2009 r.
ustanawiające wspólnotowe procedury określania maksymalnych limitów pozostałości substancji
farmakologicznie czynnych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz uchylające
rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 oraz zmieniające dyrektywę 2001/82/WE Parlamentu
Europejskiego i Rady i rozporządzenie (WE) nr 726/2004 Parlamentu Europejskiego i
Rady (Dz. Urz. UE L 152 z 16.06.2009, str. 11).
11)
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 124/2009 z dnia 10 lutego 2009 r. ustalające maksymalne
zawartości w żywności kokcydiostatyków i histomonostatyków pochodzących z nieuniknionego
zanieczyszczenia krzyżowego tymi substancjami pasz, dla których nie są one przeznaczone
(Dz. Urz. UE L 40 z 11.02.2009, str. 7).
12)
Wprowadzenie do wyliczenia w brzmieniu ustalonym przez art. 2 pkt 2 lit. d ustawy,
o której mowa w odnośniku 5.
13)
W brzmieniu ustalonym przez art. 2 pkt 2 lit. e ustawy, o której mowa w odnośniku
5.
14)
W brzmieniu ustalonym przez art. 2 pkt 2 lit. f ustawy, o której mowa w odnośniku
5.
15)
Przez art. 1 pkt 12 ustawy z dnia 8 stycznia 2010 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie
żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 21, poz. 105), która weszła
w życie z dniem 11 marca 2010 r.; w związku z wejściem w życie rozporządzenia Komisji
(UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniającego załącznik II do rozporządzenia
Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 poprzez ustanowienie unijnego wykazu
dodatków do żywności (Dz. Urz. UE L 295 z 11.11.2011, str. 1), w związku z art. 30
rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia
2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 16).
16)
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 401/2006 z dnia 23 lutego 2006 r. ustanawiające metody
pobierania próbek i analizy do celów urzędowej kontroli poziomów mikotoksyn w środkach
spożywczych (Dz. Urz. UE L 70 z 23.02.2006, str. 12); rozporządzenie Komisji (WE)
nr 1882/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustanawiające metody pobierania próbek do celów
urzędowej kontroli poziomów azotanów w niektórych środkach spożywczych (Dz. Urz. UE
L 364 z 20.12.2006, str. 25), rozporządzenie Komisji (WE) nr 1883/2006 z dnia 19 grudnia
2006 r. ustanawiające metody pobierania próbek i metody analizy do celów urzędowej
kontroli dioksyn i dioksynopodobnych polichlorowanych bifenyli (PCB) w środkach spożywczych
(Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 32), rozporządzenie Komisji (WE) nr 333/2007
z dnia 28 marca 2007 r. ustanawiające metody pobierania próbek i metody analiz do
celów urzędowej kontroli poziomów ołowiu, kadmu, rtęci, cyny nieorganicznej, 3-MCPD
i benzo[a]pirenu w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 88 z 29.03.2007, str. 29).
17)
W brzmieniu ustalonym przez art. 46 pkt 1 ustawy z dnia 29 lipca 2011 r. o zmianie
ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników oraz niektórych
innych ustaw (Dz. U. Nr 171, poz. 1016), która weszła w życie z dniem 1 września 2011 r.
18)
Przez art. 2 pkt 3 ustawy, o której mowa w odnośniku 5.
19)
W brzmieniu ustalonym przez art. 46 pkt 2 ustawy, o której mowa w odnośniku 17.
20)
Dodany przez art. 65 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o refundacji leków, środków spożywczych
specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych (Dz. U. Nr 122, poz.
696), która weszła w życie z dniem 1 stycznia 2012 r.
21)
Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2012 r.
poz. 460 i 892, z 2013 r. poz. 2 oraz z 2015 r. poz. 277.
22)
Dodany przez art. 79 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 25 marca 2011 r. o ograniczaniu barier
administracyjnych dla obywateli i przedsiębiorców (Dz. U. Nr 106, poz. 622), która
weszła w życie z dniem 1 lipca 2011 r.
23)
W brzmieniu ustalonym przez art. 46 pkt 3 ustawy, o której mowa w odnośniku 17.
24)
Przez art. 79 pkt 1 lit. b ustawy, o której mowa w odnośniku 22.
25)
Przez art. 2 pkt 4 ustawy, o której mowa w odnośniku 5.
26)
Przez art. 2 pkt 5 ustawy, o której mowa w odnośniku 5.
27)
Przez art. 2 pkt 6 ustawy, o której mowa w odnośniku 5.
28)
Przez art. 2 pkt 7 ustawy, o której mowa w odnośniku 5.
29)
Przez art. 2 pkt 8 ustawy, o której mowa w odnośniku 5.
30)
Przez art. 2 pkt 9 ustawy, o której mowa w odnośniku 5.
31)
Dział dodany przez art. 1 pkt 2 ustawy, o której mowa w odnośniku 2.
32)
W brzmieniu ustalonym przez art. 46 pkt 4 ustawy, o której mowa w odnośniku 17.
33)
Dodany przez art. 79 pkt 2 lit. a ustawy, o której mowa w odnośniku 22.
34)
Przez art. 79 pkt 2 lit. b ustawy, o której mowa w odnośniku 22.
35)
W brzmieniu ustalonym przez art. 46 pkt 5 ustawy, o której mowa w odnośniku 17.
36)
Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2011 r.
Nr 54, poz. 278, z 2014 r. poz. 29 oraz z 2015 r. poz. 211, 266 i 308.
37)
W brzmieniu ustalonym przez art. 167 ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji
niejawnych (Dz. U. Nr 182, poz. 1228), która weszła w życie z dniem 2 stycznia 2011 r.
38)
Dodany przez art. 24 ustawy z dnia 7 listopada 2014 r. o ułatwieniu wykonywania działalności
gospodarczej (Dz. U. poz. 1662), która weszła w życie z dniem 1 stycznia 2015 r.
39)
Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2014 r.
poz. 486, 1055, 1215, 1395 i 1662.
40)
Jednostki badawczo-rozwojowe stały się instytutami badawczymi, stosownie do art. 49
ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. - Przepisy wprowadzające ustawy reformujące system
nauki (Dz. U. Nr 96, poz. 620), która weszła w życie z dniem 1 października 2010 r.
41)
W brzmieniu ustalonym przez art. 2 ustawy z dnia 22 października 2010 r. o zmianie
ustawy o paszach oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 230,
poz. 1511), który wszedł w życie z dniem 1 stycznia 2011 r.
42)
W brzmieniu ustalonym przez art. 2 pkt 10 lit. a ustawy, o której mowa w odnośniku
5.
43)
Dodana przez art. 2 pkt 10 lit. b ustawy, o której mowa w odnośniku 5.
44)
Dodany przez art. 1 pkt 3 lit. a ustawy, o której mowa w odnośniku 2.
45)
W tym brzmieniu obowiązuje do wejścia w życie zmiany, o której mowa w odnośniku 46.
46)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 3 lit. b ustawy, o której mowa w odnośniku
2.
47)
Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2012 r.
1101, 1342 i 1529, z 2013 r. poz. 35, 985, 1027, 1036, 1145, 1149 i 1289 oraz z 2014 r.
poz. 183, 567, 915, 1171, 1215, 1328, 1644.
48)
Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2003 r. Nr 171, poz. 1662,
z 2004 r. Nr 173, poz. 1808 oraz z 2005 r. Nr 178, poz. 1480.
49)
Ustawa została ogłoszona w dniu 27 września 2006 r.