Na podstawie art. 21 ust. 13 ustawy z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym
(Dz. U. z 2015 r. poz. 497) zarządza się, co następuje:
§ 1.
Rozporządzenie określa:
1)
rodzaje specjalizacji do prowadzenia kontroli, o której mowa w art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym, zwanej dalej „ustawą”;
2)
szczegółowy zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania poszczególnych
rodzajów specjalizacji do prowadzenia kontroli, o której mowa w art. 7 ust. 1 ustawy,
zwanych dalej „rodzajami specjalizacji”;
3)
warunki i sposób przeprowadzenia egzaminu, o którym mowa w art. 21 ust. 3 pkt 1 ustawy,
zwanego dalej „egzaminem”, w tym jego dokumentowanie;
4)
sposób powoływania i skład komisji kwalifikacyjnej;
5)
wzór zaświadczenia o wpisie do rejestru inspektorów rolnictwa ekologicznego oraz wzór
imiennej pieczęci, o których mowa w art. 21 ust. 5 ustawy;
6)
wysokość i sposób wnoszenia opłat za przeprowadzenie egzaminu oraz wysokość wynagrodzenia
członków komisji kwalifikacyjnej;
7)
szczegółowe wymagania dla szkoleń, o których mowa w art. 21 ust. 4a ustawy, w tym
ich zakres, czas trwania i częstotliwość udziału w nich osób wpisanych do rejestru
inspektorów rolnictwa ekologicznego oraz liczbę kontroli przeprowadzonych przez inspektora,
potwierdzających spełnienie obowiązku podnoszenia wiedzy, o którym mowa w art. 21
ust. 4 ustawy, a także szczegółowe wymagania dla dokumentacji potwierdzającej odbycie
tych szkoleń lub przeprowadzenie odpowiedniej liczby tych kontroli.
§ 2.
1.
Określa się następujące rodzaje specjalizacji:
1)
ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt;
2)
zbiór ze stanu naturalnego;
3)
pszczelarstwo;
4)
produkty akwakultury i wodorosty morskie;
5)
przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcja pasz lub drożdży;
6)
wprowadzanie na rynek produktów ekologicznych, w tym importowanych z państw trzecich.
2.
Szczegółowy zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania poszczególnych
rodzajów specjalizacji jest określony w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
§ 3.
1.
Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwany dalej „Głównym
Inspektorem”, podaje do publicznej wiadomości, na stronie internetowej administrowanej
przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, informację o:
1)
rodzajach specjalizacji, w zakresie których będzie przeprowadzony egzamin;
2)
terminie i miejscu przeprowadzenia egzaminu.
2.
Egzamin w zakresie każdego rodzaju specjalizacji jest przeprowadzany co najmniej raz
w roku i odbywa się nie wcześniej niż po upływie 30 dni od dnia podania informacji,
o której mowa w ust. 1.
3.
Osoby zamierzające przystąpić do egzaminu zgłaszają ten zamiar Głównemu Inspektorowi,
na piśmie, na co najmniej 14 dni przed terminem przeprowadzenia egzaminu.
4.
Zgłoszenie, o którym mowa w ust. 3, zawiera imię i nazwisko oraz numer PESEL osoby
zamierzającej przystąpić do egzaminu, jej adres do korespondencji oraz rodzaje specjalizacji,
w zakresie których osoba ta zamierza przystąpić do egzaminu.
5.
Do zgłoszenia, o którym mowa w ust. 3, dołącza się kopię dowodu opłaty za przeprowadzenie
egzaminu.
§ 4.
1.
Egzamin przeprowadza komisja kwalifikacyjna, w skład której wchodzi czterech członków.
2.
W skład komisji kwalifikacyjnej są powoływane osoby, które posiadają:
1)
wykształcenie wyższe;
2)
wiedzę teoretyczną oraz co najmniej 3-letnie doświadczenie zawodowe w zakresie rolnictwa
ekologicznego.
3.
Główny Inspektor wyznacza przewodniczącego komisji kwalifikacyjnej spośród jej członków.
§ 5.
1.
Egzamin jest przeprowadzany w formie pisemnego testu, mającego na celu sprawdzenie
znajomości zagadnień określonych odpowiednio w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
W przypadku egzaminu w zakresie specjalizacji ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie
zwierząt co najmniej 70% pytań obejmuje zagadnienia z zakresu, o którym mowa w ust.
1 pkt 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia.
2.
Test jest testem wielokrotnego wyboru z nie więcej niż czterema możliwymi odpowiedziami,
z których jedna lub dwie są prawidłowe.
3.
Główny Inspektor opracowuje zbiór pytań testowych oraz ustala czas trwania egzaminu.
4.
O wyniku egzaminu decyduje liczba punktów uzyskanych przez osobę przystępującą do
egzaminu, przy czym za każdą odpowiedź prawidłową jest przyznawany 1 punkt, a za każdą
odpowiedź nieprawidłową lub brak odpowiedzi - 0 punktów.
5.
Warunkiem zdania egzaminu jest uzyskanie co najmniej 70% punktów.
6.
Główny Inspektor zapewnia warunki techniczno-organizacyjne niezbędne do przeprowadzenia
egzaminu.
§ 6.
1.
Komisja kwalifikacyjna sporządza protokół przeprowadzenia egzaminu, który zawiera:
1)
datę i miejsce przeprowadzenia egzaminu;
2)
imiona i nazwiska członków komisji kwalifikacyjnej;
3)
imię i nazwisko oraz numer PESEL osoby przystępującej do egzaminu oraz jej adres do
korespondencji;
4)
liczbę punktów, jaką osoba przystępująca do egzaminu uzyskała z testu;
5)
wskazanie okoliczności mających wpływ na przebieg egzaminu.
2.
Przewodniczący komisji kwalifikacyjnej przekazuje niezwłocznie Głównemu Inspektorowi
protokół przeprowadzenia egzaminu.
3.
Główny Inspektor:
1)
informuje na piśmie osobę przystępującą do egzaminu o liczbie punktów, jaką ta osoba
uzyskała;
2)
podaje na stronie internetowej administrowanej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów
Rolno-Spożywczych imiona i nazwiska osób, które zdały egzamin.
§ 7.
Wzór:
1)
zaświadczenia o wpisie do rejestru inspektorów rolnictwa ekologicznego jest określony
w załączniku nr 2 do rozporządzenia;
2)
imiennej pieczęci inspektora rolnictwa ekologicznego jest określony w załączniku nr
3 do rozporządzenia.
§ 8.
Za każdą osobę przystępującą do egzaminu przewodniczący komisji kwalifikacyjnej otrzymuje
wynagrodzenie w wysokości 28,00 zł, a pozostali członkowie komisji kwalifikacyjnej
- 23,00 zł.
§ 9.
1.
Opłata za przeprowadzenie egzaminu wynosi, w przypadku przystąpienia do egzaminu w
zakresie:
1)
jednego rodzaju specjalizacji - 150,00 zł;
2)
kilku rodzajów specjalizacji w tym samym terminie - 150,00 zł za pierwszy rodzaj specjalizacji
i 50,00 zł za każdy kolejny.
2.
Opłatę, o której mowa w ust. 1, uiszcza się przelewem na rachunek bankowy Głównego
Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
§ 10.
1.
Szkolenie, o którym mowa w art. 21 ust. 4a ustawy, składa się z części teoretycznej
i praktycznej.
2.
Część teoretyczna szkolenia:
1)
obejmuje omówienie co najmniej:
a)
obowiązujących przepisów dotyczących rolnictwa ekologicznego, ze szczególnym uwzględnieniem
zmian w tych przepisach,
b)
zagrożeń mogących spowodować, że produkt ekologiczny utraci ten status, w zależności
od rodzaju specjalizacji,
c)
standardowych procedur kontroli stosowanych przez jednostkę certyfikującą, ze szczególnym
uwzględnieniem zmian wprowadzonych w tych procedurach w roku kalendarzowym, w którym
odbywa się szkolenie, oraz w poprzednim roku kalendarzowym,
d)
stwierdzonych przez jednostkę certyfikującą błędów popełnionych przez inspektorów
rolnictwa ekologicznego w ramach kontroli, w tym mających wpływ na poprawność informacji
podawanych w wykazie, o którym mowa w art. 17 ust. 1 pkt 1 ustawy, ze szczególnym
uwzględnieniem błędów stwierdzonych w roku kalendarzowym poprzedzającym rok, w którym
odbywa się szkolenie,
e)
nieprawidłowości u producentów ekologicznych, stwierdzonych w ramach prowadzonych
kontroli, w zależności od rodzaju specjalizacji, ze szczególnym uwzględnieniem kontroli
prowadzonych w roku kalendarzowym poprzedzającym rok, w którym odbywa się szkolenie,
f)
wyjaśnień oraz informacji o błędach i nieprawidłowościach stwierdzonych w ramach nadzoru,
o którym mowa w art. 8 ustawy, przekazanych przez Głównego Inspektora;
2)
obejmuje co najmniej 7 godzin;
3)
jest przeprowadzana przez osoby posiadające wiedzę lub doświadczenie zawodowe w zakresie
zagadnień objętych szkoleniem, zapewniające odpowiedni poziom szkolenia.
3.
Część praktyczna szkolenia:
1)
obejmuje:
a)
udział w przeprowadzeniu kontroli, o której mowa w art. 65 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiającego
szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji
ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej,
znakowania i kontroli
(Dz. Urz. UE L 250 z 18.09.2008, str. 1, z późn. zm.), w liczbie co najmniej:
-
5 - w przypadku specjalizacji, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1,
-
2 - w przypadku specjalizacji, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, 5 i 6,
-
1 - w przypadku specjalizacji, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 3 i 4,
b)
prezentowanie sposobów wykrywania najczęściej stwierdzanych nieprawidłowości, w zależności
od rodzaju specjalizacji;
2)
w zakresie, o którym mowa w pkt 1:
a)
lit. a - jest prowadzona przez inspektora rolnictwa ekologicznego,
b)
lit. b - jest prowadzona przez osoby posiadające wiedzę oraz doświadczenie zawodowe
w przeprowadzaniu kontroli u producentów ekologicznych.
4.
Część praktyczna szkolenia nie jest wymagana, jeżeli inspektor rolnictwa ekologicznego
w ciągu ostatnich dwóch lat kalendarzowych przeprowadził co najmniej 15 kontroli,
o których mowa w art. 65 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiającego
szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji
ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej,
znakowania i kontroli.
5.
Inspektor rolnictwa ekologicznego uczestniczy w szkoleniu co najmniej raz na 16 miesięcy.
§ 11.
Jednostka certyfikująca przeprowadzająca szkolenie, o którym mowa w art. 21 ust. 4a
ustawy, przechowuje przez okres 3 lat od dnia jego zakończenia:
1)
listę uczestników szkolenia;
2)
materiały, które były przekazane i prezentowane uczestnikom szkolenia;
3)
dokumenty:
a)
zawierające imiona i nazwiska osób prowadzących szkolenie oraz potwierdzające posiadanie
przez te osoby wiedzy lub doświadczenia zawodowego,
b)
potwierdzające spełnienie wymogu określonego w § 10 ust. 4, w przypadku osób, które
nie brały udziału w części praktycznej szkolenia, obejmujące listę kontroli przeprowadzonych
przez inspektora rolnictwa ekologicznego w ciągu ostatnich dwóch lat kalendarzowych.
Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Wsi z dnia 12 maja 2010 r. w sprawie nabywania uprawnień inspektora rolnictwa ekologicznego
(Dz. U. Nr 94, poz. 607), które zgodnie z art. 3 ustawy z dnia 5 grudnia 2014 r. o
zmianie ustawy o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. z 2015 r. poz. 55) traci moc z dniem
wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
Załącznik nr 1
-
Szczegółowy zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania poszczególnych
rodzajów specjalizacji
1.
Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji ekologiczna
uprawa roślin i utrzymanie zwierząt:
1)
przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie:
a)
wegetatywnego materiału rozmnożeniowego, nasion i wytwarzania produktów roślinnych,
z wyłączeniem zbioru ze stanu naturalnego,
b)
utrzymania zwierząt oraz produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, z wyłączeniem
pszczelarstwa;
2)
zasady wytwarzania wegetatywnego materiału rozmnożeniowego, nasion i wytwarzania produktów
roślinnych, z wyłączeniem zbioru ze stanu naturalnego;
3)
przepisy o ochronie roślin w zakresie ochrony roślin przed organizmami szkodliwymi;
4)
przepisy o nasiennictwie w zakresie wytwarzania materiału siewnego i obrotu nim;
5)
przepisy o nawozach i nawożeniu w zakresie obrotu nawozami i środkami wspomagającymi
uprawę roślin oraz przewozu i przechowywania nawozów, a także środków wspomagających
uprawę roślin;
6)
zasady chowu i hodowli zwierząt;
7)
przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt w zakresie
wymagań weterynaryjnych dla handlu zwierzętami oraz zwalczania chorób zakaźnych zwierząt
w odniesieniu do chorób zakaźnych zwierząt podlegających obowiązkowi rejestracji;
8)
przepisy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt w zakresie danych zamieszczanych
w rejestrze zwierząt gospodarskich oznakowanych;
9)
przepisy o produktach pochodzenia zwierzęcego w zakresie wprowadzania na rynek oraz
wpisu zakładu do rejestru zakładów i zatwierdzania zakładu;
10)
przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;
11)
przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości
pestycydów;
12)
podstawy rachunkowości.
2.
Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji zbiór ze stanu
naturalnego:
1)
przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie zbioru ze stanu naturalnego;
2)
przepisy o lasach w zakresie zasad udostępniania lasów;
3)
przepisy w sprawie szczegółowych zasad ochrony i zbioru płodów runa leśnego oraz zasad
lokalizowania pasiek na obszarach leśnych;
4)
przepisy w sprawie gatunków dziko występujących roślin objętych ochroną;
5)
przepisy o ochronie przyrody w zakresie:
a)
formy ochrony przyrody w odniesieniu do zbioru dziko występujących roślin i grzybów
oraz ich części, użytków ekologicznych, zakazów w stosunku do roślin, zezwoleń na
zbiór roślin i ochrony gatunkowej,
b)
gospodarowania zasobami i składnikami przyrody;
6)
zasady pozyskiwania produktów ekologicznych w ramach zbioru ze stanu naturalnego;
7)
przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;
8)
przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości
pestycydów;
9)
podstawy rachunkowości.
3.
Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji pszczelarstwo:
1)
przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie pszczelarstwa;
2)
zasady utrzymywania pszczół;
3)
przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt w zakresie
wymagań weterynaryjnych dla handlu zwierzętami oraz zwalczania chorób zakaźnych pszczół
w odniesieniu do chorób zakaźnych pszczół podlegających obowiązkowi rejestracji;
4)
przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;
5)
przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości
pestycydów;
6)
podstawy rachunkowości.
4.
Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji produkty akwakultury
i wodorosty morskie:
1)
przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie produktów akwakultury i wodorostów
morskich;
2)
zasady pozyskiwania produktów akwakultury i wodorostów morskich;
3)
przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt w zakresie
wymagań weterynaryjnych dla handlu zwierzętami akwakultury;
4)
przepisy prawa wodnego w zakresie pozwoleń wodnoprawnych;
5)
przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;
6)
przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości
pestycydów;
7)
podstawy rachunkowości.
5.
Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji przetwórstwo
produktów ekologicznych oraz produkcja pasz lub drożdży:
1)
przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie przetwórstwa produktów ekologicznych
oraz produkcji pasz i drożdży;
2)
przepisy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w zakresie aromatów, rozpuszczalników,
zanieczyszczeń żywności, znakowania żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych
do kontaktu z żywnością, rejestracji i zatwierdzania zakładów oraz wymagań szczególnych
w zakresie higieny;
3)
przepisy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w zakresie jakości handlowej;
4)
przepisy o paszach w zakresie wytwarzania pasz i zasady wprowadzania pasz do obrotu;
5)
przepisy w sprawie szczegółowych warunków i sposobu pobierania próbek do badań oraz
postępowania z próbkami pobranymi w ramach urzędowej kontroli pasz;
6)
przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;
7)
przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości
pestycydów;
8)
podstawy rachunkowości.
6.
Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji wprowadzanie
na rynek produktów ekologicznych, w tym importowanych z państw trzecich:
1)
przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie wprowadzania na rynek, w tym
wprowadzania na rynek produktów importowanych;
2)
przepisy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w zakresie rejestracji i zatwierdzania
zakładów, znakowania żywności oraz wymagań szczególnych w zakresie higieny;
3)
przepisy o paszach w zakresie wytwarzania pasz i zasady wprowadzania pasz do obrotu;
4)
przepisy o produktach pochodzenia zwierzęcego w zakresie wprowadzania na rynek oraz
wpisu zakładu do rejestru zakładów i zatwierdzania zakładu;
5)
przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;
6)
przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości
pestycydów;
7)
podstawy rachunkowości.
Załącznik nr 2
-
Wzór zaświadczenia o wpisie do rejestru inspektorów rolnictwa ekologicznego