Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwościz dnia 19 lutego 2016 r.w sprawie wyżywienia osadzonych w zakładach karnych i aresztach śledczych

Treść rozporządzenia

§ 1.

Rozporządzenie określa:

1)

rodzaje posiłków i napojów wydawanych osadzonym w zakładach karnych i aresztach śledczych;

2)

wartość odżywczą i energetyczną posiłków i napojów wydawanych osadzonym w zakładach karnych i aresztach śledczych;

3)

minimalny dzienny koszt posiłków i napojów wydawanych osadzonym w zakładach karnych i aresztach śledczych.

§ 2.

1.

Ustala się następujące rodzaje posiłków wydawanych osobom osadzonym w zakładach karnych i aresztach śledczych, zwanych dalej „osadzonymi”:

1)

posiłki przygotowane dla osadzonych w wieku powyżej 18-go roku życia - zwane dalej „posiłkami podstawowymi - P”;

2)

posiłki przygotowane dla osadzonych w wieku do ukończenia 18-go roku życia - zwane dalej „posiłkami dla małoletnich - M”;

3)

posiłki lecznicze:

a)

lekkostrawne - zwane dalej „posiłkami lekkostrawnymi - L”,

b)

cukrzycowe - zwane dalej „posiłkami cukrzycowymi - Lc”,

c)

indywidualne - zwane dalej „posiłkami indywidualnymi - Li”;

4)

posiłki przygotowane dla osadzonych wykonujących pracę w warunkach szczególnie uciążliwych, zwane dalej „posiłkami dodatkowymi - Pf”;

5)

posiłki przygotowane z uwzględnieniem wymogów religijnych i kulturowych.

2.

Do każdego wydanego posiłku wydaje się napój, w szczególności w postaci wody zdatnej do picia, herbaty lub kawy zbożowej.

3.

Posiłki, o których mowa w ust. 1 pkt 1-3 i 5, mogą być wydawane w postaci suchego prowiantu.

4.

Posiłek dodatkowy - Pf wydaje się w dniach wykonywania przez osadzonych pracy w warunkach szczególnie uciążliwych.

5.

Posiłki, o których mowa w ust. 1 pkt 1-3, mogą być przygotowane z uwzględnieniem wymogów religijnych i kulturowych.

§ 3.

1.

Wartość odżywcza posiłków, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 1-3, wyrażona procentowo przedstawia się w następujący sposób:

1)

białko - 10-15%;

2)

tłuszcze - poniżej 30%;

3)

węglowodany - 50-65%.

2.

Wartość energetyczna posiłków, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 1-3, w ramach dziennego wyżywienia osadzonych zawiera nie mniej niż:

1)

2800 kcal w artykułach żywnościowych dla osadzonych w wieku do ukończenia 18-go roku życia;

2)

2600 kcal w artykułach żywnościowych dla pozostałych osadzonych.

3.

Wartość energetyczna posiłku dodatkowego - Pf zawiera nie mniej niż 1000 kcal.

4.

Ilościowa zawartość warzyw lub owoców w posiłkach, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 1, 2, 3 lit. a i pkt 5, poza ziemniakami, wynosi co najmniej 300 g.

5.

Ilościowa zawartość warzyw i owoców w posiłkach, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 3 lit. b, poza ziemniakami, przedstawia się w następujący sposób:

1)

warzywa w ilości 350-500 g na dobę;

2)

owoce podawane codziennie do śniadania i kolacji w ilości 200-300 g na dobę.

§ 4.

Osadzonemu przebywającemu w pomieszczeniu, w którym temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C, zapewnia się dodatkowe napoje.

§ 5.

1.

Minimalny dzienny koszt posiłków i napojów, o których mowa w § 2 ust. 1 i 2, zwany dalej „minimalną stawką dzienną”, wynosi w przypadku:

1)

posiłku podstawowego - P - 4,00 zł;

2)

posiłku dla małoletnich - M - 4,40 zł;

3)

posiłku lekkostrawnego - L - 4,80 zł;

4)

posiłku cukrzycowego - Lc - 5,70 zł;

5)

posiłku indywidualnego - Li - 5,80 zł;

6)

posiłku dodatkowego - Pf - 3,20 zł.

2.

Do kalkulacji wysokości minimalnych stawek dziennych przyjmuje się ceny zakupu produktów spożywczych.

§ 6.

W dniu przyjęcia do zakładu karnego lub aresztu śledczego osadzonemu przysługuje wyżywienie w postaci suchego prowiantu w porach wydawania posiłków ustalonych w porządku wewnętrznym obowiązującym w jednostce penitencjarnej oraz napój, w szczególności w postaci wody zdatnej do picia, herbaty lub kawy zbożowej.

§ 7.

Osadzony, który z przyczyn wskazanych w art. 109 § 2 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny wykonawczy nie może otrzymać gorącego posiłku, otrzymuje wyżywienie w postaci suchego prowiantu.

§ 8.

Lekarz, decydując o przyznaniu osadzonemu posiłku leczniczego, określa również czas, na jaki go zleca.

§ 9.

Osadzony chory na cukrzycę insulinozależną, oprócz posiłku cukrzycowego, otrzymuje przy śniadaniu cukier w postaci stałej, w ilości 6 g/dobę.

§ 10.

Osadzonemu, którego stan zdrowia wymaga przyjmowania posiłków innych niż posiłki lecznicze, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 3 lit. a i b, lekarz może zlecić posiłki indywidualne - Li, określając w szczególności:

1)

liczbę i godziny wydawania posiłków w ciągu doby;

2)

kaloryczność dobową;

3)

procentową zawartość składników odżywczych;

4)

zabronione sposoby przetwarzania produktów i przyrządzania potraw;

5)

ilościową zawartość warzyw lub owoców;

6)

listę produktów zabronionych;

7)

czas, na jaki je zleca.

§ 11.

1.

Osadzony korzystający z posiłków przygotowanych z uwzględnieniem wymogów religijnych lub kulturowych otrzymuje takie same posiłki po przetransportowaniu do innego zakładu karnego lub aresztu śledczego, pod warunkiem możliwości ich przygotowania w tym zakładzie karnym lub areszcie śledczym.

2.

Zmiana posiłków przygotowanych z uwzględnieniem wymogów religijnych lub kulturowych, z których korzysta osadzony przetransportowany z innego zakładu karnego lub aresztu śledczego, na posiłki podstawowe - P lub na inne dostępne w danym zakładzie karnym lub areszcie śledczym może nastąpić na wniosek osadzonego lub na mocy decyzji dyrektora jednostki penitencjarnej w przypadku braku możliwości zapewnienia takiego posiłku.

3.

Do określenia wartości odżywczej i energetycznej posiłków przygotowanych z uwzględnieniem wymogów religijnych lub kulturowych, a także ich minimalnego dziennego kosztu stosuje się przepisy § 3 i § 5.
1)
Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 1997 r. poz. 1083, z 1999 r. poz. 931, z 2000 r. poz. 701 i 1268, z 2001 r. poz. 1071 i 1194, z 2002 r. poz. 676 i 1679, z 2003 r. poz. 1061, 1380 i 1750, z 2004 r. poz. 889, 2135, 2405, poz. 2426 i 2703, z 2005 r. poz. 1363 i 1479, z 2006 r. poz. 708 i 1648, z 2007 r. poz. 849, z 2008 r. poz. 620 i 1344, z 2009 r. poz. 39, 119, 504, 817, 911, 963, 1475, 1540 i 1589, z 2010 r. poz. 191, 227, 842 i 1228, z 2011 r. poz. 201, 202, 654, 734, 1092, 1280 i 1431, z 2012 r. poz. 908, z 2013 r. poz. 628 i 1247, z 2014 r. poz. 287, 619 i 1707 oraz z 2015 r. poz. 21, 396, 431, 541, 1269 i 1573.
2)
Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Sprawiedliwości z dnia 2 września 2003 r. w sprawie określenia wartości dziennej normy wyżywienia oraz rodzaju diet wydawanych osobom osadzonym w zakładach karnych i aresztach śledczych (Dz. U. poz. 1633, z 2005 r. poz. 457 oraz z 2011 r. poz. 1402), które traci moc na podstawie art. 27 pkt 1 ustawy z dnia 20 lutego 2015 r. o zmianie ustawy - Kodeks karny oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 396) z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.