|
1
|
Alkohol etylowy:
|
|
|
1) metoda piknometryczna bez destylacji
|
59
|
|
2) metoda piknometryczna z destylacją
|
85
|
|
3) metoda areometryczna
|
9
|
|
4) metoda chromatograficzna GC
|
73
|
|
2
|
Alkohol etylowy - fuzle:
|
|
|
metoda kolorymetryczna z odczytem wizualnym:
|
|
|
1) pierwsza próbka
|
109
|
|
2) następna próbka w serii
|
52
|
|
3
|
Alkohol etylowy w occie:
|
|
|
metoda miareczkowa
|
116
|
|
4
|
Alkohol metylowy z destylacją:
|
|
|
metoda kolorymetryczna:
|
|
|
1) pierwsza próbka
|
143
|
|
2) następna próbka w serii
|
70
|
|
5
|
Alkohol metylowy bez destylacji:
|
|
|
metoda kolorymetryczna:
|
|
|
1) pierwsza próbka
|
128
|
|
2) następna próbka w serii
|
35
|
|
6
|
Alkohol metylowy:
|
|
|
1) metoda chromatograficzna GC:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
52
|
|
b) następna próbka w serii
|
29
|
|
2) destylacja próbki
|
23
|
|
7
|
Aldehyd epihydrynowy (próba Kreisa):
|
|
|
metoda wizualna
|
14
|
|
8
|
Azotany i azotyny:
|
|
|
1) metoda spektrofotometryczna:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
238
|
|
b) następna próbka w serii
|
80
|
|
2) metoda enzymatyczna w przetworach mięsnych:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
354
|
|
b) następna próbka w serii
|
238
|
|
9
|
Barwa oleju:
|
|
|
skala jodowa
|
44
|
|
10
|
Barwniki:
|
|
|
1) wykrywanie
|
28
|
|
2) identyfikacja - metoda chromatografii bibułowej lub cienkowarstwowej
|
84
|
|
3) oznaczanie ilościowe jednego barwnika w próbce - metoda spektrofotometryczna
|
232
|
|
11
|
Barwniki:
|
|
|
metoda chromatograficzna HPLC:
|
|
|
1) w napojach:
|
|
|
a) pierwszy barwnik
|
235
|
|
b) każdy następny barwnik w próbce
|
153
|
|
2) w innych środkach spożywczych:
|
|
|
a) pierwszy barwnik
|
272
|
|
b) każdy następny barwnik w próbce
|
153
|
|
12
|
Barwniki: Sudan I-IV lub biksyna lub para-Red
|
|
|
metoda chromatograficzna HPLC:
|
|
|
1) pierwsza próbka
|
258
|
|
2) następna próbka w serii
|
169
|
|
13
|
Białko:
|
|
|
metoda Kjeldahla
|
93
|
|
14
|
Chlorki:
|
|
|
1) metoda Mohra:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
46
|
|
b) następna próbka w serii
|
20
|
|
2) metoda Volharda:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
43
|
|
b) następna próbka w serii
|
34
|
|
15
|
Cukier:
|
|
|
przed i po inwersji - metoda Lane-Eynona:
|
|
|
1) pierwsza próbka
|
108
|
|
2) następna próbka w serii
|
74
|
|
16
|
Ciężar właściwy:
|
|
|
1) metoda areometryczna
|
9
|
|
2) metoda piknometryczna
|
35
|
|
17
|
Cyjanowodór:
|
|
|
metoda spektrofotometryczna:
|
|
|
1) pierwsza próbka
|
81
|
|
2) następna próbka w serii
|
23
|
|
18
|
Dwutlenek węgla:
|
|
|
nasycenie
|
6
|
|
19
|
Ekstrakt:
|
|
|
1) metoda piknometryczna
|
46
|
|
2) metoda refraktometryczna
|
35
|
|
20
|
Gluten:
|
|
|
1) metoda wagowa
|
44
|
|
2) metoda immunoenzymatyczna
|
290
|
|
21
|
Glutaminian sodu:
|
|
|
1) metoda spektrofotometryczna
|
377
|
|
2) metoda chromatograficzna HPLC:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
297
|
|
b) następna próbka w serii
|
117
|
|
22
|
Jodek potasu:
|
|
|
metoda kolorymetryczna
|
162
|
|
23
|
Histamina:
|
|
|
metoda chromatograficzna HPLC:
|
|
|
1) pierwsza próbka
|
292
|
|
2) następna próbka w serii
|
116
|
|
24
|
Kofeina:
|
|
|
1) metoda chromatograficzna HPLC:
|
|
|
a) w napojach:
|
|
|
- pierwsza próbka
|
147
|
|
- następna próbka w serii
|
95
|
|
b) w pozostałych środkach spożywczych:
|
|
|
- pierwsza próbka
|
174
|
|
- następna próbka w serii
|
122
|
|
2) metoda Prange-Waltera
|
81
|
|
25
|
Kwasowość:
|
|
|
1) metoda miareczkowa - w środowisku wodnym
|
28
|
|
2) metoda miareczkowa - w środowisku etanolowo-wodnym
|
58
|
|
3) metoda miareczkowa - kwasowość lotna
|
64
|
|
4) metoda potencjometryczna
|
21
|
|
26
|
Konserwanty: kwas benzoesowy
|
|
|
1) metoda spektrofotometryczna
|
164
|
|
2) metoda kolorymetryczna
|
207
|
|
27
|
Konserwanty: kwas benzoesowy
|
|
|
metoda chromatograficzna HPLC:
|
|
|
1) w napojach:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
252
|
|
b) następna próbka w serii
|
164
|
|
2) w pozostałych środkach spożywczych:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
290
|
|
b) następna próbka w serii
|
202
|
|
28
|
Konserwanty: kwas sorbowy
|
|
|
metoda spektrofotometryczna
|
162
|
|
29
|
Konserwanty: kwas sorbowy
|
|
|
metoda chromatograficzna HPLC:
|
|
|
1) w napojach:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
266
|
|
b) następna próbka w serii
|
173
|
|
2) w pozostałych środkach spożywczych:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
306
|
|
b) następna próbka w serii
|
213
|
|
30
|
Konserwanty: kwas sorbowy + kwas benzoesowy
|
|
|
metoda chromatograficzna HPLC:
|
|
|
1) w napojach:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
286
|
|
b) następna próbka w serii
|
198
|
|
2) w pozostałych środkach spożywczych:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
324
|
|
b) następna próbka w serii
|
237
|
|
31
|
Konserwanty: dwutlenek siarki
|
|
|
1) metoda destylacyjna i miareczkowanie
|
85
|
|
2) metoda miareczkowa bezpośrednia
|
62
|
|
32
|
Kwas erukowy:
|
|
|
metoda chromatografii gazowej:
|
|
|
1) pierwsza próbka
|
187
|
|
2) następna próbka w serii
|
77
|
|
33
|
Liczba kwasowa w tłuszczach:
|
|
|
metoda miareczkowa
|
66
|
|
34
|
Liczba nadtlenkowa w tłuszczach:
|
|
|
metoda miareczkowa
|
125
|
|
35
|
Liczba jodowa w tłuszczach:
|
|
|
metoda wizualna i miareczkowa
|
55
|
|
36
|
Metale: ołów, kadm mineralizacja sucha - metoda ASA:
|
|
|
1) pierwsza próbka
|
186 (każdy pierwiastek)
|
|
2) następna próbka w serii
|
139 (każdy pierwiastek)
|
|
37
|
Metale: żelazo, nikiel
|
|
|
metoda ASA lub ICP
|
164 (każdy metal)
|
|
38
|
Metale: miedź, cynk
|
|
|
mineralizacja sucha - metoda ASA:
|
|
|
1) pierwsza próbka za jeden pierwiastek
|
120
|
|
2) następna próbka w serii za jeden pierwiastek
|
94
|
|
39
|
Metale: rtęć
|
|
|
1) mineralizacja mokra - metoda ASA:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
174
|
|
b) następna próbka w serii
|
162
|
|
2) metoda ASA technika amalgamacji
|
58
|
|
40
|
Metale: arsen
|
|
|
1) mineralizacja mikrofalowa - metoda ASA lub ICP:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
131
|
|
b) następna próbka w serii
|
120
|
|
2) mineralizacja sucha - metoda ASA lub ICP:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
160
|
|
b) następna próbka w serii
|
92
|
|
41
|
Metale: cyna
|
|
|
1) mineralizacja mikrofalowa - metoda ASA lub ICP:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
131
|
|
b) następna próbka w serii
|
79
|
|
2) mineralizacja sucha - metoda ASA lub ICP:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
116
|
|
b) następna próbka w serii
|
59
|
|
3) metoda ekstrakcyjna - metoda ASA:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
107
|
|
b) następna próbka w serii
|
50
|
|
4) metoda spektrofotometryczna
|
232
|
|
42
|
Mikroelementy: wapń, magnez
|
|
|
metoda ASA lub ICP
|
81 (każdy pierwiastek)
|
|
43
|
5-hydroksymetylofurfurol w miodzie:
|
|
|
metoda spektrofotometryczna
|
41
|
|
44
|
Obecność dekstryn skrobiowych w miodzie:
|
|
|
metoda wizualna
|
41
|
|
45
|
Obecność melasy w miodzie:
|
|
|
metoda wizualna
|
33
|
|
46
|
Obecność skrobi w miodzie:
|
|
|
metoda wizualna
|
23
|
|
47
|
Liczba diastazowa w miodzie:
|
|
|
metoda miareczkowa
|
65
|
|
48
|
Mikotoksyny - ochratoksyna A:
|
|
|
1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
986
|
|
b) następna próbka w serii
|
114
|
|
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
1044
|
|
b) następna próbka w serii
|
406
|
|
3) metoda chromatograficzna HPLC:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
347
|
|
b) następna próbka w serii
|
171
|
|
49
|
Mikotoksyny - aflatoksyna B1:
|
|
|
1) metoda chromatograficzna HPLC:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
347
|
|
b) następna próbka w serii
|
171
|
|
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
579
|
|
b) następna próbka w serii
|
151
|
|
3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
812
|
|
b) następna próbka w serii
|
327
|
|
50
|
Mikotoksyny - aflatoksyna M1:
|
|
|
1) metoda chromatograficzna HPLC:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
343
|
|
b) następna próbka w serii
|
171
|
|
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA
|
347
|
|
51
|
Mikotoksyny - suma aflatoksyn B1 B2, G1 G2:
|
|
|
1) metoda chromatograficzna HPLC:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
577
|
|
b) następna próbka w serii
|
162
|
|
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
389
|
|
b) następna próbka w serii
|
151
|
|
3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
812
|
|
b) następna próbka w serii
|
327
|
|
52
|
Mikotoksyny - zawartość ZEA:
|
|
|
1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
684
|
|
b) następna próbka w serii
|
87
|
|
2) metoda chromatograficzna HPLC:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
347
|
|
b) następna próbka w serii
|
171
|
|
53
|
Mikotoksyny - zawartość fumonizyny:
|
|
|
1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
684
|
|
b) następna próbka w serii
|
87
|
|
2) metoda chromatograficzna HPLC:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
347
|
|
b) następna próbka w serii
|
171
|
|
54
|
Mikotoksyny - zawartość DON:
|
|
|
1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
684
|
|
b) następna próbka w serii
|
87
|
|
2) metoda chromatograficzna HPLC:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
347
|
|
b) następna próbka w serii
|
171
|
|
55
|
Mikotoksyny - patulina:
|
|
|
metoda chromatograficzna HPLC:
|
|
|
1) pierwsza próbka
|
371
|
|
2) następna próbka w serii
|
267
|
|
56
|
Mikotoksyny - przygotowanie próbki przed oznaczaniem:
|
|
|
1) próbki od 1 kg do 5 kg
|
13
|
|
2) próbki powyżej 5 kg do 10 kg
|
25
|
|
3) próbki powyżej 10 kg do 20 kg
|
52
|
|
4) próbki powyżej 20 kg do 30 kg
|
77
|
|
57
|
3-MCPD (3-monochloropropan-l, 2-diol):
|
|
|
technika GC/MS
|
1450
|
|
58
|
pH:
|
|
|
metoda potencjometryczna
|
58
|
|
59
|
Popiół:
|
|
|
1) całkowity - metoda wagowa
|
99
|
|
2) nierozpuszczalny w kwasie solnym - metoda wagowa
|
139
|
|
60
|
Polifosforany dodane (bez białka):
|
|
|
metoda wagowa:
|
|
|
1) pierwsza próbka
|
125
|
|
2) następna próbka w serii
|
81
|
|
61
|
Żelazocyjanek potasu (w soli):
|
|
|
metoda fotokolorymetryczna
|
104
|
|
62
|
Pestycydy - amitraz:
|
|
|
technika GC/MS
|
244
|
|
63
|
Pestycydy - bromek metylu:
|
|
|
technika GC/ECD
|
112
|
|
64
|
Pestycydy - chlormekwat/mepikwat:
|
|
|
technika LC/MS/MS
|
120
|
|
65
|
Pestycydy - ditiokarbaminiany:
|
|
|
1) metoda spektrofotometryczną UV-VIS
|
91
|
|
2) technika GC
|
174
|
|
66
|
Pestycydy - związki z różnych grup chemicznych:
|
|
|
metoda Quechers technika:
|
|
|
1) GC/MS(/MS) i LC/MS(/MS)
|
435
|
|
2) GC/ECD/NPD/MS i LC/MS/MS
|
372
|
|
3) GC/ECD/NPD
|
234
|
|
4) GC/ECD/NPD/MS
|
291
|
|
5) GC/MS/MS
|
340
|
|
6) LC/MS/MS
|
224
|
|
67
|
Obecność pestycydów:
|
|
|
technika GC/MS/MS lub LC/MS/MS
|
90
|
|
68
|
Substancje słodzące: aspartam, acesulfamK, sacharyniany:
|
|
|
metoda chromatograficzna HPLC:
|
|
|
1) w napojach
|
232
|
|
2) w pozostałych środkach spożywczych
|
306
|
|
69
|
Substancje dodatkowe inne niż substancje słodzące i barwniki:
|
|
|
1) kwasowość/alkaliczność benzoesanu sodu - metoda miareczkowa
|
66
|
|
2) chlorowane związki organiczne - metoda nefelometryczna
|
121
|
|
70
|
Szkodniki żywnościowe:
|
|
|
1) obecność - metoda makroskopowa
|
12
|
|
2) obecność - metoda mikroskopowa
|
42
|
|
71
|
Tłuszcz:
|
|
|
1) metoda Gerbera
|
53
|
|
2) metoda Soxhleta
|
93
|
|
3) metoda Soxhleta z hydrolizą
|
162
|
|
4) metoda Szmidt-Bondzyńskiego
|
81
|
|
5) metoda Grossfelda
|
95
|
|
72
|
Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne WWA:
|
|
|
metoda chromatograficzna HPLC:
|
|
|
1) bez zmydlania:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
429
|
|
b) następna próbka w serii
|
249
|
|
2) ze zmydlaniem:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
719
|
|
b) następna próbka w serii
|
348
|
|
73
|
Witamina C:
|
|
|
1) w próbkach bezbarwnych - metoda miareczkowa
|
55
|
|
2) w próbkach zabarwionych - metoda spektrofotometryczna
|
64
|
|
3) metoda HPLC
|
361
|
|
74
|
Zanieczyszczenia:
|
|
|
1) organiczne - wykrywanie
|
14
|
|
2) organiczne - oznaczenie, metoda wagowa
|
70
|
|
3) mechaniczne - makroskopowe badanie na obecność szkła i innych zanieczyszczeń
|
14
|
|
4) ferromagnetyczne - wykrywanie
|
14
|
|
5) ferromagnetyczne - oznaczenie, metoda wagowa
|
70
|
|
75
|
Oznaczanie jakościowe DNA soi Roundup Ready:
|
|
|
metoda PCR
|
391 (jedna odmiana)
|
|
76
|
Oznaczanie ilościowe DNA soi Roundup Ready:
|
|
|
metoda PCR
|
637 (jedna odmiana)
|
|
77
|
Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy:
|
|
|
metoda PCR
|
392 (jedna odmiana)
|
|
78
|
Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy:
|
|
|
metoda PCR
|
456 (wszystkie odmiany)
|
|
79
|
Oznaczanie jakościowe DNA sekwencji screeningowych (na wykrycie promotora 35S lub
terminatora NOS):
|
|
|
metoda PCR
|
401
|
|
80
|
Oznaczanie ilościowe DNA kukurydzy:
|
|
|
metoda PCR
|
637 (jedna odmiana)
|
|
81
|
Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych cez-137 w żywności:
|
|
|
metoda spektrometrii gamma
|
174
|
|
82
|
Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych stront-90 w żywności:
|
|
|
metoda radiochemiczna
|
418
|
|
83
|
Wykrywanie napromieniania żywności:
|
|
|
1) metoda spektrometrii elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR)
|
297
|
|
2) metoda luminescencji stymulowanej światłem (PSL) screening
|
137
|
|
3) metoda termoluminescencji (TL)
|
646
|
|
4) metoda analizy węglowodorów techniką chromatografii gazowej
|
383
|
|
84
|
Jakościowe próby chemiczne
|
29
|
|
85
|
Oznaczanie liczby formolowej
|
29
|
|
86
|
Ocena organoleptyczna jednego środka spożywczego:
|
|
|
1) metoda bezpośrednia (bez obróbki)
|
40
|
|
2) po przygotowaniu próbki
|
60
|
|
87
|
Ocena organoleptyczna jednego materiału i wyrobu do kontaktu z żywnością:
|
|
|
1) metoda bezpośrednia (zapach)
|
25 (każda substancja wzorcowa)
|
|
2) metoda trójkątowa (smak)
|
50 (każda substancja wzorcowa)
|
|
88
|
Oznaczanie oleju mineralnego w oleju słonecznikowym:
|
|
|
metoda chromatograficzna GC
|
510
|
|
89
|
Oznaczanie wilgotności i suchej masy
|
29
|
|
90
|
Migracja globalna dla wyrobów jednorazowego użytku:
|
|
|
1) do wody destylowanej
|
113
|
|
2) do 3% kwasu octowego
|
115
|
|
3) do 10% lub 20% alkoholu etylowego
|
132
|
|
4) do 50%) alkoholu etylowego
|
184
|
|
5) do izooktanu
|
230
|
|
6) do 95%o alkoholu etylowego
|
299
|
|
91
|
Migracja globalna dla wyrobów wielokrotnego użytku:
|
|
|
1) do wody destylowanej
|
225
|
|
2) do 3% kwasu octowego
|
230
|
|
3) do 10% lub 20% alkoholu etylowego
|
265
|
|
4) do 50%) alkoholu etylowego
|
325
|
|
5) do izooktanu
|
459
|
|
6) do 95%o alkoholu etylowego
|
59
|
|
92
|
Migracja bisfenolu A:
|
|
|
metoda chromatograficzna HPLC:
|
|
|
1) do 50% etanolu:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
1232
|
|
b) następna próbka w serii
|
1001
|
|
2) do wody destylowanej lub 3%o kwasu octowego:
|
|
|
a) pierwsza próbka
|
909
|
|
b) następna próbka w serii
|
813
|
|
93
|
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych:
|
|
|
metoda chromatograficzna HPLC:
|
|
|
do 3%o kwasu octowego lub wody destylowanej
|
|
|
1) pierwsza próbka
|
1692
|
|
2) następna próbka w serii
|
1481
|
|
94
|
Wykrywanie i identyfikacja przeciwutleniaczy w PP:
|
|
|
metoda chromatografii cienkowarstwowej
|
62
|
|
95
|
Wykrywanie zmiękczaczy w wyrobach PVC oraz stabilizatorów cynoorganicznych:
|
|
|
metoda chromatografii cienkowarstwowej
|
86
|
|
96
|
Oznaczanie e-kaprolaktamu:
|
|
|
metoda chromatografii gazowej GC:
|
|
|
1) pierwsza próbka
|
241
|
|
2) następna próbka w serii
|
147
|
|
97
|
Wykrywanie w wyrobach z gumy pozostałości przyspieszaczy z grupy tiuramów i karbaminianów:
|
|
|
metoda chromatografii cienkowarstwowej
|
84
|
|
98
|
Formaldehyd:
|
|
|
1) w papierze - metoda spektrofotometryczna
|
348
|
|
2) w tworzywach sztucznych - w melaminie (do 1 płynu modelowego) - metoda spektrofotometryczna
|
348
|
|
99
|
Oznaczanie uwalnianego ołowiu i kadmu z powierzchni naczyń ceramicznych i innych niż
ceramiczne:
|
|
|
metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA:
|
|
|
1) pierwsza próbka
|
91 (każdy metal)
|
|
2) następna próbka w serii
|
56 (każdy metal)
|
|
100
|
Metale: antymon, arsen, bar, kadm, chrom, ołów, rtęć, selen (tworzywa sztuczne):
|
|
|
metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA:
|
|
|
1) pierwsza próbka
|
91 (każdy metal)
|
|
2) następna próbka w serii
|
56 (każdy metal)
|
|
101
|
Metale: antymon, arsen, bar, kadm, chrom, ołów, rtęć, selen (papier, ceramika):
|
|
|
metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA:
|
|
|
1) pierwsza próbka
|
91 (każdy metal)
|
|
2) następna próbka w serii
|
56 (każdy metal)
|
|
102
|
Oznaczanie:
|
|
|
1) odporności nadruku farbami
|
27
|
|
2) sprawdzenie przyczepności nadruku
|
7
|
|
103
|
Oznaczanie zawartości związków fenolowych w papierze:
|
|
|
metoda kolorymetryczna:
|
|
|
1) pierwsza próbka
|
169
|
|
2) następna próbka w serii
|
136
|
|
104
|
Związki lotne w wyrobach z silikonu:
|
|
|
metoda wagowa
|
35
|
|
105
|
Próba nieobecności baru w gumie:
|
|
|
metoda wizualna
|
37
|
|
106
|
Zawartość cynku w gumie:
|
|
|
metoda miareczkowa
|
165
|
|
107
|
Badanie gumy:
|
|
|
1) chemiczne zapotrzebowanie tlenu
|
52
|
|
2) siarczki
|
41
|
|
3) metale w przeliczeniu na ołów
|
63
|
|
4) organoleptyka bezpośrednia
|
11
|
|
5) organoleptyka bezpośrednia z innymi substancjami
|
41 (każda substancja modelowa)
|
|
6) sucha pozostałość
|
41
|
|
7) migracja globalna do wody destylowanej
|
41
|
|
108
|
Gramatura w papierze:
|
|
|
metoda wagowa
|
27
|
|
109
|
Badanie papieru:
|
|
|
1) chlorki
|
46
|
|
2) wilgotność
|
41
|
|
110
|
Ocena organoleptyczna papieru
|
232
|
|
111
|
Oznaczenie styrenu:
|
|
|
metoda chromatografii gazowej GC:
|
|
|
1) pierwsza próbka
|
244
|
|
2) następna próbka w serii
|
145
|
|
112
|
Papier i tworzywa:
|
|
|
trwałość nadruku
|
44
|
|
113
|
Oznaczenie związków polarnych w tłuszczach smażalniczych:
|
|
|
metoda wagowa
|
300
|
|
114
|
Oznaczenie kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans:
|
|
|
metoda chromatografii gazowej
|
350
|
|
115
|
Oznaczenie metali - glin, ołów, kadm:
|
|
|
mineralizacja mikrofalowa ciśnieniowa, odczyt metodą ASA
|
133 (każdy metal)
|
|
116
|
Ocena organoleptyczna naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej, wody stołowej oraz
wody do spożycia
|
35
|
|
117
|
Oznaczenie zawartości jodu w soli kuchennej:
|
|
|
metoda miareczkowa
|
44
|
|
118
|
Oznaczenie kaloryczności:
|
|
|
metoda miareczkowa
|
80
|
|
119
|
Oznaczenie akryloamidu:
|
|
|
metoda chromatografii gazowej z detektorem masowym (GC-MS)
|
180
|
|
120
|
Witaminy rozpuszczalne w wodzie (z grupy B):
|
|
|
metoda HPLC
|
117 (każda witamina)
|
|
121
|
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E):
|
|
|
metoda HPLC
|
340 (każda witamina)
|
|
122
|
Oznaczenia ilościowe/jakościowe modyfikacji genetycznych związane z występowaniem
nieautoryzowanego GMO:
|
|
|
1) oznaczenie jakościowe DNA, sekwencje P35S, TNOS, CryIAb/Ac w ryżu Bt 63 pochodzenia
chińskiego
|
1232
|
|
2) oznaczenie ilościowe dla jednej odmiany modyfikacji genetycznej na ABI 7500
|
495
|
|
3) oznaczenie sekwencji ctp2-CP4 epsps; bar; pat; pFMV; nptII
|
273 (każda sekwencja)
|
|
4) oznaczenie sekwencji P-nos-nptII
|
335
|