|
Nie przestrzega się zakazu wprowadzania na rynek żywności, która jest szkodliwa dla
zdrowia lub nie nadaje się do spożycia przez ludzi.
|
1. Stwierdzono wprowadzanie na rynek żywności, która jest szkodliwa dla zdrowia lub
nie nadaje się do spożycia przez ludzi.
|
3 pkt 5 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
|
Nie przestrzega się zakazu wprowadzania na rynek paszy niebezpiecznej dla zwierząt
i stosowania jej w żywieniu zwierząt.
|
2.1 Stwierdzono wprowadzanie na rynek paszy niebezpiecznej dla zwierząt.
|
3 pkt 5 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
|
2.2 Stwierdzono stosowanie w żywieniu zwierząt paszy niebezpiecznej dla zwierząt.
|
3 pkt 5 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
5 pkt
|
|
Rolnik, który hoduje, zbiera lub poluje na zwierzęta, lub wytwarza produkty podstawowe
pochodzenia zwierzęcego, lub produkuje, lub zbiera produkty roślinne, nie przestrzega
obowiązku postępowania z odpadami i substancjami niebezpiecznymi w taki sposób, aby
uniemożliwić zanieczyszczenie produktów pochodzenia zwierzęcego lub produktów roślinnych.
|
3.1 Stwierdzono, że rolnik spowodował możliwość zanieczyszczenia produktów pochodzenia
zwierzęcego lub produktów roślinnych odpadami lub substancjami niebezpiecznymi.
|
3 pkt
|
3 pkt
|
3 pkt
|
|
3.2 Stwierdzono, że rolnik postępował z odpadami lub substancjami niebezpiecznymi
w taki sposób, że doszło do zanieczyszczenia produktów pochodzenia zwierzęcego lub
produktów roślinnych.
|
3 pkt 5 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
5 pkt
|
|
Rolnik, który hoduje, zbiera lub poluje na zwierzęta, lub wytwarza produkty podstawowe
pochodzenia zwierzęcego, nie przestrzega obowiązku zapobiegania występowaniu i rozprzestrzenianiu
się chorób zakaźnych przenoszonych na ludzi wraz z żywnością pochodzenia zwierzęcego,
w tym przez zgłaszanie podejrzenia takich chorób właściwym organom i podejmowanie
środków ostrożności przy przyjmowaniu nowych zwierząt.
|
4.1 Stwierdzono, że rolnik nie zapobiegał występowaniu i rozprzestrzenianiu się chorób
zakaźnych przenoszonych na ludzi wraz z żywnością, w tym nie powiadomił właściwych
organów o podejrzeniu takich chorób.
|
3 pkt 5 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
5 pkt
|
|
4.2 Stwierdzono, że rolnik nie podjął środków ostrożności przy przyjmowaniu nowych
zwierząt.
|
3 pkt 5 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
5 pkt
|
|
Rolnik nie przestrzega obowiązku stosowania: 1) dodatków do pasz zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego
i Rady z dnia 22 sierpnia 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt
(Dz. Urz. UE L 268 z 18.10.2003, str. 29, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, rozdz. 3, t. 40, str. 238, z późn. zm.) oraz ustawą z dnia 22 lipca 2006 r.
o paszach (Dz. U. z 2014 r. poz. 398), w tym ze wskazaniami zamieszczonymi na opakowaniu
lub etykiecie dołączonej do tego opakowania; 2) produktów leczniczych weterynaryjnych zgodnie z zaleceniami lekarza weterynarii; 3) środków ochrony roślin i produktów biobójczych zgodnie z oznakowaniem lub etykietą.
|
5.1 Stwierdzono, że rolnik zastosował dodatki do pasz niezgodnie z rozporządzeniem
(WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 sierpnia 2003 r. w sprawie
dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt lub ustawą z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach,
w tym w szczególności ze wskazaniami zamieszczonymi na opakowaniu lub etykiecie dołączonej
do tego opakowania.
|
3 pkt 5 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
|
5.2 Stwierdzono, że rolnik zastosował produkty lecznicze weterynaryjne niezgodnie
z zaleceniami lekarza weterynarii.
|
3 pkt 5 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
|
5.3 Stwierdzono, że rolnik zastosował środki ochrony roślin niezgodnie z oznakowaniem
lub etykietą.
|
3 pkt 5 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
|
5.4 Stwierdzono, że rolnik zastosował produkty biobójcze niezgodnie z oznakowaniem
lub etykietą.
|
3 pkt 5 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
|
Rolnik nie przestrzega obowiązku posiadania dokumentacji dotyczącej: 1) wszelkich odpowiednich sprawozdań (raportów, protokołów) na temat przeprowadzonych
kontroli zwierząt lub produktów pochodzenia zwierzęcego; 2) rodzaju i pochodzenia paszy podawanej zwierzętom; 3) produktów leczniczych weterynaryjnych lub innych produktów leczniczych podawanych
zwierzętom oraz dat ich podawania i okresów karencji; 4) wyników analiz próbek pobranych z roślin lub od zwierząt lub innych próbek pobranych
dla celów diagnostycznych, istotnych ze względu na zdrowie ludzi; 5) stosowania środków ochrony roślin i produktów biobójczych.
|
6.1 Stwierdzono, że rolnik nie posiada odpowiednich sprawozdań (raportów, protokołów)
na temat przeprowadzonych kontroli zwierząt lub produktów pochodzenia zwierzęcego.
|
3 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
|
6.2 Stwierdzono, że rolnik nie posiada dokumentacji dotyczącej rodzaju i pochodzenia
paszy podawanej zwierzętom.
|
3 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
|
6.3 Stwierdzono, że rolnik nie posiada dokumentacji (ewidencji) leczenia zwierząt.
|
3 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
|
6.4 Stwierdzono, że rolnik nie posiada dokumentacji dotyczącej wyników analiz próbek
pobranych z roślin lub od zwierząt lub innych próbek pobranych dla celów diagnostycznych,
istotnych ze względu na zdrowie ludzi.
|
3 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
|
6.5 Stwierdzono, że rolnik nie posiada dokumentacji dotyczącej stosowania środków
ochrony roślin.
|
3 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
|
6.6 Stwierdzono, że rolnik nie posiada dokumentacji dotyczącej stosowania produktów
biobójczych.
|
3 pkt
|
3 pkt 5 pk
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
|
Rolnik nie przestrzega obowiązku podejmowania odpowiednich czynności zaradczych określonych
w zaleceniach pokontrolnych wynikających z przeprowadzonych kontroli urzędowych.
|
7. Stwierdzono, że rolnik nie podjął czynności zaradczych określonych w zaleceniach
pokontrolnych, wynikających z przeprowadzonych kontroli urzędowych.
|
3 pkt 5 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
|
Rolnik nie przestrzega obowiązku zapewnienia, aby surowe mleko lub siara pochodziły
od zwierząt, które spełniają wymagania określone w sekcji IX rozdziale 1 części I
pkt 1 lit. b-e oraz pkt 2 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu
Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy
dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L
139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz.
3, t. 45, str. 14, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 853/2004”, z uwzględnieniem
odstępstw i zakazów, o których mowa w sekcji IX rozdziale 1 części I pkt 3 i 4 załącznika
III do tego rozporządzenia.
|
8.1 Stwierdzono, że surowe mleko lub siara, które rolnik wprowadza na rynek z przeznaczeniem
do spożycia przez ludzi, pochodzą od zwierząt, które są w złym stanie zdrowia, wykazują
objawy choroby mogącej powodować zakażenie mleka lub siary, a zwłaszcza cierpią na
infekcję układu rozrodczego z wydzielinami, zapalenie jelit z biegunką i gorączką
lub rozpoznawalny stan zapalny wymion.
|
3 pkt 5 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
|
8.2 Stwierdzono, że surowe mleko lub siara, które rolnik wprowadza na rynek z przeznaczeniem
do spożycia przez ludzi, pochodzą od zwierząt, które mają rany wymion mogące wpłynąć
na mleko lub siarę.
|
3 pkt 5 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
|
8.3 Stwierdzono, że surowe mleko lub siara, które rolnik wprowadza na rynek z przeznaczeniem
do spożycia przez ludzi, pochodzą od zwierząt, którym podawano niedozwolone substancje
lub produkty, lub które były poddane nielegalnemu leczeniu w rozumieniu dyrektywy
Rady 96/23/WE z dnia 29 kwietnia 1996 r. w sprawie środków monitorowania niektórych
substancji i ich pozostałości u żywych zwierząt i w produktach pochodzenia zwierzęcego
oraz uchylającej dyrektywy 85/358/EWG i 86/469/EWG oraz decyzje 89/187/EWG i 91/664/EWG
(Dz. Urz. WE L 125 z 23.05.1996, str. 10, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, rozdz. 3, t. 19, str. 71, z późn. zm.).
|
5 pkt
|
5 pkt
|
5 pkt
|
|
8.4 Stwierdzono, że surowe mleko lub siara, które rolnik wprowadza na rynek z przeznaczeniem
do spożycia przez ludzi, pochodzą od zwierząt, którym podawano dozwolone substancje
lub produkty, a nie zostały zachowane okresy karencji określone dla tych substancji
lub produktów.
|
5 pkt
|
5 pkt
|
5 pkt
|
|
8.5 Stwierdzono, że surowe mleko lub siara, które rolnik wprowadza na rynek z przeznaczeniem
do spożycia przez ludzi, pochodzą od bydła, które nie należy do stada wolnego lub
urzędowo wolnego od brucelozy, a rolnik nie posiada decyzji powiatowego lekarza weterynarii
w sprawie udzielenia zgody na używanie mleka surowego pochodzącego od bydła - w przypadku,
o którym mowa w sekcji IX rozdziale 1 części I pkt 3 lit. a załącznika III do rozporządzenia
nr 853/2004.
|
5 pkt
|
5 pkt
|
5 pkt
|
|
8.6 Stwierdzono, że surowe mleko lub siara, które rolnik wprowadza na rynek z przeznaczeniem
do spożycia przez ludzi, pochodzą od owiec lub kóz, które są utrzymywane w gospodarstwie,
które nie zostało uznane za wolne lub urzędowo wolne od brucelozy, a rolnik nie posiada
decyzji powiatowego lekarza weterynarii w sprawie udzielenia zgody na używanie mleka
surowego pochodzącego od owiec lub kóz - w przypadku, o którym mowa w sekcji IX rozdziale
1 część I pkt 3 lit. b załącznika III do rozporządzenia nr 853/2004.
|
5 pkt
|
5 pkt
|
5 pkt
|
|
8.7 Stwierdzono, że surowe mleko lub siara, które rolnik wprowadza na rynek z przeznaczeniem
do spożycia przez ludzi, pochodzą od samic innych gatunków zwierząt wrażliwych na
brucelozę, a rolnik nie posiada decyzji powiatowego lekarza weterynarii w sprawie
udzielenia zgody na używanie mleka surowego pochodzącego od takich zwierząt - w przypadku,
o którym mowa w sekcji IX rozdziale 1 części I pkt 3 lit. c załącznika III do rozporządzenia
nr 853/2004.
|
5 pkt
|
5 pkt
|
5 pkt
|
|
8.8 Stwierdzono, że surowe mleko lub siara, które rolnik wprowadza na rynek z przeznaczeniem
do spożycia przez ludzi, pochodzą od bydła, które nie należy do stada urzędowo wolnego
od gruźlicy, a rolnik nie posiada decyzji powiatowego lekarza weterynarii w sprawie
udzielenia zgody na używanie mleka surowego pochodzącego od bydła - w przypadku, o
którym mowa w sekcji IX rozdziale 1 części I pkt 3 lit. a załącznika III do rozporządzenia
nr 853/2004.
|
5 pkt
|
5 pkt
|
5 pkt
|
|
8.9 Stwierdzono, że surowe mleko lub siara, które rolnik wprowadza na rynek z przeznaczeniem
do spożycia przez ludzi, pochodzą od samic innych gatunków zwierząt wrażliwych na
gruźlicę, a rolnik nie posiada decyzji powiatowego lekarza weterynarii w sprawie udzielenia
zgody na używanie mleka surowego pochodzącego od takich zwierząt - w przypadku, o
którym mowa w sekcji IX rozdziale 1 części I pkt 3 lit. c załącznika III do rozporządzenia
nr 853/2004.
|
5 pkt
|
5 pkt
|
5 pkt
|
|
8.10 Stwierdzono, że rolnik, który wprowadza na rynek surowe mleko lub siarę z przeznaczeniem
do spożycia przez ludzi, utrzymuje krowy razem z kozami i kozy te nie są kontrolowane
i badane na obecność gruźlicy.
|
5 pkt
|
5 pkt
|
5 pkt
|
|
Rolnik nie przestrzega obowiązku odizolowania zwierząt zakażonych lub podejrzanych
o zakażenie którąkolwiek z chorób, o których mowa w sekcji IX rozdziale 1 części I
pkt 1 i 2 załącznika III do rozporządzenia nr 853/2004, w celu uniknięcia negatywnego
wpływu na surowe mleko lub siarę pozyskiwane od zwierząt zdrowych.
|
9. Stwierdzono, że rolnik nie odizolował zwierząt zarażonych lub podejrzanych o zakażenie
brucelozą lub gruźlicą, lub innymi chorobami, o których mowa w sekcji IX rozdziale
1 części I pkt 1 i 2 załącznika III do rozporządzenia nr 853/2004, lub odizolował
te zwierzęta w sposób nieskuteczny.
|
5 pkt
|
5 pkt
|
5 pkt
|
|
Rolnik nie przestrzega w gospodarstwie produkującym surowe mleko lub siarę z przeznaczeniem
do wprowadzenia na rynek warunków, które dotyczą: 1) pomieszczeń i wyposażenia, o których mowa w sekcji IX rozdziale 1 części II pkt
A załącznika III do rozporządzenia nr 853/2004; 2) higieny podczas udoju, przechowywania i transportu, o których mowa w sekcji IX
rozdziale I części II pkt B ppkt 1 lit. a i d oraz ppkt 2 i 4 załącznika III do rozporządzenia
nr 853/2004.
|
10.1 Stwierdzono, że urządzenia do dojenia lub pomieszczenia, w których mleko i siara
są przechowywane, przenoszone bądź schładzane, są położone lub skonstruowane w taki
sposób, że powodują ryzyko zakażenia mleka i siary.
|
1 pkt 3 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
|
10.2 Stwierdzono, że pomieszczenia służące do przechowywania mleka lub siary nie są
chronione przed szkodnikami.
|
1 pkt 3 pkt
|
1 pkt 3 pkt
|
1 pkt 3 pkt
|
|
10.3 Stwierdzono, że pomieszczenia służące do przechowywania mleka lub siary nie są
oddzielone od pomieszczeń, w których są utrzymywane zwierzęta.
|
1 pkt 3 pkt
|
3 pkt
|
1 pkt 3 pkt
|
|
10.4 Stwierdzono, że pomieszczenia służące do przechowywania mleka lub siary nie są
wyposażone w odpowiedni sprzęt chłodniczy, jeżeli jest to konieczne, z zastrzeżeniem
odstępstw, o których mowa w sekcji IX rozdziale 1 części II pkt B ppkt 4 załącznika III do rozporządzenia nr 853/2004.
|
1 pkt 3 pkt
|
3 pkt
|
1 pkt 3 pkt
|
|
10.5 Stwierdzono, że powierzchnie sprzętu, które wchodzą w kontakt z mlekiem lub siarą
(np. powierzchnie przyrządów, pojemników, zbiorników, przeznaczonych do dojenia, zbierania
lub transportu), nie są łatwe do czyszczenia i dezynfekcji lub nie są utrzymywane
w dobrym stanie.
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
|
10.6 Stwierdzono, że powierzchnie sprzętu, które wchodzą w kontakt z mlekiem lub siarą
nie są właściwie myte i dezynfekowane.
|
3 pkt
|
3 pkt
|
3 pkt
|
|
10.7 Stwierdzono, że przed rozpoczęciem dojenia strzyki, wymię oraz przylegające części
nie były czyste.
|
3 pkt
|
3 pkt
|
3 pkt
|
|
10.8 Stwierdzono brak identyfikacji zwierząt poddanych leczeniu, w przypadku których
występuje prawdopodobieństwo przeniesienia pozostałości zastosowanych produktów leczniczych
weterynaryjnych do mleka lub siary.
|
3 pkt 5 pkt
|
5 pkt
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
|
10.9 Stwierdzono, że mleko lub siara pozyskane od zwierząt poddanych leczeniu zostały
przeznaczone do spożycia przez ludzi przed końcem zalecanego okresu karencji określonego
dla zastosowanego produktu leczniczego weterynaryjnego.
|
5 pkt
|
5 pkt
|
5 pkt
|
|
10.10 Stwierdzono, że mleko lub siara bezpośrednio po udoju nie były przechowywane
w czystym miejscu, zaplanowanym i wyposażonym w taki sposób, aby uniknąć zakażenia.
|
1 pkt 3 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
|
10.11 Stwierdzono, że mleko nie było natychmiast schłodzone do temperatury nieprzekraczającej
8°C (w przypadku codziennego odbioru mleka) lub nieprzekraczającej 6°C (jeżeli odbiór
nie odbywa się codziennie), a nie miało zastosowania odstępstwo, o którym mowa w sekcji
IX rozdziale I części II pkt B ppkt 4 załącznika III do rozporządzenia nr 853/2004.
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
3 pkt
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
|
10.12 Stwierdzono, że siara nie była przechowywana osobno i w przypadku codziennego
odbioru nie była natychmiast schłodzona do temperatury nieprzekraczającej 8°C lub,
jeżeli odbiór nie odbywa się codziennie, siara nie była natychmiast schłodzona do
temperatury nieprzekraczającej 6°C lub zamrożona, a nie miało zastosowania odstępstwo,
o którym mowa w sekcji IX rozdziale I części II pkt B ppkt 4 załącznika III do rozporządzenia
nr 853/2004.
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
3 pkt
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
|
Rolnik produkujący jaja nie przestrzega obowiązku przechowywania ich, do czasu sprzedaży,
tak aby były: 1) czyste, suche i wolne od obcych zapachów; 2) skutecznie zabezpieczone przed wstrząsami i bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
|
11. Stwierdzono, że jaja są brudne, z obcym zapachem, nie są suche lub nie są zabezpieczone
przed wstrząsami i bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
|
3 pkt 5 pkt
|
3 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
|
Rolnik będący podmiotem działającym na rynku pasz nie przestrzega obowiązku: 1) przechowywania i przewożenia odpadów oraz substancji niebezpiecznych oddzielnie
i bezpiecznie, w sposób zapobiegający niebezpieczeństwu zanieczyszczenia pasz; 2) uwzględniania wyników stosownych analiz próbek produktów pierwotnych lub innych
próbek istotnych dla bezpieczeństwa pasz.
|
12.1 Stwierdzono przechowywanie i przewożenie substancji niebezpiecznych i odpadów
w sposób niezapobiegający niebezpieczeństwu zanieczyszczenia pasz.
|
3 pkt 5 pkt
|
5 pkt
|
5 pkt
|
|
12.2 Stwierdzono nieuwzględnienie wyników stosownych analiz próbek produktów pierwotnych
lub innych próbek istotnych dla bezpieczeństwa pasz.
|
3 pkt 5 pkt
|
5 pkt
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
|
Rolnik nie przestrzega obowiązku przechowywania oraz dystrybuowania w gospodarstwie
pasz zgodnie z wymaganiami, o których mowa w pkt 1 i 2 załącznika III do rozporządzenia
(WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiającego
wymagania dotyczące higieny pasz (Dz. Urz. UE L 35 z 08.02.2005, str. 1, z późn. zm.),
zwanego dalej „rozporządzeniem nr 183/2005”.
|
13.1 Stwierdzono przechowywanie pasz razem z substancjami chemicznymi oraz innymi
produktami nienadającymi się do spożycia przez zwierzęta.
|
3 pkt 5 pkt
|
3 pkt
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
|
13.2 Stwierdzono, że miejsca przechowywania pasz oraz pojemniki są zawilgocone lub
brudne.
|
1 pkt 3 pkt
|
3 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
|
13.3 Stwierdzono, że pomimo konieczności w miejscach przechowywania pasz nie zostały
wdrożone środki ochrony przed szkodnikami.
|
1 pkt 3 pkt
|
3 pkt
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
|
13.4 Stwierdzono, że miejsca przechowywania pasz oraz pojemniki nie były regularnie
czyszczone w celu uniknięcia niepożądanych zanieczyszczeń krzyżowych.
|
1 pkt 3 pkt
|
3 pkt
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
|
13.5 Stwierdzono, że ziarno było przechowywane w sposób, który umożliwiał zwierzętom
dostęp do niego.
|
1 pkt 3 pkt
|
3 pkt
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
|
13.6 Stwierdzono przechowywanie pasz leczniczych oraz innych, przeznaczonych dla poszczególnych
kategorii lub gatunków zwierząt, w sposób nieograniczający ryzyka podania ich zwierzętom,
dla których nie są one przeznaczone.
|
3 pkt 5 pkt
|
3 pkt
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
|
13.7 Stwierdzono przechowywanie pasz nieposiadających właściwości leczniczych razem
z paszami leczniczymi, co powoduje ich zanieczyszczenie.
|
3 pkt 5 pkt
|
3 pkt
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
|
13.8 Stwierdzono, że system dystrybucji pasz w gospodarstwie powoduje możliwość zadawania
zwierzętom pasz, które nie są dla nich przeznaczone.
|
1 pkt 3 pkt
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
|
13.9 Stwierdzono, że na skutek nieprawidłowego systemu dystrybucji i zadawania pasz
w gospodarstwie wystąpiło ryzyko zanieczyszczenia paszy w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi
strefami lub urządzeniami.
|
1 pkt 3 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
1 pkt 3 pkt
|
|
13.10 Stwierdzono, że pojazdy wykorzystywane do transportu paszy w gospodarstwie oraz
urządzenia do zadawania pasz, w szczególności te, które stosowane są do przewozu i
dystrybucji paszy leczniczej, nie są czyszczone regularnie.
|
1 pkt 3 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
|
Rolnik nie przestrzega obowiązku zaopatrywania się i stosowania pasz pochodzących
wyłącznie z zakładów zarejestrowanych lub zatwierdzonych zgodnie z rozporządzeniem
nr 183/2005.
|
14. Stwierdzono, że rolnik posiada pasze pochodzące z zakładów niezarejestrowanych
lub niezatwierdzonych zgodnie z rozporządzeniem nr 183/2005.
|
3 pkt 5 pkt
|
5 pkt
|
5 pkt
|
|
Rolnik będący podmiotem działającym na rynku pasz nie przestrzega obowiązku prowadzenia
w gospodarstwie dokumentacji dotyczącej: 1) każdego przypadku zastosowania środków ochrony roślin oraz produktów biobójczych; 2) stosowania nasion zmodyfikowanych genetycznie; 3) źródła i ilości paszy w każdej partii przyjmowanej, a także przeznaczenia i ilości
paszy w każdej partii wydawanej.
|
15.1 Stwierdzono, że rolnik nie prowadzi dokumentacji dotyczącej stosowania środków
ochrony roślin oraz produktów biobójczych.
|
3 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
|
15.2 Stwierdzono, że rolnik nie prowadzi dokumentacji dotyczącej stosowania nasion
zmodyfikowanych genetycznie.
|
3 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
|
15.3 Stwierdzono, że rolnik nie prowadzi dokumentacji dotyczącej źródła i ilości paszy
w każdej partii przyjmowanej, a także przeznaczenia i ilości paszy w każdej partii
wydawanej.
|
3 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
|
Rolnik nie przestrzega: 1) w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego maksymalnych lub tymczasowych maksymalnych
limitów pozostałości substancji farmakologicznie czynnych stosowanych w weterynaryjnych
produktach leczniczych, określonych w tabeli 1 w załączniku do rozporządzenia Komisji
(UE) nr 37/2010 z dnia 22 grudnia 2009 r. w sprawie substancji farmakologicznie czynnych
i ich klasyfikacji w odniesieniu do maksymalnych limitów pozostałości w środkach spożywczych
pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 15 z 20.01.2010, str. 1, z późn. zm.); 2) zakazu stosowania substancji określonych w tabeli 2 załącznika, o którym mowa w
pkt 1.
|
16. Na podstawie wyników badań w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego stwierdzono
przekroczenie maksymalnych lub tymczasowych maksymalnych limitów pozostałości substancji
farmakologicznie czynnych stosowanych w weterynaryjnych produktach leczniczych lub
stwierdzono obecność substancji niedozwolonych.
|
5 pkt
|
5 pkt
|
5 pkt
|
|
Rolnik nie przestrzega zakazów: 1) wprowadzania do obrotu jako żywność lub pasza, 2) podawania zwierzętom - produktów objętych załącznikiem I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu
Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych
poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
oraz na ich powierzchni, zmieniającego dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. Urz. UE L 70
z 16.03.2005, str. 1, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 396/2005”, jeżeli
produkty te zawierają pozostałości pestycydów przekraczające największe dopuszczalne
poziomy, o których mowa w załączniku II i III do tego rozporządzenia, albo wartości,
o których mowa w art. 18 ust. 1 lit. b tego rozporządzenia.
|
17.1 Na podstawie wyników badań żywności wprowadzanej do obrotu stwierdzono pozostałości
pestycydów przekraczające największe dopuszczalne poziomy określone w załącznikach
II i III do rozporządzenia nr 396/2005 albo wartości, o których mowa w art. 18 ust.
1 lit. b tego rozporządzenia.
|
5 pkt
|
5 pkt
|
5 pkt
|
|
17.2 Na podstawie wyników badań paszy wprowadzanej do obrotu lub podawanej zwierzętom
stwierdzono pozostałości pestycydów przekraczające największe dopuszczalne poziomy
określone w załącznikach II i III do rozporządzenia nr 396/2005 albo wartości, o których
mowa w art. 18 ust. 1 lit. b tego rozporządzenia.
|
5 pkt
|
5 pkt
|
5 pkt
|
|
Rolnik nie przestrzega obowiązku zapewnienia identyfikowalności zwierząt hodowlanych,
żywności, pasz oraz substancji przeznaczonych do dodania do pasz: 1) dostarczonych rolnikowi, 2) które rolnik wprowadza na rynek - w szczególności nie posiada odpowiedniej dokumentacji.
|
18. Stwierdzono, że rolnik nie przestrzega obowiązku zapewnienia identyfikowalności
zwierząt hodowlanych, żywności, pasz lub substancji przeznaczonych do dodania do pasz: 1) dostarczonych rolnikowi, 2) które rolnik wprowadza na rynek - w szczególności nie posiada odpowiedniej dokumentacji.
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
3 pkt 5 pkt
|
1 pkt 3 pkt 5 pkt
|
|
Rolnik, w przypadku gdy uzna, że wyprodukowana przez niego żywność jest niezgodna
z wymogami w zakresie bezpieczeństwa żywności, lub gdy podejrzewa, że nie spełnia
ona tych wymogów, nie przestrzega obowiązku: 1) natychmiastowego postępowania mającego na celu wycofanie z rynku tej żywności; 2) powiadomienia o tym fakcie właściwych władz; 3) współpracy z właściwą władzą; 4) poinformowania konsumentów o przyczynach wycofania żywności i w razie konieczności
odbioru od konsumentów produktów już im dostarczonych, jeżeli inne środki nie były
wystarczające do zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia.
|
19.1 Stwierdzono, że rolnik nie przeprowadził natychmiastowego postępowania mającego
na celu wycofanie z rynku wyprodukowanej przez niego żywności, którą uznał za niezgodną
z wymogami w zakresie bezpieczeństwa żywności lub w stosunku do której ma podejrzenia,
że nie spełnia ona tych wymogów.
|
5 pkt
|
5 pkt
|
5 pkt
|
|
19.2 Stwierdzono, że rolnik, który uznał, że wyprodukowana przez niego żywność jest
niezgodna z wymogami w zakresie bezpieczeństwa żywności, lub podejrzewa, że nie spełnia
ona tych wymogów, nie przestrzegał obowiązku powiadomienia o tym fakcie właściwych
władz.
|
5 pkt
|
5 pkt
|
5 pkt
|
|
19.3 Stwierdzono, że rolnik, który uznał, że wyprodukowana przez niego żywność jest
niezgodna z wymogami w zakresie bezpieczeństwa żywności, lub podejrzewa, że nie spełnia
ona tych wymogów, nie przestrzegał obowiązku współpracy z właściwą władzą.
|
5 pkt
|
5 pkt
|
5 pkt
|
|
19.4 Stwierdzono, że rolnik, który uznał, że wyprodukowana przez niego żywność jest
niezgodna z wymogami w zakresie bezpieczeństwa żywności, lub podejrzewa, że nie spełnia
ona tych wymogów, nie przestrzegał obowiązku poinformowania konsumentów o przyczynach
wycofania żywności i w razie konieczności odbioru od konsumentów produktów już im
dostarczonych, jeżeli inne środki nie były wystarczające do zapewnienia wysokiego
poziomu ochrony zdrowia.
|
5 pkt
|
5 pkt
|
5 pkt
|
|
Rolnik, w przypadku gdy uzna, że pasza przez niego wyprodukowana jest niezgodna z
wymogami w zakresie bezpieczeństwa pasz, lub gdy podejrzewa, że nie spełnia ona tych
wymogów, nie przestrzega obowiązku: 1) natychmiastowego postępowania w celu wycofanie z rynku tej paszy; 2) powiadomienia o tym fakcie właściwych władz; 3) współpracy z właściwą władzą; 4) poinformowania nabywcy paszy o przyczynach jej wycofania i w razie konieczności
odbioru od niego produktów już dostarczonych, jeżeli inne środki nie są wystarczające
do zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia.
|
20.1 Stwierdzono, że rolnik, który uznał, że wyprodukowana przez niego pasza jest
niezgodna z wymogami w zakresie bezpieczeństwa pasz, lub podejrzewa, że nie spełnia
ona tych wymogów, nie przeprowadził natychmiastowego postępowania w celu wycofania
z rynku tej paszy.
|
5 pkt
|
5 pkt
|
5 pkt
|
|
20.2 Stwierdzono, że rolnik, który uznał, że wyprodukowana przez niego pasza jest
niezgodna z wymogami w zakresie bezpieczeństwa pasz, lub podejrzewa, że nie spełnia
ona tych wymogów, nie przestrzegał obowiązku powiadomienia o tym fakcie właściwych
władz.
|
5 pkt
|
5 pkt
|
5 pkt
|
|
20.3 Stwierdzono, że rolnik, który uznał, że wyprodukowana przez niego pasza jest
niezgodna z wymogami w zakresie bezpieczeństwa pasz, lub podejrzewa, że nie spełnia
ona tych wymogów, nie przestrzegał obowiązku współpracy z właściwą władzą.
|
5 pkt
|
5 pkt
|
5 pkt
|
|
20.4 Stwierdzono, że rolnik, który uznał, że wyprodukowana przez niego pasza jest
niezgodna z wymogami w zakresie bezpieczeństwa pasz, lub podejrzewa, że nie spełnia
ona tych wymogów, nie przestrzegał obowiązku poinformowania nabywcy paszy o przyczynach
jej wycofania i w razie konieczności odbioru od niego produktów już dostarczonych,
jeżeli inne środki nie były wystarczające do zapewnienia wysokiego poziomu ochrony
zdrowia.
|
5 pkt
|
5 pkt
|
5 pkt
|