Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 10 lutego 2016 r.w sprawie współczynników równoważności określających ilości mleka wykorzystywanego do wyprodukowania podstawowych przetworów mlecznych

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 48a ust. 6 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych   (Dz. U. z 2016 r. poz. 155) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Współczynniki równoważności określające ilości mleka wykorzystywanego do wyprodukowania podstawowych przetworów mlecznych wprowadzonych do obrotu przez organizacje producentów, w tym organizacje tworzące zrzeszenia organizacji producentów, wynoszą dla:

1)

1 kg mleka spożywczego - 1 kg;

2)

1 kg odtłuszczonego mleka w proszku - 11,3 kg;

3)

1 kg pełnego mleka w proszku - 8,5 kg;

4)

1 kg jogurtu naturalnego lub smakowego - 1 kg;

5)

1 kg jogurtu z dodatkiem owoców - 0,9 kg;

6)

1 kg kefiru naturalnego lub smakowego - 1 kg;

7)

1 kg kefiru z dodatkiem owoców - 0,9 kg;

8)

1 kg maślanki naturalnej lub smakowej - 1 kg;

9)

1 kg maślanki z dodatkiem owoców - 0,9 kg;

10)

1 kg sera twarogowego - 8 kg;

11)

1 kg sera dojrzewającego - 11 kg;

12)

1 kg sera smażonego - 9 kg;

13)

1 kg sera topionego - 9 kg;

14)

1 kg śmietanki - 0,263 kg x % zawartości tłuszczu w śmietance, wyrażonej jako masa;

15)

1 kg masła - 22,5 kg.

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.