Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 29 kwietnia 2015 r.w sprawie nabywania uprawnień inspektora rolnictwa ekologicznego

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 21 ust. 13 ustawy z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym   (Dz. U. z 2015 r. poz. 497) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Rozporządzenie określa:

1)

rodzaje specjalizacji do prowadzenia kontroli, o której mowa w art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym, zwanej dalej „ustawą”;

2)

szczegółowy zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania poszczególnych rodzajów specjalizacji do prowadzenia kontroli, o której mowa w art. 7 ust. 1 ustawy, zwanych dalej „rodzajami specjalizacji”;

3)

warunki i sposób przeprowadzenia egzaminu, o którym mowa w art. 21 ust. 3 pkt 1 ustawy, zwanego dalej „egzaminem”, w tym jego dokumentowanie;

4)

sposób powoływania i skład komisji kwalifikacyjnej;

5)

wzór zaświadczenia o wpisie do rejestru inspektorów rolnictwa ekologicznego oraz wzór imiennej pieczęci, o których mowa w art. 21 ust. 5 ustawy;

6)

wysokość i sposób wnoszenia opłat za przeprowadzenie egzaminu oraz wysokość wynagrodzenia członków komisji kwalifikacyjnej;

7)

szczegółowe wymagania dla szkoleń, o których mowa w art. 21 ust. 4a ustawy, w tym ich zakres, czas trwania i częstotliwość udziału w nich osób wpisanych do rejestru inspektorów rolnictwa ekologicznego oraz liczbę kontroli przeprowadzonych przez inspektora, potwierdzających spełnienie obowiązku podnoszenia wiedzy, o którym mowa w art. 21 ust. 4 ustawy, a także szczegółowe wymagania dla dokumentacji potwierdzającej odbycie tych szkoleń lub przeprowadzenie odpowiedniej liczby tych kontroli.

§ 2.

1.

Określa się następujące rodzaje specjalizacji:

1)

ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt;

2)

zbiór ze stanu naturalnego;

3)

pszczelarstwo;

4)

produkty akwakultury i wodorosty morskie;

5)

przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcja pasz lub drożdży;

6)

wprowadzanie na rynek produktów ekologicznych, w tym importowanych z państw trzecich.

2.

Szczegółowy zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania poszczególnych rodzajów specjalizacji jest określony w załączniku nr 1 do rozporządzenia.

§ 3.

1.

Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwany dalej „Głównym Inspektorem”, podaje do publicznej wiadomości, na stronie internetowej administrowanej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, informację o:

1)

rodzajach specjalizacji, w zakresie których będzie przeprowadzony egzamin;

2)

terminie i miejscu przeprowadzenia egzaminu.

2.

Egzamin w zakresie każdego rodzaju specjalizacji jest przeprowadzany co najmniej raz w roku i odbywa się nie wcześniej niż po upływie 30 dni od dnia podania informacji, o której mowa w ust. 1.

3.

Osoby zamierzające przystąpić do egzaminu zgłaszają ten zamiar Głównemu Inspektorowi, na piśmie, na co najmniej 14 dni przed terminem przeprowadzenia egzaminu.

4.

Zgłoszenie, o którym mowa w ust. 3, zawiera imię i nazwisko oraz numer PESEL osoby zamierzającej przystąpić do egzaminu, jej adres do korespondencji oraz rodzaje specjalizacji, w zakresie których osoba ta zamierza przystąpić do egzaminu.

5.

Do zgłoszenia, o którym mowa w ust. 3, dołącza się kopię dowodu opłaty za przeprowadzenie egzaminu.

§ 4.

1.

Egzamin przeprowadza komisja kwalifikacyjna, w skład której wchodzi czterech członków.

2.

W skład komisji kwalifikacyjnej są powoływane osoby, które posiadają:

1)

wykształcenie wyższe;

2)

wiedzę teoretyczną oraz co najmniej 3-letnie doświadczenie zawodowe w zakresie rolnictwa ekologicznego.

3.

Główny Inspektor wyznacza przewodniczącego komisji kwalifikacyjnej spośród jej członków.

§ 5.

1.

Egzamin jest przeprowadzany w formie pisemnego testu, mającego na celu sprawdzenie znajomości zagadnień określonych odpowiednio w załączniku nr 1 do rozporządzenia. W przypadku egzaminu w zakresie specjalizacji ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt co najmniej 70% pytań obejmuje zagadnienia z zakresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia.

2.

Test jest testem wielokrotnego wyboru z nie więcej niż czterema możliwymi odpowiedziami, z których jedna lub dwie są prawidłowe.

3.

Główny Inspektor opracowuje zbiór pytań testowych oraz ustala czas trwania egzaminu.

4.

O wyniku egzaminu decyduje liczba punktów uzyskanych przez osobę przystępującą do egzaminu, przy czym za każdą odpowiedź prawidłową jest przyznawany 1 punkt, a za każdą odpowiedź nieprawidłową lub brak odpowiedzi - 0 punktów.

5.

Warunkiem zdania egzaminu jest uzyskanie co najmniej 70% punktów.

6.

Główny Inspektor zapewnia warunki techniczno-organizacyjne niezbędne do przeprowadzenia egzaminu.

§ 6.

1.

Komisja kwalifikacyjna sporządza protokół przeprowadzenia egzaminu, który zawiera:

1)

datę i miejsce przeprowadzenia egzaminu;

2)

imiona i nazwiska członków komisji kwalifikacyjnej;

3)

imię i nazwisko oraz numer PESEL osoby przystępującej do egzaminu oraz jej adres do korespondencji;

4)

liczbę punktów, jaką osoba przystępująca do egzaminu uzyskała z testu;

5)

wskazanie okoliczności mających wpływ na przebieg egzaminu.

2.

Przewodniczący komisji kwalifikacyjnej przekazuje niezwłocznie Głównemu Inspektorowi protokół przeprowadzenia egzaminu.

3.

Główny Inspektor:

1)

informuje na piśmie osobę przystępującą do egzaminu o liczbie punktów, jaką ta osoba uzyskała;

2)

podaje na stronie internetowej administrowanej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych imiona i nazwiska osób, które zdały egzamin.

§ 7.

Wzór:

1)

zaświadczenia o wpisie do rejestru inspektorów rolnictwa ekologicznego jest określony w załączniku nr 2 do rozporządzenia;

2)

imiennej pieczęci inspektora rolnictwa ekologicznego jest określony w załączniku nr 3 do rozporządzenia.

§ 8.

Za każdą osobę przystępującą do egzaminu przewodniczący komisji kwalifikacyjnej otrzymuje wynagrodzenie w wysokości 28,00 zł, a pozostali członkowie komisji kwalifikacyjnej - 23,00 zł.

§ 9.

1.

Opłata za przeprowadzenie egzaminu wynosi, w przypadku przystąpienia do egzaminu w zakresie:

1)

jednego rodzaju specjalizacji - 150,00 zł;

2)

kilku rodzajów specjalizacji w tym samym terminie - 150,00 zł za pierwszy rodzaj specjalizacji i 50,00 zł za każdy kolejny.

2.

Opłatę, o której mowa w ust. 1, uiszcza się przelewem na rachunek bankowy Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

§ 10.

1.

Szkolenie, o którym mowa w art. 21 ust. 4a ustawy, składa się z części teoretycznej i praktycznej.

2.

Część teoretyczna szkolenia:

1)

obejmuje omówienie co najmniej:

a)

obowiązujących przepisów dotyczących rolnictwa ekologicznego, ze szczególnym uwzględnieniem zmian w tych przepisach,

b)

zagrożeń mogących spowodować, że produkt ekologiczny utraci ten status, w zależności od rodzaju specjalizacji,

c)

standardowych procedur kontroli stosowanych przez jednostkę certyfikującą, ze szczególnym uwzględnieniem zmian wprowadzonych w tych procedurach w roku kalendarzowym, w którym odbywa się szkolenie, oraz w poprzednim roku kalendarzowym,

d)

stwierdzonych przez jednostkę certyfikującą błędów popełnionych przez inspektorów rolnictwa ekologicznego w ramach kontroli, w tym mających wpływ na poprawność informacji podawanych w wykazie, o którym mowa w art. 17 ust. 1 pkt 1 ustawy, ze szczególnym uwzględnieniem błędów stwierdzonych w roku kalendarzowym poprzedzającym rok, w którym odbywa się szkolenie,

e)

nieprawidłowości u producentów ekologicznych, stwierdzonych w ramach prowadzonych kontroli, w zależności od rodzaju specjalizacji, ze szczególnym uwzględnieniem kontroli prowadzonych w roku kalendarzowym poprzedzającym rok, w którym odbywa się szkolenie,

f)

wyjaśnień oraz informacji o błędach i nieprawidłowościach stwierdzonych w ramach nadzoru, o którym mowa w art. 8 ustawy, przekazanych przez Głównego Inspektora;

2)

obejmuje co najmniej 7 godzin;

3)

jest przeprowadzana przez osoby posiadające wiedzę lub doświadczenie zawodowe w zakresie zagadnień objętych szkoleniem, zapewniające odpowiedni poziom szkolenia.

3.

Część praktyczna szkolenia:

1)

obejmuje:

a)

udział w przeprowadzeniu kontroli, o której mowa w art. 65 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli   (Dz. Urz. UE L 250 z 18.09.2008, str. 1, z późn. zm.), w liczbie co najmniej:
  •   -  
    5 - w przypadku specjalizacji, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1,
  •   -  
    2 - w przypadku specjalizacji, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, 5 i 6,
  •   -  
    1 - w przypadku specjalizacji, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 3 i 4,

b)

prezentowanie sposobów wykrywania najczęściej stwierdzanych nieprawidłowości, w zależności od rodzaju specjalizacji;

2)

w zakresie, o którym mowa w pkt 1:

a)

lit. a - jest prowadzona przez inspektora rolnictwa ekologicznego,

b)

lit. b - jest prowadzona przez osoby posiadające wiedzę oraz doświadczenie zawodowe w przeprowadzaniu kontroli u producentów ekologicznych.

4.

Część praktyczna szkolenia nie jest wymagana, jeżeli inspektor rolnictwa ekologicznego w ciągu ostatnich dwóch lat kalendarzowych przeprowadził co najmniej 15 kontroli, o których mowa w art. 65 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli.

5.

Inspektor rolnictwa ekologicznego uczestniczy w szkoleniu co najmniej raz na 16 miesięcy.

§ 11.

Jednostka certyfikująca przeprowadzająca szkolenie, o którym mowa w art. 21 ust. 4a ustawy, przechowuje przez okres 3 lat od dnia jego zakończenia:

1)

listę uczestników szkolenia;

2)

materiały, które były przekazane i prezentowane uczestnikom szkolenia;

3)

dokumenty:

a)

zawierające imiona i nazwiska osób prowadzących szkolenie oraz potwierdzające posiadanie przez te osoby wiedzy lub doświadczenia zawodowego,

b)

potwierdzające spełnienie wymogu określonego w § 10 ust. 4, w przypadku osób, które nie brały udziału w części praktycznej szkolenia, obejmujące listę kontroli przeprowadzonych przez inspektora rolnictwa ekologicznego w ciągu ostatnich dwóch lat kalendarzowych.
2)
Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 maja 2010 r. w sprawie nabywania uprawnień inspektora rolnictwa ekologicznego (Dz. U. Nr 94, poz. 607), które zgodnie z art. 3 ustawy z dnia 5 grudnia 2014 r. o zmianie ustawy o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. z 2015 r. poz. 55) traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

Załącznik nr 1   -   Szczegółowy zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania poszczególnych rodzajów specjalizacji

1.

Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt:

1)

przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie:

a)

wegetatywnego materiału rozmnożeniowego, nasion i wytwarzania produktów roślinnych, z wyłączeniem zbioru ze stanu naturalnego,

b)

utrzymania zwierząt oraz produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, z wyłączeniem pszczelarstwa;

2)

zasady wytwarzania wegetatywnego materiału rozmnożeniowego, nasion i wytwarzania produktów roślinnych, z wyłączeniem zbioru ze stanu naturalnego;

3)

przepisy o ochronie roślin w zakresie ochrony roślin przed organizmami szkodliwymi;

4)

przepisy o nasiennictwie w zakresie wytwarzania materiału siewnego i obrotu nim;

5)

przepisy o nawozach i nawożeniu w zakresie obrotu nawozami i środkami wspomagającymi uprawę roślin oraz przewozu i przechowywania nawozów, a także środków wspomagających uprawę roślin;

6)

zasady chowu i hodowli zwierząt;

7)

przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt w zakresie wymagań weterynaryjnych dla handlu zwierzętami oraz zwalczania chorób zakaźnych zwierząt w odniesieniu do chorób zakaźnych zwierząt podlegających obowiązkowi rejestracji;

8)

przepisy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt w zakresie danych zamieszczanych w rejestrze zwierząt gospodarskich oznakowanych;

9)

przepisy o produktach pochodzenia zwierzęcego w zakresie wprowadzania na rynek oraz wpisu zakładu do rejestru zakładów i zatwierdzania zakładu;

10)

przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;

11)

przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;

12)

podstawy rachunkowości.

2.

Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji zbiór ze stanu naturalnego:

1)

przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie zbioru ze stanu naturalnego;

2)

przepisy o lasach w zakresie zasad udostępniania lasów;

3)

przepisy w sprawie szczegółowych zasad ochrony i zbioru płodów runa leśnego oraz zasad lokalizowania pasiek na obszarach leśnych;

4)

przepisy w sprawie gatunków dziko występujących roślin objętych ochroną;

5)

przepisy o ochronie przyrody w zakresie:

a)

formy ochrony przyrody w odniesieniu do zbioru dziko występujących roślin i grzybów oraz ich części, użytków ekologicznych, zakazów w stosunku do roślin, zezwoleń na zbiór roślin i ochrony gatunkowej,

b)

gospodarowania zasobami i składnikami przyrody;

6)

zasady pozyskiwania produktów ekologicznych w ramach zbioru ze stanu naturalnego;

7)

przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;

8)

przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;

9)

podstawy rachunkowości.

3.

Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji pszczelarstwo:

1)

przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie pszczelarstwa;

2)

zasady utrzymywania pszczół;

3)

przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt w zakresie wymagań weterynaryjnych dla handlu zwierzętami oraz zwalczania chorób zakaźnych pszczół w odniesieniu do chorób zakaźnych pszczół podlegających obowiązkowi rejestracji;

4)

przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;

5)

przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;

6)

podstawy rachunkowości.

4.

Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji produkty akwakultury i wodorosty morskie:

1)

przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie produktów akwakultury i wodorostów morskich;

2)

zasady pozyskiwania produktów akwakultury i wodorostów morskich;

3)

przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt w zakresie wymagań weterynaryjnych dla handlu zwierzętami akwakultury;

4)

przepisy prawa wodnego w zakresie pozwoleń wodnoprawnych;

5)

przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;

6)

przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;

7)

podstawy rachunkowości.

5.

Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcja pasz lub drożdży:

1)

przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie przetwórstwa produktów ekologicznych oraz produkcji pasz i drożdży;

2)

przepisy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w zakresie aromatów, rozpuszczalników, zanieczyszczeń żywności, znakowania żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, rejestracji i zatwierdzania zakładów oraz wymagań szczególnych w zakresie higieny;

3)

przepisy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w zakresie jakości handlowej;

4)

przepisy o paszach w zakresie wytwarzania pasz i zasady wprowadzania pasz do obrotu;

5)

przepisy w sprawie szczegółowych warunków i sposobu pobierania próbek do badań oraz postępowania z próbkami pobranymi w ramach urzędowej kontroli pasz;

6)

przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;

7)

przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;

8)

podstawy rachunkowości.

6.

Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji wprowadzanie na rynek produktów ekologicznych, w tym importowanych z państw trzecich:

1)

przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie wprowadzania na rynek, w tym wprowadzania na rynek produktów importowanych;

2)

przepisy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w zakresie rejestracji i zatwierdzania zakładów, znakowania żywności oraz wymagań szczególnych w zakresie higieny;

3)

przepisy o paszach w zakresie wytwarzania pasz i zasady wprowadzania pasz do obrotu;

4)

przepisy o produktach pochodzenia zwierzęcego w zakresie wprowadzania na rynek oraz wpisu zakładu do rejestru zakładów i zatwierdzania zakładu;

5)

przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;

6)

przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;

7)

podstawy rachunkowości.

Załącznik nr 2   -   Wzór zaświadczenia o wpisie do rejestru inspektorów rolnictwa ekologicznego

Załącznik nr 3   -   Wzór imiennej pieczęci inspektora rolnictwa ekologicznego