2.
Oznakowanie artykułu rolno-spożywczego będącego produktem przetworzonym w rozumieniu
art. 2 ust. 1 lit. o rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady
z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych może zawierać informację „Produkt polski”, jeżeli został wyprodukowany na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej i wszystkie jego składniki spełniają warunki określone w
ust. 1 lub zostały wyprodukowane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej wyłącznie
ze składników spełniających warunki określone w ust. 1, a jeżeli do jego produkcji
użyto innych składników:
1)
łączna masa tych składników wynosi nie więcej niż 25% łącznej masy wszystkich składników
w chwili ich użycia do wyprodukowania tego produktu, nie licząc masy wody użytej do
jego produkcji, oraz
2)
nie można zastąpić tych składników takimi samymi składnikami, które:
a)
spełniają warunki określone w ust. 1 lub
b)
zostały wyprodukowane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej wyłącznie ze składników
spełniających warunki określone w ust. 1.
3.
W oznakowaniu artykułu rolno-spożywczego informację „Produkt polski” można również
zamieszczać w formie znaku graficznego zawierającego tę informację.
4.
Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia, wzór znaku
graficznego zawierającego informację „Produkt polski”, mając na względzie zapewnienie
jednolitej formy prezentacji i specyfikę informacji, która będzie przekazywana za
pośrednictwem tego znaku.