Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 6 maja 2015 r.w sprawie wymogów, do których kontroli jest właściwy powiatowy lekarz weterynarii,
oraz rodzajów tej kontroli
Treść rozporządzenia
Na podstawie art. 38 ust. 13 ustawy z dnia 5 lutego 2015 r. o płatnościach w ramach systemów wsparcia
bezpośredniego
(Dz. U. poz. 308 i 653) zarządza się, co następuje:
§ 1.
1.
Powiatowy lekarz weterynarii jest właściwy do przeprowadzania kontroli wymogów podstawowych
w zakresie zarządzania (SMR) wskazanych w załączniku II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1306/2013 z dnia 17 grudnia
2013 r. w sprawie finansowania wspólnej polityki rolnej, zarządzania nią i monitorowania
jej oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 352/78, (WE) nr 165/94, (WE) nr
2799/98, (WE) nr 814/2000, (WE) nr 1290/2005 i (WE) nr 485/2008
(Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 549, z późn. zm.) w obszarach:
1)
zdrowie publiczne, zdrowie zwierząt i zdrowie roślin:
a)
SMR 4, w zakresie:
-
art. 14 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28
stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie
bezpieczeństwa żywności
(Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 178/2002”, z wyłączeniem wymogów dotyczących środków
spożywczych pochodzenia roślinnego,
-
art. 15 rozporządzenia nr 178/2002,
-
art. 17 ust. 1 rozporządzenia nr 178/2002,
-
art. 18 i 19 rozporządzenia nr 178/2002, z wyłączeniem wymogów dotyczących środków
spożywczych pochodzenia roślinnego,
-
art. 20 rozporządzenia nr 178/2002,
b)
SMR 5,
c)
SMR 6-8,
d)
SMR 9;
2)
dobrostan zwierząt w zakresie SMR 11-13.
2.
Kontrola wymogu wskazanego w przepisie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a tiret
trzecie, jest przeprowadzana w zakresie, w jakim wymóg ten został wdrożony przez:
1)
art. 14 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 470/2009 z dnia 6 maja
2009 r. ustanawiającego wspólnotowe procedury określania maksymalnych limitów pozostałości
substancji farmakologicznie czynnych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego
oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 oraz zmieniającego dyrektywę
2001/82/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i rozporządzenie (WE) nr 726/2004 Parlamentu
Europejskiego i Rady
(Dz. Urz. UE L 152 z 16.06.2009, str. 11) oraz rozporządzenie Komisji (UE) nr 37/2010 z dnia 22 grudnia 2009 r. w sprawie substancji
farmakologicznie czynnych i ich klasyfikacji w odniesieniu do maksymalnych limitów
pozostałości w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego
(Dz. Urz. UE L 15 z 20.01.2010, str. 1, z późn. zm.);
2)
art. 4 ust. 1 oraz załącznik I część A sekcję II pkt 4 lit. g, h, j oraz pkt 6, a także sekcję III pkt 8 lit. a,
b, d i e do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych
(Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319, z późn. zm.), z wyłączeniem wymogów dotyczących środków spożywczych pochodzenia roślinnego;
3)
art. 3 ust. 1 oraz załącznik III sekcję IX rozdział 1 część I pkt 1 lit. b-e, pkt 2-5 oraz część II pkt A i B ppkt
1 lit. a i d, ppkt 2 i ppkt 4, a także sekcję X rozdział 1 pkt 1 do rozporządzenia
(WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego
szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego
(Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14, z późn. zm.);
4)
art. 5 ust. 1 oraz załącznik I część A sekcję I pkt 4 lit. e i g, sekcję II pkt 2
lit. a, b i e, art. 5 ust. 5 oraz załącznik III pkt 1 i 2, a także art. 5 ust. 6 rozporządzenia (WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego
i Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiającego wymagania dotyczące higieny pasz
(Dz. Urz. UE L 35 z 08.02.2005, str. 1, z późn. zm.);
5)
art. 18 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23
lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów
w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniającego
dyrektywę Rady 91/414/EWG
(Dz. Urz. UE L 70 z 16.03.2005, str. 1, z późn. zm.), z wyłączeniem wymogów dotyczących środków spożywczych pochodzenia roślinnego.
§ 2.
Powiatowy lekarz weterynarii jest właściwy do przeprowadzania kontroli, o której mowa
w § 1 ust. 1:
1)
pkt 1 lit. c, w ramach kontroli na miejscu;
2)
pkt 1 lit. a, b, d oraz pkt 2, w ramach kontroli administracyjnej oraz kontroli na
miejscu.
§ 3.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.