Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
(Dz. U. z 2015 r. poz. 678) zarządza się, co następuje:
§ 1.
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2003 r. w sprawie
szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych
(Dz. U. z 2014 r. poz. 494) w § 2 w pkt 10 kropkę zastępuje się średnikiem i dodaje się pkt 11 w brzmieniu:
„
11)
białka roślinne uzyskane z pszenicy, grochu i ziemniaków używane do klarowania.
”
.
§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
2)
Przepisy niniejszego rozporządzenia wykonują postanowienia rozporządzenia delegowanego
Komisji (UE) nr 1040/2014 z dnia 25 lipca 2014 r. zmieniającego dyrektywę Rady 2001/112/WE
odnoszącą się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do
spożycia przez ludzi w celu dostosowania jej załącznika I do postępu technicznego
(Dz. Urz. UE L 288 z 02.10.2014, str. 1).