Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 16 grudnia 2016 r.w sprawie rejestru zakładów produkujących produkty pochodzenia zwierzęcego lub wprowadzających na rynek te produkty oraz wykazów takich zakładów 1)Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 21 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2014 r. poz. 1577, z 2015 r. poz. 1893 oraz z 2016 r. poz. 1605 i 1961) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Rozporządzenie określa:

1)

sposób prowadzenia:

a)

rejestru zakładów obejmującego zakłady:

b)

wykazu podmiotów prowadzących działalność rejestrowaną, z wyłączeniem podmiotów prowadzących działalność w zakładach podlegających zatwierdzeniu w trybie i na zasadach określonych w art. 31 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. Urz. UE L 165 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm.4)Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 136 z 24.05.2006, str. 3, Dz. Urz. UE L 363 z 20.12.2006, str. 1, Dz. Urz. UE L 56 z 29.02.2008, str. 4, Dz. Urz. UE L 97 z 09.04.2008, str. 85, Dz. Urz. UE L 201 z 30.07.2008, str. 29, Dz. Urz. UE L 278 z 21.10.2008, str. 6, Dz. Urz. UE L 188 z 18.07.2009, str. 14, Dz. Urz. UE L 29 z 03.02.2011, str. 1, Dz. Urz. UE L 58 z 03.03.2011, str. 29, Dz. Urz. UE L 168 z 28.06.2012, str. 24, Dz. Urz. UE L 158 z 10.06.2013, str. 1 oraz Dz. Urz. UE L 189 z 27.06.2014, str. 1. - Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 200), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 882/2004”,

c)

wykazu zatwierdzonych zakładów w trybie i na zasadach określonych w art. 31 ust. 2 rozporządzenia nr 882/2004, ze wskazaniem zatwierdzonych zakładów korzystających z krajowych środków dostosowujących, o których mowa w art. 10 ust. 3 rozporządzenia nr 853/2004;

2)

zakres danych i informacji objętych rejestrem zakładów oraz wykazami, o których mowa w pkt 1 lit. b i c.

§ 2.

1.

Rejestr zakładów, oprócz informacji, o których mowa w art. 21 ust. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego, zawiera:

1)

datę rozpoczęcia działalności w zakładzie;

2)

weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;

3)

datę wpisu zakładu do rejestru zakładów;

4)

imię i nazwisko urzędowego lekarza weterynarii, w przypadku wyznaczenia go przez powiatowego lekarza weterynarii do wykonywania czynności, o których mowa w art. 16 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 2016 r. poz. 1077, 1948 i 1961) - w stosunku do zakładu wpisanego do rejestru zakładów;

5)

datę zaprzestania działalności w zakładzie;

6)

informacje o uprawnieniach do wprowadzania produktów pochodzenia zwierzęcego na rynki państw trzecich;

7)

informacje o zastosowaniu środków, o których mowa w art. 54 ust. 2 lit. b, e oraz f rozporządzenia nr 882/2004.

2.

W rejestrze zakładów, w przypadku prowadzenia działalności w zakresie pozyskiwania jaj konsumpcyjnych od kur niosek, umieszcza się także:

1)

imię i nazwisko oraz adres posiadacza gospodarstwa, a w przypadku posiadania gospodarstwa na obszarze właściwości innego powiatowego lekarza weterynarii - również weterynaryjny numer identyfikacyjny tego gospodarstwa;

2)

imię i nazwisko oraz adres osoby odpowiedzialnej za kury nioski, jeżeli jest to inna osoba niż posiadacz, o którym mowa w pkt 1, a w przypadku posiadania przez tę osobę gospodarstwa na obszarze właściwości innego powiatowego lekarza weterynarii - również weterynaryjny numer identyfikacyjny tego gospodarstwa;

3)

sposób utrzymywania kur niosek, z podziałem na:

a)

wolnowybiegowy oznaczany cyfrą „1”,

b)

ściółkowy oznaczany cyfrą „2”,

c)

klatkowy oznaczany cyfrą „3”,

d)

ekologiczny oznaczany cyfrą „0”;

4)

maksymalną liczbę kur niosek, która może być utrzymywana jednocześnie, z podziałem określonym w pkt 3.

§ 3.

Powiatowy lekarz weterynarii skreśla zakład z rejestru zakładów w przypadku:

1)

zakładów, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. a, z wyłączeniem zakładów zatwierdzonych zgodnie z art. 4 ust. 2 rozporządzenia nr 853/2004, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. a tiret trzecie - w dniu, w którym decyzja o zakazie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego lub żywności, o której mowa w art. 6 ust. 1 pkt 2 lit. b ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego, w zakładzie stała się ostateczna, albo niezwłocznie po uzyskaniu pisemnej informacji o zaprzestaniu działalności w zakładzie;

2)

zakładów zatwierdzonych zgodnie z art. 4 ust. 2 rozporządzenia nr 853/2004, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. a tiret trzecie:

a)

w dniu wydania decyzji w sprawie cofnięcia zatwierdzenia zakładu,

b)

w dniu, w którym decyzja o:
  •   -  
    cofnięciu warunkowego zatwierdzenia zakładu albo przedłużenia warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna albo w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
  •   -  
    uchyleniu decyzji o zatwierdzeniu zakładu, warunkowym zatwierdzeniu zakładu albo przedłużeniu warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna albo w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
  •   -  
    stwierdzeniu nieważności decyzji o zatwierdzeniu zakładu, warunkowym zatwierdzeniu zakładu albo przedłużeniu warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna albo w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
  •   -  
    stwierdzeniu wygaśnięcia decyzji o zatwierdzeniu zakładu, warunkowym zatwierdzeniu zakładu albo przedłużeniu warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna.

§ 4.

1.

Rejestr zakładów prowadzi się w postaci elektronicznej pozwalającej na sporządzanie wydruków.

2.

Wpisów do rejestru dokonuje się w sposób czytelny. Poprawek danych lub informacji w nim zawartych dokonuje się w taki sposób, aby czytelna była zarówno treść poprawiana, jak i wprowadzana.

§ 5.

1.

Wykaz podmiotów prowadzących działalność rejestrowaną, o którym mowa w § 1 pkt 1 lit. b, prowadzi się:

1)

na podstawie danych i informacji zawartych w rejestrze zakładów, w zakresie umożliwiającym wskazanie co najmniej informacji dotyczących:

a)

imienia i nazwiska oraz miejsca zamieszkania i adresu albo nazwy, siedziby i adresu podmiotu,

b)

zakresu działalności prowadzonej przez ten podmiot w danym zakładzie,

c)

adresu i weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego zakładu, w którym podmiot prowadzi działalność;

2)

w postaci elektronicznej pozwalającej na sporządzanie wydruków.

2.

Wykaz zatwierdzonych zakładów, o którym mowa w § 1 pkt 1 lit. c, prowadzi się na podstawie danych i informacji zawartych w rejestrze zakładów, w sposób i w zakresie określonym w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 2074/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiającym środki wykonawcze w odniesieniu do niektórych produktów objętych rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 i do organizacji urzędowych kontroli na mocy rozporządzeń (WE) nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004, ustanawiającym odstępstwa od rozporządzenia (WE) nr 852/2004 i zmieniającym rozporządzenia (WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004 (Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005, str. 27, z późn. zm.5)Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 320 z 18.11.2006, str. 13, Dz. Urz. UE L 281 z 25.10.2007, str. 12, Dz. Urz. UE L 277 z 18.10.2008, str. 18, Dz. Urz. UE L 337 z 16.12.2008, str. 31, Dz. Urz. UE L 6 z 11.01.2011, str. 3, Dz. Urz. UE L 207 z 12.08.2011, str. 1, Dz. Urz. UE L 306 z 06.11.2012, str. 1, Dz. Urz. UE L 69 z 08.03.2014, str. 95, Dz. Urz. UE L 324 z 10.12.2015, str. 5 oraz Dz. Urz. UE L 126 z 14.05.2016, str. 13.) w załączniku V.
1)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).
2)
Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 153 z 12.06.2008, str. 42, Dz. Urz. UE L 277 z 18.10.2008, str. 7, Dz. Urz. UE L 87 z 31.03.2009, str. 109, Dz. Urz. UE L 160 z 12.06.2013, str. 19 oraz Dz. Urz. UE L 222 z 17.08.2016, str. 114.
3)
Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 320 z 18.11.2006, str. 1, Dz. Urz. UE L 363 z 20.11.2006, str. 1, Dz. Urz. UE L 281 z 25.10.2007, str. 8, Dz. Urz. UE L 277 z 18.10.2008, str. 8, Dz. Urz. UE L 87 z 31.03.2009, str. 109, Dz. Urz. UE L 178 z 09.07.2009, str. 25, Dz. Urz. UE L 314 z 01.12.2009, str. 8, Dz. Urz. UE L 159 z 25.06.2010, str. 18, Dz. Urz. UE L 46 z 19.02.2011, str. 14, Dz. Urz. UE L 327 z 09.12.2011, str. 39, Dz. Urz. UE L 8 z 12.01.2012, str. 29, Dz. Urz. UE L 158 z 10.06.2013, str. 1, Dz. Urz. UE L 160 z 12.06.2013, str. 15, Dz. Urz. UE L 220 z 17.08.2013, str. 14, Dz. Urz. UE L 69 z 08.03.2014, str. 95, Dz. Urz. UE L 175 z 14.06.2014, str. 6, Dz. Urz. UE L 307 z 28.10.2014, str. 28 oraz Dz. Urz. UE L 67 z 12.03.2016, str. 22.
4)
Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 136 z 24.05.2006, str. 3, Dz. Urz. UE L 363 z 20.12.2006, str. 1, Dz. Urz. UE L 56 z 29.02.2008, str. 4, Dz. Urz. UE L 97 z 09.04.2008, str. 85, Dz. Urz. UE L 201 z 30.07.2008, str. 29, Dz. Urz. UE L 278 z 21.10.2008, str. 6, Dz. Urz. UE L 188 z 18.07.2009, str. 14, Dz. Urz. UE L 29 z 03.02.2011, str. 1, Dz. Urz. UE L 58 z 03.03.2011, str. 29, Dz. Urz. UE L 168 z 28.06.2012, str. 24, Dz. Urz. UE L 158 z 10.06.2013, str. 1 oraz Dz. Urz. UE L 189 z 27.06.2014, str. 1.
5)
Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 320 z 18.11.2006, str. 13, Dz. Urz. UE L 281 z 25.10.2007, str. 12, Dz. Urz. UE L 277 z 18.10.2008, str. 18, Dz. Urz. UE L 337 z 16.12.2008, str. 31, Dz. Urz. UE L 6 z 11.01.2011, str. 3, Dz. Urz. UE L 207 z 12.08.2011, str. 1, Dz. Urz. UE L 306 z 06.11.2012, str. 1, Dz. Urz. UE L 69 z 08.03.2014, str. 95, Dz. Urz. UE L 324 z 10.12.2015, str. 5 oraz Dz. Urz. UE L 126 z 14.05.2016, str. 13.
6)
Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 września 2010 r. w sprawie rejestru zakładów produkujących produkty pochodzenia zwierzęcego lub wprowadzających na rynek te produkty oraz wykazów takich zakładów (Dz. U. poz. 1258), które na podstawie art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 16 listopada 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników (Dz. U. poz. 1961) traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.