Na podstawie art. 21 ust. 4 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o organizacji niektórych rynków rolnych
(Dz. U. z 2017 r. poz. 1006 i 1503) zarządza się, co następuje:
§ 1.
Jednostka organizacyjna, której można powierzyć przeprowadzanie czynności kontrolnych,
w ramach kontroli podmiotów uczestniczących w mechanizmach administrowanych przez
Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, zwana dalej „jednostką organizacyjną”,
powinna spełniać następujące warunki organizacyjne:
1)
mieć strukturę organizacyjną zapewniającą przeprowadzenie czynności kontrolnych w
ramach kontroli podmiotów uczestniczących w mechanizmach administrowanych przez Agencję
Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa;
2)
posiadać co najmniej dwa akredytowane laboratoria, działające zgodnie z wymaganiami
odpowiadającymi wymaganiom określonym w normie przenoszącej normę europejską EN 17025:
Ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących, jeżeli
czynności kontrolne obejmują również wykonywanie analiz laboratoryjnych;
3)
mieć opracowane i wdrożone procedury określające zasady i tryb postępowania przy przeprowadzaniu
czynności kontrolnych, w tym także analiz laboratoryjnych;
4)
nie może być organizacyjnie powiązana z podmiotami uczestniczącymi w mechanizmach
administrowanych przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa;
5)
zapewnić wyłączenie z czynności kontrolnych osób w niej zatrudnionych w przypadku
wystąpienia:
a)
przesłanek określonych w art. 24 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego
(Dz. U. z 2017 r. poz. 1257),
b)
okoliczności mogących wywołać uzasadnione wątpliwości co do ich bezstronności.
§ 2.
1.
Jednostka organizacyjna powinna spełniać następujące warunki techniczne:
1)
dysponować pomieszczeniami i posiadać środki łączności oraz sprzęt poligraficzny,
informatyczny i oprogramowanie zapewniające przetwarzanie danych dotyczących przeprowadzonych
czynności kontrolnych;
2)
dysponować sprzętem pomiarowym zapewniającym wykonanie pomiarów pomieszczeń magazynowych
i produkcyjnych oraz pomiarów ilości składowanych produktów;
3)
posiadać sprzęt do pobierania, pakowania i zabezpieczania próbek produktów.
2.
W przypadku gdy czynności kontrolne obejmują również wykonywanie analiz laboratoryjnych,
laboratorium jednostki organizacyjnej powinno spełniać następujące warunki techniczne:
1)
dysponować oddzielnymi pomieszczeniami do przyjmowania i przechowywania próbek oraz
pomieszczeniami do wykonywania analiz laboratoryjnych;
2)
dysponować urządzeniami i wyposażeniem niezbędnym do wykonywania analiz laboratoryjnych
zgodnie z metodyką dla badanych produktów rolnych i żywnościowych oraz innych produktów
zawierających w swoim składzie produkty rolne i żywnościowe określoną w przepisach
Unii Europejskiej dotyczących kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia
zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt
i dobrostanu zwierząt;
3)
posiadać środki łączności oraz sprzęt poligraficzny, informatyczny i oprogramowanie
zapewniające przetwarzanie danych dotyczących wykonywanych analiz laboratoryjnych.
§ 3.
Jednostka organizacyjna powinna spełniać następujące warunki kadrowe:
1)
zatrudniać pracowników:
a)
posiadających wykształcenie wyższe w zakresie rolnictwa lub ekonomii,
b)
w liczbie zapewniającej samodzielne przeprowadzanie powierzonych czynności kontrolnych;
2)
jeżeli czynności kontrolne obejmują wykonywanie analiz laboratoryjnych, zatrudniać
w laboratorium pracowników:
a)
posiadających:
-
wykształcenie wyższe w zakresie rolnictwa, biologii lub chemii lub
-
potwierdzone świadectwem lub dyplomem wykształcenie średnie lub średnie branżowe oraz
kwalifikacje w zawodach związanych z rolnictwem, biologią lub chemią,
b)
w liczbie zapewniającej samodzielne wykonywanie analiz laboratoryjnych;
3)
organizować szkolenia dla pracowników z zakresu mechanizmów administrowanych przez
Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, zapewniające jednolity sposób przeprowadzania
czynności kontrolnych.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne,
na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada
2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
(Dz. U. poz. 1906).
2)
Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Wsi z dnia 30 kwietnia 2004 r. w sprawie warunków organizacyjnych, technicznych i
kadrowych, jakie powinny spełniać jednostki organizacyjne, którym można powierzyć
przeprowadzanie czynności sprawdzających (Dz. U. poz. 1173 oraz z 2011 r. poz. 637),
które traci moc na podstawie art. 60 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 10 lutego 2017 r.
- Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa (Dz. U. poz.
624 i 1503) z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.