Świeże mięso pochodzące z obszaru podlegającego ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt
wydanym na podstawie przepisów Unii Europejskiej wprowadzających środki zwalczania
chorób zakaźnych zwierząt ze względu na chorobę zakaźną zwierząt wymienioną w załączniku
nr 1 do rozporządzenia lub na podstawie przepisów wydanych w trybie takich przepisów
Unii Europejskiej, pozyskane od zwierząt, do których mają zastosowanie te ograniczenia,
znakuje się specjalnym znakiem jakości zdrowotnej, który:
1)
ma kształt owalny o szerokości 6,5 cm oraz wysokości 4,5 cm i zawiera informację pozwalającą
na identyfikację urzędowego lekarza weterynarii przeprowadzającego badanie mięsa oraz:
a)
w górnej części - litery PL,
b)
na środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu,
c)
w dolnej części - litery WE
- przy czym wysokość liter PL oraz WE wynosi co najmniej 0,8 cm, a wysokość weterynaryjnego
numeru identyfikacyjnego zakładu - co najmniej 1 cm;
2)
przestemplowuje się znakiem składającym się z 2 linii ukośnych przecinających się
pod kątem prostym, z punktem skrzyżowania w środku pieczęci, tak aby informacje zawarte
w tym znaku były czytelne;
3)
jest nanoszony przez urzędowego lekarza weterynarii lub pod jego bezpośrednim nadzorem.