Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 12 sierpnia 2016 r.w sprawie sposobu i miejsca pobierania próbek winogron, moszczu winogronowego i wina w trakcie fermentacji oraz ustalania naturalnej zawartości alkoholu w tych produktach 1)Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 41 pkt 1 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina   (Dz. U. z 2016 r. poz. 859) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Pobierania próbek winogron, moszczu winogronowego przed rozpoczęciem fermentacji, moszczu winogronowego w trakcie fermentacji i wina w trakcie fermentacji dokonuje się nie później niż w dniu przeprowadzenia wzbogacania, w miejscu przeprowadzania tego wzbogacania wskazanym w zgłoszeniu zamiaru przeprowadzenia wzbogacania dokonanym na formularzu, o którym mowa w art. 37 ust. 4 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina.

§ 2.

Pobieranie próbek moszczu winogronowego przed rozpoczęciem fermentacji, moszczu winogronowego w trakcie fermentacji i wina w trakcie fermentacji, o którym mowa w § 1, odbywa się zgodnie z Polską Normą PN-A-75050:1972 - wersja polska „Przetwory owocowe, warzywne, wina i miody pitne - Pobieranie próbek”.

§ 3.

1.

W celu ustalenia naturalnej zawartości alkoholu w winogronach:

1)

pobiera się próbkę winogron o masie 1 kg co najmniej z trzech różnych miejsc partii winogron;

2)

z próbki winogron pobranej w sposób określony w pkt 1 sporządza się moszcz winogronowy, z którego - po zmieszaniu, przesączeniu przez suchą czterokrotnie złożoną gazę i odrzuceniu pierwszych kropel przesączu - pobiera się próbkę do badania naturalnej zawartość alkoholu w moszczu winogronowym przed rozpoczęciem fermentacji.

2.

Naturalną zawartość alkoholu w moszczu winogronowym przed rozpoczęciem fermentacji:

1)

ustala się w dniu pobrania próbek, w miejscu przeprowadzania wzbogacania, wskazanym w zgłoszeniu zamiaru przeprowadzenia wzbogacania dokonanym na formularzu, o którym mowa w art. 37 ust. 4 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, przy użyciu:

a)

refraktometru wyposażonego w skalę, z której można odczytać:
  •   -  
    procentową zawartość sacharozy z dokładnością do 0,2% lub
  •   -  
    współczynnik załamania światła z dokładnością do jednej dziesięciotysięcznej,

b)

termometru ze skalą o zakresie co najmniej od +15°C do +25°C;

2)

ustala się w temperaturze 20°C (±5°C), wykonując następujące czynności:

a)

umieszcza się niewielką ilość próbki na dolnym pryzmacie refraktometru i wykonuje się pomiar zgodnie z instrukcją obsługi refraktometru,

b)

odczytuje się procentową zawartość sacharozy z dokładnością do 0,2% albo współczynnik załamania światła z dokładnością do jednej dziesięciotysięcznej,

c)

przeprowadza się co najmniej dwa oznaczania tej samej próbki,

d)

zapisuje się temperaturę, w której przeprowadzono oznaczanie;

3)

oznacza się w procentach objętościowych w temperaturze 20°C.

3.

W przypadku gdy ustalenia, o którym mowa w ust. 2 pkt 1 i 2, dokonuje się przy użyciu refraktometru:

1)

wyposażonego w skalę, z której można odczytać procentową zawartość sacharozy, o której mowa w ust. 2 pkt 1 lit. a tiret pierwsze:

a)

w temperaturze 20°C - dla zmierzonej procentowej zawartości sacharozy odczytuje się z załącznika nr 1 do rozporządzenia odpowiadającą jej zawartość alkoholu w % objętościowych,

b)

w temperaturze innej niż 20°C - do zmierzonej procentowej zawartości sacharozy odpowiednio dodaje się albo odejmuje wartość liczbową określoną w załączniku nr 2 do rozporządzenia, zgodnie z dokonanym pomiarem temperatury, a następnie dla tak obliczonej procentowej zawartości sacharozy odczytuje się z załącznika nr 1 do rozporządzenia odpowiadającą jej zawartość alkoholu w % objętościowych;

2)

wyskalowanego we współczynniku załamania światła, o którym mowa w ust. 2 pkt 1 lit. a tiret drugie:

a)

w temperaturze 20°C - dla zmierzonej wartości współczynnika załamania światła odczytuje się z załącznika nr 1 do rozporządzenia odpowiadającą mu zawartość alkoholu w % objętościowych,

b)

w temperaturze innej niż 20°C - odczytuje się z załącznika nr 1 do rozporządzenia odpowiadającą zmierzonej wartości współczynnika załamania światła procentową zawartość sacharozy i odpowiednio dodaje się do tej wartości albo odejmuje od niej wartość liczbową określoną w załączniku nr 2 do rozporządzenia, zgodnie z dokonanym pomiarem temperatury, a następnie dla tak obliczonej procentowej zawartości sacharozy odczytuje się z załącznika nr 1 do rozporządzenia odpowiadającą jej zawartość alkoholu w % objętościowych.

§ 4.

Naturalną zawartość alkoholu w moszczu winogronowym w trakcie fermentacji oraz w winie w trakcie fermentacji ustala się:

1)

oznaczając zawartość alkoholu, cukrów redukujących oraz sacharozy, przy zastosowaniu metod analizy ogłoszonych przez Komisję Europejską na podstawie upoważnienia zawartego w art. 15 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 606/2009 z dnia 10 lipca 2009 r. ustanawiającego niektóre szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do kategorii produktów winiarskich, praktyk enologicznych i obowiązujących ograniczeń   (Dz. Urz. UE L 193 z 24.07.2009, str. 1, z późn. zm.2)Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 314 z 01.12.2009, Dz. Urz. UE L 19 z 22.01.2011, str. 1, Dz. Urz. UE L 103 z 13.04.2012, str. 38, Dz. Urz. UE L 47 z 20.02.2013, str. 56, Dz. Urz. UE L 167 z 19.06.2013, str. 26, Dz. Urz. UE L 323 z 04.12.2013, str. 28, Dz. Urz. UE L 102 z 05.04.2014, str. 9, Dz. Urz. UE L 99 z 16.04.2015, str. 21, Dz. Urz. UE L 246 z 23.09.2015, str. 1 oraz Dz. Urz. UE L 127 z 18.05.2016, str. 1.) oraz

2)

sumując:

a)

zawartość alkoholu oznaczoną w sposób określony w pkt 1,

b)

ilość alkoholu, którą można uzyskać z cukrów redukujących, o których mowa w pkt 1, przyjmując, że ze 100 g tych cukrów uzyskuje się 57 ml alkoholu,

c)

ilość alkoholu, którą można uzyskać z sacharozy, o której mowa w pkt 1, przyjmując, że ze 100 g sacharozy uzyskuje się 61 ml alkoholu.

§ 5.

Naturalną zawartość alkoholu w moszczu winogronowym w trakcie fermentacji oraz w winie w trakcie fermentacji ustala się w laboratoriach wykonujących badania laboratoryjne związane z kontrolą jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
1)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).
2)
Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 314 z 01.12.2009, Dz. Urz. UE L 19 z 22.01.2011, str. 1, Dz. Urz. UE L 103 z 13.04.2012, str. 38, Dz. Urz. UE L 47 z 20.02.2013, str. 56, Dz. Urz. UE L 167 z 19.06.2013, str. 26, Dz. Urz. UE L 323 z 04.12.2013, str. 28, Dz. Urz. UE L 102 z 05.04.2014, str. 9, Dz. Urz. UE L 99 z 16.04.2015, str. 21, Dz. Urz. UE L 246 z 23.09.2015, str. 1 oraz Dz. Urz. UE L 127 z 18.05.2016, str. 1.
3)
Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 listopada 2012 r. w sprawie sposobu i miejsca pobierania próbek winogron, moszczu winogronowego i wina w trakcie fermentacji oraz ustalania naturalnej zawartości alkoholu w tych produktach (Dz. U. poz. 1337), które na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 10 lipca 2015 r. o zmianie ustawy o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 1419) traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

Załącznik nr 1   -   Procentowa objętościowa naturalna zawartość alkoholu w moszczu winogronowym przed rozpoczęciem fermentacji w zależności od procentowej zawartości sacharozy, oraz współczynnika załamania światła i gęstości, w temperaturze 20°C


Procentowa zawartość sacharozy
Współczynnik załamania światła w temperaturze 20°C
Gęstość w temperaturze 20°C
Zawartość alkoholu w % objętościowych w temperaturze 20°C
10,0
1,347820
1,03910
4,89
10,1
1,347980
1,03950
4,95
10,2
1,348130
1,03990
5,01
10,3
1,348290
1,04030
5,08
10,4
1,348440
1,04070
5,14
10,5
1,348600
1,04110
5,20
10,6
1,348750
1,04150
5,27
10,7
1,348910
1,04190
5,32
10,8
1,349060
1,04230
5,39
10,9
1,349220
1,04270
5,46
11,0
1,349370
1,04310
5,52
11,1
1,349530
1,04360
5,58
11,2
1,349680
1,04400
5,65
11,3
1,349840
1,04440
5,71
11,4
1,349990
1,04480
5,77
11,5
1,350150
1,04520
5,84
11,6
1,350310
1,04560
5,90
11,7
1,350460
1,04600
5,96
11,8
1,350620
1,04640
6,03
11,9
1,350770
1,04680
6,09
12,0
1,350930
1,04720
6,15
12,1
1,351090
1,04770
6,22
12,2
1,351240
1,04810
6,28
12,3
1,351400
1,04850
6,35
12,4
1,351560
1,04890
6,41
12,5
1,351710
1,04930
6,47
12,6
1,351870
1,04970
6,54
12,7
1,352030
1,05010
6,60
12,8
1,352190
1,05060
6,67
12,9
1,352340
1,05100
6,73
13,0
1,352500
1,05140
6,79
13,1
1,352660
1,05180
6,86
13,2
1,352820
1,05220
6,92
13,3
1,352980
1,05270
6,99
13,4
1,353130
1,05310
7,05
13,5
1,353290
1,05350
7,11
13,6
1,353450
1,05390
7,18
13,7
1,353610
1,05430
7,24
13,8
1,353770
1,05480
7,31
13,9
1,353930
1,05520
7,38
14,0
1,354080
1,05560
7,44
14,1
1,354240
1,05600
7,51
14,2
1,354400
1,05640
7,57
14,3
1,354560
1,05690
7,64
14,4
1,354720
1,05730
7,70
14,5
1,354880
1,05770
7,76
14,6
1,355040
1,05810
7,83
14,7
1,355200
1,05860
7,89
14,8
1,355360
1,05900
7,96
14,9
1,355520
1,05940
8,02
15,0
1,355680
1,05980
8,09
15,1
1,355840
1,06030
8,15
15,2
1,356000
1,06070
8,22
15,3
1,356160
1,06110
8,28
15,4
1,356320
1,06160
8,35
15,5
1,356480
1,06200
8,42
15,6
1,356640
1,06240
8,48
15,7
1,356800
1,06280
8,55
15,8
1,356960
1,06330
8,61
15,9
1,357130
1,06370
8,68
16,0
1,357290
1,06410
8,74
16,1
1,357450
1,06460
8,81
16,2
1,357610
1,06500
8,87
16,3
1,357770
1,06540
8,94
16,4
1,357930
1,06590
9,01
16,5
1,358100
1,06630
9,07
16,6
1,358260
1,06670
9,14
16,7
1,358420
1,06720
9,21
16,8
1,358580
1,06760
9,27
16,9
1,358740
1,06800
9,34
17,0
1,358910
1,06850
9,40
17,1
1,359070
1,06890
9,47
17,2
1,359230
1,06930
9,53
17,3
1,359400
1,06980
9,60
17,4
1,359560
1,07020
9,67
17,5
1,359720
1,07070
9,73
17,6
1,359890
1,07110
9,80
17,7
1,360050
1,07150
9,87
17,8
1,360210
1,07200
9,93
17,9
1,360380
1,07240
10,00
18,0
1,360540
1,07290
10,07
18,1
1,360700
1,07330
10,13
18,2
1,360870
1,07370
10,20
18,3
1,361030
1,07420
10,26
18,4
1,361200
1,07460
10,33
18,5
1,361360
1,07510
10,40
18,6
1,361530
1,07550
10,47
18,7
1,361690
1,07600
10,53
18,8
1,361850
1,07640
10,60
18,9
1,362020
1,07680
10,67
19,0
1,362190
1,07730
10,73
19,1
1,362350
1,07770
10,80
19,2
1,362520
1,07820
10,87
19,3
1,362680
1,07860
10,94
19,4
1,362850
1,07910
11,00
19,5
1,363010
1,07950
11,07
19,6
1,363180
1,08000
11,14
19,7
1,363340
1,08040
11,20
19,8
1,363510
1,08090
11,27
19,9
1,363680
1,08130
11,34
20,0
1,363840
1,08180
11,40
20,1
1,364010
1,08220
11,47
20,2
1,364180
1,08270
11,54
20,3
1,364340
1,08310
11,61
20,4
1,364510
1,08360
11,67
20,5
1,364680
1,08400
11,74
20,6
1,364840
1,08450
11,81
20,7
1,365010
1,08490
11,87
20,8
1,365180
1,08540
11,95
20,9
1,365350
1,08580
12,01
21,0
1,365510
1,08630
12,08
21,1
1,365680
1,08670
12,15
21,2
1,365850
1,08720
12,21
21,3
1,366020
1,08760
12,28
21,4
1,366190
1,08810
12,35
21,5
1,366350
1,08850
12,42
21,6
1,366520
1,08900
12,49
21,7
1,366690
1,08950
12,56
21,8
1,366860
1,08990
12,62
21,9
1,367030
1,09040
12,69
22,0
1,367200
1,09080
12,76
22,1
1,367370
1,09130
12,83
22,2
1,367540
1,09170
12,90
22,3
1,367710
1,09220
12,97
22,4
1,367870
1,09270
13,03
22,5
1,368040
1,09310
13,10
22,6
1,368210
1,09360
13,17
22,7
1,368380
1,09400
13,24
22,8
1,368550
1,09450
13,31
22,9
1,368720
1,09500
13,38
23,0
1,368890
1,09540
13,44
23,1
1,369060
1,09590
13,51
23,2
1,369240
1,09640
13,58
23,3
1,369410
1,09680
13,65
23,4
1,369580
1,09730
13,72
23,5
1,369750
1,09770
13,79
23,6
1,369920
1,09820
13,86
23,7
1,370090
1,09870
13,92
23,8
1,370260
1,09910
14,00
23,9
1,370430
1,09960
14,06
24,0
1,370600
1,10010
14,13
24,1
1,370780
1,10050
14,20
24,2
1,370950
1,10100
14,27
24,3
1,371120
1,10150
14,34
24,4
1,371290
1,10190
14,41
24,5
1,371460
1,10240
14,48
24,6
1,371640
1,10290
14,55
24,7
1,371810
1,10330
14,62
24,8
1,371980
1,10380
14,69
24,9
1,372160
1,10430
14,76
25,0
1,372330
1,10470
14,83
25,1
1,372500
1,10520
14,89
25,2
1,372670
1,10570
14,96
25,3
1,372850
1,10620
15,04
25,4
1,373020
1,10660
15,10
25,5
1,373190
1,10710
15,17
       

Załącznik nr 2   -   Wartości liczbowe korygujące procentową zawartość sacharozy, w przypadku dokonywania oznaczenia naturalnej zawartości alkoholu moszczu winogronowym przed rozpoczęciem fermentacji w temperaturze innej niż 20°C


Temperatura w°C
Procentowa zawartość sacharozy
5
10
15
20
30
40
50
60
70
75
 
Odjąć
15
0,25
0,27
0,31
0,31
0,34
0,35
0,36
0,37
0,36
0,36
16
0,21
0,23
0,27
0,27
0,29
0,31
0,31
0,32
0,31
0,23
17
0,16
0,18
0,20
0,20
0,22
0,23
0,23
0,23
0,20
0,17
18
0,11
0,12
0,14
0,15
0,16
0,16
0,15
0,12
0,12
0,09
19
0,06
0,07
0,08
0,08
0,08
0,09
0,09
0,08
0,07
0,05
 
Dodać
21
0,06
0,07
0,07
0,07
0,07
0,07
0,07
0,07
0,07
0,07
22
0,12
0,14
0,14
0,14
0,14
0,14
0,14
0,14
0,14
0,14
23
0,18
0,20
0,20
0,21
0,21
0,21
0,21
0,22
0,22
0,22
24
0,24
0,26
0,26
0,27
0,28
0,28
0,28
0,28
0,29
0,29
25
0,30
0,32
0,32
0,34
0,36
0,36
0,36
0,36
0,36
0,37