§ 13a.
Dopuszcza się wysyłanie świeżego mięsa świń, mięsa mielonego, mięsa odkostnionego
mechanicznie, surowych wyrobów mięsnych, produktów mięsnych oraz innej żywności, składających
się z mięsa świń lub zawierających w swoim składzie takie mięso, z rzeźni, zakładów
rozbioru i zakładów przetwórstwa mięsnego znajdujących się na obszarze zapowietrzonym
lub zagrożonym, pod warunkiem, że takie produkty zostały:
1)
wyprodukowane oraz były przechowywane i przetwarzane w zakładach znajdujących się
na obszarach wymienionych w części I, II lub III załącznika do decyzji Komisji 2014/709/UE,
wyznaczonych przez powiatowego lekarza weterynarii do tego celu;
2)
pozyskane od świń pochodzących z gospodarstw, które nie znajdują się na obszarach
wymienionych w części II, III lub IV załącznika do decyzji Komisji 2014/709/UE, lub
od świń pochodzących z gospodarstw znajdujących się na obszarach wymienionych w części
II tego załącznika, pod warunkiem, że świnie te spełniają wymagania określone w §
4 ust. 2 pkt 1 lub 2;
3)
oznakowane specjalnym znakiem weterynaryjnym określonym w § 16.