Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 26 października 2016 r.w sprawie stawek opłat za czynności przeprowadzone w ramach kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych 1)Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 39 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno -spożywczych   (Dz. U. z 2016 r. poz. 1604) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Rozporządzenie określa stawki opłat za czynności przeprowadzone w ramach kontroli, w tym kontroli granicznej lub kontroli przeprowadzonej na podstawie przepisów odrębnych, w wyniku której stwierdzono, że artykuły rolno - -spożywcze nie odpowiadają wymaganiom w zakresie jakości handlowej wynikającym z przepisów o jakości handlowej lub wymaganiom dodatkowym zadeklarowanym przez producenta.

§ 2.

Określa się stawki opłat za:

1)

dojazd osób pobierających próbki do miejsca przeprowadzenia kontroli jakości handlowej artykułu rolno -spożywczego - w wysokości:

a)

8,40 zł, jeżeli odległość wynosi do 10 km,

b)

21,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 10 km do 50 km,

c)

63,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 50 km do 100 km,

d)

104,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 100 km do 150 km,

e)

146,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 150 km do 200 km,

f)

167,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 200 km;

2)

pobranie próbki do badań laboratoryjnych - w wysokości 37,00 zł;

3)

badanie organoleptyczne przeprowadzone:

a)

w miejscu kontroli jakości handlowej artykułu rolno -spożywczego - w wysokości 29,00 zł,

b)

w laboratorium analitycznym - w wysokości 33,00 zł;

4)

inne czynności związane z dokonaniem kontroli artykułu rolno -spożywczego, w tym:

a)

kontrolę dokumentów - w wysokości 29,00 zł,

b)

wysłanie próbki do badań - w wysokości 100% kosztów wysłania próbek do badań,

c)

kontrolę prawidłowości klasyfikacji mięsności jednej tuszy wieprzowej w systemie EUROP - w wysokości 3,70 zł,

d)

kontrolę prawidłowości klasyfikacji mięsności jednej tuszy wołowej w systemie EUROP - w wysokości 7,50 zł,

e)

kontrolę procesu technologicznego, warunków produkcji, składowania oraz transportu artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 29,00 zł za każdą rozpoczętą godzinę przeprowadzania czynności kontrolnych,

f)

kontrolę zgodności ze specyfikacją procesu produkcji artykułu rolno -spożywczego, który posiada zarejestrowane na podstawie odrębnych przepisów chronione oznaczenie geograficzne, chronioną nazwę pochodzenia lub gwarantowaną tradycyjną specjalność - w wysokości 29 zł za każdą rozpoczętą godzinę przeprowadzania czynności kontrolnych;

5)

badania laboratoryjne - w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia, a w przypadku gdy badania te zostały zlecone wyspecjalizowanym laboratoriom, o których mowa w art. 32 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno -spożywczych - w wysokości określonej przez te laboratoria.

§ 3.

Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 grudnia 2008 r. w sprawie stawek opłat za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno -spożywczych   (Dz. U. poz. 1543).

§ 4.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2017 r.
1)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).
2)
Niniejsze rozporządzenie zostało notyfikowane Komisji Europejskiej w dniu 9 czerwca 2016 r. pod numerem 2016/274/PL zgodnie z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu funkcjonowania krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. poz. 2039 oraz z 2004 r. poz. 597), które wdraża postanowienia dyrektywy (UE) 2015/1535 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 9 września 2015 r. ustanawiającej procedurę udzielania informacji w dziedzinie przepisów technicznych oraz zasad dotyczących usług społeczeństwa informacyjnego (Dz. Urz. UE L 241 z 17.09.2015, str. 1, z późn. zm.).

Załącznik   -   Stawki opłat za badania laboratoryjne


Lp.
Rodzaj badania
Stawka w zł
 
Czynności ogólne
 
1
Badanie sensoryczne
198,00
2
Badania mikroskopowe
40,00
3
Destylacja
40,00
4
Destylacja z parą wodną
78,00
5
Ekstrakcja
40,00
6
Mineralizacja na sucho
54,00
7
Mineralizacja na mokro
93,00
 
Oznaczenia fizykochemiczne
 
8
Aktywność fosfatazy
133,00
9
Aktywność enzymatyczna: obecność peroksydazy
47,00
10
Obecność aldehydu epihydrynowego (próba Kreisa)
26,00
11
Zawartość aldehydu (związki karbonylowe)
86,00
12
Alkaliczność popiołu
44,00
13
Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną
23,00
14
Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną po destylacji
62,00
15
Zawartość alkoholu metodą miareczkową
105,00
16
Zawartość alkoholu metodą piknometryczną
86,00
17
Zawartość alkoholu etylowego metodą enzymatyczną
126,00
18
Zawartość alkoholu etylowego metodą GC
44,00
19
Zawartość alkoholu metylowego
44,00
20
Analiza makroskopowa
86,00
21
Analiza sitowa
40,00
22
Zawartość alfa-kwasów (wartości konduktometrycznej) przy użyciu toluenu do ekstrakcji w chmielu i produktach chmielowych
158,00
23
Zawartość azotu metodą Kjeldahla
103,00
24
Barwa metodą spektrofotometryczną
40,00
25
Barwa cukru
86,00
26
Obecność barwników sztucznych
86,00
27
Zawartość błonnika pokarmowego metodą enzymatyczną
225,00
28
Zawartość celulozy
133,00
29
Ciemnienie ciasta
57,00
30
Badania amylograficzne
40,00
31
Zawartość chlorków metodą Mohra
44,00
32
Zawartość chlorków metodą Volharda
65,00
33
Zawartość chlorków metodą potencjometryczną
45,00
34
Gęstość w stanie zsypnym
25,00
35
Zawartość cukru (glukoza, fruktoza, sacharoza) metodą enzymatyczną
201,00
36
Zawartość cukru ogółem (klasycznie)
113,00
37
Zawartość cukrów redukujących (klasycznie)
66,00
38
Czas scukrzania
23,00
39
Zawartość części nierozpuszczalnych
47,00
40
Zawartość dwutlenku siarki metodą destylacyjną
133,00
41
Zawartość dwutlenku siarki metodą miareczkową
66,00
42
Zawartość dwutlenku węgla
23,00
43
Zawartość ekstraktu bezcukrowego z wyliczenia
23,00
44
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej
86,00
45
Zawartość ekstraktu ogólnego w wódkach gatunkowych
66,00
46
Zawartość ekstraktu ogólnego
23,00
47
Zawartość ekstraktu refraktometrycznego
23,00
48
Zawartość ekstraktu resztkowego
23,00
49
Ekstrakt w winie
40,00
50
Ekstrakt ogólny po destylacji metodą oscylacyjną
63,00
51
Energia i zdolność kiełkowania
62,00
52
Zawartość estrów hydroksykwasów, kwasu benzoesowego, sorbowego metodą HPLC
201,00
53
Zawartość fosforanów
201,00
54
Zawartość fosforu ogólnego metodą spektrofotometryczną
74,00
55
Obecność dodanych związków fosforu metodą TLC
157,00
56
Zawartość ftalanu di-n-butylu
259,00
57
Zawartość fuzli metodą GC
105,00
58
Gęstość nasypowa
29,00
59
Ciężar nasypowy
29,00
60
Zawartość glukozynolanów metodą wskaźnikową
44,00
61
Zawartość glukozynolanów metodą HPLC
198,00
62
Ilość glutenu
44,00
63
Ilość i rozpływalność glutenu
50,00
64
Zawartość glutenu metodą immunoenzymatyczną
471,00
65
Zawartość goryczki w piwie metodą spektrofotometryczną
44,00
66
Granulacja
44,00
67
Zawartość trans-2-heksen-l-al metodą GC
44,00
68
Zawartość hespedryny i narynginy metodą HPLC
201,00
69
Zawartość 5-hydroksymetyloflirfuralu (HMF) metodą HPLC
133,00
70
Zawartość 5-hydroksymetyloflirfuralu (HMF) metodą spektrofotometryczną
86,00
71
Zawartość inuliny
133,00
72
Zawartość jodanu potasu
175,00
73
Zawartość jodku potasu
175,00
74
Zawartość -karotenu
175,00
75
Zawartość karotenoidów i β-karotenu
224,00
76
Klarowność
26,00
77
Zawartość kofeiny metodą HPLC
133,00
78
Zawartość kofeiny metodą spektrofotometryczną
357,00
79
Zawartość kumaryny metodą GC
133,00
80
Zawartość kumaryny metodą HPLC
134,00
81
Zawartość kwasu cytrynowego metodą enzymatyczną
122,00
82
Zawartość kwasu erukowego metodą GC
209,00
83
Zawartość kwasu fumarowego metodą GC lub HPLC
261,00
84
Zawartość kwasu D-izocytrynowyego metodą enzymatyczną
220,00
85
Zawartość kwasu D-jabłkowego metodą enzymatyczną
121,00
86
Zawartość kwasu L-jabłkowego metodą enzymatyczną
133,00
87
Zawartość kwasu masłowego metodą GC
171,00
88
Zawartość kwasu D,L-mlekowego metodą enzymatyczną
220,00
89
Zawartość kwasu octowego metodą enzymatyczną
175,00
90
Obecność kwasu szczawiowego
20,00
91
Kwasowość
47,00
92
Kwasowość lotna
133,00
93
Kwasowość ogólna
47,00
94
Kwasowość plazmy
86,00
95
Kwasowość tłuszczu
47,00
96
Kwasowość tłuszczowa przetworów zbożowych
47,00
97
Kwasowość wolna lub zawartość wolnych kwasów
67,00
98
Skład kwasów tłuszczowych metodą GC
257,00
99
Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych w pozycji 2 triacylogliceroli metodą GC
304,00
100
Zawartość laktozy metodą grawimetryczną
261,00
101
Zawartość laktozy metodą spektrofotometryczną
261,00
102
Lepkość brzeczki słodowej
20,00
103
Lepkość dekstryn
175,00
104
Liczba diastazowa
133,00
105
Liczba formolowa
66,00
106
Liczba Hartonga
128,00
107
Liczba jodowa
86,00
108
Liczba Kolbacha
133,00
109
Liczba kwasowa
44,00
110
Liczba kwasowa wyekstrahowanego tłuszczu
86,00
111
Liczba nadtlenkowa
86,00
112
Liczba nadtlenkowa w olejach
66,00
113
Liczba opadania
47,00
114
Liczba zmydlania
44,00
115
Masa właściwa (gęstość) metodą oscylacyjną
23,00
116
Masa właściwa (gęstość) metodą piknometryczną
86,00
117
Oznaczanie pozostałości monomeru chlorku winylu (MCV)
363,00
118
Zawartość mocznika
111,00
119
Zawartość olejków eterycznych
133,00
120
Zawartość azotanów lub azotynów metodą IC
150,00
121
Zawartość azotanów i azotynów spektrofotometrycznie
175,00
122
Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą ASA techniką płomieniową
40,00
123
Oznaczanie mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą ASA w kuwecie grafitowej
163,00
124
Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą generacji wodorków
183,00
125
Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą FES emisyjnej spektrofotometrii
40,00
126
Oznaczanie ilościowe i jakościowe związków organicznych i nieorganicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych
263,00
127
Oznaczenie ilościowe lub jakościowe związków organicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą spektrometrii masowej
407,00
128
Oznaczenie temperatury w mrożonych artykułach rolno-spożywczych (sonda kalibrowana)
40,00
129
Oznaczanie straty wody podczas rozmrażania mrożonych artykułów rolno-spożywczych
72,00
130
Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach mrożonych - metoda ociekania
50,00
131
Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach mrożonych - metoda chemiczna
150,00
132
Oznaczanie chłonięcia wody mrożonych artykułów rolno-spożywczych
59,00
133
Masa netto towarów paczkowanych - badanie zgodnie z ustawą z dnia 7 maja 2009 r. o towarach paczkowanych
79,00
134
Masa netto produktu (do 6 opakowań)
23,00
135
Masa netto produktu (powyżej 6 opakowań)
46,00
136
Masa odciekniętego produktu (do 6 opakowań), masy zalewy, masy produktu w stosunku do deklarowanej masy netto
23,00
137
Masa odciekniętego produktu (powyżej 6 opakowań), masy zalewy, masy produktu w stosunku do deklarowanej masy netto
46,00
138
Zawartość glazury, masa netto ryby bez glazury (próbka do 5 kg)
46,00
139
Zawartość glazury, masa netto ryby bez glazury (próbka powyżej 5 kg)
92,00
140
Zawartość farszu, udział składników stałych (do 6 opakowań jednostkowych)
79,00
141
Zawartość farszu, udział składników stałych (powyżej 6 opakowań jednostkowych)
157,00
142
Oznaczanie masy właściwej aerometrycznie
25,00
143
Zawartość patuliny metodą HPLC
224,00
144
Obecność pektyn
23,00
145
Zawartość pektyn test turbidymetryczny
47,00
146
Obecność peroksydazy
47,00
147
Oznaczanie pH
23,00
148
Pienistość białka
44,00
149
Zawartość popiołu, popiołu całkowitego, popiołu ogólnego
44,00
150
Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HC1 (kwas chlorowodorowy)
99,00
151
Zawartość popiołu po usunięciu fosforanów
66,00
152
Zawartość popiołu rozpuszczalnego w wodzie
26,00
153
Zawartość popiołu siarczanowego
67,00
154
Zawartość popiołu konduktometrycznego
36,00
155
Pozorna sucha masa
47,00
156
Pozostałość po prażeniu, po odparowywaniu
66,00
157
Zawartość proliny
175,00
158
Zawartość przeciwutleniaczy
330,00
159
Przepuszczalność
23,00
160
Przewodność właściwa
47,00
161
Przezroczystość
23,00
162
Zawartość pulpy wirówkowo
23,00
163
Rozpraszalność
44,00
164
Rozpuszczalność
44,00
165
Równoważnik glukozowy w syropie ziemniaczanym
44,00
166
Zawartość ekstraktów mąki albo śruty w słodzie
44,00
167
Zawartość sacharozy metodą chemiczną
165,00
168
Zawartość sacharozy metodą polarymetryczną
86,00
169
Sedymentacja
47,00
170
Zawartość siarczanów
66,00
171
Obecność siarczanów (jakościowo)
20,00
172
Siła diastatyczna
357,00
173
Zawartość skrobi w przetworach mięsnych
304,00
174
Zawartość skrobi metodą Eversa
86,00
175
Obecność skrobi (jakościowo)
23,00
176
Skuteczność pasteryzacji
47,00
177
Zawartość D-sorbitolu metodą enzymatyczną
175,00
178
Spływ brzeczki słodowej
23,00
179
Stabilność koloidalna
86,00
180
Zawartość steroli w olejach i tłuszczach roślinnych metodą GC
304,00
181
Stopień przemiału
44,00
182
Stopień rozdrobnienia
44,00
183
Zawartość substancji nierozpuszczalnych w boraksie
86,00
184
Zawartość substancji niezmydlających się
177,00
185
Zawartość substancji rozpuszczalnych w wodzie
66,00
186
Wilgotność (zawartość wody) lub zawartość suchej masy
47,00
187
Woda w miodzie metodą refraktometryczną
23,00
188
Zawartość suchej pozostałości po odparowaniu
54,00
189
Zawartość szczawianów
47,00
190
Szklistość ziarna
47,00
191
Zawartość szkodników (ilościowo)
31,00
192
Zawartość szkodników (ilościowo z identyfikacją)
62,00
193
Obecność szkodników
12,00
194
Obecność rozkruszka w miodzie
79,00
195
Temperatura mięknięcia
86,00
196
Temperatura topnienia
86,00
197
Zawartość tłuszczu metodą Rose-Gortlieba
175,00
198
Zawartość tłuszczu metodą refraktometryczną
66,00
199
Wartość energetyczna brutto metodą kalorymetryczną
79,00
200
Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta wprost
66,00
201
Zawartość oleju w nasionach oleistych metodą Soxhleta
150,00
202
Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta z hydrolizą
113,00
203
Zawartość tłuszczu metodą ekstrakcyjno-wirówkową
79,00
204
Zawartość tłuszczu w makaronie
157,00
205
Zawartość trójlinoleiny metodą HPLC
215,00
206
Zawartość uvaolu i erytrodiolu metodą GC
291,00
207
Zawartość waniliny
171,00
208
Wartość kaloryczna wyznaczona metodą rachunkową
20,00
209
Zawartość węglanów
86,00
210
Wilgotność destylacyjnie
133,00
211
Wilgotność metodą Karla Fischera
133,00
212
Zawartość witaminy C
121,00
213
Zawartość włókna surowego
201,00
214
Zawartość wody i substancji lotnych w olejach
47,00
215
Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość w olejach
47,00
216
Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość
86,00
217
Zawartość wolnego tłuszczu
66,00
218
Zawartość azotu niezdenaturowanych białek serwatkowych w OMP
86,00
219
Wskaźnik rozpuszczalności
47,00
220
Wskaźnik rozpuszczalności w mleku w proszku
26,00
221
Wskaźnik trwałości piany
47,00
222
Wskaźnik sedymentacyjny - test Zeleny'ego
86,00
223
Współczynnik ekstynkcji
133,00
224
Całkowita zawartość cukrów po hydrolizie metodą HPLC
150,00
225
Zawartość D-sorbitolu metodą HPLC
133,00
226
Zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną
150,00
227
Zawartość estru etylowego kwasu b-apo-8'-karotenowego w maśle i maśle skoncentrowanym
86,00
228
Zawartość fosfatydyloseryny i fosfalydyloetanolaminy (wykrywanie obecności maślanki w OMP)
225,00
229
Zawartość hydroksyproliny w mięsie i przetworach mięsnych
225,00
230
Zawartość kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym
188,00
231
Zawartość kwaśnej serwatki w mleku w proszku
150,00
232
Zawartość mikotoksyn w żywności metodą HPLC na kolumnie powinowactwa immunologicznego
225,00
233
Zawartość mleczanów
220,00
234
Zawartość OMP w mieszankach paszowych metodą enzymatycznej koagulacji parakazeiny
175,00
235
Zawartość stigmasterolu i sitosterolu w maśle lub maśle skoncentrowanym
245,00
236
Zawartość stigmastadienów w olejach roślinnych metodą GC
253,00
237
Zawartość suchej masy beztłuszczowej w maśle
74,00
238
Zawartość suchej masy serwatki podpuszczkowej w OMP
209,00
239
Wykrywanie obcych tłuszczów w tłuszczu mleka w drodze gazowo-chromatograficznej analizy triglicerydów
345,00
240
Zawartość triglicerydów kwasu enantowego
224,00
241
Zawartość wapnia metodą miareczkową
74,00
242
Zawartość wolnych cukrów metodą HPLC w kawie
99,00
243
Zawartość zanieczyszczeń i wad kawy zielonej
83,00
244
Zawartość ziaren wadliwych w kawie palonej
79,00
245
Zawartość zanieczyszczeń kawy palonej
66,00
246
Zawartość zanieczyszczeń chmielu
62,00
247
Zaziarnienie chmielu
101,00
248
Współczynnik załamania światła
23,00
249
Wyciąg wodny herbaty
86,00
250
Wykrywanie zafałszowania - rozwodnienia mleka
29,00
251
Wyrównanie ziarna
35,00
252
Zawartość zanieczyszczeń mineralnych metodą flotacyjną
86,00
253
Zawartość zanieczyszczeń pozostałych - ferromagnetycznych
44,00
254
Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych
47,00
255
Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych w mleku
26,00
256
Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych nierozpuszczalnych w eterze
175,00
257
Zawartość zanieczyszczeń organicznych
86,00
258
Zawartość zanieczyszczeń użytecznych i nieużytecznych
59,00
259
Zawartość zanieczyszczeń organicznych i/lub nieorganicznych w mące
42,00
260
Zawartość ziaren nieobłuszczonych metodą wybierania
59,00
261
Zawartość zanieczyszczeń metodą wybierania z identyfikacją
86,00
262
Zaśniecenie ziarna
23,00
263
Zdolność pochłaniania wody
44,00
264
Zmętnienie (NTU, FNU)
26,00
265
Zawartość związków nierozpuszczalnych w alkoholu
86,00
266
Zwilżalność
47,00
267
Zdolność chłonięcia wody
26,00
268
Obecność karagenu metodą reakcji barwnej
23,00
269
Obecność karagenu metodą HPLC
323,00
270
Zawartość żółtka jaja kurzego
202,00
271
Zawartość żółtka jaja w napojach spirytusowych (likier jajeczny)
314,00
272
Obecność karmelu metodą jakościową
23,00
273
Zawartość barwników metodą HPLC - 1 barwnik
87,00
274
Zawartość barwników z grupy Sudan I-IV oraz Para Red
612,00
275
Zawartość wosków i estrów alkilowych kwasów tłuszczowych w olejach roślinnych metodą GC
314,00
276
Obecność steroli roślinnych w tłuszczu mlecznym metodą GC (metoda odwoławcza wymagająca przygotowania digitonianów steroli)
1522,00
277
Obecność i/lub zawartość odpowiedników tłuszczu kakaowego (CBE) i tłuszczu mlecznego (MF) w wyrobach czekoladowych
314,00
278
Zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych
260,00
279
Liczba jodowa w olejach roślinnych metodą obliczeniową na podstawie analizy składu kwasów tłuszczowych
260,00
280
Zawartość estrów metylowych i etylowych kwasów tłuszczowych
255,00
281
Zawartość galarety i wytopionego tłuszczu
79,00
282
Zawartość owoców i warzyw z wadami
79,00
283
Wielkość owoców i warzyw metodą pomiaru bezpośredniego
79,00
284
Zawartość kwasu glutaminowego metodą reakcji enzymatycznej
236,00
285
Wykrywanie obecności zafałszowań kawy mielonej
64,00
286
Wykrywanie obecności mleka krowiego w serach owczych, kozich, w serach z mleka owczego, koziego i krowiego metodą ogniskowania izoelektrycznego
785,00
287
Obecność białek sarkoplazmatycznych identyfikowanego gatunku ryby
550,00
288
Oznaczanie skuteczności homogenizacji
64,00
289
Oznaczanie tożsamości mikroskopowej ziół i przypraw
64,00
290
Udział pyłku przewodniego w miodzie pszczelim metodą mikroskopową
197,00
291
Udział pyłków w miodzie pszczelim metodą mikroskopową
314,00
292
Zawartość 2- monopalmitynianu glicerolu w oliwach metodą GC
307,00
293
Różnica między HPLC ECN 42 a teoretycznym ECN 42 w oliwach
217,00
294
Zawartość tokoferoli i/lub tokotrienoli metodą HPLC
333,00
295
Zawartość pestycydów (karbendazym, tiabendazol) metodą HPLC
169,00
296
Zawartość izopropanolu metodą GC
45,00
297
Zawartość kurkuminy metodą HPLC
117,00
298
Obecność kurkumy w makaronie metodą HPLC
99,00
299
Zawartość kwasów omega-3 i omega-6 metodą GC
260,00
300
Obecność soi metodą HPLC
114,00
301
Zawartość słodzików metodą HPLC (aspartam, acesulfam K i sacharyna)
134,00
302
Zawartość słodzików (neohesperydyna, neotam, sukraloza)
197,00
303
Zawartość polioli (ksylitol, sorbitol, mannitol) metodą HPIC
181,00
304
Obecność mąki z pszenicy zwyczajnej w makaronie metodą TLC
181,00
305
Zawartość antocyjanów metodą HPLC
181,00
306
Zawartość jednej z form postaci handlowej tuńczyka konserwowego
79,00
307
Zawartość wysuszki w rybie mrożonej
115,00
308
Zawartość ryby z wadami
79,00
309
Zawartość kwasu benzoesowego, sorbowego metodą spektrofotometryczną
167,00
310
Zawartość makaronu zdeformowanego przed ugotowaniem
40,00
311
Zawartość makaronu niewłaściwej długości przed ugotowaniem
40,00
312
Obecność dekstryn skrobiowych w miodzie
47,00
313
Obecność melasu w miodzie
47,00
314
Zawartość alfa-kwasów metodą HPLC
362,00
315
Pektyny rozpuszczalne w wodzie
314,00
316
Kwas winowy metodą HPLC
236,00
317
Zawartość glikozydów stewiolowych metodą HPLC
236,00
318
Zawartość cyklaminianu sodu metodą HPLC
236,00
319
Obecność furfuralu
47,00
320
Zawartość kuwertury w czekoladzie i wyrobach czekoladowych
79,00
321
Zawartość przeciwzbrylacza
236,00
322
Wskaźnik bezpieczeństwa cukru
10,00
323
Uzysk cukru surowego
10,00
324
Zawartość cukru ekstraktywnego
134,00
325
Zawartość chrzanu
75,00
326
Obecność MOM
123,00
327
Zawartość MOM w przeliczeniu na MOM o zawartości wapnia 0,2%
176,00
328
Identyfikacja surowców pochodzenia zwierzęcego metodą immunoenzymatyczną
471,00
329
Zawartość soi metodą immunoenzymatyczną
471,00
330
Wykrywanie dodatku mleka krowiego w produktach mleczarskich kozich i owczych metodą immunoenzymatyczną
314,00
 
Metody PCR
 
 
Mięso i przetwory - własne startery
 
331
PCR jakościowy dla 2 równoległych oznaczeń (1 próbka)
296,00
332
PCR jakościowy dla 2 równoległych oznaczeń (2 próbki)
359,00
333
PCR jakościowy dla 2 równoległych oznaczeń (3 próbki)
422,00
334
PCR ilościowy dla 2 równoległych oznaczeń (1 próbka)
482,00
335
PCR ilościowy dla 2 równoległych oznaczeń (2 próbki)
691,00
336
PCR ilościowy dla 2 równoległych oznaczeń (3 próbki)
900,00
 
Soja w przetworach mięsnych - własne startery
 
337
PCR jakościowy dla 2 równoległych oznaczeń (1 próbka)
379,00
 
GMO
 
338
PCR jakościowy dla 2 równoległych oznaczeń (1 próbka) - startery własne
505,00
339
PCR ilościowy dla 2 równoległych oznaczeń (1 próbka) - startery komercyjne
844,00
 
Ryby - własne startery
 
340
PCR jakościowy dla 2 równoległych oznaczeń (1 próbka)
452,00
341
Inne oznaczenia fizykochemiczne (za każdą rozpoczętą godzinę pracy)
78,00
 
Oznaczenia mikrobiologiczne
 
342
Badanie szczelności opakowań hermetycznie zamkniętych
26,00
343
Badanie trwałości konserw metodą próby termostatowej
26,00
344
Wykrywanie obecności bakterii beztlenowych
59,00
345
Oznaczanie ogólnej liczby bakterii kwaszących typu mlekowego
59,00
346
Oznaczanie ogólnej liczby bakterii tlenowych proteolitycznych
59,00
347
Oznaczanie liczby drożdży i pleśni
59,00
348
Oznaczanie ogólnej liczby drożdży osmotolerancyjnych lub osmofilnych
63,00
349
Obliczanie strzępków pleśni - liczba Howarda
63,00
350
Oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów mezofilnych lub termofilnych
59,00
351
Oznaczanie flory charakterystycznej w jogurtach
101,00
352
Zawartość chloramfenikolu
175,00
353
Inne oznaczenia mikrobiologiczne (za każdą rozpoczętą godzinę pracy)
78,00