Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 24 sierpnia 2017 r.w sprawie warunków organizacyjnych, technicznych i kadrowych, jakie powinny spełniać jednostki organizacyjne, którym można powierzyć przeprowadzanie czynności kontrolnych, w ramach kontroli podmiotów uczestniczących w mechanizmach administrowanych przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa 1)Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 21 ust. 4 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o organizacji niektórych rynków rolnych   (Dz. U. z 2017 r. poz. 1006 i 1503) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Jednostka organizacyjna, której można powierzyć przeprowadzanie czynności kontrolnych, w ramach kontroli podmiotów uczestniczących w mechanizmach administrowanych przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, zwana dalej „jednostką organizacyjną”, powinna spełniać następujące warunki organizacyjne:

1)

mieć strukturę organizacyjną zapewniającą przeprowadzenie czynności kontrolnych w ramach kontroli podmiotów uczestniczących w mechanizmach administrowanych przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa;

2)

posiadać co najmniej dwa akredytowane laboratoria, działające zgodnie z wymaganiami odpowiadającymi wymaganiom określonym w normie przenoszącej normę europejską EN 17025: Ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących, jeżeli czynności kontrolne obejmują również wykonywanie analiz laboratoryjnych;

3)

mieć opracowane i wdrożone procedury określające zasady i tryb postępowania przy przeprowadzaniu czynności kontrolnych, w tym także analiz laboratoryjnych;

4)

nie może być organizacyjnie powiązana z podmiotami uczestniczącymi w mechanizmach administrowanych przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa;

5)

zapewnić wyłączenie z czynności kontrolnych osób w niej zatrudnionych w przypadku wystąpienia:

a)

przesłanek określonych w art. 24 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego   (Dz. U. z 2017 r. poz. 1257),

b)

okoliczności mogących wywołać uzasadnione wątpliwości co do ich bezstronności.

§ 2.

1.

Jednostka organizacyjna powinna spełniać następujące warunki techniczne:

1)

dysponować pomieszczeniami i posiadać środki łączności oraz sprzęt poligraficzny, informatyczny i oprogramowanie zapewniające przetwarzanie danych dotyczących przeprowadzonych czynności kontrolnych;

2)

dysponować sprzętem pomiarowym zapewniającym wykonanie pomiarów pomieszczeń magazynowych i produkcyjnych oraz pomiarów ilości składowanych produktów;

3)

posiadać sprzęt do pobierania, pakowania i zabezpieczania próbek produktów.

2.

W przypadku gdy czynności kontrolne obejmują również wykonywanie analiz laboratoryjnych, laboratorium jednostki organizacyjnej powinno spełniać następujące warunki techniczne:

1)

dysponować oddzielnymi pomieszczeniami do przyjmowania i przechowywania próbek oraz pomieszczeniami do wykonywania analiz laboratoryjnych;

2)

dysponować urządzeniami i wyposażeniem niezbędnym do wykonywania analiz laboratoryjnych zgodnie z metodyką dla badanych produktów rolnych i żywnościowych oraz innych produktów zawierających w swoim składzie produkty rolne i żywnościowe określoną w przepisach Unii Europejskiej dotyczących kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt;

3)

posiadać środki łączności oraz sprzęt poligraficzny, informatyczny i oprogramowanie zapewniające przetwarzanie danych dotyczących wykonywanych analiz laboratoryjnych.

§ 3.

Jednostka organizacyjna powinna spełniać następujące warunki kadrowe:

1)

zatrudniać pracowników:

a)

posiadających wykształcenie wyższe w zakresie rolnictwa lub ekonomii,

b)

w liczbie zapewniającej samodzielne przeprowadzanie powierzonych czynności kontrolnych;

2)

jeżeli czynności kontrolne obejmują wykonywanie analiz laboratoryjnych, zatrudniać w laboratorium pracowników:

a)

posiadających:
  •   -  
    wykształcenie wyższe w zakresie rolnictwa, biologii lub chemii lub
  •   -  
    potwierdzone świadectwem lub dyplomem wykształcenie średnie lub średnie branżowe oraz kwalifikacje w zawodach związanych z rolnictwem, biologią lub chemią,

b)

w liczbie zapewniającej samodzielne wykonywanie analiz laboratoryjnych;

3)

organizować szkolenia dla pracowników z zakresu mechanizmów administrowanych przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, zapewniające jednolity sposób przeprowadzania czynności kontrolnych.
1)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).
2)
Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 kwietnia 2004 r. w sprawie warunków organizacyjnych, technicznych i kadrowych, jakie powinny spełniać jednostki organizacyjne, którym można powierzyć przeprowadzanie czynności sprawdzających (Dz. U. poz. 1173 oraz z 2011 r. poz. 637), które traci moc na podstawie art. 60 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 10 lutego 2017 r. - Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa (Dz. U. poz. 624 i 1503) z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.