Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 29 maja 2015 r.zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu 2)Przepisy niniejszego rozporządzenia częściowo wdrażają postanowienia dyrektywy Rady 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącej się do miodu (Dz. Urz. WE L 10 z 12.01.2002, str. 47, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 27, str. 179, z późn. zm.).

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych   (Dz. U. z 2015 r. poz. 678) zarządza się, co następuje:

§ 1.

W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu   (Dz. U. Nr 181, poz. 1773, z późn. zm.3)Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 40, poz. 370 i Nr 63, poz. 590 oraz z 2010 r. Nr 165, poz. 1120.) wprowadza się następujące zmiany:

1)

§ 1 otrzymuje brzmienie:
„ 

§ 1.

Rozporządzenie określa szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej miodu, o którym mowa w § 15 ust. 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych   (Dz. U. z 2015 r. poz. 29).
 ”
 ;

2)

§ 1a otrzymuje brzmienie:
„ 

§ 1a.

Użyte w rozporządzeniu określenie „miód piekarniczy (przemysłowy)” oznacza miód:

1)

odpowiedni do użytku przemysłowego lub jako składnik innych środków spożywczych następnie przetworzonych;

2)

który może:

a)

posiadać obcy smak lub zapach,

b)

zaczynać fermentować lub być sfermentowany,

c)

być przegrzany.
 ”
 ;

3)

w § 2 pkt 1 otrzymuje brzmienie:
„ 

1)

główne rodzaje miodu:

a)

w zależności od pochodzenia:
  •   -  
    kwiatowy lub nektarowy - otrzymany z nektaru roślinnego,
  •   -  
    spadziowy - uzyskany głównie z wydalin owadów wysysających ( Hemiptera ) żywe części roślin lub wydzielin żywych części roślin;

b)

w zależności od sposobu pozyskiwania lub konfekcjonowania:
  •   -  
    sekcyjny - zgromadzony przez pszczoły w komórkach świeżo zbudowanego plastra bez czerwiu lub w komórkach świeżo zbudowanych na węzie wytworzonej wyłącznie z wosku pszczelego i sprzedawany w plastrach zasklepionych lub częściach takich plastrów,
  •   -  
    z plastrami - zawierający jedną lub więcej części plastra,
  •   -  
    odsączony - uzyskany przez odsączenie odkrytych plastrów bez czerwiu,
  •   -  
    odwirowany - otrzymany przez odwirowanie odkrytych plastrów bez czerwiu,
  •   -  
    wytłoczony - uzyskany przez wyciskanie plastrów bez czerwiu, nawet z zastosowaniem umiarkowanego podgrzewania nieprzekraczającego 45°C,
  •   -  
    przefiltrowany - uzyskany przez usunięcie obcych substancji organicznych lub nieorganicznych, w tym usunięcie znaczącej ilości pyłku;
 ”
 ;

4)

w § 5 pkt 5 otrzymuje brzmienie:
„ 

5)

pyłek kwiatowy lub inny specyficzny komponent miodu nie został z niego usunięty, z wyjątkiem miodu przefiltrowanego, chyba że było to nieuniknione w procesie usuwania obcych substancji organicznych lub nieorganicznych.
 ”
 ;

5)

załącznik do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z wyłączeniem przepisu § 1 pkt 4, który wchodzi w życie z dniem 24 czerwca 2015 r.
2)
Przepisy niniejszego rozporządzenia częściowo wdrażają postanowienia dyrektywy Rady 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącej się do miodu (Dz. Urz. WE L 10 z 12.01.2002, str. 47, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 27, str. 179, z późn. zm.).
3)
Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 40, poz. 370 i Nr 63, poz. 590 oraz z 2010 r. Nr 165, poz. 1120.

Załącznik   -   Szczegółowe wymagania fizykochemiczne miodu


Wyszczególnienie
Kryteria
1
2
Zawartość wody
nie więcej niż 20%, z tym że nie więcej niż:
1) 23% - w miodzie wrzosowym i w miodzie piekarniczym;
2) 25% - w miodzie piekarniczym wrzosowym
Zawartość fruktozy i glukozy (suma fruktozy i glukozy)
nie mniej niż:
1) 60 g/100 g- w miodzie nektarowym,
2) 45 g/100 g - w miodzie spadziowym i spadziowo-nektarowym
Zawartość sacharozy
nie więcej niż 5 g/100 g, z tym że nie więcej niż:
1) 10 g/100 g - w miodzie pochodzącym z grochodrzewu (Robinia pseudoacacia), lucerny (Medicago sativa), Menzies Banksia (Banksia menziesii), suchodrzewu francuskiego (Hedysarum), kauczukowca czerwonego (Eucalyptus camadulensis), rzemienicy (Eucryphia lucida, Eucryphia milligani), Citrus spp.;
2) 15 g/100 g - w miodzie pochodzącym z lawendy (Lavandula spp.), ogórecznika (Borago officinalis)
Zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie
nie więcej niż:
0,1 g/100 g, z tym że nie więcej niż:
0,5 g/100 g w miodzie wytłoczonym
Przewodność właściwa
nie więcej niż 0,8 mS/cm, z wyjątkiem miodów i ich mieszanek, wymienionych poniżej, z tym że nie mniej niż 0,8 mS/cm - w miodzie spadziowym, miodzie kasztanowym i ich mieszankach. Nie określa się przewodności właściwej dla miodu pochodzącego z drzewa truskawkowego (Arbutus unedo), wrzośca (Erica), eukaliptusa, lipy (Tilia spp.), wrzosu pospolitego (Calluna vulgaris), manuka leptospermum, drzewa herbacianego (Melaleuca spp.)
Wolne kwasy
nie więcej niż 50 mval/kg, z tym że nie więcej niż 80 mval/kg -w miodzie piekarniczym (przemysłowym)
Liczba diastazowa (wg skali Schade)
nie mniej niż 8, z wyjątkiem miodu piekarniczego (przemysłowego), z tym że nie mniej niż 3 - w miodzie z naturalnie niską aktywnością enzymów oraz zawartością HMF nie większą niż 15 mg/kg
Zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF)
nie więcej niż 40 mg/kg, z wyjątkiem miodu piekarniczego (przemysłowego), z tym że nie więcej niż 80 mg/kg w miodzie pochodzącym z regionów o klimacie tropikalnym oraz w mieszankach takich miodów