Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 21 lipca 2017 r.w sprawie wymagań w zakresie wytwarzania i jakości materiału rozmnożeniowego i materiału nasadzeniowego roślin warzywnych i ozdobnych oraz sadzonek winorośli, a także sposobu oznaczania partii materiału rozmnożeniowego i materiału nasadzeniowego roślin warzywnych i ozdobnych oraz sadzonek winorośli 1)Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 72a ustawy z dnia 9 listopada 2012 r. o nasiennictwie   (Dz. U. z 2017 r. poz. 633) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Rozporządzenie określa:

1)

wymagania w zakresie wytwarzania i jakości materiału rozmnożeniowego i materiału nasadzeniowego roślin warzywnych i ozdobnych oraz sadzonek winorośli;

2)

sposób oznaczania partii materiału rozmnożeniowego i materiału nasadzeniowego roślin warzywnych i roślin ozdobnych oraz sadzonek winorośli.

§ 2.

Wymagania w zakresie wytwarzania i jakości materiału rozmnożeniowego i materiału nasadzeniowego roślin warzywnych są określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia.

§ 3.

Wymagania w zakresie wytwarzania i jakości materiału rozmnożeniowego i materiału nasadzeniowego roślin ozdobnych są określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

§ 4.

Wymagania w zakresie wytwarzania i jakości sadzonek winorośli są określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia.

§ 5.

Partie materiału rozmnożeniowego i materiału nasadzeniowego roślin warzywnych i ozdobnych oraz partie sadzonek winorośli oznacza się w sposób umożliwiający identyfikację materiału rozmnożeniowego i materiału nasadzeniowego roślin warzywnych i ozdobnych oraz sadzonek winorośli, w tym przez podanie dnia, tygodnia, miesiąca i roku wprowadzenia tego materiału oraz sadzonek winorośli do obrotu, wskazanie gatunku, odmiany lub podkładki, z których został wyprodukowany materiał rozmnożeniowy i materiał nasadzeniowy roślin warzywnych i ozdobnych oraz sadzonki winorośli, lub podanie literowego lub cyfrowego oznaczenia własnego dostawcy.

§ 6.

Materiał rozmnożeniowy i materiał nasadzeniowy roślin warzywnych i ozdobnych, którego wytwarzanie zostało rozpoczęte przed dniem wejścia w życie rozporządzenia, podlega ocenie polowej oraz ocenie cech zewnętrznych, a w przypadku nasion roślin ozdobnych - ocenie laboratoryjnej, zgodnie z dotychczasowymi przepisami.
1)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).
2)
Niniejsze rozporządzenie wdraża w zakresie swojej regulacji: 1) dyrektywę Komisji 93/49/EWG z dnia 23 czerwca 1993r. określającą wykazy wskazujące warunki, jakie mają zostać spełnione przez materiał rozmnożeniowy roślin ozdobnych oraz rośliny ozdobne, zgodnie z dyrektywą Rady 91/682/EWG (Dz. Urz. WE L 250 z 07.10.1993, str. 9, Dz. Urz. WE L 241 z 29.08.1994, str. 332, Dz. Urz. WE L 164 z 30.06.1999, str. 78; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 15, str. 91); 2) dyrektywę Komisji 93/61/EWG z dnia 2 lipca 1993r. określającą wykazy wskazujące warunki, jakie mają być spełnione przez materiał rozmnożeniowy i nasadzeniowy warzyw, inny niż nasiona, zgodnie z dyrektywą Rady 92/33/EWG (Dz. Urz. WE L 250 z 07.10.1993, str. 19; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 15, str. 101).
3)
Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lipca 2015 r. w sprawie szczegółowych wymagań dotyczących wytwarzania i jakości roślin sadowniczych, materiału szkółkarskiego CAC, materiału rozmnożeniowego i materiału nasadzeniowego roślin warzywnych i ozdobnych oraz sadzonek winorośli, a także metod oceny polowej, pobierania prób i oceny laboratoryjnej oraz oceny tożsamości materiału siewnego kategorii elitarny lub kwalifikowany roślin sadowniczych (Dz. U. poz. 1124), które na podstawie art. 10 ustawy z dnia 16 grudnia 2016 r. o zmianie ustawy o nasiennictwie oraz ustawy o ochronie roślin (Dz. U. poz. 2246) traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

Załącznik nr 1   -   Wymagania w zakresie wytwarzania i jakości materiału rozmnożeniowego i materiału nasadzeniowego roślin warzywnych

1.

Wymagania dotyczące wytwarzania materiału rozmnożeniowego i materiału nasadzeniowego roślin warzywnych:

1)

w trakcie wytwarzania materiał rozmnożeniowy i materiał nasadzeniowy wykazujący widoczne oznaki lub objawy występowania organizmów szkodliwych lub chorób wymienionych w ust. 2 pkt 6 poddaje się zabiegom chemicznym mającym na celu usunięcie tych organizmów lub chorób, a jeżeli zabiegi te okażą się nieskuteczne - usuwa się ten materiał;

2)

podczas uprawy materiał rozmnożeniowy i materiał nasadzeniowy utrzymuje się w oddzielnych partiach stanowiących zbiór jednostek materiału rozmnożeniowego lub materiału nasadzeniowego, który można zidentyfikować na podstawie ich jednorodnych cech;

3)

partię, o której mowa w pkt 2, można utworzyć z materiału rozmnożeniowego i materiału nasadzeniowego pochodzącego z różnych plantacji, jeżeli dostawca posiada dokumentację dotyczącą składu tej partii oraz pochodzenia poszczególnych jej składników;

4)

materiał rozmnożeniowy i materiał nasadzeniowy może być oferowany do sprzedaży i sprzedawany jako pojedyncze rośliny, w wiązkach, doniczkach, na paletach i multiplatach lub w pojemnikach z produkcji in vitro.

2.

Wymagania dotyczące jakości materiału rozmnożeniowego i materiału nasadzeniowego roślin warzywnych:
Materiał rozmnożeniowy i materiał nasadzeniowy powinien:

1)

być praktycznie wolny od wad mogących obniżyć jego jakość;

2)

charakteryzować się odpowiednią użytecznością, żywotnością oraz mieć właściwe rozmiary i znajdować się w takiej fazie rozwoju, która zapewnia jego przydatność jako materiału rozmnożeniowego i materiału nasadzeniowego;

3)

zachowywać odpowiednią proporcję między korzeniami, łodygami i liśćmi;

4)

mieć odpowiednią tożsamość, czystość rodzajową, gatunkową lub odmianową;

5)

być wolny od organizmów kwarantannowych;

6)

być praktycznie wolny od następujących organizmów szkodliwych mających wpływ na jakość materiału rozmnożeniowego i materiału nasadzeniowego:

Rodzaj lub gatunek roślin warzywnych
Organizmy szkodliwe i choroby
  -   Allium ascalonicum
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   Delia spp.
 
  -   Ditylenchus dipsaci
 
  -   przylżeńce, w szczególności Thrips tabaci
 
grzyby:
 
  -   Botrytis spp.
 
  -   Peronospora destructor
 
  -   Sclerotium cepivorum
 
wirusy i organizmy wirusopodobne:
 
  -   wszystkie, w szczególności wirus żółtej karłowatości cebuli
  -   Allium cepa
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   Delia spp.
 
  -   Ditylenchus dipsaci
 
  -   Meloidogyne spp.
 
  -   przylżeńce, w szczególności Thrips tabaci
 
bakterie:
 
  -   Pseudomonas spp.
 
grzyby:
 
  -   Botrytis spp.
 
  -   Fusarium oxysporum f. sp. cepae
 
  -   Peronospora destructor
 
  -   Sclerotium cepivorum
 
wirusy i organizmy wirusopodobne:
 
  -   wszystkie, w szczególności wirus żółtej karłowatości cebuli
  -   Allium futulosum
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   Delia spp.
 
  -   Ditylenchus dipsaci
 
  -   przylżeńce, w szczególności Thrips tabaci
 
grzyby:
 
  -   Sclerotium cepivorum
 
wirusy i organizmy wirusopodobne:
 
  -   wszystkie
  -   Allium porrum
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   Delia spp.
 
  -   Ditylenchus dipsaci
 
  -   przylżeńce
 
bakterie:
 
  -   Pseudomonas spp.
 
grzyby:
 
  -   Alternaria porri
 
  -   Fusarium culmorum
 
  -   Phytophthora porri
 
  -   Scelerotium cepivorutn
 
wirusy i organizmy wirusopodobne:
 
  -   wszystkie, w szczególności wirus żółtej pasiastości czosnku
  -   Allium sativum
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   Aceria tulipan
 
  -   Delia spp.
 
  -   Ditylenchus dipsaci
 
  -   przylżeńce
 
bakterie:
 
  -   Pseudomonas fluorescens
 
grzyby:
 
  -   Sclerotium cepivorum
 
wirusy i organizmy wirusopodobne:
 
  -   wszystkie, w szczególności wirus żółtej karłowatości cebuli
  -   Apium graveolens
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   Acidia Heraklei
 
  -   Ligus spp.
 
  -   Psila rosae
 
  -   przylżeńce, w szczególności Frankliniella occidentalis i Thrips tabaci
 
bakterie:
 
  -   Erwinia carotovora podp. carotovora
 
  -   Pseudomonas syringae pv. apii
 
grzyby:
 
  -   Fusarium oxysporum f. sp. apii
 
  -   Phoma apiicolaythium spp.
 
  -   Sclerotinia sclerotiorum
 
  -   Septoria apiicola
 
wirusy i organizmy wirusopodobne:
 
  -   wszystkie, w szczególności wirus mozaiki selera i wirus mozaiki ogórka
  -   Asparagus officinalis
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   Brachyorynella asparagi
 
  -   Hypopta caestrum
 
  -   Platyparea poecyloptera
 
grzyby:
 
  -   Fusarium spp.
 
  -   Rhizoctonia violacea
 
wirusy i organizmy wirusopodobne:
 
  -   wszystkie
  -   Beta vulgaris
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   Pegomyia betae
 
grzyby:
 
  -   Photna betae
 
wirusy i organizmy wirusopodobne:
 
  -   wszystkie, w szczególności wirus nekrotycznej żółtaczki nerwów buraka
  -   Brassica oleracea
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   mącznikowate
 
  -   mszycowate
 
  -   Heterodera spp.
 
  -   łuskoskrzydłe, w szczególności Pieris brassicae
 
  -   przylżeńce, w szczególności Frankliniella occidentalis
 
bakterie:
 
  -   Pseudomonas syringae pv. maculicola
 
  -   Xanthomonas campestris pv.campestris
 
grzyby:
 
  -   Alternaria brassicae
 
  -   Mycosphaerella spp.
 
  -   Phoma lingam
 
  -   Plasmodiophora brassicaeythium spp.
 
  -   Rhizoctonia solani
 
wirusy i organizmy wirusopodobne:
 
  -   wszystkie, w szczególności wirus mozaiki kalafiora
  -   Brassica pekinensis
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   mszycowate
 
  -   łuskoskrzydłe, w szczególności Pieris brassicae
 
bakterie:
 
  -   Erwinia carotovora
 
  -   Xanthomonas campestris pv. campestris
 
grzyby:
 
  -   Alternaria brassicae
 
  -   Botrytis cinerea
 
  -   Mycosphaerella spp.
 
  -   Phoma lingam
 
  -   Plasmodiophora brassicae
 
  -   Sclerotinia spp.
 
wirusy i organizmy wirusopodobne:
 
  -   wszystkie, w szczególności tospowirusy
  -   Capsicum annuum
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   mącznikowate
 
  -   Leptinotarsa decemlineata
 
  -   Ostrinia nubilalis
 
  -   Phthorimaea operculella
 
  -   przędziorki
 
  -   przylżeńce, w szczególności Frankliniella occidentalis
 
grzyby:
 
  -   Leveillula taurica
 
  -   Pyrenochaeta lycopersici
 
  -   Pythium spp.
 
  -   Phytophthora capsici
 
  -   Verticillium albo atrum
 
  -   Verticillium dahlia
 
wirusy i organizmy wirusopodobne:
 
  -   wszystkie, w szczególności wirus mozaiki ogórka, wirus mozaiki pomidora, wirus łagodnej pstrości papryki i wirus mozaiki tytoniu
  -   Cichorium endiva
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   Aphididae
 
  -   przylżeńce, w szczególności Frankliniella occidentalis
 
grzyby:
 
  -   Botrytis cinerea
 
  -   Erysiphe cichoriacearum
 
  -   Sclerotinia spp.
 
wirusy i organizmy wirusopodobne:
 
  -   wszystkie, w szczególności wirus zachodniej żółtaczki buraka i wirus mozaiki sałaty
  -   Cichorium intybus
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   mszycowate
 
  -   Napomyza cichorii
 
  -   Apion assimile
 
bakterie:
 
  -   Erwinia carotovora
 
  -   Erwinia chrysanthemi
 
  -   Pseudomonas marginalis
 
grzyby:
 
  -   Phoma exigua
 
  -   Phytophthora erythroseptica
 
  -   Pythium spp.
 
  -   Sclerotinia sclerotiorum
  -   Citrullus lanatus
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   mącznikowate
 
  -   mszycowate
 
  -   Meloidogyne spp.
 
  -   Polyphagotarsonemus latus
 
  -   Tetranychus spp.
 
  -   przylżeńce, w szczególności Frankliniella occidentalis
 
grzyby:
 
  -   Colletotrichum lagenarium
 
wirusy i organizmy wirusopodobne:
 
  -   wszystkie, w szczególności wirus mozaiki arbuza
  -   Cucumis melo
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   mącznikowate
 
  -   mszycowate
 
  -   Meloidogyne spp.
 
  -   Polyphagotarsonemus latus
 
  -   Tetranychus spp.
 
  -   przylżeńce, w szczególności Frankliniella occidentalis
 
bakterie:
 
  -   Pseudomonas synringae pv. lachrymans
 
grzyby:
 
  -   Colletotrichum lagenarium
 
  -   Fusarium spp.
 
  -   Pythium spp.
 
  -   Sphaerotheca fuliginea
 
  -   Verticillium spp.
 
wirusy i organizmy wirusopodobne:
 
  -   wszystkie, w szczególności wirus zielonej cętkowatości ogórka, wirus mozaiki ogórka i wirus mozaiki dyni olbrzymiej
  -   Cucumis sativus
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   mącznikowate
 
  -   mszycowate
 
  -   Delia platura
 
  -   Meloidogyne spp.
 
  -   Polyphagotarsonemus latus
 
  -   Tetranychus spp.
 
  -   przylżeńce, w szczególności Frankliniella occidentalis
 
bakterie:
 
  -   Pseudomonas syringae pv. lachrymans
 
grzyby:
 
  -   Fusarium spp.
 
  -   Phytophthora spp.
 
  -   Pseudoperonospora cubensis
 
  -   Pythium spp.
 
  -   Rhizoctonia spp.
 
  -   Sphaerotheca fuliginea
 
  -   Verticillium spp.
 
wirusy i organizmy wirusopodobne:
 
  -   wszystkie
  -   Cucurbita maxima
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   mącznikowate
 
  -   mszycowate
 
  -   Meloidogyne spp.
 
  -   Polyphagotarsonemus latus
 
  -   Tetranychus spp.
 
  -   przylżeńce, w szczególności Frankliniella occidentalis
 
wirusy i organizmy wirusopodobne:
 
  -   wszystkie
  -   Cucrbita pepo
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   mącznikowate
 
  -   mszycowate
 
  -   Meloidogyne spp.
 
  -   Polyphagotarsonemus latus
 
  -   Tetranychus spp.
 
  -   przylżeńce, w szczególności Frankliniella occidentalis
 
bakterie:
 
  -   Pseudomonas syringae pv. lachrymans
 
grzyby:
 
  -   Fusarium spp.
 
  -   Sphaerotheca fuliginea
 
  -   Verticillium spp.
 
wirusy i organizmy wirusopodobne:
 
  -   wszystkie, w szczególności wirus mozaiki ogórka, wirus mozaiki dyni olbrzymiej, wirus żółtej mozaiki cukinii i tospowirusy
  -   Cynara cardunculus i Cynara scolymus
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   mącznikowate
 
  -   mszycowate
 
  -   przylżeńce
 
grzyby:
 
  -   Bremia lactucae
 
  -   Leveillula taurica f. sp. cynara
 
  -   Pythium spp.
 
  -   Rhizoctonia solani
 
  -   Sclerotium rolfsii
 
  -   Sclerotinia sclerotiorum
 
  -   Verticillium dahliae
 
wirusy i organizmy wirusopodobne:
 
  -   wszystkie
  -   Foeniculum vulgare
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   mącznikowate
 
  -   mszycowate
 
  -   przylżeńce
 
bakterie:
 
  -   Erwinia carotovora subsp. carotovora
 
  -   Pseudomonas marginalis pv. marginalis
 
grzyby:
 
  -   Cercospora foeniculi
 
  -   Phytophthora syringae
 
  -   Sclerotinia spp.
 
wirusy i organizmy wirusopodobne:
 
  -   wirus mozaiki selera
  -   Lactuca sativa
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   mszycowate
 
  -   Meloidogyne spp.
 
  -   przylżeńce, w szczególności Frankliniella occidentalis
 
grzyby:
 
  -   Botrytis cinerea
 
  -   Bremia lactucae
 
  -   Pythium spp.
 
wirusy i organizmy wirusopodobne:
 
  -   wszystkie, w szczególności wirus pogrubienia nerwów sałaty, wirus mozaiki sałaty i pierścieniowa nekroza sałaty
  -   Lycopersicon lycopersicum
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   mszycowate
 
  -   mącznikowate
 
  -   Hauptidia maroccana
 
  -   Meloidogyne spp.
 
  -   Tetranychus spp.
 
  -   przylżeńce, w szczególności Frankliniella occidentalis
 
  -   Vasates lycopersici
 
bakterie:
 
  -   Pseudomonas syringae pv. tomato
 
grzyby:
 
  -   Alternaria solani
 
  -   Cladosporium fulvum
 
  -   Colletotrichum coccoides
 
  -   Didymella lycopersici
 
  -   Fusarium oxysporum
 
  -   Leveillula taurica
 
  -   Phytophthora nicotianae
 
  -   Pyrenochaeta lycopersici
 
  -   Pythium spp.
 
  -   Rhizoctonia solani
 
  -   Slerotinia sclerotiorum
 
  -   Verticillium spp.
 
wirusy i organizmy wirusopodobne:
 
  -   wszystkie, w szczególności wirus mozaiki ogórka, wirus X ziemniaka, wirus Y ziemniaka, mozaika zwykła tytoniu, wirus mozaiki pomidora i wirus żółtej kędzierzawki liści pomidora
  -   Rheum spp.
bakterie:
 
  -   Agrobacterium tumefaciens
 
  -   Erwinia rhapontici
 
grzyby:
 
  -   Armillariella mellea
 
  -   Verticillium spp.
 
wirusy i organizmy wirusopodobne:
 
  -   wszystkie, w szczególności wirus mozaiki gęsiówki i wirus mozaiki rzepy
  -   Solanum melongena
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   mącznikowate
 
  -   mszycowate
 
  -   Hemitarsonemus latus
 
  -   Leptinotarsa decemlineata
 
  -   Meloidogyne spp.
 
  -   Tetranychidae
 
  -   przylżeńce, w szczególności Frankliniella occidentalis
 
grzyby:
 
  -   Fusarium spp.
 
  -   Leveillula tauricaf. sp. cynara
 
  -   Rhizoctonia solani
 
  -   Pythium spp.
 
  -   Sclerotinia sclerotiorum
 
  -   Verticillium spp.
 
wirusy i organizmy wirusopodobne:
 
  -   wszystkie, w szczególności wirus mozaiki ogórka, wirus mozaiki bakłażana, wirus ziemniaka Y i wirus mozaiki tytoniu
   

3.

Wymagania dodatkowe dotyczące wytwarzania i jakości materiału nasadzeniowego cebuli (dymki), szalotki i czosnku:

1)

materiału nasadzeniowego cebuli (dymki), szalotki i czosnku nie wytwarza się na polu, na którym w okresie ostatnich czterech lat były uprawiane rośliny cebulowe;

2)

odległość plantacji cebuli (dymki), szalotki i czosnku od innych upraw gatunków cebulowych powinna być nie mniejsza niż 50 m; odległość ta może być zmniejszona do nie mniej niż 2 m, w przypadku gdy sąsiadująca plantacja jest odpowiednio plantacją cebuli (dymki), szalotki lub plantacją czosnku, spełniającą wymagania dotyczące wytwarzania;

3)

na powierzchni 10 m2 nie może występować więcej niż 0,5 rośliny innych odmian;

4)

materiał nasadzeniowy cebuli (dymki), szalotki i czosnku pochodzi bezpośrednio z materiału, który w fazie uprawy był poddany ocenie i określony jako praktycznie wolny od jakichkolwiek organizmów szkodliwych i chorób, ich oznak lub objawów;

5)

oceny cech zewnętrznych partii cebuli (dymki), szalotki i czosnku wytworzonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dokonuje się z uwzględnieniem:

Lp.
Wyszczególnienie oznak lub objawów występujących organizmów szkodliwych lub chorób
Nie więcej niż (% wagowy) partii
I. Czosnek
1
Cebulki nietypowe dla odmiany
1,0
2
Cebulki o masie mniejszej niż 30 g i średnicy mniejszej niż 3 cm oraz cebulki o masie mniejszej niż 6 g dla odmian zimowych
3,0
3
Cebulki o masie mniejszej niż 20 g i średnicy mniejszej niż 2 cm oraz cebulki o masie mniejszej niż 4 g dla odmian letnich
5,0
4
Cebulki zniekształcone, chore, z uszkodzeniami mechanicznymi lub o silnie spękanej łusce
1,0
II. Cebula i szalotka
1
Cebulki porażone Penicillium i innymi chorobami jakościowymi
1,0
2
Cebulki z objawami występowania Sclerotium cepivorum
0,0
3
Cebulki nietypowe dla odmiany
1,0
4
Cebulki uszkodzone
0,5
5
Cebulki pozbawione łuski
2,0
6
Cebulki skiełkowane
3,0
7
Cebulki z zaschniętym szczypiorem dłuższym niż 2 cm
3,0
8
Cebulki z zaschniętymi korzeniami dłuższymi niż 4 cm
3,0
9
Cebulki o niewłaściwej wielkości
3,0
10
Ziemia i inne zanieczyszczenia
0,5
Łącznie oznaki lub objawy występujących organizmów szkodliwych lub chorób w lp. 1-9
5,0
     

6)

sortowanie cebuli:

a)

wytworzoną na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej partię cebuli producent przed wprowadzeniem do obrotu sortuje na frakcje w przedziale od 5 mm do 25 mm,

b)

w jednym opakowaniu może znajdować się tylko jedna frakcja,

c)

na opakowaniu umieszcza się informację dotyczącą wielkości cebulek.

Załącznik nr 2   -   Wymagania w zakresie wytwarzania i jakości materiału rozmnożeniowego i materiału nasadzeniowego roślin ozdobnych

1.

Wytwarzany materiał rozmnożeniowy i materiał nasadzeniowy powinien mieć:

1)

odpowiednią tożsamość i czystość rodzajową lub gatunkową;

2)

odpowiednią jednolitość i tożsamość odmianową zgodną z opisem odmiany sporządzonym przez dostawcę zgodnie z przepisami wydanymi na podstawie art. 94 ust. 4 ustawy z dnia 9 listopada 2012 r. o nasiennictwie.

2.

Materiał rozmnożeniowy i materiał nasadzeniowy powinien być wolny od organizmów kwarantannowych.

3.

Jeżeli materiał rozmnożeniowy stanowią nasiona, powinny one wykazywać odpowiednią dla danego gatunku zdolność kiełkowania.

4.

Materiał rozmnożeniowy i materiał nasadzeniowy roślin powinien:

1)

być praktycznie wolny od:

a)

wad mogących obniżyć jego jakość,

b)

organizmów kwarantannowych;

2)

charakteryzować się odpowiednią użytecznością, żywotnością oraz mieć właściwe rozmiary i znajdować się w takiej fazie rozwoju, która zapewnia jego przydatność jako materiału rozmnożeniowego i materiału nasadzeniowego;

3)

zachowywać odpowiednią proporcję między korzeniami, łodygami i liśćmi;

4)

mieć odpowiednią tożsamość, czystość rodzajową, gatunkową lub odmianową zgodną z opisem odmiany, sporządzonym przez dostawcę;

5)

być wolny od organizmów kwarantannowych;

6)

być praktycznie wolny od następujących organizmów szkodliwych mających wpływ na jakość materiału rozmnożeniowego i materiału nasadzeniowego:

Rodzaj lub gatunek roślin ozdobnych
Organizmy szkodliwe i choroby
  -   Begonia x hiemalis Fotsch
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   mącznikowate, w szczególności Bemisia tabaci
 
  -   Aphelenchoides spp.
 
  -   Ditylenchus destructor
 
  -   Meloidogyne spp.
 
  -   Myzus ornatus
 
  -   Otiorrhynchus sulcatus
 
  -   Sciara
 
  -   przylżeńce, w szczególności Frankliniella occidentalis
 
bakterie:
 
  -   Erwinia chrysanthemi
 
  -   Rhodococcus fascians
 
  -   Xanthomonas campestri spv. begoniae
 
grzyby:
 
  -   mączniak właściwy
 
  -   patogeny zgnilizny łodyg (Phytophthora spp., Pythium spp. i Rhizoctonia spp.)
 
wirusy i organizmy wirusopodobne, w szczególności:
 
  -   kędzierzawka liści
 
  -   tospowirusy (wirus brązowej plamistości pomidora, wirus plamistości nekrotycznej niecierpka)
  -   Cytrusy
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   Aleurothrixus floccosus (Mashell)
 
  -   Meloidogyne spp.
 
  -   Parabemisia myricae (Kuwana)
 
  -   Tylenchulus semipenetrans
 
grzyby:
 
  -   Phytophthora spp.
 
wirusy i organizmy wirusopodobne, w szczególności:
 
  -   wiroidy, takie jak: exocortis, cachexia-xyloporosis
 
  -   choroby wywołujące psorosis - jak objawy młodych liści, takie jak: psorosis, ring spot, cristacortis, impietratura, concave gum
 
  -   różnobarwność zakaźna
 
  -   wirus szorstkości liści cytrusowych
  -   Dendranthema x Grandiflorum (Ramat) Kitam
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   miniarkowate
 
  -   mącznikowate, w szczególności Bemisia tabaci, Aphelencoides spp. i Diarthronomia chrysanthemi
 
  -   łuskoskrzydłe, w szczególności Cacoecimorpha pronubana, Epichoristodes acerbella
 
  -   przylżeńce, w szczególności Frankliniella occidentalis
 
bakterie:
 
  -   Agrobacterium tumefaciens
 
  -   Erwinia chrysanthemi
 
grzyby:
 
  -   Fusarium oxisporum spp. chrysanthemi
 
  -   Puccinia chrysanthemi
 
  -   Pythium spp.
 
  -   Rhizoctonia solani
 
  -   Verticillium spp.
 
wirusy i organizmy wirusopodobne, w szczególności:
 
  -   wirus mozaiki B chryzantemy
 
  -   tomato aspermy cucumovirus
  -   Dianthus Caryophyllus L. i hybryda
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   miniarkowate
 
  -   mącznikowate, w szczególności Bemisia tabaci
 
  -   przylżeńce, w szczególności Frankliniella occidentalis
 
  -   łuskoskrzydłe, w szczególności Cacoecimorpha pronubana, Epichoristodes acerbella
 
grzyby:
 
  -   Alternaria dianthi
 
  -   Alternaria dianthicola
 
  -   Fusarium oxisporumf. spp. dianthi
 
  -   Mycosphaerella dianthi
 
  -   Phytophthora nicotiana spp. parasitica
 
  -   Rhizoctonia solani
 
  -   zgnilizna łodyg Fusarium spp. i Pythium spp.
 
  -   Uromyces dianthi
 
wirusy i organizmy wirusopodobne, w szczególności:
 
  -   wirus wżerkowej pierścieniowej plamistości goździka
 
  -   wirus pstrości goździka
 
  -   wirus drobnej nekrotycznej plamistości goździka
 
  -   tospowirusy (wirus brązowej plamistości pomidora, wirus plamistości nekrotycznej niecierpka)
  -   Euforbia pulcherrima (Wild ex Kletzch)
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   mącznikowate, w szczególności Bemisia tabaci
 
bakterie:
 
  -   Erwinia chrysanthemi
 
grzyby:
 
  -   Fusarium spp.
 
  -   Pythium ultimum
 
  -   Pytophthora spp.
 
  -   Rhizoctonia solani
 
  -   Thielaviopsis basicola
 
wirusy i organizmy wirusopodobne, w szczególności:
 
  -   tospowirusy (wirus brązowej plamistości pomidora, wirus plamistości nekrotycznej niecierpka)
  -   Gerbera L.
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   miniarkowate
 
  -   mącznikowate, w szczególności Bemisia tabaci
 
  -   Aphelencoides spp.
 
  -   Lapidoptera
 
  -   Meloidogyne
 
  -   przylżeńce, w szczególności Frankliniella occidentalis
 
grzyby:
 
  -   Fusarium spp.
 
  -   Phytophthora cryptogea
 
  -   mączniak
 
  -   Rhizoctonia solani
 
  -   Verticillium spp.
 
wirusy i organizmy wirusopodobne, w szczególności:
 
  -   tospowirusy (wirus brązowej plamistości pomidora, wirus plamistości nekrotycznej niecierpka)
  -   Gladiolus L.
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   Ditylenchus dipsaci
 
  -   przylżeńce, w szczególności Frankliniella occidentalis
 
bakterie:
 
  -   Pseudomonas marginata
 
  -   Rhodococcus fascians
 
grzyby:
 
  -   Botrytis gladiolorum
 
  -   Curvularia trifolii
 
  -   Fusarium oxisporum spp. gladioli
 
  -   Pénicillium gladioli
 
  -   Sclerotinia spp.
 
  -   Septoria gladioli
 
  -   Urocystis gladiolicola
 
  -   Uromyces trasversalis
 
wirusy i organizmy wirusopodobne, w szczególności:
 
  -   fitoplazmowa żółtaczka astra
 
  -   czynnik korkowatości rdzenia łodygi
 
  -   wirus mozaiki ogórka
 
  -   wirus pierścieniowej plamistości mieczyka (syn. utajony wirus narcyza białego)
 
  -   wirus nekrotycznej kędzierzawki tytoniu
 
inne organizmy szkodliwe:
 
  -   Cyperus esculentus
  -   Lilium L.
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   Aphelenchoides spp.
 
  -   Rhysoglyphus spp.
 
  -   Pratylenchus penetrans
 
  -   Rotylenchus robustus
 
  -   przylżeńce, w szczególności Frankliniella occidentalis
 
bakterie:
 
  -   Envinia carotovora podg. carotovora
 
  -   Rhodococcus fascians
 
grzyby:
 
  -   Cylindrocarpon destructans
 
  -   Fusarium oxisporum f. sp. lilii
 
  -   Pythium spp.
 
  -   Rhizoctonia spp.
 
  -   Rhizopus spp.
 
  -   Sclerotium spp.
 
wirusy i organizmy wirusopodobne, w szczególności:
 
  -   wirus mozaiki ogórka
 
  -   wirus bezobjawowy lilii
 
  -   wirus X lilii
 
  -   wirus nekrotycznej kędzierzawki tytoniu
 
  -   wirus pstrości tulipana
 
inne organizmy szkodliwe
 
  -   Cyperus esculentus
  -   Malus Miller
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   Anarsia lineatella
 
  -   Eriosoma lanigerum
 
  -   czerwce, w szczególności Epidiaspis leperii,
Pseudaulacaspis pentagona i Quadraspidiotus perniciosus
 
bakterie:
 
  -   Agrobacterium tumefaciens
 
  -   Pseudomonas syringae pv. syringae
 
grzyby:
 
  -   Armillariella mellea
 
  -   Chondrostereum purpureum
 
  -   Nectria galligena
 
  -   Phytophtora cactorum
 
  -   Rosellinia necatrix
 
  -   Venturia spp.
 
  -   Verticillium spp.
 
wirusy i organizmy wirusopodobne:
 
  -   wszystkie
  -   Narcissus L.
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   Aphelenchoides subtenuis
 
  -   Ditylenchus destructor
 
  -   Eumerus spp.
 
  -   Merodon equestris
 
  -   Pratylenchus penetrant
 
  -   rozkruszkowate
 
  -   trójpazurkowce
 
grzyby:
 
  -   Fusarium oxysporum f. sp. narcissi
 
  -   Sclerotinia spp.
 
  -   Sclerotium bulborum
 
wirusy i organizmy wirusopodobne, w szczególności:
 
  -   wirus nekrotycznej kędzierzawki tytoniu
 
  -   czynnik srebrzystej smugowatości narcyza
 
  -   wirus żółtej pasiastości narcyza
 
inne organizmy szkodliwe
 
  -   Cyperus esculentus
  -   Pelargonium L.
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   mącznikowate, w szczególności Bemisia tabaci
 
  -   łuskoskrzydłe
 
  -   przylżeńce, w szczególności Frankliniella occidentalis
 
bakterie:
 
  -   Rhodococcus fascians
 
  -   Xanthomonas campestris pv. pelargonii
 
grzyby:
 
  -   Puccinia pelargonii zonalis
 
  -   patogeny zgnilizny łodyg (Botrytis spp., Pythium spp.)
 
  -   Verticillium spp.
 
wirusy i organizmy wirusopodobne, w szczególności:
 
  -   wirus pstrokatości pelargonii
 
  -   wirus kędzierzawki pelargonii
 
  -   wirus wstęgowej mozaiki pelargonii
 
  -   tospowirusy (wirus brązowej plamistości pomidora, wirus plamistości nekrotycznej niecierpka)
  -   Phoenix
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   przylżeńce
 
grzyby:
 
  -   Exosporium palmivorum
 
  -   Gliocladium wermoeseni
 
  -   Graphiola phoenicis
 
  -   Pestalozzia Phoenicis
 
  -   Pythium spp.
 
wirusy i organizmy wirusopodobne:
 
  -   wszystkie
  -   Pinus nigra
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   Blastophaga spp.
 
  -   Rhyacionia buoliana
 
grzyby:
 
  -   Ophodermium seditiosum
 
wirusy i organizmy wirusopodobne, w szczególności:
 
  -   wszystkie
  -   Prunus L.
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   Capnodis tenebrionis
 
  -   Meloidogyne spp.
 
  -   czerwce, w szczególności Epidiaspis leperii,
Pseudaulacaspis pentagona i Quadraspidiotus perniciosus
 
bakterie:
 
  -   Agrobacterium tumefaciens
 
  -   Pseudomonas syringae pv. mors prunorum
 
  -   Pseudomonas syringae pv. syringae
 
grzyby:
 
  -   Armillariella mellea
 
  -   Chondrostereum purpureum
 
  -   Nectria galligena
 
  -   Rosellinia necatrix
 
  -   Taphrina deformans
 
  -   Verticillium spp.
 
wirusy i organizmy wirusopodobne, w szczególności:
 
  -   wirus karłowatości śliwy
 
  -   wirus nekrotycznej pierścieniowej plamistości śliwy
  -   Pyrus L.
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   Anarsia lineatella
 
  -   Eriosoma lanigerum
 
  -   czerwce, w szczególności Epidiaspis leperii,
Pseudaulacaspis pentagona i Quadraspidiotus perniciosus
 
bakterie:
 
  -   Agrobacterium tumefaciens
 
  -   Pseudomonas syringae pv. syringae
 
grzyby:
 
  -   Armillariella mellea
 
  -   Chondrostereum purpureum
 
  -   Nectria galligena
 
  -   Phytophthora spp.
 
  -   Rosellinia necatrix
 
  -   Verticilliun spp.
 
wirusy i organizmy wirusopodobne:
 
  -   wszystkie
  -   Rosa
owady, roztocza i nicienie we wszystkich stadiach rozwoju:
 
  -   łuskoskrzydłe, w szczególności Epichoristodes acerbella,
 
Cacoecimorpha pronubana
 
  -   Meloidogyne spp.
 
  -   Pratylenchus spp.
 
  -   Tetranychus urticae
 
bakterie:
 
  -   Agrobacterium tumefaciens
 
grzyby:
 
  -   Chondrostereum purpureum
 
  -   Choristoneura spp.
 
  -   Diplocarpon rosae
 
  -   Peronospora sparsa
 
  -   Phragmidium spp.
 
  -   Rosellinia necatrix
 
  -   Sphaeroteca pannosa
 
  -   Verticillium spp.
 
wirusy i organizmy wirusopodobne, w szczególności:
 
  -   wirus mozaiki jabłka
 
  -   wirus mozaiki gęsiówki
 
  -   wirus nekrotycznej pierścieniowej plamistości śliwy
   

Załącznik nr 3   -   Wymagania w zakresie wytwarzania i jakości sadzonek winorośli

I.

Wytwarzanie

1.

Izolacja przestrzenna: mateczniki i szkółki winorośli powinny być położone w odległości nie mniejszej niż 10 m od roślin dziko rosnących lub uprawnych z rodzaju Vitis.

2.

Czystość gatunkowa i odmianowa:

1)

wymagana jest pełna czystość gatunkowa i odmianowa sadzonek winorośli;

2)

sadzonki winorośli mogą być roślinami własnokorzeniowymi lub szczepionymi na podkładkach odpornych na filokserę winiec.

3.

Wiek:

1)

mateczniki winorośli utrzymuje się do 15 lat;

2)

sadzonki winorośli w szkółkach nie mogą być starsze niż trzyletnie.

4.

Zdrowotność
Rośliny mateczne i sadzonki winorośli powinny być:

1)

wolne od organizmów kwarantannowych;

2)

praktycznie wolne od organizmów, które mogą obniżyć jakość sadzonek winorośli - na podstawie oceny wizualnej.

II.

Jakość
Materiał rozmnożeniowy winorośli powinien spełniać wymagania jakościowe:

1)

mieć pełną czystość gatunkową i odmianową;

2)

mieć właściwy wygląd dla danego gatunku i odmiany;

3)

być wolny od organizmów kwarantannowych;

4)

być praktycznie wolny od:

a)

uszkodzeń fizycznych, mechanicznych lub chemicznych,

b)

wad wynikających z rozmnażania, które mogłyby obniżyć jego przydatność i jakość jako materiału rozmnożeniowego,

c)

organizmów, które mogą obniżyć jakość sadzonek winorośli;

5)

być przygotowany w postaci jednorodnych partii;

6)

średnica pędu powinna wynosić nie mniej niż 4 mm, mierząc u nasady pędu;

7)

powinien mieć:

a)

minimum jeden pęd o długości co najmniej 20 cm, mierząc od nasady do jego wierzchołka,

b)

nie mniej niż 3 korzenie szkieletowe o długości co najmniej 15 cm albo

c)

wiązkę korzeni drobnych nie krótszych niż 6 cm - dla sadzonek wykopywanych ze szkółki, albo

d)

korzenie przerastające całą objętość gleby - dla sadzonek utrzymywanych w pojemnikach.