1.
Kazeinę kwasową spożywczą, kazeinę podpuszczkową spożywczą oraz kazeiniany spożywcze
nieprzeznaczone bezpośrednio dla konsumenta finalnego znakuje się na opakowaniu, pojemniku
lub etykiecie, w sposób widoczny, czytelny i nieusuwalny, podając następujące informacje:
1)
nazwę środka spożywczego albo - w przypadku kazeinianów spożywczych - nazwę uzupełnioną
wskazaniem kationu lub kationów wymienionych w
ust. 6 pkt 9 załącznika nr 1 do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z
dnia 29 lipca 2004 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej
oraz metod analiz kazein spożywczych i kazeinianów spożywczych
(Dz. U. poz. 1863, z 2009 r. poz. 1162 oraz z 2016 r. poz. 1856);
2)
masę netto środka spożywczego wyrażoną w kilogramach lub gramach;
3)
imię i nazwisko albo firmę (nazwę) oraz adres podmiotu działającego na rynku spożywczym,
pod którego imieniem i nazwiskiem albo pod którego firmą (nazwą) jest wprowadzany
do obrotu dany środek spożywczy, a jeżeli ten podmiot nie prowadzi działalności na
terytorium Unii Europejskiej lub na terytorium państwa członkowskiego Europejskiego
Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - strony umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym
- imię i nazwisko albo firmę (nazwę) oraz adres importera wprowadzającego dany środek
spożywczy do obrotu na terytorium Unii Europejskiej lub na terytorium państwa członkowskiego
Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - strony umowy o Europejskim Obszarze
Gospodarczym;
4)
nazwę państwa pochodzenia - w przypadku środków spożywczych przywożonych z państw
trzecich;
5)
datę produkcji lub oznaczenie kodu identyfikacyjnego partii produkcyjnej.
2.
Kazeinę kwasową spożywczą, kazeinę podpuszczkową spożywczą oraz kazeiniany spożywcze
nieprzeznaczone bezpośrednio dla konsumenta finalnego, wprowadzane do obrotu jako
mieszaniny, znakuje się na opakowaniu, pojemniku lub etykiecie, w sposób widoczny,
czytelny i nieusuwalny, podając oprócz informacji, o których mowa w ust. 1 pkt 2-5,
następujące informacje:
1)
określenie „mieszanina …” - z następującymi po nim nazwami poszczególnych produktów
tworzących mieszaninę, według ich masy w porządku malejącym;
2)
wskazanie kationu lub kationów wymienionych w ust. 6 pkt 9 załącznika nr 1 do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z
dnia 29 lipca 2004 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej
oraz metod analiz kazein spożywczych i kazeinianów spożywczych - w przypadku kazeinianów spożywczych;
3)
zawartość białek mleka w suchej masie - w przypadku mieszanin, w skład których wchodzą
kazeiniany spożywcze.