Rozporządzenie Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej Oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 19 kwietnia 2016 r.w sprawie sposobu i form współdziałania okręgowych inspektorów rybołówstwa morskiego oraz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przy dokonywaniu kontroli produktów rybnych

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 6 ust. 3 ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o organizacji rynku rybnego   (Dz. U. z 2015 r. poz. 1970) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Rozporządzenie określa sposób i formy:

1)

współdziałania okręgowych inspektorów rybołówstwa morskiego, zwanych dalej „okręgowymi inspektorami”, i Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwanej dalej „Inspekcją”, przy dokonywaniu kontroli produktów rybnych, w tym przekazywania informacji o nieprawidłowościach dotyczących produktów rybołówstwa, w zakresie:

a)

kategorii wielkości i kategorii świeżości, o których mowa w rozporządzeniu Rady (WE) nr 2406/96 z dnia 26 listopada 1996 r. ustanawiającym wspólne normy handlowe w odniesieniu do niektórych produktów rybołówstwa   (Dz. Urz. WE L 334 z 23.12.1996, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 4, t. 2, str. 331),

b)

identyfikowalności, o której mowa w art. 58 rozporządzenia Rady (WE) nr 1224/2009 z dnia 20 listopada 2009 r. ustanawiającego wspólnotowy system kontroli w celu zapewnienia przestrzegania przepisów wspólnej polityki rybołówstwa, zmieniającego rozporządzenia (WE) nr 847/96, (WE) nr 2371/2002, (WE) nr 811/2004, (WE) nr 768/2005, (WE) nr 2115/2005, (WE) nr 2166/2005, (WE) nr 388/2006, (WE) nr 509/2007, (WE) nr 676/2007, (WE) nr 1098/2007, (WE) nr 1300/2008, (WE) nr 1342/2008 i uchylającego rozporządzenia (EWG) nr 2847/93, (WE) nr 1627/94 oraz (WE) nr 1966/2006   (Dz. Urz. UE L 343 z 22.12.2009, str. 1, z późn. zm.),

c)

określonym w art. 9 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 640/2010 z dnia 7 lipca 2010 r. w sprawie programu dokumentacji połowów tuńczyka błękitnopłetwego Thunnus thynnus i zmiany rozporządzenia Rady (WE) nr 1984/2003   (Dz. Urz. UE L 194 z 24.07.2010, str. 1);

2)

organizowania wspólnych kontroli produktów rybnych.

§ 2.

1.

Okręgowi inspektorzy współdziałają z Inspekcją w sposób zapewniający sprawne przeprowadzenie kontroli produktów rybnych.

2.

Współdziałanie okręgowych inspektorów z Inspekcją, o którym mowa w ust. 1, polega na:

1)

organizowaniu i przeprowadzaniu wspólnych kontroli magazynów, przetwórni oraz innych pomieszczeń służących do przechowywania lub przetwarzania produktów rybnych;

2)

wzajemnym udostępnianiu dokumentów zgromadzonych podczas kontroli produktów rybnych, w tym protokołów kontroli oraz postanowień i decyzji wydanych podczas kontroli;

3)

wzajemnym przekazywaniu informacji o podejrzeniu naruszenia przepisów o organizacji rynku rybnego albo wystąpieniu zagrożenia takiego naruszenia;

4)

wzajemnym udzielaniu pomocy technicznej, jeżeli wymagają tego szczególne potrzeby w związku z wykonywaniem kontroli produktów rybnych, a których wykonanie nie jest możliwe bez udzielenia takiej pomocy;

5)

wzajemnym korzystaniu ze środków transportu i łączności podczas prowadzenia wspólnych działań;

6)

wzajemnym udzielaniu pomocy w zakresie prawidłowej identyfikacji produktów rybnych;

7)

organizowaniu szkoleń i wymiany doświadczeń z zakresu objętego współpracą.

3.

Dokumenty, o których mowa w ust. 2 pkt 2, mogą być udostępniane również w formie elektronicznej, za pomocą poczty elektronicznej.

§ 3.

1.

Przekazanie przez okręgowych inspektorów Inspekcji informacji o nieprawidłowościach dotyczących produktów rybołówstwa, w zakresie:

1)

kategorii wielkości i kategorii świeżości, o których mowa w rozporządzeniu Rady (WE) nr 2406/96 z dnia 26 listopada 1996 r. ustanawiającym wspólne normy handlowe w odniesieniu do niektórych produktów rybołówstwa,

2)

identyfikowalności, o której mowa w art. 58 rozporządzenia Rady (WE) nr 1224/2009 z dnia 20 listopada 2009 r. ustanawiającego wspólnotowy system kontroli w celu zapewnienia przestrzegania przepisów wspólnej polityki rybołówstwa, zmieniającego rozporządzenia (WE) nr 847/96, (WE) nr 2371/2002, (WE) nr 811/2004, (WE) nr 768/2005, (WE) nr 2115/2005, (WE) nr 2166/2005, (WE) nr 388/2006, (WE) nr 509/2007, (WE) nr 676/2007, (WE) nr 1098/2007, (WE) nr 1300/2008, (WE) nr 1342/2008 i uchylającego rozporządzenia (EWG) nr 2847/93, (WE) nr 1627/94 oraz (WE) nr 1966/2006,

3)

określonym w art. 9 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 640/2010 z dnia 7 lipca 2010 r. w sprawie programu dokumentacji połowów tuńczyka błękitnopłetwego Thunnus thynnus i zmiany rozporządzenia Rady (WE) nr 1984/2003
- następuje z urzędu, w formie pisemnej lub za pomocą telefaksu lub poczty elektronicznej, nie później niż w ciągu 6 godzin od ich uzyskania.

2.

Okręgowi inspektorzy, wraz z informacjami, o których mowa w ust. 1, lub niezwłocznie po ich przekazaniu, przekazują również zabezpieczone w sprawie dowody oraz dokumenty zgromadzone podczas kontroli.

3.

Inspekcja informuje okręgowego inspektora, właściwego ze względu na miejsce przeprowadzenia kontroli, o sposobie załatwienia sprawy, niezwłocznie po jej zakończeniu, nie później jednak niż w terminie 3 dni roboczych od dnia jej zakończenia, w formie pisemnej lub za pomocą telefaksu lub poczty elektronicznej.

§ 4.

1.

Wspólne kontrole produktów rybnych są przeprowadzane:

1)

na podstawie planu kontroli na dany rok, sporządzanego przez okręgowych inspektorów w porozumieniu z Inspekcją, w terminie do dnia 31 grudnia roku poprzedzającego rok, którego dotyczy plan kontroli;

2)

na wniosek okręgowych inspektorów lub Inspekcji.

2.

Wspólne kontrole, o których mowa w ust. 1, polegają na przeprowadzeniu działań kontrolnych w miejscu kontroli przez okręgowych inspektorów i Inspekcję, z tym że:

1)

po przeprowadzeniu czynności kontrolnych przez okręgowych inspektorów następuje przeprowadzenie czynności kontrolnych przez Inspekcję;

2)

po przeprowadzeniu czynności kontrolnych przez Inspekcję następuje przeprowadzenie czynności kontrolnych przez okręgowych inspektorów.
3)
Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 grudnia 2011 r. w sprawie sposobu i form współdziałania okręgowych inspektorów rybołówstwa morskiego oraz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przy dokonywaniu kontroli produktów rybnych (Dz. U. z 2012 r. poz. 2), które traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, zgodnie z art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 10 lipca 2015 r. o zmianie ustawy o organizacji rynku rybnego (Dz. U. poz. 1267).