Na podstawie
art. 48a ust. 6 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów
mlecznych
(Dz. U. z 2016 r. poz. 155) zarządza się, co następuje:
§ 1.
Współczynniki równoważności określające ilości mleka wykorzystywanego do wyprodukowania
podstawowych przetworów mlecznych wprowadzonych do obrotu przez organizacje producentów,
w tym organizacje tworzące zrzeszenia organizacji producentów, wynoszą dla:
1)
1 kg mleka spożywczego - 1 kg;
2)
1 kg odtłuszczonego mleka w proszku - 11,3 kg;
3)
1 kg pełnego mleka w proszku - 8,5 kg;
4)
1 kg jogurtu naturalnego lub smakowego - 1 kg;
5)
1 kg jogurtu z dodatkiem owoców - 0,9 kg;
6)
1 kg kefiru naturalnego lub smakowego - 1 kg;
7)
1 kg kefiru z dodatkiem owoców - 0,9 kg;
8)
1 kg maślanki naturalnej lub smakowej - 1 kg;
9)
1 kg maślanki z dodatkiem owoców - 0,9 kg;
10)
1 kg sera twarogowego - 8 kg;
11)
1 kg sera dojrzewającego - 11 kg;
12)
1 kg sera smażonego - 9 kg;
13)
1 kg sera topionego - 9 kg;
14)
1 kg śmietanki - 0,263 kg x % zawartości tłuszczu w śmietance, wyrażonej jako masa;
§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.