Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 18 marca 2016 r.w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 38 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych   (Dz. U. z 2015 r. poz. 678, 1505 i 1893 oraz z 2016 r. poz. 50) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Rozporządzenie określa:

1)

sposób powoływania i skład komisji kwalifikacyjnej;

2)

sposób przeprowadzania egzaminu, o którym mowa w:

a)

art. 22 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, zwanego dalej „egzaminem dla pracowników”,

b)

art. 35 ust. 2 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, zwanego dalej „egzaminem kwalifikacyjnym na rzeczoznawcę”;

3)

szczegółowy tryb ubiegania się o udzielenie upoważnienia oraz szczegółowe wymagania do uzyskania przez podmiot upoważnienia do prowadzenia szkoleń w zakresie, o którym mowa w art. 35 ust. 2 pkt 3 lit. a ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, zwanej dalej „ustawą”;

4)

wzór zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców i pieczęci imiennej rzeczoznawcy;

5)

wzory protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców.

§ 2.

1.

Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwany dalej „Głównym Inspektorem”, powołuje komisję kwalifikacyjną, która przeprowadza egzamin:

1)

dla pracowników - na wniosek wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych właściwego ze względu na miejsce zatrudnienia pracownika;

2)

kwalifikacyjny na rzeczoznawcę - na wniosek wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych właściwego ze względu na miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się o wpis do rejestru rzeczoznawców.

2.

W skład komisji kwalifikacyjnej powołuje się osoby, które:

1)

ukończyły studia wyższe;

2)

posiadają wiedzę teoretyczną oraz co najmniej 5-letnie doświadczenie zawodowe z zakresu zagadnień objętych przedmiotem egzaminu.

3.

W skład komisji kwalifikacyjnej wchodzi 4 członków.

4.

Główny Inspektor wyznacza przewodniczącego komisji kwalifikacyjnej spośród jej członków.

§ 3.

Egzamin dla pracowników oraz egzamin kwalifikacyjny na rzeczoznawcę przeprowadza komisja kwalifikacyjna w miejscu i terminie wyznaczonym przez Głównego Inspektora.

§ 4.

1.

Egzamin dla pracowników przeprowadza się w formie pisemnego testu, mającego na celu sprawdzenie znajomości zagadnień określonych w art. 22 ust. 2 pkt 2 ustawy.

2.

Główny Inspektor opracowuje pytania testowe oraz ustala czas trwania egzaminu.

3.

O wyniku egzaminu decyduje liczba punktów uzyskanych z testu, o którym mowa w ust. 1, przy czym za każdą prawidłową odpowiedź przyznaje się 1 punkt, a za każdą nieprawidłową odpowiedź lub brak odpowiedzi - 0 punktów.

4.

Warunkiem zdania egzaminu jest uzyskanie co najmniej 70% punktów.

§ 5.

1.

Egzamin kwalifikacyjny na rzeczoznawcę składa się z:

1)

części pisemnej, przeprowadzanej w formie testu, mającego na celu sprawdzenie zasad postępowania rzeczoznawcy oraz znajomości przepisów dotyczących produkcji artykułów rolno-spożywczych i obrotu tymi artykułami, w tym zasad ustalania klas jakości albo pobierania próbek określonych artykułów rolno-spożywczych;

2)

części praktycznej, mającej na celu sprawdzenie prawidłowości przeprowadzenia czynności związanych z ustalaniem klas jakości albo pobieraniem próbek określonych artykułów rolno-spożywczych.

2.

Główny Inspektor zatwierdza pytania objęte testem oraz ćwiczenia praktyczne, opracowane przez komisję kwalifikacyjną.

3.

O wyniku części pisemnej decyduje liczba punktów uzyskanych z testu, przy czym za każdą prawidłową odpowiedź przyznaje się 1 punkt, a za każdą nieprawidłową odpowiedź lub brak odpowiedzi - 0 punktów.

4.

Uważa się, że część pisemna jest zdana, jeżeli osoba przystępująca do tej części egzaminu uzyska z testu co najmniej 70% punktów.

5.

Warunkiem przystąpienia do części praktycznej jest zdanie części pisemnej.

6.

O wyniku części praktycznej decyduje liczba punktów uzyskanych przez osobę przystępującą do tej części za przeprowadzenie jednej z czynności określonych w ust. 1 pkt 2, przy czym każdy z członków komisji kwalifikacyjnej przyznaje od 0 do 5 punktów.

7.

Uważa się, że część praktyczna jest zdana, jeżeli osoba przystępująca do tej części uzyska co najmniej 70% punktów.

§ 6.

1.

Z przeprowadzonego egzaminu dla pracowników oraz egzaminu kwalifikacyjnego na rzeczoznawcę sporządza się protokół, który zawiera co najmniej:

1)

datę i miejsce przeprowadzenia egzaminu;

2)

imiona i nazwiska członków komisji kwalifikacyjnej;

3)

imiona i nazwiska, miejsca zamieszkania i numery dowodów tożsamości osób przystępujących do egzaminu;

4)

wyniki egzaminu.

2.

Przewodniczący komisji kwalifikacyjnej przekazuje niezwłocznie Głównemu Inspektorowi protokół, o którym mowa w ust. 1.

3.

O wynikach egzaminu dla pracowników oraz egzaminu kwalifikacyjnego na rzeczoznawcę Główny Inspektor informuje osoby przystępujące do egzaminu oraz wojewódzkich inspektorów jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych właściwych ze względu na:

1)

miejsce zamieszkania osoby przystępującej do egzaminu - w przypadku egzaminów kwalifikacyjnych na rzeczoznawcę;

2)

miejsce zatrudnienia osoby przystępującej do egzaminu - w przypadku egzaminów dla pracowników.

§ 7.

Podmiot ubiegający się o wydanie upoważnienia do prowadzenia szkoleń w zakresie, o którym mowa w art. 35 ust. 2 pkt 3 lit. a ustawy, występuje z wnioskiem o wydanie takiego upoważnienia do Głównego Inspektora w terminie 30 dni przed rozpoczęciem planowanego terminu przeprowadzenia pierwszego szkolenia.

§ 8.

Program szkolenia w zakresie, o którym mowa w art. 35 ust. 2 pkt 3 lit. a ustawy, powinien odpowiadać warunkom dotyczącym tematów objętych tym szkoleniem, określonym w załączniku nr 8 do rozporządzenia.

§ 9.

Określa się:

1)

wzór:

a)

zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców - stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia,

b)

pieczęci imiennej rzeczoznawcy - stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia;

2)

wzory protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców:

a)

ustalenia klas jakości tusz wołowych - stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia,

b)

ustalenia klas jakości tusz wieprzowych - stanowiący załącznik nr 4 do rozporządzenia,

c)

pobrania próbek - stanowiący załącznik nr 5 do rozporządzenia,

d)

pobrania próbek chmielu w ramach procedury jego certyfikacji - stanowiący załącznik nr 6 do rozporządzenia,

e)

ustalenia klas jakości świeżych owoców i warzyw - stanowiący załącznik nr 7 do rozporządzenia.
2)
Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 lutego 2003 r. w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz. U. z 2014 r. poz. 102), które utraciło moc z dniem wejścia w życie ustawy z dnia 5 sierpnia 2015 r. o zmianie ustaw regulujących warunki dostępu do wykonywania niektórych zawodów (Dz. U. poz. 1505).

Załącznik nr 1   -   Wzór zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców

Załącznik nr 2   -   Wzór pieczęci imiennej rzeczoznawcy

Załącznik nr 3   -   Protokół z ustalenia klas jakości tusz wołowych (wzór)

Załącznik nr 4   -   Protokół z ustalenia klas jakości tusz wieprzowych (wzór)

Załącznik nr 5   -   Protokół z pobrania próbek (wzór)

Załącznik nr 6   -   Protokół z pobrania próbek chmielu w ramach procedury jego certyfikacji (wzór)

Załącznik nr 7   -   Protokół z ustalenia klas jakości świeżych owoców i warzyw (wzór)

Załącznik nr 8   -   Warunki dotyczące tematów, jakie powinien obejmować program szkolenia w zakresie zasad ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw


Lp.
Temat
Ilość godzin
1
Podstawy prawne i zakres działania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
0,5 godziny
2
Przepisy w zakresie obowiązków i uprawnień rzeczoznawców
0,5 godziny
3
Przepisy w zakresie ustalania klas jakości owoców i warzyw świeżych
1,5 godziny
4
Zasady klasyfikacji owoców
i omówienie głównych elementów
standardów jakościowych
0,5 godziny
5
Omówienie poszczególnych elementów standardów jakościowych owoców
3 godziny
6
Zasady klasyfikacji warzyw i omówienie głównych elementów standardów jakościowych
0,5 godziny
7
Omówienie poszczególnych elementów standardów jakościowych warzyw
3 godziny
8
Dokumentacja, w tym wypełnianie protokołu przez rzeczoznawcę
2 godziny
9
Wybrane przepisy BHP
0,5 godziny
10
Zajęcia praktyczne w zakładzie - owoce. Zajęcia praktyczne w zakładzie - warzywa
4 godziny
ŁĄCZNIE: 16 godzin (2 dni szkoleniowe po 8 godzin)