|
|
|
|
|
|
|
Lp.
|
Kod CN
|
Nazwa towaru
|
Minimalna ilość podlegająca kontroli jakości handlowej
|
|
1
|
2
|
3
|
4
|
|
1
|
0201
|
Mięso z bydła, świeże lub schłodzone
|
1 t
|
|
2
|
0202
|
Mięso z bydła, zamrożone
|
1 t
|
|
3
|
0203
|
Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone
|
0,5 t
|
|
4
|
ex 0206 10 98
|
Wątroby z bydła, świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych
|
0,5 t
|
|
5
|
ex 0206 21 00
|
Ozory z bydła zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych
|
0,5 t
|
|
6
|
ex 0206 22 00
|
Wątroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych
|
0,5 t
|
|
7
|
ex 0206 29 99
|
Pozostałe podroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych,
inne niż przepona gruba i przepona cienka
|
0,5 t
|
|
8
|
ex 0206 30 00
|
Wątroby ze świń, świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych
|
0,5 t
|
|
9
|
ex 0206 41 00
|
Wątroby ze świń, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych
|
0,5 t
|
|
10
|
ex 0207
|
Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone, z wyłączeniem podpozycji: 0207 43 00 - wątróbki otłuszczone z kaczek, świeże lub schłodzone; 0207 45 93 - wątróbki kacze otłuszczone, zamrożone; 0207 53 00 - wątróbki otłuszczone z gęsi, świeże lub schłodzone; 0207 55 93 - wątróbki gęsie otłuszczone, zamrożone
|
0,5 t
|
|
11
|
ex 0302
|
Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego,
objętych pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji 0302 91 - wątróbki, ikry i mlecze
|
1 t
|
|
12
|
ex 0303
|
Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych
pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji 0303 91 - wątróbki, ikry i mlecze
|
1 t
|
|
13
|
0304
|
Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub
zamrożone
|
0,5 t
|
|
14
|
ex 0305
|
Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas
procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi,
z wyłączeniem podpozycji: 0305 10 00 - mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się
do spożycia przez ludzi; 0305 20 00 - wątróbki, ikra i mlecz, z ryb, suszone, wędzone, solone lub w solance
|
0,5 t
|
|
15
|
0306
|
Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone
lub w solance; skorupiaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie
procesu wędzenia; skorupiaki, w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone,
zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków,
nadające się do spożycia przez ludzi
|
0,11
|
|
16
|
0307
|
Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone
lub w solance; mięczaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie
procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki z mięczaków, nadające się do spożycia przez
ludzi
|
0,5 t
|
|
17
|
ex 0402
|
Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego,
z wyłączeniem podpozycji: 0402 21 - mleko i śmietana w proszku, granulkach lub w innej
stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, niezawierające dodatku
cukru lub innego środka słodzącego; 0402 29 11 - mleko specjalne dla niemowląt, w
hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g
i o zawartości tłuszczu przekraczającej 10% masy
|
1 t
|
|
18
|
ex 0403
|
Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub
zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego
środka słodzącego, lub aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub
kakao, z wyłączeniem podpozycji: 0403 10 51 -jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao,
w proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego nieprzekraczającej
1,5% masy; 0403 10 53 -jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów
lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego
przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy; 0403 10 59 -jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao,
w proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej
27% masy; 0403 90 11 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne
sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające
dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci,
niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej
1,5% masy; 0403 90 13 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane
lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców,
orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające
dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu przekraczającej
1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy; 0403 90 19 - maślanka, mleko zsiadłe i
śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane
ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w
innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o
zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy; 0403 90 31 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane
lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców,
orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające
dodatek cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej
1,5% masy; 0403 90 33 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne
sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające
dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci,
zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu przekraczającej
1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy; 0403 90 39 - maślanka, mleko zsiadłe i
śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana niearomatyzowane
ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w
innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości
tłuszczu przekraczającej 27% masy; 0403 90 71 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane
lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów
lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu
mlecznego nieprzekraczającej 1,5% masy; 0403 90 73 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane
lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów
lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu
mlecznego przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy; 0403 90 79 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane
lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów
lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu
mlecznego przekraczającej 27% masy
|
1 t
|
|
19
|
0405 10
|
Masło
|
0,5 t
|
|
20
|
0405 20
|
Produkty mleczarskie do smarowania
|
0,5 t
|
|
21
|
0406
|
Ser i twaróg
|
0,5 t
|
|
22
|
ex 0407 21 00
|
Jaja ptactwa z gatunku Gallus domesticus w skorupkach, świeże (wyłącznie do spożycia
przez ludzi)
|
10 tys. szt.
|
|
23
|
ex 0408
|
Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji: 0408 11 20 - żółtka jaj suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi; 0408 19 20 - pozostałe żółtka jaj, inne niż suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi; 0408 91 20 -jaja ptasie bez skorupek, suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi; 0408 99 20 - pozostałe jaja ptasie bez skorupek, inne niż suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi
|
1 t
|
|
24
|
0409 00 00
|
Miód naturalny
|
0,5 t
|
|
25
|
ex 0504 00 00
|
Żołądki (w tym przedżołądki) z bydła, całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone,
solone, w solance, suszone lub wędzone
|
1 t
|
|
26
|
0701 90
|
Pozostałe ziemniaki, inne niż sadzeniaki, świeże lub schłodzone
|
5t
|
|
27
|
ex 0709 59
|
Pozostałe grzyby i trufle, inne niż grzyby z rodzaju Agaricus, świeże lub schłodzone,
z wyłączeniem grzybów hodowlanych
|
0,5 t
|
|
28
|
0709 99 40
|
Kapary, świeże lub schłodzone
|
0,5 t
|
|
29
|
0709 92 10
|
Oliwki, świeże lub schłodzone, do celów innych niż produkcja oliwy
|
1 t
|
|
30
|
0709 92 90
|
Pozostałe oliwki, świeże lub schłodzone
|
1 t
|
|
31
|
0709 99 60
|
Kukurydza cukrowa, świeża lub schłodzona
|
1 t
|
|
32
|
ex 0710
|
Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone,
z wyłączeniem podpozycji: 0710 80 10-oliwki; 0710 80 59 - pozostałe owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, inne niż słodka papryka; 0710 80 61 - grzyby z rodzaju Agaricus; 0710 80 69 - pozostałe grzyby; 0710 80 80 - karczochy; 0710 80 85 - szparagi; 0710 80 95 - pozostałe warzywa
|
1 t
|
|
33
|
ex0711 51 00
|
Grzyby z rodzaju Agaricus, w solance
|
1 t
|
|
34
|
ex 07 11 59 00
|
Pozostałe grzyby, w solance
|
1 t
|
|
35
|
0712 31 00
|
Grzyby z rodzaju Agaricus, suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone
|
50 kg
|
|
36
|
0712 39 00
|
Pozostałe grzyby suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku,
ale dalej nieprzetworzone, inne niż grzyby z rodzaju Agaricus, uszaki (Auricularia
spp.), trzęsaki (Tremella spp.)
|
50 kg
|
|
37
|
0713 33 90
|
Fasola włącznie z białą groszkową (Phaseolus vulgaris), suszona, łuskana, nawet bez
skórki lub dzielona, inna niż do siewu
|
1 t
|
|
38
|
0713 50 00
|
Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor),
suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone
|
1 t
|
|
39
|
0802 11 10
|
Migdały w łupinach gorzkie, świeże lub suszone
|
1 t
|
|
40
|
0802 12 10
|
Migdały bez łupin gorzkie, świeże lub suszone
|
1 t
|
|
41
|
0802 12 90
|
Migdały bez łupin pozostałe, świeże lub suszone
|
1 t
|
|
42
|
0802 22 00
|
Orzechy leszczyny (Corylus spp.) bez łupin, świeże lub suszone
|
1 t
|
|
43
|
0802 32 00
|
Orzechy włoskie bez łupin, świeże lub suszone
|
1 t
|
|
44
|
0802 51 00
|
Pistacje w łupinach, świeże lub suszone
|
1 t
|
|
45
|
0802 52 00
|
Pistacje bez łupin, świeże lub suszone
|
1 t
|
|
46
|
0802 61 00
|
Orzechy makadamia w łupinach, świeże lub suszone
|
1 t
|
|
47
|
0802 62 00
|
Orzechy makadamia bez łupin, świeże lub suszone
|
1 t
|
|
48
|
0802 90 10
|
Orzechy pecan, świeże lub suszone
|
1 t
|
|
49
|
0802 90 50
|
Orzechy sosny (Pinus spp.), świeże lub suszone
|
1 t
|
|
50
|
0804 10 00
|
Daktyle
|
1 t
|
|
51
|
0804 20 90
|
Figi suszone
|
1 t
|
|
52
|
ex 0804 30 00
|
Ananasy suszone
|
1 t
|
|
53
|
ex 0804 40 00
|
Awokado suszone
|
1 t
|
|
54
|
ex 0804 50 00
|
Guawa, mango i smaczelina suszone
|
1 t
|
|
55
|
ex 0805
|
Owoce cytrusowe, suszone
|
1 t
|
|
56
|
ex 0806
|
Winogrona, świeże lub suszone, z wyłączeniem podpozycji 0806 10 10 winogrona stołowe,
świeże
|
1 t
|
|
57
|
0811
|
Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie,
zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
|
1 t
|
|
58
|
0812
|
Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki,
w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające
się w tym stanie do bezpośredniego spożycia
|
1 t
|
|
59
|
0813 10 00
|
Morele suszone
|
0,5 t
|
|
60
|
0813 20 00
|
Śliwki suszone
|
0,5 t
|
|
61
|
0813 30 00
|
Jabłka suszone
|
0,5 t
|
|
62
|
0901 11 00
|
Kawa, niepalona, niepozbawiona kofeiny
|
1 t
|
|
63
|
0901 21 00
|
Kawa, palona, niepozbawiona kofeiny
|
1 t
|
|
64
|
0902 30 00
|
Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach
o zawartości nieprzekraczającej 3 kg
|
1 t
|
|
65
|
0902 40 00
|
Pozostała herbata czarna (fermentowana) i pozostała herbata częściowo fermentowana
|
1 t
|
|
66
|
0904
|
Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub
rozgniatane, lub mielone
|
1 t
|
|
67
|
0905
|
Wanilia
|
1 t
|
|
68
|
0906
|
Cynamon i kwiaty cynamonowca
|
1 t
|
|
69
|
ex 0908
|
Gałka muszkatołowa
|
1 t
|
|
70
|
ex 0909
|
Nasiona anyżku, kopru, kolendry, kminku, jagody jałowca
|
1 t
|
|
71
|
ex 0910
|
Imbir
|
1 t
|
|
72
|
0910 20
|
Szafran
|
1 t
|
|
73
|
0910 30 00
|
Kurkuma
|
1 t
|
|
74
|
0910 91 05
|
Curry
|
1 t
|
|
75
|
0910 99 31
|
Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum) nierozgniatana ani niemielona
|
1 t
|
|
76
|
0910 99 33
|
Tymianek nierozgniatany ani niemielony pozostały
|
1 t
|
|
77
|
0910 99 39
|
Tymianek rozgniatany lub mielony
|
1 t
|
|
78
|
0910 99 50
|
Liście laurowe
|
1 t
|
|
79
|
ex 1001
|
Pszenica i meslin (wyłącznie do celów spożywczych), z wyłączeniem podpozycji: 1001 11 00 - nasiona pszenicy durum; 1001 91 - nasiona pozostałe (orkisz, pszenica zwyczajna i meslin oraz pozostałe)
|
15 t
|
|
80
|
ex 1002 90 00
|
Pozostałe żyto, inne niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych)
|
15 t
|
|
81
|
ex 1003 90 00
|
Pozostały jęczmień, inny niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych)
|
15 t
|
|
82
|
ex 1004 90 00
|
Pozostały owies, inne niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych)
|
15 t
|
|
83
|
ex 1005 90 00
|
Pozostała kukurydza, inne niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych)
|
15 t
|
|
84
|
1006 20
|
Ryż łuskany (brązowy)
|
5 t
|
|
85
|
1006 30
|
Ryż częściowo lub całkowicie bielony, nawet polerowany lub glazurowany
|
5 t
|
|
86
|
1006 40 00
|
Ryż łamany
|
5 t
|
|
87
|
ex 1008 10 00
|
Gryka (wyłącznie do celów spożywczych)
|
5 t
|
|
88
|
ex 1008 29 00
|
Pozostałe proso, inne niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych)
|
5 t
|
|
89
|
1101 00 11
|
Mąka pszenna z pszenicy durum
|
5 t
|
|
90
|
ex 1101 00 15
|
Mąka pszenna z pszenicy zwyczajnej
|
5 t
|
|
91
|
1102 20
|
Mąka kukurydziana
|
5 t
|
|
92
|
1102 90 70
|
Mąka żytnia
|
5 t
|
|
93
|
1103 13
|
Kasze, mączki i granulki, z kukurydzy
|
5 t
|
|
94
|
ex 1103 19 20
|
Kasze z jęczmienia
|
5 t
|
|
95
|
ex 1104 22 40
|
Ziarno z owsa obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych)
|
1 t
|
|
96
|
ex 1104 23 40
|
Ziarno z kukurydzy obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych)
|
l t
|
|
97
|
ex 1104 29 04
|
Ziarno z jęczmienia obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych)
|
1 t
|
|
98
|
ex 1104 29 17
|
Ziarno z gryki łuszczone (łuskane lub obierane), (wyłącznie do celów spożywczych)
|
5 t
|
|
99
|
ex 1104 29 51
|
Ziarno z pszenicy obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych)
|
1 t
|
|
100
|
ex 1104 29 55
|
Ziarno z żyta obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych)
|
1 t
|
|
101
|
1105
|
Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane
|
1 t
|
|
102
|
ex 1107 10 99
|
Słód niepalony inny niż z pszenicy, inny niż w postaci mąki (wyłącznie do celów spożywczych)
|
5 t
|
|
103
|
ex 1107 20 00
|
Słód palony (wyłącznie do celów spożywczych)
|
5t
|
|
104
|
ex 1108
|
Skrobie; inulina (wyłącznie do celów spożywczych)
|
1 t
|
|
105
|
ex 1201 90 00
|
Nasiona soi, nawet łamane (wyłącznie do celów spożywczych)
|
5t
|
|
106
|
ex 1202
|
Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane
lub łamane, z wyłączeniem podpozycji 1202 30 00 - orzeszki ziemne nasiona
|
5t
|
|
107
|
ex 1204 00 90
|
Pozostałe nasiona lnu, nawet łamane, inne niż do siewu (wyłącznie do celów spożywczych)
|
5t
|
|
108
|
ex 1205 10 90
|
Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane, o niskiej zawartości kwasu erukowego, inne
niż do siewu (wyłącznie do celów spożywczych)
|
15 t
|
|
109
|
ex 1205 90 00
|
Pozostałe nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane (wyłącznie do celów spożywczych)
|
15 t
|
|
110
|
ex 1206 00
|
Nasiona słonecznika, nawet łamane, z wyłączeniem podpozycji 1206 00 10 - nasiona słonecznika
do siewu (wyłącznie do celów spożywczych)
|
5t
|
|
111
|
ex 1207 50 90
|
Pozostałe nasiona gorczycy, inne niż do siewu (wyłącznie do celów spożywczych)
|
1 t
|
|
112
|
ex 1207 91 90
|
Pozostałe nasiona maku, inne niż do siewu (wyłącznie do celów spożywczych)
|
0,1 t
|
|
113
|
ex 1210
|
Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek;
lupulina (wyłącznie do celów spożywczych)
|
1 t
|
|
114
|
ex 1211
|
Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami) w rodzaju stosowanych głównie
w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych,
świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane (wyłącznie do celów spożywczych),
z wyłączeniem podpozycji ex 1211 90 86 20 -bazylia świeża (wyłącznie cała), ex 1211 90 86 30 mięta świeża (wyłącznie
cała), ex 1211 90 86 90 pozostałe (wyłącznie całe)
|
1 t
|
|
115
|
ex 1302 13 00
|
Soki i ekstrakty roślinne, z chmielu (wyłącznie do celów spożywczych)
|
0,1 t
|
|
116
|
ex 1501
|
Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem), do celów spożywczych, z wyłączeniem podpozycji: 1501 10 10 - smalec do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych
przez ludzi; 1501 20 10 - pozostały tłuszcz ze świń do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja
artykułów spożywanych przez ludzi; 1501 90 00 - pozostały tłuszcz inny niż smalec i tłuszcz ze świń
|
1 t
|
|
117
|
ex 1507 90 90
|
Olej sojowy inny niż surowy i odgumowany i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie,
do celów spożywczych, konfekcjonowane
|
1 t
|
|
118
|
ex 1508 90 90
|
Olej z orzeszków ziemnych inny niż surowy i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie,
do celów spożywczych, konfekcjonowane
|
1 t
|
|
119
|
ex 1510 00 90
|
Pozostałe oleje, inne niż surowe i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, niemodyfikowane
chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami
objętymi pozycją 1509, do celów spożywczych
|
1 t
|
|
120
|
ex 1511 10 90
|
Olej palmowy, surowy, pozostały, do celów spożywczych
|
1 t
|
|
121
|
ex 1512 19 90
|
Olej z nasion słonecznika, inny niż surowy i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie,
do celów spożywczych, konfekcjonowane
|
1 t
|
|
122
|
ex 1514 19 90
|
Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej zawartości kwasu erukowego, inny niż surowy
oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane
|
1 t
|
|
123
|
ex 1514 99 90
|
Olej gorczycowy i pozostały olej rzepakowy i rzepikowy, inne niż surowe oraz ich frakcje,
niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane
|
1 t
|
|
124
|
ex 1515 29 90
|
Olej kukurydziany, inny niż surowy i jego frakcje, ale niemodyfikowane chemicznie,
do celów spożywczych, konfekcjonowane
|
1 t
|
|
125
|
1517 10
|
Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej
|
1 t
|
|
126
|
1517 90 10
|
Jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych,
lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne
tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516, zawierające więcej niż 10%
masy, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów mleka
|
1 t
|
|
127
|
1601 00
|
Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie
tych wyrobów
|
1 t
|
|
128
|
ex 1602
|
Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane, z wyłączeniem podpozycji 1602 90 - pozostałe, włącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt
|
0,5 t
|
|
129
|
ex 1604
|
Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej, z wyłączeniem podpozycji: 1604 31 00 - kawior; 1604 32 00 - namiastki kawioru
|
1 t
|
|
130
|
1701 99 10
|
Cukier biały
|
15 t
|
|
131
|
ex 1702 90 95
|
Miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym
|
1 t
|
|
132
|
1704 90 30
|
Biała czekolada
|
0,5 t
|
|
133
|
1704 90 65
|
Wyroby żelowe i galaretki, włącznie z pastami owocowymi, w postaci wyrobów cukierniczych
|
0,5 t
|
|
134
|
1704 90 71
|
Cukierki z masy gotowanej, nawet nadziewane
|
0,5 t
|
|
135
|
1704 90 75
|
Toffi, karmelki i podobne cukierki
|
0,5 t
|
|
136
|
1704 90 81
|
Tabletki prasowane
|
0,5 t
|
|
137
|
1801 00 00
|
Ziarna kakao, całe lub łamane, surowe lub palone
|
5 t
|
|
138
|
1805 00 00
|
Proszek kakaowy, niezawierąjący dodatku cukru lub innego środka słodzącego
|
0,5 t
|
|
139
|
1806 31 00
|
Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach,
tabliczkach lub batonach, nadziewane
|
0,5 t
|
|
140
|
1806 32 10
|
Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach,
tabliczkach lub batonach, bez nadzienia, z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów
|
0,5 t
|
|
141
|
1806 32 90
|
Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach,
tabliczkach lub batonach, bez nadzienia
|
0,5 t
|
|
142
|
1806 90 11
|
Czekoladki (włącznie z pralinkami), nawet z nadzieniem, zawierające alkohol
|
0,5 t
|
|
143
|
1806 90 19
|
Czekoladki (włącznie z pralinkami), nawet z nadzieniem, niezawierające alkoholu
|
0,5 t
|
|
144
|
1806 90 31
|
Pozostałe wyroby czekoladowe nadziewane
|
0,5 t
|
|
145
|
1806 90 39
|
Pozostałe wyroby czekoladowe bez nadzienia
|
0,5 t
|
|
146
|
ex 1905
|
Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby
piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, wafle wytłaczane, papier ryżowy
i podobne wyroby, z wyłączeniem pustych kapsułek stosowanych do celów farmaceutycznych
|
0,5 t
|
|
147
|
ex 2001
|
Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane
octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji: 2001 90 10 - ostry sos z mango; 2001 90 20 - owoce z rodzaju Capsicum, inne niż słodka papryka i pieprz angielski; 2001 90 30 - kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata); 2001 90 40 - ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające
5% masy skrobi lub więcej; 2001 90 92 - owoce tropikalne i orzechy tropikalne; rdzenie palmowe
|
1 t
|
|
148
|
2002
|
Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym
|
1 t
|
|
149
|
ex 2003
|
Grzyby przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem
podpozycji 2003 90 10 - trufle
|
1 t
|
|
150
|
2005 40 00
|
Groch (Pisum sativum) przetworzony lub zakonserwowany inaczej niż octem lub kwasem
octowym, niezamrożony
|
1 t
|
|
151
|
ex 2005
|
Pozostałe warzywa, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym,
niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006, z wyłączeniem podpozycji: 2005 10 00 - warzywa homogenizowane; 2005 51 00 - fasola łuskana; ex 2005 70 00 - oliwki inne niż w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej
5 kg
|
1 t
|
|
152
|
2007
|
Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane
w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
|
1 t
|
|
153
|
2008 20
|
Ananasy inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub
innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
|
1 t
|
|
154
|
2008 30
|
Owoce cytrusowe inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek
cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani
niewłączone
|
1 t
|
|
155
|
2008 40
|
Gruszki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub
innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
|
1 t
|
|
156
|
2008 50
|
Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub
innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
|
1 t
|
|
157
|
2008 60
|
Wiśnie i czereśnie inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek
cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani
niewłączone
|
1 t
|
|
158
|
2008 70
|
Brzoskwinie, włączając nektaryny inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające
dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione
ani niewłączone
|
1 t
|
|
159
|
2008 80
|
Truskawki i poziomki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek
cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani
niewłączone
|
1 t
|
|
160
|
ex 2008 97 78
|
Pozostałe mieszanki owocowe inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki
inne niż objęte podpozycją 2008 19, w których jeden pojedynczy owoc przekracza 50%
całkowitej masy owoców, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru,
w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg
|
1 t
|
|
161
|
2008 99 43
|
Winogrona inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu,
zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej
1 kg
|
1 t
|
|
162
|
2008 99 45
|
Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające
dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg
|
1 t
|
|
163
|
ex 2008 99 49
|
Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu,
zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej
I kg
|
1 t
|
|
164
|
ex 2008 99 67
|
Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu,
zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej
1 kg
|
1 t
|
|
165
|
2008 99 72
|
Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające
dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 5 kg lub większej
|
1 t
|
|
166
|
2008 99 78
|
Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające
dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto mniejszej niż 5 kg
|
1 t
|
|
167
|
ex 2008 99 99
|
Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu,
niezawierające dodatku cukru
|
1 t
|
|
168
|
2009
|
Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne, niesfermentowane i niezawierające
dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej
|
1 t
|
|
169
|
2101
|
Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz
przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej);
cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty
|
0,5 t
|
|
170
|
2104
|
Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane
|
1 t
|
|
171
|
2105 00
|
Lody i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao
|
1 t
|
|
172
|
2202 99 11
|
Napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej
|
1 hl
|
|
173
|
2202 99 15
|
Napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoje na bazie orzechów
objętych działem 8, zbóż objętych działem 10 lub nasion objętych działem 12
|
1 hl
|
|
174
|
2202 99 19
|
Pozostałe
|
1 hl
|
|
175
|
2203 00
|
Piwo otrzymywane ze słodu
|
10 hl
|
|
176
|
2204
|
Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż
objęty pozycją 2009
|
10 hl
|
|
177
|
2208 60
|
Wódka
|
1 hl
|
|
178
|
2208 90 48
|
Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców,
w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej
|
1 hl
|
|
179
|
2208 90 56
|
Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), inne niż destylowane
z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej
|
1 hl
|
|
180
|
2208 90 71
|
Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców,
w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry
|
1 hl
|
|
181
|
2208 90 77
|
Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach o objętości
większej niż 2 litry
|
1 hl
|
|
182
|
2208 90 91
|
Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.,
w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej
|
1 hl
|
|
183
|
2208 90 99
|
Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.,
w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry
|
1 hl
|
|
184
|
ex 2302 30
|
Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pszenicy, nawet
granulowane (wyłącznie do celów spożywczych)
|
5t
|
|
185
|
ex 2302 40
|
Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki, z pozostałych
zbóż, nawet granulowane (wyłącznie do celów spożywczych)
|
5t
|
|
186
|
ex 3501 10 90
|
Kazeina do stosowania w przemyśle produkującym żywność
|
1 t
|
|
187
|
ex 3501 90 90
|
Kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny (wyłącznie do celów spożywczych)
|
1 t
|
|
188
|
3502 11 90
|
Pozostała albumina jaja suszona, odpowiednia do spożycia przez ludzi
|
1 t
|
|
189
|
ex 3503 00 10
|
Żelatyna i jej pochodne (wyłącznie do celów spożywczych)
|
0,5 t
|
|
190
|
ex 3505 10
|
Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (wyłącznie do celów spożywczych)
|
1 t
|
|
|
|
|
|
|
|