Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 8 listopada 2016 r.zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej oraz metod analiz kazein spożywczych i kazeinianów spożywczych 1)Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 15 pkt 2 i art. 34 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych   (Dz. U. z 2016 r. poz. 1604) zarządza się, co następuje:

§ 1.

W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2004 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej oraz metod analiz kazein spożywczych i kazeinianów spożywczych   (Dz. U. poz. 1863 oraz z 2009 r. poz. 1162) wprowadza się następujące zmiany:

1)

odnośnik nr 2 otrzymuje brzmienie:
„ 
2) Niniejsze rozporządzenie:

1)

wdraża:

a)

pierwszą dyrektywę Komisji 85/503/EWG z dnia 25 października 1985 r. w sprawie metod analizy kazein i kazeinianów przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 308 z 20.11.1985, str. 12; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 8, str. 62),

b)

dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2203 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do kazein i kazeinianów przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz uchylającą dyrektywę Rady 83/417/EWG   (Dz. Urz. UE L 314 z 01.12.2015, str. 1);

2)

służy stosowaniu:

a)

rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie enzymów spożywczych, zmieniającego dyrektywę Rady 83/417/EWG, rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999, dyrektywę 2000/13/WE, dyrektywę Rady 2001/112/WE oraz rozporządzenie (WE) nr 258/97   (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 7, z późn. zm.),

b)

rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności   (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 16, z późn. zm.).
 ”
 ;

2)

uchyla się § 2;

3)

załącznik nr 1 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 22 grudnia 2016 r.
1)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).
2)
Niniejsze rozporządzenie: 1) wdraża: a) pierwszą dyrektywę Komisji 85/503/EWG z dnia 25 października 1985 r. w sprawie metod analizy kazein i kazeinianów przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 308 z 20.11.1985, str. 12; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 8, str. 62), b) dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2203 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do kazein i kazeinianów przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz uchylającą dyrektywę Rady 83/417/EWG (Dz. Urz. UE L 314 z 01.12.2015, str. 1); 2) służy stosowaniu: a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie enzymów spożywczych, zmieniającego dyrektywę Rady 83/417/EWG, rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999, dyrektywę 2000/13/WE, dyrektywę Rady 2001/112/WE oraz rozporządzenie (WE) nr 258/97 (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 7, z późn. zm.), b) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 16, z późn. zm.).

Załącznik   -   Szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej kazein spożywczych i kazeinianów spożywczych

1.

Kazeina kwasowa spożywcza jest przetworem mlecznym otrzymywanym w drodze oddzielenia, płukania i suszenia wytrąconego kwasem koagulatu odtłuszczonego mleka lub innych przetworów otrzymanych z mleka.

2.

Kazeina kwasowa spożywcza powinna spełniać następujące szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej:

1)

zawartość wody - nie więcej niż 12% (m/m);

2)

zawartość białek mleka w suchej masie - nie mniej niż 90% (m/m), w tym nie mniej niż 95% (m/m) kazeiny;

3)

zawartość tłuszczu mlecznego - nie więcej niż 2% (m/m);

4)

kwasowość miareczkowa - nie więcej niż 0,27 ml roztworu wodorotlenku sodu (0,1 N) na gram;

5)

zawartość popiołu, łącznie z P2O5 - nie więcej niż 2,5% (m/m);

6)

zawartość laktozy bezwodnej - nie więcej niż 1% (m/m);

7)

zawartość osadu (cząstek przypalonych) - nie więcej niż 22,5 mg w 25 g;

8)

zawartość ołowiu - nie więcej niż 0,75 mg/kg;

9)

ciała obce, w tym cząstki drewna, metalu, sierści lub części owadów - nieobecne w 25 g;

10)

substancje pomocnicze w przetwórstwie, kultury bakterii i dozwolone składniki:

a)

kwasy: mlekowy, chlorowodorowy, siarkowy, cytrynowy, octowy, ortofosforowy,

b)

kultury bakterii wytwarzające kwas mlekowy,

c)

serwatka;

11)

nieobecne obce zapachy;

12)

barwa biała do kremowej;

13)

nieobecne grudki, które nie ulegają rozsypaniu przy lekkim nacisku.

3.

Kazeina podpuszczkowa spożywcza jest przetworem mlecznym otrzymywanym w drodze oddzielenia, płukania i suszenia koagulatu odtłuszczonego mleka lub innych przetworów otrzymanych z mleka, który to koagulat otrzymuje się w wyniku działania podpuszczki lub innych enzymów koagulujących.

4.

Kazeina podpuszczkowa spożywcza powinna spełniać następujące szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej:

1)

zawartość wody - nie więcej niż 12% (m/m);

2)

zawartość białek mleka w suchej masie - nie mniej niż 84% (m/m), w tym nie mniej niż 95% (m/m) kazeiny;

3)

zawartość tłuszczu mlecznego - nie więcej niż 2% (m/m);

4)

zawartość popiołu, łącznie z P2O5 - nie mniej niż 7,5% (m/m);

5)

zawartość laktozy bezwodnej - nie więcej niż 1% (m/m);

6)

zawartość osadu (cząstek przypalonych) - nie więcej niż 15 mg w 25 g;

7)

zawartość ołowiu - nie więcej niż 0,75 mg/kg;

8)

ciała obce, w tym cząstki drewna, metalu, sierści lub części owadów - nieobecne w 25 g;

9)

substancje pomocnicze w przetwórstwie:

a)

podpuszczka,

b)

inne enzymy koagulujące mleko
- spełniające wymagania określone w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie enzymów spożywczych, zmieniającym dyrektywę Rady 83/417/EWG, rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999, dyrektywę 2000/13/WE, dyrektywę Rady 2001/112/WE oraz rozporządzenie (WE) nr 258/97 (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 7, z późn. zm.1)Zmiana wymienionego rozporządzenia została ogłoszona w Dz. Urz. UE L 313 z 13.11.2012, str. 9.);

10)

nieobecne obce zapachy;

11)

barwa biała do kremowej;

12)

nieobecne grudki, które nie ulegają rozsypaniu przy lekkim nacisku.

5.

Kazeiniany spożywcze są przetworami mlecznymi otrzymywanymi w drodze poddania kazeiny spożywczej lub ziaren koagulatu kazeiny spożywczej działaniu czynników neutralizujących, po którym następuje suszenie.

6.

Kazeiniany spożywcze powinny spełniać następujące szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej:

1)

zawartość wody - nie więcej niż 8% (m/m);

2)

zawartość białek mleka w suchej masie - nie mniej niż 88% (m/m), w tym nie mniej niż 95% (m/m) kazeiny;

3)

zawartość tłuszczu mlecznego - nie więcej niż 2% (m/m);

4)

zawartość laktozy bezwodnej - nie więcej niż 1% (m/m);

5)

wartość pH - od 6,0 do 8,0;

6)

zawartość osadu (cząstek przypalonych) - nie więcej niż 22,5 mg w 25 g;

7)

zawartość ołowiu - nie więcej niż 0,75 mg/kg;

8)

ciała obce, w tym cząstki drewna, metalu, sierści lub części owadów - nieobecne w 25 g;

9)

dodatki do żywności (fakultatywne czynniki neutralizujące i czynniki buforujące): wodorotlenki, węglany, fosforany lub cytryniany sodu, potasu, wapnia, amonu lub magnezu;

10)

dopuszczalne bardzo słabe obce posmaki i zapachy;

11)

barwa biała do kremowej;

12)

nieobecne grudki, które nie ulegają rozsypaniu przy lekkim nacisku;

13)

prawie całkowita rozpuszczalność w wodzie destylowanej, z wyjątkiem kazeinianu wapnia.
1)
Zmiana wymienionego rozporządzenia została ogłoszona w Dz. Urz. UE L 313 z 13.11.2012, str. 9.