a)
utrzymywanie drobiu w sposób ograniczający jego kontakt z dzikimi ptakami,
b)
zgłaszanie do powiatowego lekarza weterynarii miejsc, w których jest utrzymywany drób
lub inne ptaki, z wyłączeniem ptaków utrzymywanych stale w pomieszczeniach mieszkalnych,
c)
utrzymywanie drobiu w sposób wykluczający jego dostęp do zbiorników wodnych, do których
dostęp mają dzikie ptaki,
d)
przechowywanie paszy dla ptaków w sposób zabezpieczający przed kontaktem z dzikimi
ptakami oraz ich odchodami,
e)
karmienie i pojenie drobiu oraz ptaków utrzymywanych w niewoli w sposób zabezpieczający
paszę i wodę przed dostępem dzikich ptaków oraz ich odchodami,
f)
wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami i wyjściami z budynków inwentarskich,
w których jest utrzymywany drób, w liczbie zapewniającej zabezpieczenie wejść i wyjść
z tych budynków - w przypadku ferm, w których drób jest utrzymywany w systemie bezwybiegowym,
g)
stosowanie przez osoby wchodzące do budynków inwentarskich, w których jest utrzymywany
drób, odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego, przeznaczonych do użytku wyłącznie
w danym budynku - w przypadku ferm, w których drób jest utrzymywany w systemie bezwybiegowym,
h)
stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą drobiu zasad higieny
osobistej, w tym mycie rąk przed wejściem do budynków inwentarskich,
i)
oczyszczanie i odkażanie sprzętu i narzędzi używanych do obsługi drobiu przed każdym
ich użyciem,
j)
powstrzymanie się przez osoby, które w ciągu ostatnich 72 godzin uczestniczyły w polowaniu
na ptaki łowne, od wykonywania czynności związanych z obsługą drobiu,
k)
dokonywanie codziennego przeglądu stad drobiu wraz z prowadzeniem dokumentacji zawierającej
w szczególności informacje na temat liczby padłych ptaków, spadku pobierania paszy
lub nieśności.