Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 21 października 2016 r.w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszaru podlegającego ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt 1)Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 10 ust. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego   (Dz. U. z 2014 r. poz. 1577, z 2015 r. poz. 1893 oraz z 2016 r. poz. 1605) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Rozporządzenie określa:

1)

wykaz chorób zakaźnych zwierząt, w związku z którymi wprowadza się ograniczenia w produkcji lub wprowadzaniu na rynek produktów pochodzenia zwierzęcego, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;

2)

wymagania weterynaryjne dla produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszaru podlegającego ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt wydanym na podstawie przepisów Unii Europejskiej wprowadzających środki zwalczania chorób zakaźnych zwierząt ze względu na chorobę zakaźną zwierząt wymienioną w załączniku nr 1 do rozporządzenia lub na podstawie przepisów wydanych w trybie takich przepisów Unii Europejskiej, które mają zastosowanie do danych zwierząt lub produktów, w tym sposób produkcji i znakowania tych produktów.

§ 2.

1.

Dopuszcza się produkcję i wprowadzanie na rynek produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszaru podlegającego ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt wydanym na podstawie przepisów Unii Europejskiej wprowadzających środki zwalczania chorób zakaźnych zwierząt ze względu na chorobę zakaźną zwierząt wymienioną w załączniku nr 1 do rozporządzenia lub na podstawie przepisów wydanych w trybie takich przepisów Unii Europejskiej, które mają zastosowanie do danych zwierząt lub produktów, jeżeli produkty te:

1)

przed poddaniem obróbce określonej w pkt 3 zostały pozyskane, przetworzone, transportowane lub składowane w sposób zapobiegający zanieczyszczeniu tymi produktami produktów pozyskanych od zwierząt lub ze zwierząt spełniających wymagania weterynaryjne określone w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, a transport odbywa się zgodnie z warunkami określonymi przez powiatowego lekarza weterynarii;

2)

podlegają procedurze, opracowanej w ramach kontroli wewnętrznej zakładu, umożliwiającej natychmiastową identyfikację produktów, które mają zostać poddane obróbce określonej w pkt 3;

3)

zostały poddane obróbce o skuteczności rozpoznanej dla wyeliminowania czynnika chorobotwórczego choroby zakaźnej zwierząt, której rodzaje są określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

2.

Obróbkę produktów pochodzenia zwierzęcego, o której mowa w ust. 1 pkt 3, przeprowadza zakład, który:

1)

dysponuje technologią umożliwiającą przeprowadzenie tej obróbki;

2)

został wyznaczony przez powiatowego lekarza weterynarii, w drodze decyzji, do przeprowadzenia tej obróbki.

§ 3.

1.

Świeże mięso pochodzące z obszaru podlegającego ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt wydanym na podstawie przepisów Unii Europejskiej wprowadzających środki zwalczania chorób zakaźnych zwierząt ze względu na chorobę zakaźną zwierząt wymienioną w załączniku nr 1 do rozporządzenia lub na podstawie przepisów wydanych w trybie takich przepisów Unii Europejskiej, pozyskane od zwierząt, do których mają zastosowanie te ograniczenia, znakuje się specjalnym znakiem jakości zdrowotnej, który:

1)

ma kształt owalny o szerokości 6,5 cm oraz wysokości 4,5 cm i zawiera informację pozwalającą na identyfikację urzędowego lekarza weterynarii przeprowadzającego badanie mięsa oraz:

a)

w górnej części - litery PL,

b)

na środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu,

c)

w dolnej części - litery WE
- przy czym wysokość liter PL oraz WE wynosi co najmniej 0,8 cm, a wysokość weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego zakładu - co najmniej 1 cm;

2)

przestemplowuje się znakiem składającym się z 2 linii ukośnych przecinających się pod kątem prostym, z punktem skrzyżowania w środku pieczęci, tak aby informacje zawarte w tym znaku były czytelne;

3)

jest nanoszony przez urzędowego lekarza weterynarii lub pod jego bezpośrednim nadzorem.

2.

Powiatowy lekarz weterynarii prowadzi, na podstawie danych zawartych w specjalnym znaku jakości zdrowotnej, wykaz zawierający informacje pozwalające na identyfikację urzędowego lekarza weterynarii, który przeprowadził badanie mięsa, o którym mowa w ust. 1.

§ 4.

Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 września 2010 r. w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszarów podlegających ograniczeniom, nakazom lub zakazom   (Dz. U. z 2015 r. poz. 391).

§ 5.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.
1)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).
2)
Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy Rady 2002/99/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. ustanawiającej przepisy sanitarne regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzanie produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 18 z 23.01.2003, str. 11, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 38, str. 124).

Załącznik nr 1   -   Wykaz chorób zakaźnych zwierząt, w związku z którymi wprowadza się ograniczenia w produkcji lub wprowadzaniu na rynek produktów pochodzenia zwierzęcego

1)

klasyczny pomór świń (Classical swine fever - CSF, Hog cholera);

2)

afrykański pomór świń (African swine fever - ASF);

3)

pryszczyca (Foot and mouth disease - FMD);

4)

grypa ptaków (Avian influenza);

5)

rzekomy pomór drobiu (Newcastle disease - ND);

6)

księgosusz (Rinderpest);

7)

pomór małych przeżuwaczy (Peste des petits ruminants - PPR);

8)

choroba pęcherzykowa świń (Swine vesicular disease - SVD);

9)

zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych (Infectious haematopoietic necrosis - IHN);

10)

zakaźna anemia łososi (Infectious salmon anaemia - ISA) - zakażenie genotypem z delecją w obszarze HPR wirusa z rodzaju Isavirus (ISAV);

11)

wirusowa posocznica krwotoczna (Viral haemorrhagic septicaemia - VHS);

12)

bonamioza (Bonamia ostreae);

13)

bonamioza (Bonamia exitiosa);

14)

marteilioza (Marteilia refringens);

15)

perkinsoza (Perkinius marinus);

16)

mikrocytoza (Microcytos mackini);

17)

zespół Taura (Taura syndrome);

18)

choroba żółtej głowy (Yellowhead disease);

19)

zespół WSS (White Spot Syndrome);

20)

zakażenie herpeswirusem koi (Koi herpes virus - KHV);

21)

epizootyczna martwica układu krwiotwórczego (Epizootic haematopoietic necrosis - EHN).

Załącznik nr 2   -   Rodzaje obróbki, której poddaje się produkty pochodzenia zwierzęcego w celu wyeliminowania czynnika chorobotwórczego