Produkty rolne i środki spożywcze przeznaczone do spożycia przez ludzi, o których
mowa w załączniku I do Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w załączniku I
do rozporządzenia nr 1151/2012, oraz napoje spirytusowe, o których mowa w
rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 z dnia 15 stycznia
2008 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń
geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającym rozporządzenie Rady (EWG) nr
1576/89
(Dz. Urz. UE L 39 z 13.02.2008, str. 16, z późn. zm.), których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych
metod produkcji, stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane,
oraz będące elementem tożsamości społeczności lokalnej, zwane dalej „produktami tradycyjnymi”,
mogą być wpisane na listę produktów tradycyjnych.