Rozporządzenie Ministra Zdrowiaz dnia 5 października 2017 r.w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności 1)Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. poz. 1908).

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 75 ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia   (Dz. U. z 2017 r. poz. 149 i 60) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Rozporządzenie określa wysokość opłat mających na celu pokrycie kosztów ponoszonych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej za czynności wykonywane w ramach urzędowych kontroli żywności, w tym metody obliczania niektórych opłat, stawki opłat oraz sposób wnoszenia opłat.

§ 2.

1.

Opłaty za czynności wykonywane przez pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności obejmują koszty wykonania następujących czynności:

1)

czynności kontrolnych w zakresie spełniania przez podmiot działający na rynku spożywczym obowiązujących wymagań prawa żywnościowego;

2)

oceny spełniania wymagań w zakresie bezpieczeństwa żywności przez środki spożywcze oraz materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, w tym:

a)

oceny cech organoleptycznych,

b)

pobrania próbek środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych,

c)

wykonania badań laboratoryjnych pobranych próbek środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz przedstawienia ich wyników;

3)

innych niż określone w pkt 1 i 2 czynności kontrolnych w ramach granicznej kontroli sanitarnej środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym wydania świadectwa stwierdzającego spełnienie wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy lub materiał i wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością lub sporządzenia wspólnotowego dokumentu wejścia (CED - Common Entry Document).

2.

Koszty, o których mowa w ust. 1, obejmują również inne uzasadnione wydatki poniesione w związku z:

1)

dojazdem do miejsca wykonania czynności;

2)

kontrolą dokumentów;

3)

wysłaniem próbek do badań laboratoryjnych;

4)

kontrolą prawidłowości procesów technologicznych, warunków produkcji, magazynowania i transportu środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

§ 3.

Stawka opłaty za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 1, obejmuje:

1)

stawkę ryczałtową z tytułu przeprowadzenia czynności kontrolnych - 52 zł oraz

2)

stawkę ryczałtową za każdą rozpoczętą godzinę przeprowadzenia czynności kontrolnych - 17 zł.

§ 4.

1.

Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 lit. a i b, dotyczących jednego środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością wynoszą:

1)

ocena cech organoleptycznych - 9 zł;

2)

prawidłowość oznakowania, prezentacji i reklamy:

a)

środków spożywczych powszechnego spożycia lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością - 23 zł,

b)

suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i środków spożywczych wzbogacanych witaminami lub składnikami mineralnymi - 52 zł;

3)

proste pobranie próbek - 17 zł;

4)

złożone pobranie próbek - 52 zł.

2.

Czynność, o której mowa w ust. 1 pkt 3, obejmuje pobranie próbki bez konieczności dzielenia lub mieszania poszczególnych składników środka spożywczego.

3.

Czynność, o której mowa w ust. 1 pkt 4, obejmuje, wymagające użycia sterylnego sprzętu i opakowania, wydzielenie określonej części reprezentatywnej z całej partii lub pobranie kilku części lub składników środka spożywczego i ich wymieszanie w celu uzyskania próbki reprezentatywnej dla danego środka spożywczego.

§ 5.

1.

Stawki opłat za wykonanie badań laboratoryjnych, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 lit. c, określa załącznik do rozporządzenia.

2.

W przypadku konieczności wykonania badania laboratoryjnego, dla którego w załączniku do rozporządzenia nie określono stawki opłaty, przy ustalaniu wysokości opłaty uwzględnia się stawkę za badanie takiego samego rodzaju.

§ 6.

Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 3, wynoszą:

1)

kontrola dokumentacji jednej partii towaru zgłoszonego do granicznej kontroli sanitarnej - 17 zł;

2)

oględziny jednej partii towaru o masie:

a)

poniżej 1 tony za 1 kontener lub pojemnik - 17 zł,

b)

od 1 do 10 ton - 100 zł,

c)

powyżej 10 ton do 25 ton - 200 zł,

d)

powyżej 25 ton do 60 ton - 300 zł,

e)

powyżej 60 ton - 500 zł;

3)

kontrola jednej partii towaru przewożonego w samochodzie, autocysternie, cysternie, wagonie kolejowym lub na statku - 41 zł;

4)

w przypadku świadectwa lub innego dokumentu, stwierdzającego spełnienie wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy lub materiał i wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością za:

a)

jego sporządzenie - 35 zł,

b)

każdy kolejny środek spożywczy lub materiał i wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością ujęty w świadectwie lub innym dokumencie - 15 zł,

c)

każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz świadectwa lub innego dokumentu - 5 zł;

5)

sporządzenie wspólnotowego dokumentu wejścia (CED - Common Entry Document) - 35 zł.

§ 7.

Opłaty za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności są wnoszone:

1)

gotówką do kasy właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej albo

2)

na wskazany rachunek bankowy właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej, albo

3)

na wskazany rachunek bankowy właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji albo Wojskowej Inspekcji Sanitarnej.

§ 8.

Do ustalania wysokości opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności, wszczętych i niezakończonych przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, stosuje się przepisy dotychczasowe.

§ 9.

Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 8 maja 2009 r. w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności   (Dz. U. poz. 656 oraz z 2011 r. poz. 95).

§ 10.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
1)
Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. poz. 1908).

Załącznik   -   Stawki opłat za wykonanie badań laboratoryjnych pobranych próbek środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

I.

Badania fizykochemiczne

Lp.
Rodzaj oznaczenia
Stawka w zł
1
2
3
1
Alkohol etylowy:
 
1) metoda piknometryczna bez destylacji
59
2) metoda piknometryczna z destylacją
85
3) metoda areometryczna
9
4) metoda chromatograficzna GC
73
2
Alkohol etylowy - fuzle:
 
metoda kolorymetryczna z odczytem wizualnym:
 
1) pierwsza próbka
109
2) następna próbka w serii
52
3
Alkohol etylowy w occie:
 
metoda miareczkowa
116
4
Alkohol metylowy z destylacją:
 
metoda kolorymetryczna:
 
1) pierwsza próbka
143
2) następna próbka w serii
70
5
Alkohol metylowy bez destylacji:
 
metoda kolorymetryczna:
 
1) pierwsza próbka
128
2) następna próbka w serii
35
6
Alkohol metylowy:
 
1) metoda chromatograficzna GC:
 
a) pierwsza próbka
52
b) następna próbka w serii
29
2) destylacja próbki
23
7
Aldehyd epihydrynowy (próba Kreisa):
 
metoda wizualna
14
8
Azotany i azotyny:
 
1) metoda spektrofotometryczna:
 
a) pierwsza próbka
238
b) następna próbka w serii
80
2) metoda enzymatyczna w przetworach mięsnych:
 
a) pierwsza próbka
354
b) następna próbka w serii
238
9
Barwa oleju:
 
skala jodowa
44
10
Barwniki:
 
1) wykrywanie
28
2) identyfikacja - metoda chromatografii bibułowej lub cienkowarstwowej
84
3) oznaczanie ilościowe jednego barwnika w próbce - metoda spektrofotometryczna
232
11
Barwniki:
 
metoda chromatograficzna HPLC:
 
1) w napojach:
 
a) pierwszy barwnik
235
b) każdy następny barwnik w próbce
153
2) w innych środkach spożywczych:
 
a) pierwszy barwnik
272
b) każdy następny barwnik w próbce
153
12
Barwniki: Sudan I-IV lub biksyna lub para-Red
 
metoda chromatograficzna HPLC:
 
1) pierwsza próbka
258
2) następna próbka w serii
169
13
Białko:
 
metoda Kjeldahla
93
14
Chlorki:
 
1) metoda Mohra:
 
a) pierwsza próbka
46
b) następna próbka w serii
20
2) metoda Volharda:
 
a) pierwsza próbka
43
b) następna próbka w serii
34
15
Cukier:
 
przed i po inwersji - metoda Lane-Eynona:
 
1) pierwsza próbka
108
2) następna próbka w serii
74
16
Ciężar właściwy:
 
1) metoda areometryczna
9
2) metoda piknometryczna
35
17
Cyjanowodór:
 
metoda spektrofotometryczna:
 
1) pierwsza próbka
81
2) następna próbka w serii
23
18
Dwutlenek węgla:
 
nasycenie
6
19
Ekstrakt:
 
1) metoda piknometryczna
46
2) metoda refraktometryczna
35
20
Gluten:
 
1) metoda wagowa
44
2) metoda immunoenzymatyczna
290
21
Glutaminian sodu:
 
1) metoda spektrofotometryczna
377
2) metoda chromatograficzna HPLC:
 
a) pierwsza próbka
297
b) następna próbka w serii
117
22
Jodek potasu:
 
metoda kolorymetryczna
162
23
Histamina:
 
metoda chromatograficzna HPLC:
 
1) pierwsza próbka
292
2) następna próbka w serii
116
24
Kofeina:
 
1) metoda chromatograficzna HPLC:
 
a) w napojach:
 
- pierwsza próbka
147
- następna próbka w serii
95
b) w pozostałych środkach spożywczych:
 
- pierwsza próbka
174
- następna próbka w serii
122
2) metoda Prange-Waltera
81
25
Kwasowość:
 
1) metoda miareczkowa - w środowisku wodnym
28
2) metoda miareczkowa - w środowisku etanolowo-wodnym
58
3) metoda miareczkowa - kwasowość lotna
64
4) metoda potencjometryczna
21
26
Konserwanty: kwas benzoesowy
 
1) metoda spektrofotometryczna
164
2) metoda kolorymetryczna
207
27
Konserwanty: kwas benzoesowy
 
metoda chromatograficzna HPLC:
 
1) w napojach:
 
a) pierwsza próbka
252
b) następna próbka w serii
164
2) w pozostałych środkach spożywczych:
 
a) pierwsza próbka
290
b) następna próbka w serii
202
28
Konserwanty: kwas sorbowy
 
metoda spektrofotometryczna
162
29
Konserwanty: kwas sorbowy
 
metoda chromatograficzna HPLC:
 
1) w napojach:
 
a) pierwsza próbka
266
b) następna próbka w serii
173
2) w pozostałych środkach spożywczych:
 
a) pierwsza próbka
306
b) następna próbka w serii
213
30
Konserwanty: kwas sorbowy + kwas benzoesowy
 
metoda chromatograficzna HPLC:
 
1) w napojach:
 
a) pierwsza próbka
286
b) następna próbka w serii
198
2) w pozostałych środkach spożywczych:
 
a) pierwsza próbka
324
b) następna próbka w serii
237
31
Konserwanty: dwutlenek siarki
 
1) metoda destylacyjna i miareczkowanie
85
2) metoda miareczkowa bezpośrednia
62
32


Kwas erukowy:
 
metoda chromatografii gazowej:
 
1) pierwsza próbka
187
2) następna próbka w serii
77
33
Liczba kwasowa w tłuszczach:
 
metoda miareczkowa
66
34
Liczba nadtlenkowa w tłuszczach:
 
metoda miareczkowa
125
35
Liczba jodowa w tłuszczach:
 
metoda wizualna i miareczkowa
55
36
Metale: ołów, kadm mineralizacja sucha - metoda ASA:
 
1) pierwsza próbka
186 (każdy pierwiastek)
2) następna próbka w serii
139 (każdy pierwiastek)
37
Metale: żelazo, nikiel
 
metoda ASA lub ICP
164 (każdy metal)
38
Metale: miedź, cynk
 
mineralizacja sucha - metoda ASA:
 
1) pierwsza próbka za jeden pierwiastek
120
2) następna próbka w serii za jeden pierwiastek
94
39
Metale: rtęć
 
1) mineralizacja mokra - metoda ASA:
 
a) pierwsza próbka
174
b) następna próbka w serii
162
2) metoda ASA technika amalgamacji
58
40
Metale: arsen
 
1) mineralizacja mikrofalowa - metoda ASA lub ICP:
 
a) pierwsza próbka
131
b) następna próbka w serii
120
2) mineralizacja sucha - metoda ASA lub ICP:
 
a) pierwsza próbka
160
b) następna próbka w serii
92
41
Metale: cyna
 
1) mineralizacja mikrofalowa - metoda ASA lub ICP:
 
a) pierwsza próbka
131
b) następna próbka w serii
79
2) mineralizacja sucha - metoda ASA lub ICP:
 
a) pierwsza próbka
116
b) następna próbka w serii
59
3) metoda ekstrakcyjna - metoda ASA:
 
a) pierwsza próbka
107
b) następna próbka w serii
50
4) metoda spektrofotometryczna
232
42
Mikroelementy: wapń, magnez
 
metoda ASA lub ICP
81 (każdy pierwiastek)
43
5-hydroksymetylofurfurol w miodzie:
 
metoda spektrofotometryczna
41
44
Obecność dekstryn skrobiowych w miodzie:
 
metoda wizualna
41
45
Obecność melasy w miodzie:
 
metoda wizualna
33
46
Obecność skrobi w miodzie:
 
metoda wizualna
23
47
Liczba diastazowa w miodzie:
 
metoda miareczkowa
65
48
Mikotoksyny - ochratoksyna A:
 
1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:
 
a) pierwsza próbka
986
b) następna próbka w serii
114
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych:

a) pierwsza próbka
1044
b) następna próbka w serii
406
3) metoda chromatograficzna HPLC:
 
a) pierwsza próbka
347
b) następna próbka w serii
171
49
Mikotoksyny - aflatoksyna B1:
 
1) metoda chromatograficzna HPLC:
 
a) pierwsza próbka
347
b) następna próbka w serii
171
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA:
 
a) pierwsza próbka
579
b) następna próbka w serii
151
3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych:

a) pierwsza próbka
812
b) następna próbka w serii
327
50
Mikotoksyny - aflatoksyna M1:
 
1) metoda chromatograficzna HPLC:
 
a) pierwsza próbka
343
b) następna próbka w serii
171
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA
347
51
Mikotoksyny - suma aflatoksyn B1 B2, G1 G2:
 
1) metoda chromatograficzna HPLC:
 
a) pierwsza próbka
577
b) następna próbka w serii
162
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA:
 
a) pierwsza próbka
389
b) następna próbka w serii
151
3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych:

a) pierwsza próbka
812
b) następna próbka w serii
327
52
Mikotoksyny - zawartość ZEA:
 
1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:
 
a) pierwsza próbka
684
b) następna próbka w serii
87
2) metoda chromatograficzna HPLC:
 
a) pierwsza próbka
347
b) następna próbka w serii
171
53
Mikotoksyny - zawartość fumonizyny:
 
1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:
 
a) pierwsza próbka
684
b) następna próbka w serii
87
2) metoda chromatograficzna HPLC:
 
a) pierwsza próbka
347
b) następna próbka w serii
171
54
Mikotoksyny - zawartość DON:
 
1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:
 
a) pierwsza próbka
684
b) następna próbka w serii
87
2) metoda chromatograficzna HPLC:
 
a) pierwsza próbka
347
b) następna próbka w serii
171
55
Mikotoksyny - patulina:
 
metoda chromatograficzna HPLC:
 
1) pierwsza próbka
371
2) następna próbka w serii
267
56
Mikotoksyny - przygotowanie próbki przed oznaczaniem:
 
1) próbki od 1 kg do 5 kg
13
2) próbki powyżej 5 kg do 10 kg
25
3) próbki powyżej 10 kg do 20 kg
52
4) próbki powyżej 20 kg do 30 kg
77
57
3-MCPD (3-monochloropropan-l, 2-diol):
 
technika GC/MS
1450
58
pH:
 
metoda potencjometryczna
58
59
Popiół:
 
1) całkowity - metoda wagowa
99
2) nierozpuszczalny w kwasie solnym - metoda wagowa
139
60
Polifosforany dodane (bez białka):
 
metoda wagowa:
 
1) pierwsza próbka
125
2) następna próbka w serii
81
61
Żelazocyjanek potasu (w soli):
 
metoda fotokolorymetryczna
104
62
Pestycydy - amitraz:
 
technika GC/MS
244
63
Pestycydy - bromek metylu:
 
technika GC/ECD
112
64
Pestycydy - chlormekwat/mepikwat:
 
technika LC/MS/MS
120
65
Pestycydy - ditiokarbaminiany:
 
1) metoda spektrofotometryczną UV-VIS
91
2) technika GC
174
66
Pestycydy - związki z różnych grup chemicznych:
 
metoda Quechers technika:
 
1) GC/MS(/MS) i LC/MS(/MS)
435
2) GC/ECD/NPD/MS i LC/MS/MS
372
3) GC/ECD/NPD
234
4) GC/ECD/NPD/MS
291
5) GC/MS/MS
340
6) LC/MS/MS
224
67
Obecność pestycydów:
 
technika GC/MS/MS lub LC/MS/MS
90
68
Substancje słodzące: aspartam, acesulfamK, sacharyniany:
 
metoda chromatograficzna HPLC:
 
1) w napojach
232
2) w pozostałych środkach spożywczych
306
69
Substancje dodatkowe inne niż substancje słodzące i barwniki:
 
1) kwasowość/alkaliczność benzoesanu sodu - metoda miareczkowa
66
2) chlorowane związki organiczne - metoda nefelometryczna
121
70
Szkodniki żywnościowe:
 
1) obecność - metoda makroskopowa
12
2) obecność - metoda mikroskopowa
42
71
Tłuszcz:
 
1) metoda Gerbera
53
2) metoda Soxhleta
93
3) metoda Soxhleta z hydrolizą
162
4) metoda Szmidt-Bondzyńskiego
81
5) metoda Grossfelda
95
72
Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne WWA:
 
metoda chromatograficzna HPLC:
 
1) bez zmydlania:
 
a) pierwsza próbka
429
b) następna próbka w serii
249
2) ze zmydlaniem:
 
a) pierwsza próbka
719
b) następna próbka w serii
348
73
Witamina C:
 
1) w próbkach bezbarwnych - metoda miareczkowa
55
2) w próbkach zabarwionych - metoda spektrofotometryczna
64
3) metoda HPLC
361
74
Zanieczyszczenia:
 
1) organiczne - wykrywanie
14
2) organiczne - oznaczenie, metoda wagowa
70
3) mechaniczne - makroskopowe badanie na obecność szkła i innych zanieczyszczeń
14
4) ferromagnetyczne - wykrywanie
14
5) ferromagnetyczne - oznaczenie, metoda wagowa
70
75
Oznaczanie jakościowe DNA soi Roundup Ready:
 
metoda PCR
391
(jedna odmiana)
76
Oznaczanie ilościowe DNA soi Roundup Ready:
 
metoda PCR
637
(jedna odmiana)
77
Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy:
 
metoda PCR
392
(jedna odmiana)
78
Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy:
 
metoda PCR
456
(wszystkie odmiany)
79
Oznaczanie jakościowe DNA sekwencji screeningowych (na wykrycie promotora 35S lub terminatora NOS):
 
metoda PCR
401
80
Oznaczanie ilościowe DNA kukurydzy:
 
metoda PCR
637
(jedna odmiana)
81
Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych cez-137 w żywności:
 
metoda spektrometrii gamma
174
82
Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych stront-90 w żywności:
 
metoda radiochemiczna
418
83
Wykrywanie napromieniania żywności:
 
1) metoda spektrometrii elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR)
297
2) metoda luminescencji stymulowanej światłem (PSL) screening
137
3) metoda termoluminescencji (TL)
646
4) metoda analizy węglowodorów techniką chromatografii gazowej
383
84
Jakościowe próby chemiczne
29
85
Oznaczanie liczby formolowej
29
86
Ocena organoleptyczna jednego środka spożywczego:
 
1) metoda bezpośrednia (bez obróbki)
40
2) po przygotowaniu próbki
60
87
Ocena organoleptyczna jednego materiału i wyrobu do kontaktu z żywnością:
 
1) metoda bezpośrednia (zapach)
25
(każda substancja wzorcowa)
2) metoda trójkątowa (smak)
50
(każda substancja wzorcowa)
88
Oznaczanie oleju mineralnego w oleju słonecznikowym:
 
metoda chromatograficzna GC
510
89
Oznaczanie wilgotności i suchej masy
29
90
Migracja globalna dla wyrobów jednorazowego użytku:
 
1) do wody destylowanej
113
2) do 3% kwasu octowego
115
3) do 10% lub 20% alkoholu etylowego
132
4) do 50%) alkoholu etylowego
184
5) do izooktanu
230
6) do 95%o alkoholu etylowego
299
91
Migracja globalna dla wyrobów wielokrotnego użytku:
 
1) do wody destylowanej
225
2) do 3% kwasu octowego
230
3) do 10% lub 20% alkoholu etylowego
265
4) do 50%) alkoholu etylowego
325
5) do izooktanu
459
6) do 95%o alkoholu etylowego
59
92
Migracja bisfenolu A:
 

metoda chromatograficzna HPLC:
 
1) do 50% etanolu:
 
a) pierwsza próbka
1232
b) następna próbka w serii
1001
2) do wody destylowanej lub 3%o kwasu octowego:
 
a) pierwsza próbka
909
b) następna próbka w serii
813
93
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych:
 
metoda chromatograficzna HPLC:
 
do 3%o kwasu octowego lub wody destylowanej
 
1) pierwsza próbka
1692
2) następna próbka w serii
1481
94
Wykrywanie i identyfikacja przeciwutleniaczy w PP:
 
metoda chromatografii cienkowarstwowej
62
95
Wykrywanie zmiękczaczy w wyrobach PVC oraz stabilizatorów cynoorganicznych:
 
metoda chromatografii cienkowarstwowej
86
96
Oznaczanie e-kaprolaktamu:
 
metoda chromatografii gazowej GC:
 
1) pierwsza próbka
241
2) następna próbka w serii
147
97
Wykrywanie w wyrobach z gumy pozostałości przyspieszaczy z grupy tiuramów i karbaminianów:
 
metoda chromatografii cienkowarstwowej
84
98
Formaldehyd:
 
1) w papierze - metoda spektrofotometryczna
348
2) w tworzywach sztucznych - w melaminie (do 1 płynu modelowego) - metoda spektrofotometryczna
348
99
Oznaczanie uwalnianego ołowiu i kadmu z powierzchni naczyń ceramicznych i innych niż ceramiczne:
 
metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA:
 
1) pierwsza próbka
91
(każdy metal)
2) następna próbka w serii
56
(każdy metal)
100
Metale: antymon, arsen, bar, kadm, chrom, ołów, rtęć, selen (tworzywa sztuczne):
 
metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA:
 
1) pierwsza próbka
91
(każdy metal)
2) następna próbka w serii
56
(każdy metal)
101
Metale: antymon, arsen, bar, kadm, chrom, ołów, rtęć, selen (papier, ceramika):
 
metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA:
 
1) pierwsza próbka
91
(każdy metal)
2) następna próbka w serii
56
(każdy metal)
102
Oznaczanie:
 
1) odporności nadruku farbami
27
2) sprawdzenie przyczepności nadruku
7
103
Oznaczanie zawartości związków fenolowych w papierze:
 
metoda kolorymetryczna:
 
1) pierwsza próbka
169
2) następna próbka w serii
136
104
Związki lotne w wyrobach z silikonu:
 
metoda wagowa
35
105
Próba nieobecności baru w gumie:
 
metoda wizualna
37
106
Zawartość cynku w gumie:
 
metoda miareczkowa
165
107
Badanie gumy:
 
1) chemiczne zapotrzebowanie tlenu
52
2) siarczki
41
3) metale w przeliczeniu na ołów
63
4) organoleptyka bezpośrednia
11
5) organoleptyka bezpośrednia z innymi substancjami
41
(każda substancja modelowa)
6) sucha pozostałość
41
7) migracja globalna do wody destylowanej
41
108
Gramatura w papierze:
 
metoda wagowa
27
109
Badanie papieru:
 
1) chlorki
46
2) wilgotność
41
110
Ocena organoleptyczna papieru
232
111
Oznaczenie styrenu:
 
metoda chromatografii gazowej GC:
 
1) pierwsza próbka
244
2) następna próbka w serii
145
112
Papier i tworzywa:
 
trwałość nadruku
44
113
Oznaczenie związków polarnych w tłuszczach smażalniczych:
 
metoda wagowa
300
114
Oznaczenie kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans:
 
metoda chromatografii gazowej
350
115
Oznaczenie metali - glin, ołów, kadm:
 
mineralizacja mikrofalowa ciśnieniowa, odczyt metodą ASA
133
(każdy metal)
116
Ocena organoleptyczna naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej, wody stołowej oraz wody do spożycia
35
117
Oznaczenie zawartości jodu w soli kuchennej:
 
metoda miareczkowa
44
118
Oznaczenie kaloryczności:
 
metoda miareczkowa
80
119
Oznaczenie akryloamidu:
 
metoda chromatografii gazowej z detektorem masowym (GC-MS)
180
120
Witaminy rozpuszczalne w wodzie (z grupy B):
 
metoda HPLC
117
(każda
witamina)
121
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E):
 
metoda HPLC
340
(każda
witamina)
122
Oznaczenia ilościowe/jakościowe modyfikacji genetycznych związane z występowaniem nieautoryzowanego GMO:
 
1) oznaczenie jakościowe DNA, sekwencje P35S, TNOS, CryIAb/Ac w ryżu Bt 63 pochodzenia chińskiego
1232
2) oznaczenie ilościowe dla jednej odmiany modyfikacji genetycznej na ABI 7500
495
3) oznaczenie sekwencji ctp2-CP4 epsps; bar; pat; pFMV; nptII
273
(każda sekwencja)
4) oznaczenie sekwencji P-nos-nptII
335
     

II.

Badania mikrobiologiczne

Lp.
Rodzaj oznaczenia
Stawka w zł
1
2
3
1
Wykrywanie obecności Salmonella spp.:
 
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR
110
2) identyfikacja - metoda klasyczna
165
3) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas
99
4) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR
311
(jedna próbka)
5) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii
175
(każda próbka)
2
Badanie w kierunku bakterii z grupy coli:
 
1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa:
46
a) potwierdzenie 1 kolonii
4
2) oznaczanie liczby - metoda NPL:
70
a) potwierdzenie 1 probówki
4
3) wykrywanie obecności
35
3
Badanie w kierunku Escherichia coli:
 
1) wykrywanie obecności
35
2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa
46
3) oznaczanie liczby - metoda NPL:
70
a) potwierdzenie 1 probówki
4
4) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR
110
5) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR
110
6) identyfikacja izolatów bakteryjnych - metoda Real-Time PCR
110
7) identyfikacja izolatów bakteryjnych - metoda klasyczna PCR
110
4
Badanie w kierunku Escherichia coli O157:
 
1) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR
329
(jedna próbka)
2) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii
175
(każda próbka)
3) metoda testowa Mini Vidas
139
4) wykrywanie obecności - metoda z użyciem separatora wg PN ISO
122
5) potwierdzenie kolonii
93
6) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR
110
5
Badanie w kierunku Enterobacteriaceae:
 
1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa
46
2) oznaczanie liczby - metoda NPL
70
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR
295
(jedna próbka)
4) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii
143
(każda próbka)
5) wykrywanie obecności
35
6) identyfikacja 1 kolonii
6
6
Badanie w kierunku Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii)
 
1) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR
295
(jedna próbka)
2) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii
143
(każda próbka)
3) wykrywanie obecności - metoda klasyczna
35
4) identyfikacja
33
7
Badanie w kierunku Bacillus cereus:
 
1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa
64
2) identyfikacja
29
8
Badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich:
 
1) wykrywanie obecności
35
2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa
62
3) oznaczanie liczby - metoda NPL:
60
a) potwierdzenie 1 probówki
7
4) identyfikacja 1 kolonii
7
9
Badanie w kierunku enterotoksyny gronkowcowej: metoda testowa Mini Vidas:
 
1) bez zagęszczenia
121
2) z zagęszczeniem
176
10
Badanie w kierunku histeria monocytogenes:
 
1) wykrywanie obecności w 25 g
93
2) wykrywanie obecności w 1 g
63
3) oznaczanie liczby - metoda płytkowa
89
4) metoda testowa Mini Vidas
127
5) identyfikacja
232
6) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR
110
11
Badanie w kierunku Yersinia enterocolitica:
 
1) wykrywanie obecności w 1 g
75
2) wykrywanie obecności w 25 g
290
3) identyfikacja
116
4) wykrywanie obecności przy zastosowaniu metody klasycznej PCR
110
12
Badanie w kierunku Campylobacter spp.:
 
1) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas
139
2) wykrywanie obecności - metoda referencyjna wg PN ISO
116
3) identyfikacja
107
4) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR
110
13
Pleśnie i drożdże - oznaczanie liczby:
 
metoda płytkowa
70
14
Drobnoustroje tlenowe mezofilne - oznaczanie liczby:
 
metoda płytkowa
58
15
Badanie w kierunku bakterii beztlenowych przetrwalnikujących:
 
1) wykrywanie obecności
23
2) wykrywanie obecności beztlenowców redukujących siarczany
23
3) oznaczanie liczby - metoda płytkowa
77
4) identyfikacja
72
5) wykrywanie najbardziej prawdopodobnej liczby przetrwalników bakterii beztlenowych redukujących siarczany - metoda NPL
99
16
Badanie naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej i wody stołowej:
 
1) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 22±2şC - metoda płytkowa
40
2) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 36±2şC - metoda płytkowa
40
3) badanie bakterii grupy coli:
 
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej
39
b) potwierdzenie 1 kolonii
10
4) badanie Escherichia coli:
 
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej
39
b) potwierdzenie 1 kolonii
14
5) badanie enterokoków kałowych:
 
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej
39
b) potwierdzenie 1 płytki
10
6) badanie Pseudomonas aeruginosa:
 
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej
39
b) potwierdzenie 1 kolonii - pierwszy etap
11
c) potwierdzenie 1 kolonii - drugi etap
30
7) badanie Clostridiów redukujących siarczyny (łącznie z przetrwalnikami):
 
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej
59
8) badanie Clostridium perfringens (łącznie ze sporami):
 
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej
55
17
Wykonanie próby szczelności:
 
metoda wizualna
12
18
Wykonanie próby termostatowej:
 
metoda wizualna
12
19
Badanie bakterioskopowe
17
20
Oznaczanie toksyn T2 i HT-2 - metoda HPLC:
 
1) pierwsza próbka
347
2) następna próbka w serii
171
21
Identyfikacja poszczególnych kolonii (10 kolonii)
180
22
Badanie w kierunku obecności szczepów Escherichia coli wytwarzających toksyny Shiga (STEC):
 
1) wykrywanie obecności genetycznych markerów STEC we wstępnie namnożonej próbce
329
(jedna próbka)
- metoda Real-Time PCR
2) wykrywanie obecności genetycznych markerów STEC we wstępnie namnożonej próbce
179
(każda próbka)
- metoda Real-Time PCR PCR, analiza 5 próbek w jednej serii
3) izolacja STEC (w przypadku wyniku dodatniego)
1512
23
Badanie zanieczyszczenia mikrobiologicznego powierzchni kontaktujących się z żywnością -metoda wymazów:
 
1) wykrywanie obecności Salmonella spp.:
 
a) wykrywanie obecności - metoda klasyczna
72
b) identyfikacja - metoda klasyczna
165
2) badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich:
 
a) wykrywanie obecności
12
b) oznaczanie liczby - metoda płytkowa
62
c) potwierdzenie 1 probówki
7
d) identyfikacja 1 kolonii
7
3) badanie w kierunku bakterii z grupy coli:
 
a) wykrywanie obecności
12
b) potwierdzenie 1 probówki
4
4) wykrywanie obecności histeria monocytogenes:
 
a) wykrywanie obecności - metoda klasyczna
93
b) oznaczanie liczby - metoda płytkowa
89
c) identyfikacja
232
5) drobnoustroje tlenowe mezofilne:
 
a) oznaczanie liczby - metoda płytkowa
58
6) badanie w kierunku Enterobacteriaceae:
 
a) oznaczanie liczby - metoda płytkowa
46
b) identyfikacja
6