Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 14 grudnia 2016 r.w sprawie minimalnych wymagań, jakie powinien spełniać ośrodek, oraz minimalnych wymagań w zakresie opieki nad zwierzętami utrzymywanymi w ośrodku 1)Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 19 ustawy z dnia 15 stycznia 2015 r. o ochronie zwierząt wykorzystywanych do celów naukowych lub edukacyjnych   (Dz. U. poz. 266) zarządza się, co następuje:

§ 1.

1.

Ośrodek projektuje się w sposób uwzględniający potrzeby fizjologiczne i etologiczne utrzymywanych w nich zwierząt.

2.

Ośrodek zabezpiecza się przed:

1)

dostępem osób trzecich;

2)

dostępem innych zwierząt;

3)

ucieczką utrzymywanych w nim zwierząt.

3.

Powierzchnie ścian i podłóg w ośrodku wykonuje się z materiałów:

1)

odpornych na poważne uszkodzenia mechaniczne powodowane przez zwierzęta oraz środki przeznaczone do oczyszczania;

2)

nieszkodliwych dla zdrowia zwierząt;

3)

z którymi kontakt nie powoduje zranień zwierząt.

4.

Wyposażenie i urządzenia w ośrodku zabezpiecza się w sposób uniemożliwiający ich uszkodzenie oraz zranienie zwierząt.

§ 2.

W ośrodku wyodrębnia się, jeżeli prowadzone procedury tego wymagają, pomieszczenia:

1)

przeznaczone do utrzymywania zwierząt, w tym kojce i klatki;

2)

umożliwiające wykonywanie testów diagnostycznych, sekcji zwłok lub pobieranie próbek do badań laboratoryjnych wykonywanych poza tym pomieszczeniem - w przypadku pomieszczeń laboratoryjnych;

3)

wykorzystywane do wykonywania ogólnych i specjalistycznych procedur lub obserwacji - w przypadku gdy wykonywanie tych procedur lub obserwacji jest niepożądane w pomieszczeniach, w których są utrzymywane zwierzęta;

4)

przeznaczone do izolowania nowo pozyskanych zwierząt do momentu ustalenia ich stanu zdrowotnego oraz określenia i zminimalizowania potencjalnych zagrożeń dla zdrowia pozostałych zwierząt;

5)

przeznaczone do izolacji zwierząt rannych lub chorych;

6)

przeznaczone do przeprowadzania procedur chirurgicznych w warunkach aseptycznych, wraz z zapleczem umożliwiającym opiekę pooperacyjną;

7)

techniczne, w tym magazynowe.

§ 3.

1.

Pomieszczenia, w których są utrzymywane zwierzęta:

1)

wykonuje się z materiałów nieszkodliwych dla zdrowia zwierząt;

2)

wykonuje się w sposób zapobiegający możliwości okaleczenia zwierząt;

3)

wykonuje się z materiałów odpornych na techniki czyszczenia i odkażania - z wyjątkiem pomieszczeń, które nie mogą być ponownie wykorzystywane;

4)

wyposaża się w miejsce odpoczynku dla zwierząt, które posiada cechy miejsca odpoczynku dla zwierząt występującego w naturalnym środowisku tego gatunku zwierząt, dostępne dla wszystkich zwierząt tego gatunku.

2.

Konstrukcja podłóg w pomieszczeniach, w których są utrzymywane zwierzęta, powinna:

1)

być przystosowana do danego gatunku i grupy wiekowej zwierząt;

2)

umożliwiać łatwe usuwanie odchodów.

§ 4.

1.

W pomieszczeniach, w których są utrzymywane zwierzęta, zapewnia się:

1)

dostosowanie do potrzeb zwierząt systemu wentylacji ciągłej i awaryjnej o wydajności zapewniającej co najmniej od 15 do 20 wymian powietrza na godzinę, chyba że szczególne warunki, takie jak temperatura, powodują konieczność zapewnienia zwiększonej wymiany powietrza, z tym że w przypadku utrzymywania w tych pomieszczeniach mniejszej liczby zwierząt niż liczba wynikająca z minimalnych wymagań, jakie powinien spełniać ośrodek w zakresie zagęszczenia zwierząt, określona w załączniku nr 1 do rozporządzenia, zapewnia się ich wyposażenie w system wentylacji o wydajności zapewniającej co najmniej od 8 do 10 wymian powietrza na godzinę;

2)

utrzymanie poziomu kurzu i stężenia gazów na poziomie nieszkodliwym dla zwierząt przez izolację, ogrzewanie i wentylację tych pomieszczeń;

3)

temperaturę oraz wilgotność, dostosowane do gatunków i grup wiekowych zwierząt, których poziom jest codziennie mierzony i zapisywany, z tym że poziom wilgotności względnej może się wahać w granicach 55% ± 10%;

4)

oświetlenie umożliwiające zaspokajanie biologicznych potrzeb zwierząt i odpowiednie warunki pracy personelowi, w przypadku gdy dostęp do światła naturalnego nie zapewnia cyklu dzień/noc.

2.

Oświetlenie w pomieszczeniach, w których są utrzymywane zwierzęta:

1)

umożliwia wykonywanie czynności hodowlanych i kontrolę zwierząt;

2)

dostosowuje się intensywnością i regularnością cykli do wymagań danego gatunku zwierząt;

3)

dostosowuje się do wrażliwości na światło - w przypadku zwierząt albinotycznych.

3.

Poziom hałasu, w tym ultradźwięków, w pomieszczeniach, w których są utrzymywane zwierzęta, nie może niekorzystnie oddziaływać na dobrostan zwierząt. W pomieszczeniach, w których są utrzymywane zwierzęta, natężenie hałasu nie może przekraczać poziomu 60 dB, a podczas przeprowadzania procedur - 35 dB.

4.

Stosowane w ośrodku systemy alarmowe mogą emitować dźwięki pozostające poza zakresem słyszalności zwierząt, o ile nie uniemożliwia to odbierania sygnałów alarmowych przez ludzi. W przypadku utrzymywania w ośrodku zwierząt z rzędu naczelnych stosuje się systemy alarmowe wyłącznie w postaci alarmu świetlnego.

5.

Pomieszczenia, w których są utrzymywane zwierzęta, wyposaża się w izolację akustyczną i materiały dźwiękochłonne, jeżeli prowadzone procedury tego wymagają.

6.

Zwierzęta mogą być stale utrzymywane poza pomieszczeniami w ośrodku, jeżeli warunki klimatyczne nie powodują u nich dystresu.

7.

Nie utrzymuje się w jednym pomieszczeniu zwierząt:

1)

wymagających różnych warunków środowiskowych;

2)

wykazujących wobec siebie zachowania agresywne, a dodatkowo, w przypadku gatunków antagonistycznych, zwierzętom uniemożliwia się kontakt wzrokowy, słuchowy lub węchowy.

§ 5.

1.

Pomieszczenia magazynowe:

1)

projektuje się, użytkuje i utrzymuje w sposób niewpływający na pogorszenie jakości karmy i ściółki;

2)

zabezpiecza się przed dostępem szkodników i owadów.

2.

Materiały, które mogą być skażone lub niebezpieczne dla zwierząt lub personelu, przechowuje się oddzielnie.

3.

W pomieszczeniach technicznych strefy przeznaczone do czyszczenia i mycia dostosowuje się rozmiarami do możliwości zainstalowania sprzętu koniecznego do odkażania i czyszczenia używanego wyposażenia. Czyszczenie przeprowadza się w sposób uniemożliwiający skażenie lub zanieczyszczenie oczyszczonego wyposażenia.

4.

W ośrodku zapewnia się warunki sanitarne w zakresie składowania oraz bezpiecznego unieszkodliwiania zwłok i odpadów zwierzęcych.

§ 6.

1.

W ośrodku zapewnia się:

1)

w zakresie warunków technicznych:

a)

zasilanie awaryjne podtrzymujące podstawowe funkcje urządzeń elektrycznych i mechanicznych oraz oświetlenie awaryjne i system alarmowy,

b)

systemy grzewcze i wentylacyjne wyposażone w urządzenia monitorujące i alarmowe,

c)

instrukcję postępowania w sytuacjach awaryjnych i umieszczenie jej w widocznych miejscach,

d)

instrukcję dotyczącą dostosowania zaopatrzenia akwariów i zbiorników w wodę do potrzeb i granic tolerancji poszczególnych gatunków ryb, płazów i gadów,

e)

program mający na celu:
  •   -  
    konserwację obiektów zapobiegającą usterkom tych obiektów i sprzętu,
  •   -  
    określenie sposobu usuwania stwierdzonych usterek,
  •   -  
    oczyszczanie pomieszczeń oraz zachowanie norm sanitarnych;

2)

w zakresie utrzymywania zwierząt:

a)

stałe grupy zwierząt złożone ze zgodnie współżyjących osobników, z wyjątkiem zwierząt o naturze samotniczej,

b)

w wyjątkowych przypadkach, uzasadnionych względami naukowymi związanymi z dobrostanem lub zdrowiem zwierząt, utrzymywanie zwierząt pojedynczo, ograniczone do niezbędnego minimum, jeżeli zostanie zachowany kontakt wzrokowy, słuchowy, węchowy lub dotykowy z innymi zwierzętami,

c)

monitorowanie zwierząt wprowadzanych po raz pierwszy lub ponownie wprowadzanych do ustalonych grup, w celu uniknięcia problemów związanych z nieodpowiednim dobraniem zwierząt i zaburzeniem relacji w grupie,

d)

przestrzeń dostosowaną do danego gatunku, grupy wiekowej i stanu fizjologicznego, umożliwiającą zwierzętom realizację naturalnych zachowań,

e)

wzbogacenie warunków bytowania zwierząt w sposób odpowiedni dla danego gatunku, wprowadzający techniki rozszerzające zakres czynności, które mogą być wykonywane przez zwierzęta, pozwalające im na obniżenie poziomu stresu, w tym umożliwiające częściową kontrolę i dokonywanie wyboru środowiska,

f)

dokonywanie regularnych przeglądów i aktualizacji metod wzbogacania warunków bytowania zwierząt,

g)

stosowanie karmy dla zwierząt:
  •   -  
    pozbawionej zanieczyszczeń oraz posiadającej walory smakowe atrakcyjne dla danego gatunku,
  •   -  
    produkowanej, przygotowywanej i podawanej przy zastosowaniu środków i surowców, które minimalizują wystąpienie skażenia chemicznego, fizycznego i mikrobiologicznego,
  •   -  
    odpowiadającej potrzebom żywieniowym i behawioralnym zwierząt pod względem formy, zawartości i sposobu podawania,
  •   -  
    pakowanej, transportowanej i przechowywanej w sposób zapobiegający skażeniu, zepsuciu lub uszkodzeniu,

h)

regularne oczyszczanie, a w razie konieczności odkażanie, wszystkich urządzeń wykorzystywanych do karmienia zwierząt, w tym codzienne usuwanie niezjedzonych resztek karmy,

i)

swobodny dostęp do karmy dla każdego zwierzęcia i przestrzeń ograniczającą rywalizację o pożywienie,

j)

ciągły dostęp do nieskażonej wody pitnej,

k)

regularne kontrolowanie, serwisowanie oraz czyszczenie systemów poideł automatycznych w celu zapewnienia ich sprawności,

l)

ściółkę lub legowiska spełniające potrzeby bytowe danego gatunku, wraz z materiałami do budowy gniazd lub rozrodu dla zwierząt hodowlanych; niedopuszczalne jest stosowanie jako ściółki materiałów pochodzących z drewna poddanego obróbce chemicznej,

m)

suche i czyste miejsca snu zwierząt,

n)

środki ostrożności w celu zminimalizowania zagrożenia zalaniem wodą - w przypadku stosowania klatek z podłogami pełnymi,

o)

programy przyzwyczajania i treningu dostosowane do danego gatunku zwierząt, procedur i okresu trwania procedury lub doświadczenia,

p)

strategię działania zapewniającą utrzymanie wysokiego stanu zdrowotnego i dobrostanu zwierząt oraz wymogów naukowych obejmującą:
  •   -  
    regularne monitorowanie stanu zdrowia zwierząt,
  •   -  
    program monitorowania zagrożeń mikrobiologicznych,
  •   -  
    plany działania w sytuacjach pogorszenia się stanu zdrowotnego zwierząt,
  •   -  
    określenie parametrów zdrowotnych i procedur wprowadzania nowych zwierząt do ośrodka.

2.

Zwierzęta kontroluje co najmniej raz dziennie osoba, o której mowa w art. 20 ustawy z dnia 15 stycznia 2015 r. o ochronie zwierząt wykorzystywanych do celów naukowych lub edukacyjnych, w sposób zapewniający zidentyfikowanie wszystkich chorych lub rannych zwierząt i podjęcie działań stosownych do zaistniałych okoliczności.

§ 7.

W przypadku prowadzenia badań w dziedzinie rolnictwa dotyczących zwierząt gospodarskich, w zakresie minimalnych wymagań, jakie powinien spełniać ośrodek, oraz minimalnych wymagań w zakresie opieki nad zwierzętami utrzymywanymi w ośrodku, jeżeli cel doświadczenia tego wymaga, stosuje się przepisy określone w:

1)

rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 r. w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej   (Dz. U. poz. 344 i 1157 oraz z 2011 r. poz. 1652);

2)

rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 czerwca 2010 r. w sprawie minimalnych warunków utrzymywania gatunków zwierząt gospodarskich innych niż te, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej   (Dz. U. poz. 778 oraz z 2015 r. poz. 1516).

§ 8.

Minimalne wymagania, jakie powinien spełniać ośrodek w zakresie:

1)

utrzymywania, zagęszczenia i opieki nad zwierzętami poszczególnych gatunków w miejscach ich utrzymywania, określa załącznik nr 1 do rozporządzenia;

2)

temperatury wewnątrz pomieszczeń dla zwierząt utrzymywanych w klatkach, kojcach lub na wybiegach, określa załącznik nr 2 do rozporządzenia;

3)

zalecanego okresu kwarantanny dla niektórych gatunków zwierząt, określa załącznik nr 3 do rozporządzenia;

4)

utrzymywania ryb, określa załącznik nr 4 do rozporządzenia.
1)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).
2)
Niniejsze rozporządzenie wdraża dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2010/63/UE z dnia 22 września 2010 r. w sprawie ochrony zwierząt wykorzystywanych do celów naukowych (Dz. Urz. UE L 276 z 20.10.2010, str. 33).
3)
Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 marca 2006 r. w sprawie szczegółowych warunków utrzymywania zwierząt laboratoryjnych w jednostkach doświadczalnych, jednostkach hodowlanych i u dostawców (Dz. U. poz. 368), które na podstawie art. 82 ust. 2 ustawy z dnia 15 stycznia 2015 r. o ochronie zwierząt wykorzystywanych do celów naukowych lub edukacyjnych (Dz. U. poz. 266) traci moc z dniem 31 grudnia 2016 r.

Załącznik nr 1   -   Minimalne wymagania, jakie powinien spełniać ośrodek w zakresie utrzymywania, zagęszczenia i opieki nad zwierzętami poszczególnych gatunków w miejscach ich utrzymywania

Załącznik nr 2   -   Minimalne wymagania, jakie powinien spełniać ośrodek w zakresie temperatury wewnątrz pomieszczeń dla zwierząt utrzymywanych w klatkach, kojcach lub na wybiegach


Gatunki zwierząt lub grupy gatunków
marmozety i tamaryny
23-28
małpy piaskowate
22-26
makaki niedźwiedzie i rezusy
16-25
makaki długoogoniaste
21-28
pawiany
16-28
mysz domowa (Mus musculus)
20-24
szczur wędrowny (Rattusnorvegicus)
 
chomik syryjski (Mesocricetusauratus)
 
chomik chiński (Cricetulusgriseus)
 
myszoskoczek mongolski (Merionesunguiculatus)
 
świnka morska (Caviaporcellus)
 
królik europejski (Oryctolaguscuniculus)
15-21
kot domowy (Felis catus)
 
pies domowy (Canis familiaris)
 
fretki
15-24
przepiórki
15-25
gołębie
 
kaczki domowe
 
gęsi
 
kury domowe
 
indyki domowe
 
   

*)
Zwierzęta bardzo młode lub bezwłose należy utrzymywać w temperaturze wyższej niż podana w tabeli, dostosowanej do ich wymagań.

Załącznik nr 3   -   Minimalne wymagania, jakie powinien spełniać ośrodek w zakresie zalecanego okresu kwarantanny dla niektórych gatunków zwierząt


Gatunki
Dni
mysz domowa (Mus musculus)
5-15
szczur wędrowny (Rattusnorvegicus)
5-15
świnka morska (Caviaporcellus)
5-15
chomik syryjski (Mesocricetusauratus)
5-15
królik europejski (Oryctolaguscuniculus)
20-30
kot domowy (Felis catus)
20-30
pies domowy (Canis familiaris)
20-30
zwierzęta naczelne
40-60
   

Załącznik nr 4   -   Minimalne wymagania, jakie powinien spełniać ośrodek w zakresie utrzymywania ryb

W ośrodku, w którym utrzymuje się ryby, zapewnia się:

1)

wystarczającą dla danego gatunku ryb ilość wody;

2)

przepływ wody w systemach recyrkulacji lub filtrowania w akwariach, który:

a)

utrzymuje parametry jakościowe wody wystarczające do podtrzymania aktywności i czynności fizjologicznych właściwych dla danego gatunku i etapu rozwojowego ryb,

b)

umożliwia rybom pływanie w naturalnym położeniu i naturalne zachowanie, przy uwzględnieniu ich wielkości, wieku, stanu zdrowia i metody karmienia;

3)

filtrowanie lub uzdatniane wody w celu usunięcia substancji szkodliwych dla ryb;

4)

monitorowanie parametrów jakościowych wody, o których mowa w pkt 2 lit. a;

5)

możliwość aklimatyzacji i dostosowania się ryb do zmian jakości wody;

6)

stężenie tlenu w wodzie optymalne dla danego gatunku ryb i dla warunków, w jakich ryby są utrzymywane;

7)

stężenie związków azotu w wodzie na poziomie nieszkodliwym dla zdrowia ryb;

8)

wartość pH wody optymalną dla danego gatunku ryb, utrzymywaną na stabilnym poziomie;

9)

optymalne zasolenie wody dla danego gatunku ryb i ich etapu rozwojowego;

10)

stopniowe zmiany zasolenia i temperatury wody;

11)

optymalną temperaturę wody dla danego gatunku ryb, utrzymywaną na stabilnym poziomie;

12)

cykl dobowy oświetlenia optymalny dla danego gatunku ryb;

13)

ograniczenie hałasu do poziomu tolerancji danego gatunku ryb;

14)

oddzielenie, o ile jest to możliwe, ze względów technicznych lub organizacyjnych, urządzeń powodujących hałas lub wibracje, od akwariów z rybami;

15)

optymalne dla danego gatunku ryb zagęszczenie w akwariach, uwzględniające ich potrzeby środowiskowe, stan zdrowia i dobrostan;

16)

urozmaicone środowisko bytowania w akwariach, zapewniające w razie potrzeby kryjówki lub podłoże denne, chyba że charakterystyka behawioralna danego gatunku ryb wskazuje, że nie są im one potrzebne;

17)

karmę dostosowaną do danego gatunku ryb, w ilościach i z częstotliwością odpowiadającym potrzebom ryb, przy uwzględnieniu szczególnych potrzeb ryb w fazie larwalnej podczas przejścia z pokarmu żywego na sztuczny;

18)

ograniczenie czynności wymagających kontaktu fizycznego z rybami.