|
|
|
|
|
|
|
Rodzaj próbki
|
Wielkość próbki
|
Gatunek zwierząt
|
Uwagi
|
|
Mocz
|
150 ml
|
bydło, świnie, owce, kozy, koniowate
|
-
|
|
Krew (surowica lub osocze)
|
100 (10-30) ml
|
bydło, świnie, drób, owce, kozy
|
krew w kierunku grupy A3: - 100 ml (bez dodatku heparyny w szklanym opakowaniu) - 20 ml surowicy krew w kierunku grupy A6: - 30 ml osocza (heparynizowanej krwi), od drobiu 10 ml
|
|
Mięśnie
|
300 g
|
bydło, świnie, owce, kozy, koniowate, drób, zwierzęta łowne, zwierzęta dzikie utrzymywane
przez człowieka, króliki
|
-
|
|
Wątroba
|
200 g
|
bydło, świnie, owce, kozy, koniowate, drób, zwierzęta łowne, zwierzęta dzikie utrzymywane
przez człowieka, króliki
|
drób ‒ próbka łączna z gospodarstwa
|
|
Nerki
|
200 g
|
bydło, świnie, owce, kozy, koniowate, zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka,
króliki
|
-
|
|
Płuca
|
100 g
|
bydło, świnie, owce, kozy, koniowate, drób, zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka,
króliki
|
drób - próbka łączna z gospodarstwa
|
|
Tkanka tłuszczowa
|
200 g
|
bydło, świnie, owce, kozy, koniowate, drób, zwierzęta łowne, zwierzęta dzikie utrzymywane
przez człowieka, króliki
|
w kierunku grupy A3 - tłuszcz okołonerkowy
|
|
Sierść
|
2 g
|
bydło, świnie
|
-
|
|
Woda przeznaczona do pojenia zwierząt
|
200 ml
|
bydło, świnie, drób
|
-
|
|
Pasze
|
500 g lub 500 ml
|
bydło, świnie, drób, ryby
|
-
|
|
Mleko surowe
|
500 ml
|
krowy, kozy, owce
|
-
|
|
Jaja
|
12 szt.
|
kury, przepiórki, inne gatunki drobiu
|
-
|
|
Ryby
|
1 ryba (min. 1 kg)
|
-
|
-
|
|
Miód
|
200 g
|
-
|
-
|
|
Przywożone produkty pochodzenia zwierzęcego
|
300 g
|
-
|
-
|
|
Żywność zawierająca jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty
pochodzenia zwierzęcego znajdująca się w rolniczym handlu detalicznym
|
300 g
|
-
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|