Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznychz dnia 2 czerwca 2015 r.w sprawie otrzymywania wyżywienia przez funkcjonariuszy Biura Ochrony Rządu

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 64 ust. 2 ustawy z dnia 16 marca 2001 r. o Biurze Ochrony Rządu   (Dz. U. z 2014 r. poz. 170, z późn. zm.2)Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2014 r. poz. 502, 616 i 1822.) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Rozporządzenie określa przypadki, w których funkcjonariusz Biura Ochrony Rządu otrzymuje wyżywienie, oraz normy wyżywienia, z uwzględnieniem rodzajów tych norm oraz ich podziału, a także ilość produktów żywnościowych przypadających na te normy, odpowiadające wykonywanym zadaniom i warunkom ich wykonywania.

§ 2.

Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:

1)

funkcjonariusz - funkcjonariusza Biura Ochrony Rządu;

2)

wyżywienie w naturze - przygotowanie i wydanie posiłków zgodnie z przysługującą normą wyżywienia;

3)

norma wyżywienia - ilość produktów żywnościowych przysługującą jednej osobie w ciągu doby;

4)

dodatkowa uzupełniająca norma wyżywienia - ilość produktów żywnościowych przysługującą jednej osobie w ciągu doby jako uzupełnienie podstawowej normy wyżywienia albo jako oddzielny posiłek;

5)

norma napojów - ilość płynów przysługującą jednej osobie w ciągu doby.

§ 3.

Osobie powołanej do odbycia ćwiczeń w jednostce przewidzianej do militaryzacji przysługuje:

1)

podstawowa norma wyżywienia, jeżeli czas ćwiczeń wynosi ponad 12 godzin;

2)

75% podstawowej normy wyżywienia, jeżeli czas ćwiczeń wynosi od 8 do 12 godzin;

3)

35% podstawowej normy wyżywienia, jeżeli czas ćwiczeń wynosi od 4 do 8 godzin.

§ 4.

1.

W komórkach organizacyjnych Biura Ochrony Rządu, w czasie żywienia organizowanego w obiektach we własnym zakresie funkcjonariuszowi wyznaczonemu do kierowania gospodarką żywnościową oraz kierownikowi punktu żywienia przysługują posiłki wydawane w godzinach ich służby.

2.

Lekarzowi wykonującemu obowiązki służbowe w ramach nadzoru służbowego nad żywieniem funkcjonariuszy przysługują posiłki w godzinach jego służby, w wymiarze 50% normy podstawowej.

§ 5.

Funkcjonariuszowi pełniącemu całodobową służbę w charakterze dowódcy warty lub jego pomocnika przysługuje wyżywienie w naturze według normy wyżywienia przysługującej funkcjonariuszom wchodzącym w skład warty.

§ 6.

1.

Ustala się normę wyżywienia podstawową „P”, normę wyżywienia dodatkową uzupełniającą „DU” oraz normę napojów „N”.

2.

Wymiar rzeczowy podstawowych grup produktów żywnościowych dla norm wyżywienia, o których mowa w ust. 1, określa załącznik do rozporządzenia.

3.

Wartość rzeczowych norm wyżywienia, o których mowa w ust. 1, stanowi podstawę do ustalenia wartości pieniężnych tych norm.

§ 7.

1.

Norma wyżywienia podstawowa „P” przysługuje w naturze funkcjonariuszowi:

1)

w dniach przebywania funkcjonariusza - na podstawie decyzji Szefa Biura Ochrony Rządu - na terenie działania jednostki, połączonego z zakwaterowaniem, trwającego powyżej 12 godzin, oraz w dniach składania egzaminów na uczelnie służb państwowych poza miejscem zamieszkania;

2)

w służbie kandydackiej;

3)

pobierającemu naukę lub odbywającemu studia na uczelni służb państwowych, w instytucie badawczym lub na kursie - w czasie pobytu w szkole, instytucie badawczym lub na kursie poza miejscem stałego zamieszkania, a w miejscu zamieszkania wtedy, gdy na czas szkolenia jest zakwaterowany;

4)

uczestniczącemu w całodniowych szkoleniach i naradach organizowanych przez urząd obsługujący ministra właściwego do spraw wewnętrznych oraz organy i jednostki podległe ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych lub przez niego nadzorowane;

5)

biorącemu udział w zadaniach ochronnych trwających powyżej 8 godzin, odbywających się poza miejscem stałego pełnienia służby, o których mowa w art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 16 marca 2001 r. o Biurze Ochrony Rządu;

6)

biorącemu udział w zawodach sportowych, spartakiadach oraz przebywającemu na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych przed tymi zawodami - w wymiarze 200% normy;

7)

skierowanemu do wykonywania czynności służbowych poza miejscem stałego pełnienia służby - w warunkach uzasadniających wypłatę diety, w wymiarze odpowiadającym wysokości tej diety;

8)

w służbie stałej i przygotowawczej biorącemu udział:

a)

w ćwiczeniach i szkoleniach odbywających się w ośrodku szkolenia Biura Ochrony Rządu trwających ponad 12 godzin - w wymiarze 100% normy,

b)

w ćwiczeniach i szkoleniach odbywających się w ośrodku szkolenia Biura Ochrony Rządu trwających powyżej 8 godzin - w wymiarze 75% normy.

2.

Podstawowa norma wyżywienia „P” przysługuje w formie suchego prowiantu - w wymiarze 200% - funkcjonariuszowi w służbie kandydackiej:

1)

w czasie podróży służbowych, konwojów oraz w innych okolicznościach, gdy przygotowanie posiłku nie jest możliwe;

2)

pełniącemu służbę lub wykonującemu prace, podczas których zorganizowanie wyżywienia w postaci gotowanych posiłków nie jest możliwe.

§ 8.

W przypadku braku możliwości zapewnienia funkcjonariuszowi wyżywienia w naturze w jednostkach podległych ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych lub przez niego nadzorowanych, dopuszcza się wyżywienie funkcjonariuszy w placówkach gastronomicznych według normy podstawowej „P” - w wymiarze do 400% tej normy.

§ 9.

1.

Funkcjonariuszowi przysługuje uroczysty posiłek, według podstawowej normy wyżywienia „P”, w czasie:

1)

świąt państwowych i kościelnych - Święta Narodowego Trzeciego Maja, Narodowego Święta Niepodległości oraz świąt Bożego Narodzenia i Świąt Wielkanocnych;

2)

Święta Biura Ochrony Rządu;

3)

składania ślubowań i pożegnań funkcjonariuszy w służbie kandydackiej.

2.

O udziale i liczbie funkcjonariuszy uczestniczących w posiłku decyduje Szef Biura Ochrony Rządu, ogłaszając to w dzienniku decyzji.

§ 10.

Norma dodatkowa uzupełniająca wyżywienia „DU” przysługuje w naturze funkcjonariuszowi biorącemu udział w przedsięwzięciach i operacjach ochronnych:

1)

w wymiarze powyżej 8 godzin - w wysokości 100%;

2)

w wymiarze powyżej 12 godzin - w wysokości 150%.

§ 11.

Norma dodatkowa uzupełniająca wyżywienia „DU” w wysokości 100% przysługuje w naturze, jako dodatek do podstawowej normy wyżywienia „P”, funkcjonariuszowi w służbie kandydackiej w dniu 24 grudnia i pierwszego dnia Świąt Wielkanocnych.

§ 12.

Norma dodatkowa uzupełniająca wyżywienia „DU” w wysokości 50% przysługuje w naturze, jako dodatek do podstawowej normy wyżywienia „P” funkcjonariuszowi:

1)

wymienionemu w § 7 ust. 1 pkt 5, 7 i 8;

2)

w służbie kandydackiej podczas pełnienia służby wartowniczej.

§ 13.

Norma napojów „N” przysługuje w naturze funkcjonariuszowi w dniach pełnienia służby:

1)

w pomieszczeniach zamkniętych, w których temperatura spowodowana warunkami techniczno-technologicznymi i lokalowymi oraz atmosferycznymi przekracza 28°C;

2)

na otwartej przestrzeni przy temperaturze powyżej 25°C lub poniżej 10°C.

§ 14.

1.

Funkcjonariusz, któremu przysługuje wyżywienie z kilku tytułów, otrzymuje wyżywienie tylko z jednego tytułu, według najkorzystniejszej dla niego, podstawowej normy wyżywienia, wraz z przysługującymi normami dodatkowymi uzupełniającymi wyżywienia.

2.

Funkcjonariuszowi pobierającemu dietę z tytułu podróży służbowej wyżywienie w naturze nie przysługuje.

§ 15.

Traci moc rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 22 lipca 2002 r. w sprawie otrzymywania wyżywienia przez funkcjonariuszy Biura Ochrony Rządu   (Dz. U. Nr 122, poz. 1050 oraz z 2009 r. Nr 62, poz. 514 i Nr 224, poz. 1807).

§ 16.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
2)
Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2014 r. poz. 502, 616 i 1822.

Załącznik   -   Wymiar rzeczowy podstawowych grup produktów żywnościowych dla norm wyżywienia „P”, „DU” I „N”


Lp.
Nazwa grupy produktów żywnościowych
Norma wyżywienia dziennie, w gramach na osobę
P”
„DU”
„N”
1
2
3
4
5
1
Strączkowe
27
-
 
2
Zbożowe
73
-
 
3
Pieczywo
670
100
 
4
Mięso i przetwory w przeliczeniu na mięso
292
85
 
5
Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec
19
-
 
6
Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej
10
-
 
7
Mleko i przetwory w przeliczeniu na mleko
790
400
 
8
Masło i śmietana w przeliczeniu na masło
46
20
 
9
Jaja (g/szt.)
25/0,5
25/0,5
 
10
Ryby i przetwory w przeliczeniu na tusze ryb morskich
58
-
 
11
Ziemniaki
700
-
 
12
Warzywa i owoce bogate w witaminę C
132
100
 
13
Warzywa i owoce bogate w karoten
160
100
 
14
Inne warzywa i owoce
365
400
 
15
Cukry i słodycze przeliczone na cukier
73
20
20*
16
Woda mineralna (1)
-
-
1,5
17
Herbata lub kawa
-
-
5*
         

* W przypadku wydawania należności w postaci gorącego napoju.