|
Zawartość estru metylowego kwasów tłuszczowych (FAME)1)
|
% (m/m)
|
96,5
|
-
|
|
Gęstość w temperaturze 15°C
|
kg/m3
|
860
|
900
|
|
Lepkość w temperaturze 40°C
|
mm2/s
|
3,50
|
5,00
|
|
Zawartość popiołu siarczanowego
|
% (m/m)
|
-
|
0,02
|
|
Zawartość zanieczyszczeń stałych
|
mg/kg
|
-
|
24
|
|
Badanie działania korodującego na miedzi (3 h w temperaturze 50°C)
|
stopień korozji
|
stopień korozji 1
|
|
Stabilność oksydacyjna w temperaturze 110°C
|
h
|
8,0
|
-
|
|
Zawartość estru metylowego kwasu linolenowego
|
% (m/m)
|
-
|
12,0
|
|
Zawartość estrów metylowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (≥4 wiązania podwójne)
|
% (m/m)
|
-
|
1,00
|
|
Zawartość monoacylogliceroli
|
% (m/m)
|
-
|
0,70
|
|
Zawartość diacylogliceroli
|
% (m/m)
|
-
|
0,20
|
|
Zawartość triacylogliceroli
|
% (m/m)
|
-
|
0,20
|
|
Zawartość wolnego glicerolu
|
% (m/m)
|
-
|
0,02
|
|
Zawartość ogólnego glicerolu
|
% (m/m)
|
-
|
0,25
|
|
Zawartość metali grupy I (Na + K)
|
mg/kg
|
-
|
5,0
|
|
Zawartość metali grupy II (Ca + Mg)
|
mg/kg
|
-
|
5,0
|
|
Temperatura zablokowania zimnego filtru, CFPP
|
°C
|
-
|
02)
|
-103)
|
|
1) Nie dopuszcza się innych składników oprócz dodatków uszlachetniających. Jeżeli w
FAME występują w sposób naturalny estry C17, fakt ten może wpływać na zaniżenie oznaczonej
zawartości estrów metylowych kwasów tłuszczowych. W takim przypadku należy wykonać
w celu weryfikacji badanie referencyjne zgodnie z procedurą [4], podaną w normie PN-EN
14214, do czasu ustanowienia przez CEN zmodyfikowanej procedury. Zaleca się, aby natychmiast
po wyprodukowaniu estru dodawać środki stabilizujące w celu poprawy jego stabilności
w długim okresie. 2) Dla okresu letniego trwającego od 16 kwietnia do 30 września. 3) Dla okresu przejściowego oraz okresu zimowego trwających od 1 października do 15
kwietnia.
|