Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 7 września 2016 r.w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu „Owoce i warzywa w szkole” 1)Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 19b ust. 1 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw oraz rynku chmielu   (Dz. U. z 2016 r. poz. 58) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Rozporządzenie określa:

1)

szczegółowy zakres zadań realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego, zwaną dalej „Agencją”, związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu „Owoce i warzywa w szkole”, zwanego dalej „programem”, oraz sposób i tryb realizacji tych zadań;

2)

szczegółowe warunki uczestnictwa podmiotów w programie;

3)

szczegółowe warunki i tryb przyznawania w ramach programu pomocy unijnej, o której mowa w art. 23 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007   (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.2)Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 865, Dz. Urz. UE L 189 z 27.06.2014, str. 261, Dz. Urz. UE L 130 z 19.05.2016, str. 20, Dz. Urz. UE L 135 z 24.05.2016, str. 1, Dz. Urz. UE L 193 z 26.07.2016, str. 17 oraz Dz. Urz. UE L 202 z 31.07.2016, str. 5.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1308/2013”;

4)

sposób realizacji uprawnień i wykonywania obowiązków związanych z wdrożeniem programu, przyznanych określonym podmiotom zgodnie z rozporządzeniem delegowanym Komisji (UE) 2016/247 z dnia 17 grudnia 2015 r. uzupełniającym rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do pomocy unijnej na dostarczanie i dystrybucję owoców i warzyw, przetworzonych owoców i warzyw oraz produktów z bananów w ramach programu „Owoce i warzywa w szkole”   (Dz. Urz. UE L 46 z 23.02.2016, str. 1), zwanym dalej „rozporządzeniem 2016/247”, oraz rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2016/248 z dnia 17 grudnia 2015 r. ustanawiającym zasady wykonania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do pomocy unijnej na dostarczanie i dystrybucję owoców i warzyw, przetworzonych owoców i warzyw oraz produktów z bananów w ramach programu „Owoce i warzywa w szkole” oraz ustalającym orientacyjny przydział tej pomocy (Dz. Urz. UE L 46 z 23.02.2016, str. 8), zwanym dalej „rozporządzeniem 2016/248”.

§ 2.

Agencja realizuje zadania związane z wdrożeniem programu w zakresie udostępniania dzieciom uczęszczającym w roku szkolnym 2016/2017 do klas I-III szkół podstawowych i ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia, zwanych dalej „szkołami podstawowymi”, oraz dzieciom odbywającym w roku szkolnym 2016/2017 w oddziale przedszkolnym zorganizowanym w szkole podstawowej roczne obowiązkowe przygotowanie przedszkolne w rozumieniu art. 14 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty   (Dz. U. z 2015 r. poz. 2156 oraz z 2016 r. poz. 35, 64, 195, 668 i 1010) jabłek, gruszek, truskawek, borówek amerykańskich, marchwi, rzodkiewek, papryki słodkiej, pomidorów, kalarepy, soków owocowych, warzywnych lub owocowo-warzywnych, zwanych dalej „owocami i warzywami”:

1)

w województwach kujawsko-pomorskim, lubuskim, małopolskim, świętokrzyskim i wielkopolskim, w okresie od dnia:

a)

3 października 2016 r. do dnia 27 stycznia 2017 r.,

b)

13 lutego 2017 r. do dnia 16 czerwca 2017 r.;

2)

w województwach podlaskim i warmińsko-mazurskim, w okresie od dnia:

a)

3 października 2016 r. do dnia 20 stycznia 2017 r.,

b)

6 lutego 2017 r. do dnia 16 czerwca 2017 r.;

3)

w województwach dolnośląskim, mazowieckim, opolskim i zachodniopomorskim, w okresie od dnia:

a)

3 października 2016 r. do dnia 10 lutego 2017 r.,

b)

27 lutego 2017 r. do dnia 16 czerwca 2017 r.;

4)

w województwach lubelskim, łódzkim, podkarpackim, pomorskim i śląskim, w okresie od dnia:

a)

3 października 2016 r. do dnia 13 stycznia 2017 r.,

b)

30 stycznia 2017 r. do dnia 16 czerwca 2017 r.

§ 3.

Agencja:

1)

przeprowadza kontrole administracyjne wniosków o pomoc unijną, o której mowa w art. 23 ust. 1 rozporządzenia nr 1308/2013, zwaną dalej „pomocą”, i kontrole na miejscu;

2)

gromadzi i przetwarza dane w zakresie niezbędnym do monitorowania wdrażania programu, o którym mowa w art. 8 ust. 1 rozporządzenia 2016/247 oraz art. 6 rozporządzenia 2016/248;

3)

przygotowuje sprawozdanie zawierające wyniki przeprowadzonego monitorowania wdrażania programu, o którym mowa w art. 6 ust. 2 rozporządzenia 2016/248, i kontroli na miejscu oraz przekazuje to sprawozdanie Komisji Europejskiej;

4)

realizuje zadania związane z przeprowadzaniem oceny programu, o której mowa w art. 8 ust. 2 rozporządzenia 2016/247 oraz art. 6 rozporządzenia 2016/248;

5)

realizuje zadania związane z prowadzeniem działań z zakresu promocji programu, o której mowa w art. 4 ust. 1 lit. b pkt ii rozporządzenia 2016/247.

§ 4.

O zatwierdzenie, o którym mowa w art. 6 rozporządzenia 2016/247, mogą się ubiegać podmioty, o których mowa w art. 5 ust. 2 lit. a i c-e rozporządzenia 2016/247 w zakresie określonym w art. 5 ust. 1 lit. a tego rozporządzenia, przy czym za placówki oświatowe, o których mowa w art. 5 ust. 2 lit. a rozporządzenia 2016/247, uznaje się wyłącznie szkoły podstawowe.

§ 5.

1.

Do wniosku o zatwierdzenie, oprócz zobowiązań i oświadczeń wymaganych na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a i c-f oraz ust. 2 rozporządzenia 2016/247:

1)

podmioty, o których mowa w art. 5 ust. 2 lit. c-e rozporządzenia 2016/247 w zakresie określonym w art. 5 ust. 1 lit. a tego rozporządzenia, zwane dalej „dostawcami”, dołączają oświadczenie:

a)

zawierające zobowiązanie do:
  •   -  
    składania wniosków o pomoc obejmującą dostarczone do szkoły podstawowej owoce i warzywa, które zostały udostępnione zgodnie ze sposobem określonym w załączniku do rozporządzenia,
  •   -  
    prowadzenia dokumentacji magazynowej oraz księgowej dotyczącej działań związanych z realizacją dostaw owoców i warzyw do szkół podstawowych w ramach programu,

b)

o prowadzeniu działalności w zakresie produkcji, przetwórstwa lub obrotu owocami, warzywami lub ich przetworami co najmniej przez 6 miesięcy,

c)

o dysponowaniu niezbędnym wyposażeniem zapewniającym prawidłowe przeprowadzenie działań związanych z zakupem, przygotowaniem dostaw oraz dostawą owoców i warzyw;

2)

szkoła podstawowa dołącza oświadczenie zawierające zobowiązanie do:

a)

prowadzenia dokumentacji magazynowej oraz księgowej dotyczącej działań związanych z zakupem i udostępnianiem owoców i warzyw w ramach programu,

b)

zakupu owoców i warzyw oraz udostępniania ich dzieciom, o których mowa w § 2, zgodnie ze sposobem określonym w załączniku do rozporządzenia,

c)

składania wniosków o pomoc obejmującą zakupione owoce i warzywa, które zostały udostępnione zgodnie ze sposobem określonym w załączniku do rozporządzenia,

d)

realizacji środków towarzyszących, o których mowa w art. 2 ust. 2 rozporządzenia 2016/247, przewidzianych w programie,

e)

przekazywania Agencji danych w zakresie niezbędnym do monitorowania realizacji programu, o którym mowa w art. 8 ust. 1 rozporządzenia 2016/247.

2.

W terminie do dnia 22 września 2016 r. - w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a, oraz w terminie do dnia 13 stycznia 2017 r. - w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b, szkoła podstawowa, która uzyskała zatwierdzenie, przekazuje dyrektorowi oddziału terenowego Agencji właściwego ze względu na miejsce położenia szkoły oświadczenie zawierające określenie:

1)

łącznej liczby dzieci, o których mowa w § 2, w których imieniu rodzice lub opiekunowie prawni wyrazili zgodę na uczestnictwo w programie;

2)

okresów dostarczania owoców i warzyw do szkoły podstawowej przez wskazanie tygodni, o których mowa w ust. 4 załącznika do rozporządzenia.

3.

Oświadczenia, o których mowa w ust. 1 i 2, składa się na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję na stronie internetowej przez nią administrowanej.

4.

Dane, o których mowa w ust. 1 pkt 2 lit. e, są przekazywane Agencji na formularzu udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez Agencję.

§ 6.

Szkoły podstawowe, które nie ubiegają się o zatwierdzenie, mogą uczestniczyć w programie, udostępniając dzieciom, o których mowa w § 2, owoce i warzywa dostarczane przez dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie.

§ 7.

Agencja prowadzi i umieszcza na stronie internetowej przez nią administrowanej wykaz dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie, niezwłocznie po uzyskaniu przez tych dostawców zatwierdzenia.

§ 8.

1.

Dostawcy, którzy uzyskali zatwierdzenie, zawierają ze szkołami podstawowymi, o których mowa w § 6, umowę nieodpłatnego dostarczania owoców i warzyw do szkół podstawowych w celu udostępnienia ich dzieciom w jednym z okresów, o których mowa w § 2.

2.

Szkoły podstawowe, o których mowa w § 6, z którymi zawarto umowę, o której mowa w ust. 1, prowadzą bieżącą ewidencję dostarczanych i udostępnianych w ramach programu owoców i warzyw.

3.

Umowa, o której mowa w ust. 1, zawiera w szczególności:

1)

określenie łącznej liczby dzieci, o których mowa w § 2, w których imieniu rodzice lub opiekunowie prawni wyrazili zgodę na uczestnictwo w programie;

2)

określenie okresów dostarczania owoców i warzyw do szkoły podstawowej przez wskazanie tygodni, o których mowa w ust. 4 załącznika do rozporządzenia;

3)

zobowiązanie zatwierdzonego dostawcy do dostarczenia owoców i warzyw w asortymencie i ilościach zapewniających możliwość udostępnienia ich dzieciom, o których mowa w § 2, przez szkołę zgodnie z warunkami i wymaganiami określonymi w załączniku do rozporządzenia;

4)

zobowiązanie szkół do:

a)

prowadzenia bieżącej ewidencji dostarczanych i udostępnianych w ramach programu owoców i warzyw zgodnie z formularzem udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez Agencję,

b)

udostępniania dzieciom, o których mowa w § 2, owoców i warzyw zgodnie z warunkami i wymaganiami określonymi w załączniku do rozporządzenia,

c)

realizacji środków towarzyszących, o których mowa w art. 23 ust. 2 rozporządzenia nr 1308/2013, przewidzianych w programie,

d)

przekazywania Agencji danych w zakresie niezbędnym do monitorowania realizacji programu, o którym mowa w art. 8 ust. 1 rozporządzenia 2016/247, na formularzu udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez Agencję.

4.

Szkoła podstawowa, o której mowa w § 6, zawiera umowę, o której mowa w ust. 1, wyłącznie z jednym dostawcą, który uzyskał zatwierdzenie.

5.

Umowa, o której mowa w ust. 1, jest zawierana na formularzu udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez Agencję.

§ 9.

1.

Owoce i warzywa są udostępniane dzieciom, o których mowa w § 2, zgodnie z warunkami i wymaganiami określonymi w załączniku do rozporządzenia, przy czym łączna liczba porcji owoców i warzyw otrzymywanych przez jedno dziecko w danym okresie udostępniania stanowi iloraz:

1)

kwoty wynoszącej 40 520 160 zł i

2)

liczby dzieci, o których mowa w § 2, w których imieniu rodzice lub opiekunowie prawni wyrazili zgodę na uczestnictwo w programie, uczęszczających do szkół podstawowych, które uzyskały zatwierdzenie, oraz do szkół podstawowych, które zawarły umowę, o której mowa w § 8 ust. 1, pomnożonej przez stawkę pomocy określoną w § 12 ust. 1.

2.

Łączną liczbę porcji owoców i warzyw, o której mowa w ust. 1, otrzymywanych przez jedno dziecko, o którym mowa w § 2, w danym okresie udostępniania, wyraża się w liczbie całkowitej po zaokrągleniu w dół.

3.

Agencja umieszcza na stronie internetowej przez nią administrowanej informację o łącznej liczbie porcji owoców i warzyw otrzymywanych przez jedno dziecko, o którym mowa w § 2, w danym okresie, w terminie do dnia:

1)

29 września 2016 r. - w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a;

2)

26 stycznia 2017 r. - w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b.

4.

Informacja, o której mowa w ust. 3, jest sporządzana na podstawie danych zawartych w:

1)

umowie, o której mowa w § 8 ust. 1, której kopię dostawca, który uzyskał zatwierdzenie, przekazuje do oddziału terenowego Agencji właściwego ze względu na siedzibę tego dostawcy, w terminie do dnia:

a)

22 września 2016 r. - w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a,

b)

13 stycznia 2017 r. - w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b;

2)

oświadczeniu, o którym mowa w § 5 ust. 2.

§ 10.

1.

W trakcie trwania roku szkolnego dyrektor szkoły podstawowej może wystąpić do dyrektora oddziału terenowego Agencji właściwego ze względu na:

1)

miejsce położenia szkoły o objęcie uczestnictwem w programie dzieci z grupy dzieci, o których mowa w § 2, które nie zostały ujęte w oświadczeniu, o którym mowa w § 5 ust. 2;

2)

siedzibę dostawcy, z którym szkoła podstawowa zawarła umowę, o której mowa w § 8 ust. 1, o objęcie uczestnictwem w programie dzieci z grupy dzieci, o których mowa w § 2, które nie zostały ujęte w tej umowie.

2.

Wystąpienie, o którym mowa w ust. 1, zawiera nazwę i adres szkoły podstawowej, wskazanie liczby dzieci, o których mowa w ust. 1 pkt 1 albo pkt 2, oraz uzasadnienie zmiany liczby dzieci uczestniczących w programie.

3.

W terminie 14 dni od dnia doręczenia wystąpienia dyrektor oddziału terenowego Agencji właściwego odpowiednio ze względu na miejsce położenia szkoły albo siedzibę dostawcy, z którym szkoła podstawowa zawarła umowę, o której mowa w § 8 ust. 1, potwierdza, na piśmie, możliwość objęcia uczestnictwem w programie dzieci, o których mowa w ust. 1 pkt 1 albo pkt 2, jeżeli nie spowoduje to przekroczenia kwoty, o której mowa w § 9 ust. 1 pkt 1.

4.

Dyrektor szkoły podstawowej, niezwłocznie po otrzymaniu pisemnego potwierdzenia, o którym mowa w ust. 3, zmienia złożone oświadczenie, o którym mowa w § 5 ust. 2, albo zawartą z dostawcą umowę, o której mowa w § 8 ust. 1.

5.

Dostawca niezwłocznie przekazuje do oddziału terenowego Agencji właściwego ze względu na siedzibę tego dostawcy kopię zmienionej umowy, o której mowa w ust. 4.

§ 11.

1.

Wniosek o pomoc składa się po upływie pięciu tygodni udostępniania owoców i warzyw lub po zakończeniu dziesięciotygodniowego okresu udostępniania owoców i warzyw w danym semestrze.

2.

Wniosek o pomoc, oprócz informacji określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia 2016/248, zawiera także wskazanie wysokości pomocy, o jaką ubiega się wnioskodawca.

3.

Do wniosku o pomoc dostawca, który uzyskał zatwierdzenie, dołącza oświadczenie szkoły podstawowej, z którą zawarł umowę, o której mowa w § 8 ust. 1, o liczbie porcji obejmujących poszczególne gatunki owoców i warzyw udostępnionych dzieciom, o których mowa w § 2, w okresie, którego dotyczy wniosek, określonej na podstawie prowadzonej przez tę szkołę ewidencji, o której mowa w § 8 ust. 2.

4.

Oświadczenie, o którym mowa w ust. 3, sporządza się na formularzu udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez Agencję.

§ 12.

1.

Pomoc przyznaje się i wypłaca w wysokości stanowiącej iloczyn zryczałtowanej stawki pomocy na jedną porcję owoców i warzyw wynoszącej 1,50 zł oraz liczby porcji owoców i warzyw udostępnionych dzieciom, o których mowa w § 2, dostarczonych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1, albo zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 2.

2.

Jeżeli w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a lub w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b, nie dostarczono porcji obejmujących poszczególne owoce i warzywa co najmniej w liczbie określonej odpowiednio w ust. 5 pkt 1 i 2 załącznika do rozporządzenia, łączną pomoc, w przeliczeniu na porcje udostępnione jednemu dziecku, o którym mowa w § 2, w którymkolwiek z tych okresów, przyznaje się i wypłaca w wysokości pomniejszonej o iloczyn:

1)

różnicy minimalnej liczby porcji obejmujących dany owoc lub warzywo określonej w ust. 5:

a)

pkt 1 załącznika do rozporządzenia - w przypadku okresów, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a, lub

b)

pkt 2 załącznika do rozporządzenia - w przypadku okresów, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b
- i liczby rzeczywiście udostępnionych porcji obejmujących ten owoc lub warzywo oraz

2)

kwoty stanowiącej:

a)

50% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 - w przypadku jabłek, marchwi, papryki słodkiej i kalarepy,

b)

100% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 - w przypadku gruszek, truskawek, rzodkiewek i soków owocowych,

c)

200% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 - w przypadku pomidorów i soków warzywnych lub owocowo-warzywnych,

d)

250% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 - w przypadku borówek amerykańskich.

§ 13.

Pomoc przyznaje się i wypłaca w terminie określonym w art. 5 ust. 3 rozporządzenia 2016/248, jeżeli zostały spełnione warunki wypłaty pomocy, o których mowa w art. 5 ust. 1 tego rozporządzenia.

§ 14.

1.

Wykaz, o którym mowa w § 7 ust. 2 rozporządzenia wymienionego w § 16, uznaje się za wykaz prowadzony zgodnie z niniejszym rozporządzeniem.

2.

Podmioty wpisane do wykazu, o którym mowa w § 7 ust. 2 rozporządzenia wymienionego w § 16, uznaje się za podmioty zatwierdzone w rozumieniu niniejszego rozporządzenia.

§ 15.

Postępowania w sprawach przyznawania lub wypłaty pomocy wspólnotowej, o której mowa w art. 23 ust. 1 rozporządzenia nr 1308/2013, dotyczące roku szkolnego 2015/2016, toczą się na zasadach i w trybie określonych w przepisach dotychczasowych.

§ 16.

Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 czerwca 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu „Owoce i warzywa w szkole”   (Dz. U. poz. 886).

§ 17.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 3 dni od dnia ogłoszenia.
1)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).
2)
Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 865, Dz. Urz. UE L 189 z 27.06.2014, str. 261, Dz. Urz. UE L 130 z 19.05.2016, str. 20, Dz. Urz. UE L 135 z 24.05.2016, str. 1, Dz. Urz. UE L 193 z 26.07.2016, str. 17 oraz Dz. Urz. UE L 202 z 31.07.2016, str. 5.

Załącznik   -   Warunki i wymagania dotyczące udostępniania owoców i warzyw

1.

Grupa „owoce lub przetwory owocowe” obejmuje:

1)

jabłko o masie netto co najmniej 150 g;

2)

gruszkę o masie netto co najmniej 150 g;

3)

truskawki o masie netto co najmniej 100 g;

4)

borówki amerykańskie o masie netto co najmniej 100 g;

5)

sok owocowy w opakowaniu jednostkowym o pojemności co najmniej 0,2 l.

2.

Grupa „warzywa lub przetwory warzywne” obejmuje:

1)

marchew o masie netto co najmniej 60 g;

2)

rzodkiewki o masie netto co najmniej 60 g;

3)

paprykę słodką o masie netto co najmniej 60 g;

4)

pomidory o masie netto co najmniej 60 g, przy czym średnica jednej sztuki nie może przekraczać 40 mm;

5)

kalarepę o masie netto co najmniej 60 g;

6)

sok warzywny lub owocowo-warzywny w opakowaniu jednostkowym o pojemności co najmniej 0,2 l.

3.

Porcja składa się z jednego produktu objętego grupą „owoce lub przetwory owocowe”, o której mowa w ust. 1, oraz jednego produktu objętego grupą „warzywa lub przetwory warzywne”, o której mowa w ust. 2.

4.

Porcje są udostępniane dzieciom, o których mowa w § 2 rozporządzenia, w okresach udostępniania obejmujących 10 wybranych tygodni każdego z okresów, o których mowa w § 2 rozporządzenia.

5.

Dzieciom, o których mowa w § 2 rozporządzenia, udostępnia się:

1)

w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a rozporządzenia, co najmniej 20 porcji, w tym co najmniej:

a)

9 porcji obejmujących jabłka,

b)

8 porcji obejmujących gruszki,

c)

1 porcję obejmującą borówki amerykańskie,

d)

2 porcje obejmujące soki owocowe,

e)

6 porcji obejmujących marchew,

f)

6 porcji obejmujących rzodkiewkę,

g)

2 porcje obejmujące paprykę słodką,

h)

3 porcje obejmujące pomidory,

i)

1 porcję obejmującą kalarepę,

j)

2 porcje obejmujące soki warzywne lub owocowo-warzywne;

2)

w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b rozporządzenia, co najmniej 20 porcji, w tym co najmniej:

a)

10 porcji obejmujących jabłka,

b)

7 porcji obejmujących gruszki,

c)

1 porcję obejmującą truskawki,

d)

2 porcje obejmujące soki owocowe,

e)

6 porcji obejmujących marchew,

f)

6 porcji obejmujących rzodkiewkę,

g)

6 porcji obejmujących pomidory,

h)

2 porcje obejmujące soki warzywne lub owocowo-warzywne.

6.

Każdą porcję udostępnia się dzieciom, o których mowa w § 2 rozporządzenia, innego dnia.

7.

W każdym z tygodni, o których mowa w ust. 4, dzieciom, o których mowa w § 2 rozporządzenia, udostępnia się co najmniej 2 porcje i nie więcej niż 3 porcje.

8.

Soków owocowych nie udostępnia się w ramach tej samej porcji co soki warzywne lub owocowo-warzywne.

9.

Udostępniane dzieciom, o których mowa w § 2 rozporządzenia, produkty nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących.

10.

Jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką, pomidory oraz kalarepę udostępnia się dzieciom, o których mowa w § 2 rozporządzenia, w stanie gotowym do bezpośredniego spożycia.

11.

Jabłka, gruszki, borówki amerykańskie oraz pomidory udostępnia się dzieciom, o których mowa w § 2 rozporządzenia, w całości.

12.

Jeżeli owoce i warzywa udostępnia się w całości, to odpowiadają one normom jakości handlowej, o których mowa w art. 74 rozporządzenia nr 1308/2013.

13.

Jeżeli truskawki, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką lub kalarepę podaje się w częściach, to części te są uzyskane z owoców lub warzyw wystarczająco rozwiniętych i dojrzałych oraz zdrowych, bez objawów gnicia lub zepsucia, powodujących ich niezdatność do spożycia.

14.

Truskawki, borówki amerykańskie, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką, pomidory oraz kalarepę podaje się w opakowaniach jednostkowych. Oznakowanie zamieszczone na tych opakowaniach zawiera co najmniej informacje, o których mowa w art. 9 ust. 1 lit. a i e-h rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. Urz. UE L 304 z 22.11.2011, str. 18, z późn. zm.).